Πολιτικά

Τζαβάρας: Να αποτραπούν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα υποθηκευμένα σπίτια των δανειοληπτών

Τζαβάρας: Να αποτραπούν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα υποθηκευμένα σπίτια των δανειοληπτών

Σοβαρά ερωτήματα για τις κερδοσκοπικές πρακτικές των funds προς το ΥΠΟΙΚ από τον βουλευτή Ηλείας

Σοβαρά ερωτήματα για τις πρακτικές που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα funds στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θέτει με ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος ανεξέλεγκτων κερδοσοπικών τακτικών εις βάρος της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Τζαβάρας, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, τα funds όχι μόνο διαχειρίζονται δάνεια συνολικής αξίας 90 δις. Ευρώ, τα οποία αγόρασαν στο 5% της αξίας τους από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά πλέον είναι και κάτοχοι περίπου 700.000 ακινήτων, αξίας 45 δις. Ευρώ, τα οποία είχαν δεσμευθεί με υποθήκες ως εξασφαλίσεις των τραπεζών από τους δανειολήπτες κατά τη λήψη των δανείων τους και ήδη είναι αναρτημένα σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες πλειστηριασμών (e-auction, Altamira, κ.ά.) με τιμές εκκίνησης στην πραγματική τους αξία και όχι ανάλογη του τιμήματος που κατέβαλαν τα funds για να αποκτήσουν τα «κόκκινα» αυτά δάνεια.

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει πως τα funds έχουν δρομολογήσει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και παράλληλα συστήνουν εταιρείες real estate και σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την πρακτική της «ανοιχτής πώλησης» (short sale), μια πρακτική κατεξοχήν χρηματιστηριακή, η οποία «πρωταγωνίστησε» στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2007-09 και κατά καιρούς έχει απαγορευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη παγκοσμίως (ΗΠΑ, Αυστραλία, Μεγ. Βρετανία) και έχει επικριθεί από πολιτικούς όπως ο πρώην Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε ως «επικίνδυνο χρηματοπιστωτικό» μέσο.

Ο Κώστας Τζαβάρας σημειώνει πως εξαιτίας της ευρείας εφαρμογής της «ανοιχτής πώλησης», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν σχετικό κανονισμό το 2012 για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να προστατέψουν καταναλωτές και επενδυτές από αρνητικές επιπτώσεις. Για αυτό ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις για το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο θα εφαρμόσουν την πρακτική του «short sale» και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθεί η αγορά σε ανεξέλεγκτα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των οφειλετών που έβαλαν υποθήκη στα δάνειά τους την ακίνητη περιουσία τους.

«Τα περίφημα funds, που εμφανίζονται ως εταιρείες του εξωτερικού ενώ οι περισσότερες απ’ αυτές είναι κατ’ ουσίαν θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, διαχειρίζονται δάνεια 90 δις. Ευρώ, τα οποία απέκτησαν έναντι ευτελούς τιμήματος (5-10% της αξίας). Παρ’ όλα αυτά απαιτούν από τον δανειολήπτη το 100% της αξίας τους κερδοσκοπώντας ασύστολα με τις ευλογίες των αρμοδίων. Επιπλέον, σήμερα διαχειρίζονται και ακίνητη περιουσία αξίας 45 δις. Ευρώ. Εκτός όμως του ότι ετοιμάζονται να την εκποιήσουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογήσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, φέρονται να σχεδιάζουν και αμφιλεγόμενες χρηματιστηριακές πρακτικές που έχουν κατά καιρούς αξιολογηθεί αρνητικά από οικονομολόγους και έχουν απαγορευτεί κατά περιόδους σε διάφορα κράτη από τις αρμόδιες επιτροπές κεφαλαιαγοράς. Το ελληνικό κράτος, που αρνείται μέχρι σήμερα να θεσπίσει το δικαίωμα εξαγοράς του δανείου από τον οφειλέτη με τους ίδιους όρους που το αποκτούν τα funds, οφείλει τουλάχιστον να διασφαλίσει ότι η ρύθμιση των “κόκκινων” ενυπόθηκων δανείων δεν θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο παιχνίδι κερδοσκοπίας εις βάρος των πολιτών», τόνισε ο Κώστας Τζαβάρας.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα