Πολιτικά

Πελώνη: Οι ελληνικές προτάσεις για την ενεργειακή κρίση εξετάζονται από την Κομισιόν - Η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο

Πελώνη: Οι ελληνικές προτάσεις για την ενεργειακή κρίση εξετάζονται από την Κομισιόν - Η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο

«Η Ευρώπη φαίνεται τώρα να αφυπνίζεται» υπογραμμίζει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφορικά με τις εξελίξεις στο ενεργειακό και επισημαίνει πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξη της στο ethnos.gr, η Επιτροπή εξετάζει πολλές από τις ελληνικές προτάσεις και προσθέτει πως «ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου θα κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την λήψη μέτρων».

Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η Αριστοτελία Πελώνη σημειώνει πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξαντλεί τα περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία, τους πιο αδύναμους, τους νέους». Όπως τονίζει, «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της στους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, στηρίζοντας την κοινωνία, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Δεν πρέπει άλλωστε να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε».

Αναφορικά με τη στάση της Άγκυρας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να υπάρξει ούτε με fake news και προπαγάνδα, ούτε προφανώς με αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας». Προσθέτει χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να υιοθετεί επιθετική ρητορική σε μια συγκυρία, μάλιστα, που παρόμοιες συμπεριφορές έχουν καταδικαστεί από ολόκληρο το δυτικό κόσμο».

Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρει πως «ήδη έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη για το θέμα και έχουν ενεργοποιηθεί οι τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δηλαδή εξεταστική επιτροπή, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας».

Τέλος, σχετικά με το θέμα του εκλογικού νόμου, υπογραμμίζει πως «όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, προχωράμε με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο» και προσθέτει πως στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες «θα αποφασίσουν, εν μέσω πολλαπλών αβεβαιοτήτων, ποιος θεωρούν ότι μπορεί να τους οδηγήσει σε σταθερό και ασφαλές λιμάνι».

Ολόκληρη η συνέντευξη με την Αριστοτελία Πελώνη:

- Στο εσωτερικό της Ε.Ε. είναι σε εξέλιξη -έστω και με καθυστέρηση- μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή «βαρυχειμωνιά». Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινούνται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις και πόσο εύκολο είναι τελικά να υιοθετηθούν τολμηρά μέτρα από τα κράτη - μέλη;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει αυτό το ζήτημα ενώπιον των 27 εδώ και μήνες, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν από τις 9 Μαρτίου. Υπογράμμιζε την ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος και κατέθετε έξι συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της αποσύνδεσης της τιμής του από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είχε εξαρχής υπογραμμίσει τον κίνδυνο εργαλειοποίησης της ενέργειας από το ρωσικό καθεστώς σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ακόμα και όταν ανακοίνωσε το εθνικό πρόγραμμα στήριξης, και τον Μηχανισμό που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο ανακτώντας τα υπερέσοδα από τους προμηθευτές και επιστρέφοντάς τα ως στήριξη στην κοινωνία, τόνισε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση. Και αυτό έκανε. Η Ευρώπη φαίνεται τώρα να αφυπνίζεται και η Επιτροπή εξετάζει και επεξεργάζεται πολλές από τις ελληνικές προτάσεις. Όμως, δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο. Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου θα κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την λήψη μέτρων. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ευρωπαϊκή λύση.

- Υπάρχει το ενδεχόμενο στην Ελλάδα να οδηγηθούμε το χειμώνα σε δύσκολα μέτρα όπως οι στοχευμένες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά;

Ολόκληρη η Ευρώπη οδεύει σε έναν δύσκολο χειμώνα με πολλές αβεβαιότητες. H κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τα δυσμενέστερα σενάρια και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Έχει προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, έχει διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου. Παράλληλα, προχωρά σε κινήσεις που αξιοποιούν την στρατηγική θέση της χώρας, με υποδομές που μπορούν να τη μετατρέψουν σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη. Κάνει όλες τις κινήσεις προκειμένου να θωρακίσει τη χώρα έναντι ακραίων σεναρίων. Όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και η συμπεριφορά μας ως καταναλωτών, να μπει στην καθημερινότητά μας η λογική εξοικονόμησης ενέργειας.

- Το ράλι στις τιμές της ενέργειας έχει αυξήσει σημαντικά το ποσό που απαιτείται για την ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με αυτά τα δεδομένα πόσο εύκολο είναι για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης- π.χ. στο φορολογικό πεδίο - το επόμενο διάστημα; Μήπως το ενεργειακό κονδύλι «ροκανίζει» όλο τον δημοσιονομικό χώρο;

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί και το κόστος του ρεύματος και τροφοδοτώντας πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις. Σκεφτείτε, όμως, πού θα βρίσκονταν χωρίς την κυβερνητική στήριξη και τον Μηχανισμό που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μόνο για το μήνα που διανύουμε η στήριξη φθάνει τα 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξαντλεί τα περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία, τους πιο αδύναμους, τους νέους. Θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της στους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, στηρίζοντας την κοινωνία, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Δεν πρέπει άλλωστε να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε εδώ, λόγω των μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση, των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης που έχτισαν γραμμές άμυνας. Όπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφάρμοσε το προεκλογικό της πρόγραμμα για μείωση φορολογίας και ανακούφιση της μεσαίας τάξης εν μέσω πρωτόγνωρων κρίσεων, στις οποίες η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, πετυχαίνοντας και τον μεγάλο στόχο της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

- Είναι εμφανές πως η Άγκυρα επιδίδεται σε ένα blame game και επιχειρεί να «κρύψει» τις ευθύνες της για το τεταμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι αναφορές περί αποστρατικοποίησης των νησιών, η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και οι πρωτοφανείς ισχυρισμοί για υποτιθέμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή του κλίματος. Πώς απαντά η Αθήνα σε αυτή την προσπάθεια της Άγκυρας να ρίξει νερό στο μύλο της έντασης;

Η Ελλάδα απαντά όπως πάντα με αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα. Είναι σαφές ποιος ρίχνει νερό στον μύλο της έντασης, ποιος έχει ναρκοθετήσει τον διάλογο, ποιος «ανατινάζει» καθημερινά γέφυρες. Ταυτόχρονα, είναι σαφές και προκύπτει από τοποθετήσεις εταίρων και ισχυρών συμμάχων ποιος είναι αξιόπιστος σε αυτή τη συζήτηση. Εμείς δεν πέφτουμε στην παγίδα των ρητορικών εξάρσεων. Και είναι ανάξιο σχολιασμού το γεγονός ότι η γειτονική χώρα φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για αντισυμμαχική συμπεριφορά, την ώρα μάλιστα που αξιωματούχοι της τουρκικής πλευράς κάνουν κάθε μέρα διαγωνισμό ρητορικής ακρότητας. Και αυτό το αντιλαμβάνονται εταίροι και σύμμαχοι. Βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να υπάρξει ούτε με fake news και προπαγάνδα, ούτε προφανώς με αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να υιοθετεί επιθετική ρητορική σε μια συγκυρία μάλιστα που παρόμοιες συμπεριφορές έχουν καταδικαστεί από ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Προδίδει τον εκνευρισμό της για τις συμμαχίες της Ελλάδας, για τις κινήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την απήχηση που βρίσκουν σε διεθνές επίπεδο.

- Η κυβέρνηση δέχεται πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Πώς θα διασφαλιστεί πως δεν θα μείνουν αναπάντητα ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση αλλά και πως δεν θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα;

Ήδη έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη για το θέμα και έχουν ενεργοποιηθεί οι τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δηλαδή εξεταστική επιτροπή, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Ειδικά η εξεταστική επιτροπή θα ασχοληθεί επιπλέον με το πως θα υπάρξουν δημιουργικές προτάσεις για να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογο φαινόμενο.

- Το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγών στον εκλογικό νόμο, ώστε να δίνεται μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα. Αυτό είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες;

Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, προχωράμε με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν το έργο της κυβέρνησης που κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτοφανείς κρίσεις, που διορθώνει λάθη και αστοχίες και προσπαθεί να γίνεται καλύτερη. Και θα αποφασίσουν, εν μέσω πολλαπλών αβεβαιοτήτων, ποιος θεωρούν ότι μπορεί να τους οδηγήσει σε σταθερό και ασφαλές λιμάνι.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup