Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 20:58

ΔΕΘ 2022: Καβγάς της Νοτοπούλου με τον πρύτανη του ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δείτε βίντεο με τον καβγά της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρύτανη του Αριστοτελείου, λίγες ώρες μετά τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Αντιπαράθεση για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ και για την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο campus είχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου με τον πρύτανη του ιδρύματος Νίκο Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο της περιήγησης του Αλέξη Τσίπρα στα περίπτερα της 86ης ΔΕΘ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του voria.gr. Οι δυο τους είχαν έντονο διάλογο: ο κ. Παπαϊωάννου είπε στην κ. Νοτοπούλου ότι το επιχειρησιακό δεν είναι θέμα του Πανεπιστημίου, «το επιχειρησιακό να το θέσετε εκεί που πρέπει, να το θέσετε εκεί που θέλετε και στη Βουλή. Εδώ εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο». Η κ. Νοτοπούλου απάντησε: «Ας μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση εδώ και σήμερα, αλλά είναι ντροπή και κρίμα για το πανεπιστήμιο αυτό που συμβαίνει». «Το πανεπιστήμιο είναι σε υψηλά επίπεδα παντού», ανταπάντησε ο κ. Παπαϊωάννου.
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 15:59

Σχετικά Άρθρα

  • Νοτοπούλου: Ενώ ήμουν σε συνέντευξη, ο κ. Κασσελάκης μου ζητούσε να τον εκθειάσω
    Νοτοπούλου: Ενώ ήμουν σε συνέντευξη, ο κ. Κασσελάκης μου ζητούσε να τον εκθειάσω

    Η Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN επέμενε στις καταγγελίες της κατά του Στέφανου Κασσελάκη περί πολιτικού εκφοβισμού, δίνοντας μάλιστα νέες λεπτομέρειες, ενώ επανέλαβε πως υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το πολιτικό μπούλινγκ εναντίον της.

    «Εγώ κατήγγειλα αυταρχικές συμπεριφορές πολιτικού εκφοβισμού από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προς εμένα και άλλα στελέχη. Υπάρχουν και ντοκουμέντα. Ο κ. Κασσελάκης αν θέλει μπορεί να το διαψεύσει αλλά γνωρίζει ότι είναι απολύτως αληθή τα όσα του έχω καταλογίσει. Δεν συνομιλώ ούτε με πηγές, ούτε με τρολ, ούτε με όψιμους υποστηρικτές. Ο κ. Κασσελάκης να σταματήσει να κρύβεται», είπε αρχικά.

    «Θρασύδειλος ο Κασσελάκης - Να σταματήσει να κρύβεται»

    Αναφερόμενη στις διαρροές από την πλευρά Κασσελάκη που την καλούν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η κ. Νοτοπούλου είπε: «Να σταματήσουν οι θρασείες επιθέσεις από τον στρατό των τρολ. Καλώ τον κ. Κασσελάκη να σταματήσει να κρύβεται. Το έκανα και στην Κεντρική Επιτροπή διότι το θράσος σε συνδυασμό με την δειλία μας κάνει ένα θρασύδειλο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης μου, επέμενε να λέω πράγματα που τον εκθειάζουν. Εγώ του απάντησα ότι πρέπει να σταματήσει να με απειλεί και να μου κάνει μπόυλινγκ επειδή λέω τα αυτονόητα και πως δεν τον φοβάμαι».

    «Θα μπουν νέα κριτήρια για τον νέο πρόεδρο»

    Αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το κόμμα: «Θα μπουν κριτήρια που θα αφορούν όλους τους υποψήφιους. Ωστόσο νοιώθω αισιόδοξη γιατί στην ΔΕΘ είχαμε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία όπου σηματοδοτεί νέο ξεκίνημα. Η Πολιτική Γραμματεία ετοιμάζει τον οδικό χάρτη προς την Κεντρική Επιτροπή. Θα ξανασυναντηθεί και θα συνεδριάσει και θα δούμε πως θα καταλήξει» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να μπουν κριτήρια και προϋποθέσεις. Το σημαντικότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει την καθαρή και κρυστάλλινη εικόνα. Θα πρέπει να μπουν το ποινικό μητρώο, το πόθεν έσχες και ταυτόχρονα να μην πάμε πάλι σε μια πασαρέλα. Αν ο κ. Κασσελάκης πληροί της προϋποθέσεις τότε μπορεί να είναι και εκείνος υποψήφιος».

    «Γελοιοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ»

    Σχολιάζοντας την θητεία του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος υπογράμμισε: «Ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα της δεξιάς του κ, Μητσοτάκη. Έχασε την ευκαιρία που το δόθηκε και μας οδήγησε στα βράχια. Έφερε τοξικότητα, εσωστρέφεια και διχασμό. Γελοιοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Απάντηση Κασσελάκη σε Νοτοπούλου για το bullying: «Οφείλει να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη»
    Απάντηση Κασσελάκη σε Νοτοπούλου για το bullying: «Οφείλει να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη»

    Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό, λένε πηγές που βρίσκοται κοντά του.

    Στις αναφορές περί bullying της Κατερίνας Νοτοπούλου απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω πηγών που βρίσκονται κοντά του.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει ότι το bullying δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

    Παράλληλα, επί του θέματος σημειώνουν ότι η κ. Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δεν θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό.

    Νοτοπούλου: Έχω μηνύματα με bullying από Κασσελάκη

    Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Νοτοπούλο έδωσε συνέχεια στην καταγγελία της περί bullying από τον Στέφανο Κασσελάκη, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

    Η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης αποκάλυψε πως έχει προσωπικά μηνύματα στο κινητό της από τον πρώην πλέον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον συναινεί και ο ίδιος μπορεί να τα δημοσιοποιήσει.

    «Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι μηνύματα που έχω δεχθεί από τον κ. Κασσελάκη και είναι στη δική του απόφαση, μπορεί να συναινέσει να δημοσιοποιηθούν λοιπόν, αλλά είναι απολύτως προφανές πως για άλλη μια φορά είναι η δική του στάση που εμπνέει όλα αυτά τα υβριστικά σχόλια μίσους που υπάρχουν στο Τwitter», ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

    «Μπορεί να τα διαψεύσει ο Κασσελάκης»

    Η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε σχετικώς και στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, προτρέποντας τον Στέφανο Κασσελάκη να διαψεύσει τα λεγόμενά της.

    «Το καινούριο είναι ότι υπάρχουν και μηνύματα αυτής της συμπεριφοράς. Ο κύριος Κασσελάκης γνωρίζει ότι, το ότι είπα είναι απολύτως αληθές, διαφορετικά μπορεί να το διαψεύσει. Τον καλώ να δώσει και συναίνεση προς δημοσιοποίηση όλων όσων έχουν ειπωθεί. Αν υπάρχει συναίνεση, προφανώς μπορεί και να δοθεί», είπε συγκεκριμένα η βουλευτής Θεσσαλονίκης.

    Όπως είπε, «εδώ είμαι. Ας βγει ο κύριος Κασσελάκης, είτε να διαψεύσει, είτε να δώσει τη συναίνεσή του προς δημοσιοποίηση. Αυτό δεν είναι μία μεμονωμένη συμπεριφορά, είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί και στα όργανα του κόμματος. Οι εξουσιαστικές συμπεριφορές, κανένα χώρο δεν έχουν και στο δικό μας κόμμα. Ούτε οι επιθετικές συμπεριφορές. Προσωπικά δεν τις έχω ανεχτεί. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει καταγγελθεί στα όργανα του κόμματος, στην Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή. Σειρά τέτοιων συμπεριφορών, η στοχοποίηση στελεχών. Δεν έχω φοβηθεί χρυσαυγίτες και φασίστες από όταν ήμασταν στο δρόμο. Δεν έχω φοβηθεί ακροδεξιές συμπεριφορές ή συστημικές επιθέσεις. Το ότι έρχονται τώρα να αναπαράξουν είτε ρατσιστικό, είτε επιθετικό λόγο, ανώνυμα τρολ του διαδικτύου, ποσώς με αφορά ή με φοβίζει».

    «Χυδαίες επιθέσεις από υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη»

    Η καταγγελία της περί bullying προκάλεσε την επίθεση υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, όπως έκανε γνωστό η ίδια με ανάρτησή της στο Facebook.

    «Ακόμα μια φορά δέχομαι χυδαίες επιθέσεις από επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη με προσβολές εις βάρος της προσωπικότητας και της πολιτικής μου στάσης.

    Αυτή τη φορά ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από γενικόλογες και υποκριτικές καταδίκες των επιθέσεων αυτών, όπως έπραξε πριν μερικές ημέρες, όταν ανώνυμοι υποστηρικτές του στον βούρκο του Διαδικτύου, χυδαιολογούσαν με μίσος εις βάρος μου.

    Αν είναι ο ίδιος εντολέας των επιθέσεων αυτών, μικρή σημασία έχει, καθώς είναι σίγουρα ο ίδιος που μπορεί, αν θέλει, να τις αποτρέψει.

    Σε κάθε περίπτωση γνωρίζει καλά ότι όσα του καταλογίζω για τη συμπεριφορά του απέναντί μου είναι απολύτως αληθή.

    Και από ότι διαπιστώνω, δεν ήμουν η μόνη που συμπεριφέρθηκε με απαράδεκτο τρόπο.

    Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους όσους έσπευσαν αυτές τις ώρες να με στηρίξουν.

    Οι επιθέσεις δεν με πτοούν. Ίσα ίσα με κάνουν πιο δυνατή να συνεχίσω να υπερασπίζομαι τις αξίες και τις ιδέες μου, να σέβομαι τη συλλογικότητα του κόμματός μας και να αγωνίζομαι με αξιοπρέπεια, δίπλα σε όσες και όσους με έχουν εμπιστευθεί και απέναντι στη στρατηγική της απαξίωσης του πολιτικού χώρου που ο κος Κασσελάκης επιχειρεί, αφού απέτυχε παταγωδώς να εκπροσωπήσει».

    ANARTISI_NOTOPOULOU_f7761.jpg

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb
    Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb

    Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και η παγίδα για φορολογούμενους με μεγάλης αξίας ακίνητα – Το όφελος για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα «κλειστά» διαμερίσματα

    Φοροκίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών με διπλασιασμό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και σε όσους ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα τους ή επιστρέψουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης με απαλλαγή από το φόρο για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια των ελεύθερων επαγγελματιών που θα δικαιούται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα καθώς τη μείωση θα δικαιούνται και όσοι κατοικούν σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους από 500 κατοίκους που είναι σήμερα το όριο. Στις φορολογικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το 2025 αλλά και η φοροαπαλλαγή για ποσά έως 5.000 ευρώ που θα χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους τους που είναι νέοι γονείς.

    Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

    1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται τρεις παρεμβάσεις:

    – Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση από το 2025.

    – Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500,

    – Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

    2. Μείωση ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

    3. «Κλειστά» διαμερίσματα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    4. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

    5. Σταθερή τηλεφωνία. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

    6. Φοροαπαλλαγή για εργοδότες. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

    7. Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    Airbnb

    8. «Κόφτης» στο Airbnb. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

    9. Νέο τέλος στις πλατφόρμες. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

    10. Αύξηση τέλους Ανθεκτικότητας. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

    Πηγή: ot.gr

  • ΔΕΘ 2024: Τα πέντε μηνύματα Μητσοτάκη και το «στοίχημα» των 1000 ημερών
    ΔΕΘ 2024: Τα πέντε μηνύματα Μητσοτάκη και το «στοίχημα» των 1000 ημερών

    Ένα πακέτο 45 μέτρων παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, εκπέμποντας παράλληλα σαφή πολιτικά μηνύματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου σε έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», εστιάζοντας σε μεταρρυθμίσεις που θα τρέξουν μέχρι το 2027. Μίλησε χαρακτηριστικά για έναν «οδικό χάρτη προς το μέλλον» και εστίασε σε «1000 μέρες καθαρού ανοιχτού πολιτικού χρόνου», κλείνοντας με τον τρόπο αυτό σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την «Ελλάδα του 2027», στην οποία όπως είπε «θέλουμε να πάμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά». Μίλησε δε για το ξερίζωμα παθογενειών, για την αναζήτηση λύσεων «έξω από το κουτί» και για μια αναμέτρηση με τα κακώς κείμενα.

    Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα εξής :

    • Παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα στο οικονομικό πεδίο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για κοστολογημένες ανακοινώσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. «Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές» επεσήμανε. Μάλιστα σημείωσε πως ήδη οκτώ κράτη (ανάμεσα τους μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία) έχουν ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας για υπέρβαση δαπανών και ανέφερε «κάτι τέτοιο προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα και αυτό είναι και το σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς και προς τους διεθνείς επενδυτές».

    • Περιέγραψε μία σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή τον τελευταίο χρόνο, θέλοντας να εκπέμψει σήμα πως οι υποσχέσεις γίνονται πράξη. Μίλησε δε για μικρές και μεγάλες «επαναστάσεις του αυτονόητου», που θα φέρουν την χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη. Από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και προτάσσουν τις λέξεις «αξιοπιστία», «αποτελεσματικότητα» και «λογοδοσία».
    • Απάντησε στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για «κόπωση» αλλά και για αλαζονεία. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε όσους μιλούν για «μεταρρυθμιστική χαλαρότητα», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση εργάζεται και παράγει, όχι με πυροτεχνήματα, ούτε με εντυπώσεις της στιγμής, αλλά με μία μεθοδική δουλειά, με αποτελέσματα τα οποία ενίοτε αργούν να φανούν αλλά φαίνονται όταν ωριμάσουν, κυρίως όμως με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένους στόχους που χτίζονται μέρα-μέρα». Παράλληλα αναφέρθηκε και «σε όσους εύκολα μιλούν για αλαζονεία», λέγοντας πως κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.
    • Αναφέρθηκε ακόμα σε αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς και μπορεί να ενοχλούν λίγους. Για να προσθέσει «αν αυτοί είναι οι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης, τότε λογικό και αναμενόμενο ίσως είναι να τα ενεργοποιούν εναντίον της κυβέρνησης, με ψεύτικες εντυπώσεις που οι ίδιοι θεωρούν πιέσεις. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι κοπιάζουν άδικα, γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό».
    • Τόνισε πως είναι λάθος η αντιπολίτευση «να εξάγει στη δημόσια σφαίρα τη δική της ανεπάρκεια και απογοήτευση» και προσέθεσε «όπως λάθος θα ήταν να αφήνουμε και τις όποιες αδυναμίες να θολώνουν τη μεγάλη εικόνα του τόπου. Γιατί τα θαύματα είναι για τους μάγους, ενώ στην πραγματική ζωή το λόγο έχει μόνο η σταθερή πρόοδος». Αναφέρθηκε δε σε ένα κομματικό σκηνικό «όπου η κεντρική πολιτική δύναμη σταθερότητας γίνεται πολιτικό «αλεξικέραυνο» για ό,τι άσχημο προκύπτει».

    Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών, ενώ σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης επικρατεί απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Και εστιάζουν σε ένα αφήγημα σταθερότητας για να συσπειρώσουν ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες

    Οι βασικοί άξονες του πακέτου της ΔΕΘ

    «Καθαροί αριθμοί, καθαρές προτεραιότητες, καθαρές προθέσεις: πρώτον, τη στήριξη του μέσου εισοδήματος και την προστασία της οικογένειας και των πιο ευάλωτων, δεύτερον, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και τρίτον, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός παρουσίασε «ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό». Επισημαίνουν δε πως οι προτεραιότητες είναι σαφείς: άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, παρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

    Ουσιαστικά ανακοινώθηκε ένα πλέγμα μέτρων που απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες, όπως οι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Παράλληλα όμως έγιναν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις για ομάδες που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα οι ένστολοι και οι γιατροί.

    Έμφαση παράλληλα δίνεται σε στοχευμένες δράσεις για την στήριξη ευάλωτων ομάδων, ενώ ένα μεγάλο μέρος των μέτρων έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

    Πηγή: ethnos.gr- Φωτογραφία: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

  • Live η ομιλία Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ - Παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για μισθούς, στέγη και επιδόματα
    Live η ομιλία Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ - Παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για μισθούς, στέγη και επιδόματα

    Μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και παροχές με κοινωνικό αποτύπωμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, ανακοινώνει (λίγο μετά τις 20:00), ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

    Πρόκειται τις παρεμβάσεις που έχουν κεντρική θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο. Μάλιστα για το «πακέτο» των μέτρων αυτών που επικεντρώνεται στην οικονομική στήριξη της οικογένειας, προγραμματίζεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εξειδίκευση από τους αρμόδιους Υπουργούς.

    Το βασικό περίγραμμα των ανακοινώσεων συμπυκνώνεται στους ακόλουθους άξονες:

    Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ουσιαστικά αποτελούν τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης έως και το 2027. Στο «καλάθι» της ΔΕΘ θα μπουν συνολικά 36 μέτρα, τα οποία τονίζουν κυβερνητικά στελέχη λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές παραμέτρους και παράλληλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και πρέπει να επιλυθούν. Την Κυριακή, στις 12:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.

    1. Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.
    2. Στήριξη της οικογένειας, μέτρα για το δημογραφικό.
    3. Παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα.
    4. Καλύτερα νοσοκομεία και αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και πρόσθετα κίνητρα για γιατρούς στο ΕΣΥ, ειδικά σε άγονες περιοχές.
    5. Στήριξη του αγροτικού κόσμου.
    6. Παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    7. Ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών
    8. Επιδόματα με δίκαιο κοινωνικά τρόπο.
    9. Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

    Σε ότι αφορά τη στήριξη της οικογένειας:

    • Αύξηση επιδόματος τέκνων
    • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
    • Αύξηση δικαιωμάτων τριτέκνων
    • Επίσης θα υπάρξουν οι εξής φορολογικές ελαφρύνσεις:
    • καταβολή «μπόνους» απόκτησης παιδιού (το οποίο θα είναι αφορολόγητο)
    • χορήγηση voucher σε παιδικούς σταθμούς.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΔΕΘ 2024: Νέα μέτρα στο καλάθι - Τι θα πει ο Μητσοτάκης για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα
    ΔΕΘ 2024: Νέα μέτρα στο καλάθι - Τι θα πει ο Μητσοτάκης για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

    Μετά από ένα μπαράζ συσκέψεων στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο τι τελικά θα περιλαμβάνει το «καλάθι», που θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από το Μαξίμου σημειώνουν πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα και υπογραμμίζουν πως οι ανακοινώσεις θα είναι κοστολογημένες.

    Το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει κάποιες οριζόντιες παρεμβάσεις, ωστόσο κυρίως θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται τελικά να διατεθεί ένα επιπλέον ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια να καλυφθούν περισσότερες ομάδες.

    Στο επίκεντρο βρίσκονται μεγάλες ομάδες, όπως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για γιατρούς, ένστολους αλλά και αγρότες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και στην ενίσχυση οικογενειών με παιδιά (είτε πρόκειται για ζευγάρια με ένα ή δύο παιδιά είτε για τρίτεκνες οικογένειες στις οποίες θα επεκταθούν μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τους πολύτεκνους).

    Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει δύο αμφίρροπες μάχες:

    • Η πρώτη μάχη είναι εστιασμένη στο πεδίο των τιμών, καθώς η ακρίβεια αποτελεί τον βασικο πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και σε μέτρα που οδηγούν στην μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.
    • Η δεύτερη μάχη αφορά στο στεγαστικό, θέμα που απασχολεί την Generation Ζ και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα τρέξουν μια σειρά μέτρων για το άνοιγμα των κλειστών διαμερισμάτων (με προγράμματα όπως το Ανακαινίζω - Νοικιάζω αλλά και με φορολογικά κίνητρα), την αντιμετώπιση του Airbnb (με το βάρος να πέφτει στις περιοχές που έχουν έντονο στεγαστικό πρόβλημα), την στήριξη ζευγαριών έως 50 ετών στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι (μέσα από ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου») αλλά και την δημιουργία νέων κατοικιών (με το νέο πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής).

    Μισθοί - Συντάξεις

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην στήριξη δύο μεγάλων ομάδων, που είναι οι μισθωτοί κο οι συνταξιούχοι. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα εξής μέτρα:

    • Έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά αλλά και σε ευάλωτα νοικοκυριά. (θα γίνει με βάση το περσινό μοντέλο και θα διατεθει ένα ποσό κοντά στα 300 εκατομμύρια)
    • Νέα αύξηση συντάξεων το 2025, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε συνάρτηση με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και από τον πληθωρισμό (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια αύξηση που θα είναι μεταξύ 2.5% με 3%). Εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινωθεί και το «ψαλίδι» στην Εισφορά Αλληλεγγύης, καθώς το φθινόπωρο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο
    • Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα το 2025 προκειμένου μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ. Παράλληλα από την κυβέρνηση κοιτάνε και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για στήριξη των μέσων μισθών
    • Ψαλίδι στις ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα έχει αποφασιστεί να επιταχυνθεί η μείωση - που θα είναι της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας - και αντί να γίνει σε δύο δόσεις (το 2025 και το 2027) να εφαρμοστεί συνολικά τη νέα χρονιά.

    Φορολογικό

    Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στοχευμένες αλλαγές στο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς ωστόσο να αλλάζει η βασική φιλοσοφία του νόμου. Παράλληλα με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό το 2025 πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

    Την ίδια στιγμή σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται πως μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025. Οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος. Με τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι πιθανό να υπάρξει και κάποιο νέο μέτρο έκπληξη για τους αγρότες

    Επιδόματα

    Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αλλαγές σε συγκεκριμένα επιδόματα και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει αύξηση στο επίδομα τέκνου αλλά και στο επίδομα στέγασης για ευάλωτα νοικοκυριά. Υπολογίζεται πως περίπου 700 νοικοκυριά θα μπορέσουν να ενταχθούν στο βελτιωμένο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που απευθύνεται σε άστεγους και σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ( το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 60 δήμους της χώρας από τους 42 της περασμένης περιόδου)

    Όπως ήδη αναφέρθηκε στοχευμένα μέτρα στήριξης θα μπουν σε εφαρμογή για τα νέα ζευγάρια με παιδιά και από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί για την στήριξη των οικογενειών. Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία κατά 18 εκατομμύρια.

    Τέλος συγκεκριμένες αλλαγές θα ανακοινωθούν στο επίδομα ανεργίας. Το επίδομα θα ξεκινά από ένα υψηλότερο ποσό και σταδιακά θα μειώνεται, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο στο νέο επίδομα να προστίθεται ένα μπόνους προϋπηρεσίας (που θα αφορά ανέργους που έχουν περισσότερα χρόνια στην αγορά εργασίας). Τέλος παρεμβάσεις δρομολογούνται και στο εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους απασχολούμενους στον τουρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Aναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ΔΕΘ ζητούν συνδικαλιστές
    Aναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ΔΕΘ ζητούν συνδικαλιστές

    Λίγες ημέρες πριν τη συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την έναρξη της ΔΕΘ, συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους προς το Στέφανο Κασσελάκη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματεία και της Κεντρικής Επιτροπής, ζητούν την αναβολή της συνεδρίασης που έχει οριστεί για το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Στο επίκεντρο της επιστολής βρίσκεται η πρόταση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις των συνδικάτων. Όπως τονίζουν «είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κομματική διαδικασία πάνω σε μια ετήσια προγραμματισμένη κινηματική διαδικασία των εργαζομένων».

    Αναλυτικά η επιστολή:

    Προς:

    Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σ. Στέφανο Κασσελάκη

    Τα Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

    Κοιν.:

    Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

    Σύντροφε Πρόεδρε,

    Συντρόφισσες και σύντροφοι Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

    Στις 7-8 Σεπτεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ημέρες που, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και έχουν προγραμματιστεί πλήθος εργατικών κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και δράσεων διαμαρτυρίας, ενάντια στην πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση όλων των εποχών, την κυβέρνηση της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.

    Σύσσωμος ο κόσμος της Εργασίας, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία και φυσικά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα είναι εκεί για να εκφράσουν με κάθε τρόπο την εναντίωσή τους στον αντεργατικό μεσαίωνα που έχει επιβάλλει στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την ενεργή παρουσία του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, στη ΔΕΘ, αυτές τις ημέρες, ώστε το κόμμα μας να δώσει δυναμικό παρόν δίπλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, πλάι πλάι με τους ανθρώπους του μεροκάματου που υφίστανται τις τραγικές συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

    Επομένως, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κομματική διαδικασία πάνω σε μια ετήσια προγραμματισμένη κινηματική διαδικασία των εργαζομένων ζητάμε εκ νέου και εγγράφως, την αναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 7-8 Σεπτεμβρίου και την μετάθεσή της το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να παραστούν μαζικά τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός μας στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ δείχνοντας και εμπράκτως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στέκεται πάντα μαζί με την κοινωνία που διεκδικεί και αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

    Σε περίπτωση που η αναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 7-8 Σεπτεμβρίου δεν καταστεί εφικτή, σας ενημερώνουμε εκ νέου ότι τα μέλη της Κ.Ε. που έχουμε τη συνδικαλιστική ιδιότητα δεν θα παραστούμε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. για να είμαστε παρόντες στις εργατικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δίπλα στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας, κάνοντας το χρέος μας ως συνδικαλιστές και ως πολιτικοποιημένοι προοδευτικοί πολίτες.

