Δύο σημαντικές συναντήσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με την Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αλλά και με την Υπεύθυνη της Μονάδας Εξωτερικών και Άγριων Ζώων, του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου συμμετείχε σε συνάντηση μεταξύ της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και της Αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την προστασία της βιοποικιλότητας με έμφαση στην άγρια πανίδα, συμπεριλαμβανομένων των γερακιών που είναι τα πτηνά σύμβολα των ΗΑΕ και μέρος της παράδοσής τους που εκκινεί από την εποχή των Βεδουίνων. Οι δύο πλευρές συνομίλησαν για τη δυνατότητα έναρξης κοινών προγραμμάτων για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς τα ΗΑΕ έχουν ήδη δύο σχετικά funds, ενώ η κα Αυγερινοπούλου ενημέρωσε για τις δράσεις της Ελλάδας στον τομέα της αποκατάστασης των φυσικών οικοτόπων.
Κατά τη συνάντηση οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τη διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη ζώων της άγριας πανίδας, καθώς και την προστασία εν γένει της άγριας ζωής. Η κα Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία Νοσοκομείων Περίθαλψης Άγριων Ζώων, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία είχε επεξεργαστεί τα ζητήματα περίθαλψης και φροντίδας των άγριων ζώων και πτηνών και είχε προκρίνει την ανάγκη υιοθέτησης δημόσιου συστήματος υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης για τα άγρια ζώα, τα πτηνά και τα θαλάσσιας θηλαστικά. Ομοίως, ο εξειδικευμένος κτηνίατρος του Βασιλικού Νοσοκομείου Γερακιών του Ντουμπάι, κ. Παναγιώτης Αζμάνης, ενημέρωσε για τα δύο νοσοκομεία που έχουν δημιουργηθεί στα ΗΑΕ για την περίθαλψη των γερακιών. Τέλος, τα δύο μέρη ανέδειξαν την σημασία επισκέψεων ανταλλαγής δεξιοτήτων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της περίθαλψης, νοσηλείας και διαχείρισης των άγριων ζώων, αλλά και περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο κρατών.
Στην συνάντηση μετείχαν η 1η Γραμματέας και Επικεφαλής του Οικονομικού, Πολιτικού και ΜΜΕ της Πρεσβείας των ΗΑΕ, κα Eiman Alzeyoudi, ο κος Rashed Alshehhi Emirates Facloners Club Abu Dhabi- Master Falconer, o εξειδικευμένος κτηνίατρος εξωτικών και άγριων ζώων και κτηνίατρος στο βασιλικό νοσοκομείο γερακιών του Ντουμπάι, Dr Παναγιώτης Αζμάνης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και η Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Πολιτισμού και Τουρισμού, κα Μαρία Καραγιάννη. Την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιερακοθηρίας και Αρπακτικών προστασίας αρπακτικών πτηνών εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Sir Gary Timbrell και τον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας εκπροσώπησε ο κος Σταύρος Αθανασίου.
Επίσκεψη στην Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων στο ΑΠΘ
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η κα Αυγερινοπούλου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, πραγματοποίησε, ακόμη, επίσκεψη στην Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων, του Τμήματος Κτηνιατρικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από την Καθηγήτρια, κα Αναστασία Κομνηνού, με την οποία συζήτησε για τις συνθήκες περίθαλψης, νοσηλείας και διαχείρισης των άγριων ζώων. Αναγνωρίζοντας δε το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Κλινική του ΑΠΘ, η κα Αυγερινοπούλου πρότεινε την πραγματοποίηση συνάντησης του Πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Νίκου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Σχολής κ. Πασχάλη Φορτομάρη, της Υπεύθυνης της Μονάδας Εξωτικών Άγριων Ζώων κ. Αναστασία Κομνηνού, με τους εκπροσώπους και τον κτηνίατρο του Βασιλικού Νοσοκομείου Γερακιών του Ντουμπάι για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και προοπτική συνεργασίας. Η εν λόγω προτεινόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.