Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αρμοδιότητα την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, μετείχε σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις για τη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον ναυτιλιακό τομέα και την προώθηση των νέων τεχνολογιών για μια πιο πράσινη και ενεργειακά αποδοτική ναυτιλία.
Ομιλήτρια στο 8ο Συνέδριο Ship IT
Ομιλήτρια στο 8ο Συνέδριο Ship IT ήταν η κυρία Αυγερινοπούλου, το οποίο διοργανώθηκε από τη BOUSSIAS και το Association of Maritime Managers in Information Technology and Communication (A.M.M.I.TE.C) με θέμα την ανάλυση του αντίκτυπου της ψηφιοποίησης της ναυτιλίας. Το Συνέδριο προσέφερε μια μοναδική πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και δικτύωσης για τη ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία, ενώ ανέδειξε τους δύο βασικούς πυλώνες εξέλιξης της ναυτικής τεχνολογίας: την απανθρακοποίηση και τη ψηφιοποίηση.
Η κα Αυγερινοπούλου μετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το σχέδιο απανθρακοποίησης της ναυτιλίας που έχει θέσει ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (IMO) από κοινού με τον Δρ. Ν. Λιάπη, Διευθυντή Προμήθειας και Λειτουργίας της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, την κα Στέλλα Spiraj, Εμπειρογνώμων σε θέματα περιβάλλοντος και ναυτιλίας, RINA, τον κ. Μιλτιάδη Συννεφιά, Τεχνικό Διευθυντή της Pleiades Shipping Agents, καθώς και τον κ. Μάρκο Βασιλικό, Διευθυντή της Evolve4Syntropy. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πως η ναυτιλιακή κοινότητα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην ενεργειακή μετάβαση στην πορεία προς την εποχή μηδενικών εκπομπών, αλλά και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των πλοίων και τη μετάβαση σε μια πιο «πράσινη» ναυτιλία. Αντικείμενα συζήτησης αποτέλεσαν, ακόμη, η ψηφιοποίηση και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το Internet of Things και η αυτοματοποίηση, καθώς έχουν αυξανόμενη σημασία για τις θαλάσσιες μεταφορές. Εκτενής αναφορά έγινε ακόμη και στο διεθνές και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα στη νέα νομοθετική δέσμη μέτρων «Fit for 55». Η κυρία Αυγερινοπούλου ενημέρωσε και για την σημασία που αποδίδει η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής στην «πράσινη» ναυτιλία και την ενεργειακή αναβάθμιση των πλοίων.
Ειδική αναφορά έγινε, τέλος, στην σημαντική Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference» που θα φιλοξενήσει η χώρας μας το 2024, αλλά και στην πρόταση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να ιδρυθεί στην Ελλάδα Κέντρο Καινοτομίας, εστιασμένο στα θαλάσσια καύσιμα και τις νέες τεχνολογίες.
Συμμετοχή στην Ετήσια Δεξίωση της Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας
Στην ετήσια δεξίωση της Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας Ν.Δ., κ. Λευτέρης Παπαναστασίου, χθες στο Golf της Γλυφάδας, μετείχε η κυρία Αυγερινοπούλου, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας που είναι αφιερωμένη στις νέες τεχνολογίες για μια πιο πράσινη ναυτιλία. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας, κα Αλεξάνδρα Γκανά και ο Υπεύθυνος Οργάνωσης, κ. Ted Ζαΐμης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άγγελος Συρίγος, και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας 2022 (EKO Maritime Awards 2022). Ναυτιλιακή οργάνωση της χρονιάς αναδείχθηκε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), ενώ βραβείο απονεμήθηκε και στην Καπτ. Ιωάννα Σιμώνη, την πρώτη γυναίκα Διευθύντρια του «Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού – Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.» για την σπουδαία συνεισφορά της στην εκπαίδευση της νέας γενιάς Ελλήνων αξιωματικών και τη διατήρηση και συνέχιση της ελληνικής ναυτοσύνης.
(Δελτίο Τύπου)