    Με συντροφικούς χαιρετισμούς.
    -Γενιδούνιας Κώστας πρ.Πρόεδρος Σωματείου Μηχανοδηγών – Μέλος Γεν.Συμβουλίου ΓΣΕΕ
    -Γρίβας Χρήστος Αντιπρόεδρος Γεν. Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ
    -Κατσούρας Σταύρος Μέλος Γεν.Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ
    -Κορδής Νεκτάριος Μέλος Γεν.Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ
    -Μανιάτης Κων/νος Αντιπρόεδρος ΕΚΑ – Μέλος Γεν.Συμβουλίου ΓΣΕΕ
    -Μπαλτάς Θεόδωρος Μέλος Γεν.Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ
    -Τρούλης Γιώργος Ταμίας Δ.Σ. ΔΟΕ
    -Φωτόπουλος Νίκος Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ

    Πηγή: Cnn.grCnn.gr
  • Σε τέσσερις άξονες οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ - Κλειδώνουν μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα
    Σε τέσσερις άξονες οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ - Κλειδώνουν μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα

    Εβδομάδα αποφάσεων είναι η επόμενη για την οριστικοποίηση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την οικονομική πολιτική του επόμενου διαστήματος, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το επόμενο Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου.

    Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και κάνουν όλες τις απαραίτητες προσομοιώσεις προκειμένου να διαπιστώσουν ότι η άσκηση βγαίνει, διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα που με τόσο κόπο η χώρα έχει κερδίσει. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλουν πάση θυσία να τη διατηρήσουν.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υπάρξουν κοινωνικές παροχές σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής, είτε αυτό προέρχεται από την ακρίβεια στα είδη των σούπερ μάρκετ είτε από τις υψηλές τιμές των ενοικίων που κάνουν το θέμα της στέγης εξαιρετικά δύσκολο.
    Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, τα οποία ωστόσο ακόμη δεν έχουν κλειδώσει, έχουν σαφή προσανατολισμό στην κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

    Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της στέγασης και του δημογραφικού, η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και παιδείας, καθώς και η στήριξη των ευπαθών ομάδων.

    Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες οικογένειες και την απόκτηση κατοικίας. Η στήριξη των συνταξιούχων παραμένει επίσης υψηλά στη κυβερνητική ατζέντα, με τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Κεντρική θέση έχουν η στεγαστική πολιτική, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η ενίσχυση της απασχόλησης για νέους και γυναίκες.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, χωρίς να έχουν ωστόσο οριστικοποιηθεί, είναι:

    Α. Στέγη

    1. Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.
    2. Επιτόκια χορηγήσεις: Αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.
    3. Βραχυχρόνια μίσθωση: Θέσπιση περιορισμών για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
    4. Κλειστά διαμερίσματα: Χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
    5. Κοινωνική αντιπαροχή: Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

    Β. Δημογραφικό

    Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το δημογραφικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει, μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων, να στηρίξει την οικογένεια και να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να προγραμματίζουν την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ευκολία.
    1. Επιδόματα: Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.
    2. Περίθαλψη: Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.
    3. Φοροελαφρύνσεις: Χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.
    4. Εργασία: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.

    Γ. Ασφαλιστικό-εργασιακό

    Το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να εστιαστούν στους εξής άξονες:
    - Συντάξεις: Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%.
    - Εισφορά αλληλεγγύης: Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς.
    - Προσωπική διαφορά: Πιθανή χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.
    - Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, θα είναι ετεροβαρές, δηλαδή περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.
    - Παροχές: Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.
    - Συλλογικές συμβάσεις: Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων και κινήτρων.
    - Απασχόληση: Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.

    Δ. Έκτακτο επίδομα

    Η θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου, με προϋπόθεση να μην διαταραχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
    Το έκτακτο επίδομα αναμένεται να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό αυτό θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
    Τέλος, τα μόνιμα μέτρα θα αφορούν την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch