Κατά τη συζήτηση της κωδικοποίησης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που ασφυκτιούν από την ακρίβεια και τη συσσώρευση χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους παρόχους ενέργειας.
Ο Ηλείος Βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως το κυβερνών κόμμα όχι μόνο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ψήφισε και εφαρμόζει το νέο πτωχευτικό νόμο. Έναν πτωχευτικό νόμο που όχι μόνο ρευστοποιεί ολόκληρη την περιουσία των οφειλετών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, αλλά επιπλέον οδηγεί σε απώλεια και της πρώτης κατοικίας. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν το μάρμαρο οι μικρομεσαίοι και να ωφελούνται οι λίγοι, οι ισχυροί, οι ελίτ.
«Με το σημερινό Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που φέρνετε, προβλέπετε διατάξεις για την προστασία πολιτών, εμπόρων, επαγγελματιών, επιχειρήσεων; Όχι.
Θέλετε να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία; Καταργήστε τον πτωχευτικό νόμο σας και φέρτε διατάξεις που να την προστατεύουν. Σταματήστε να εμπαίζετε τον ελληνικό λαό. Σταματήστε την κερδοσκοπία των funds, που αγοράζουν τα δάνεια στο 15% και μετά δεν τα ρυθμίζουν και απαιτούν να πληρωθούν στο 100%. Προστατεύστε και τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου. Το έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εφαρμόστε αντίστοιχη ρύθμιση.
Θέλετε να στηρίξετε τη μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα; Εφαρμόστε τις 120 δόσεις για τις οφειλές τους. Αλλάξτε το σχέδιο ανάκαμψης που καταθέσατε και δώστε χρηματοδότηση στους μικρομεσαίους.
Δεν τα θέλετε, όμως, όλα αυτά. Για αυτό δεν προστατεύετε την πρώτη κατοικία. Για αυτό κατευθύνετε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης στους ισχυρούς. Για αυτό πανηγυρίζετε που δώσατε 455 εκατ. ευρώ σε 13 μόνο επιχειρήσεις.»
Παράλληλα, ο Ηλείος Βουλευτής ανέφερε πως κρίσιμες προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να ανασάνει η κοινωνία και η οικονομία, είναι:
- η προστασία της πρώτης κατοικίας,
- η θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού,
- η δυνατότητα πληρωμής φόρων με εκχώρηση ακινήτου,
- ο άμεσος συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων,
- οι 120 δόσεις για τις οφειλές, όπως έγινε το 2015 και το 2019,
- ο διάλογος με την κοινωνία.
Επιπλέον, ο κ. Καλαματιανός έκανε ειδική αναφορά στη ρύθμιση των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην Ηλεία.
«Δόθηκαν δάνεια για να μπορέσουν να επιβιώσουν από τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και από πλημμύρες που συνέβησαν. Και αντί να τους βοηθήσουν, τώρα έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό τους. Οι τράπεζες δεν ρυθμίζουν τα δάνεια αυτά. Απαιτούν ολόκληρο το ποσό. Δεν εφαρμόζουν τη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ρύθμιση αυτών των δανείων (Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη).
Το ζήτημα δεν είναι να ρυθμίζεται η οφειλή όταν βεβαιωθεί από το Δημόσιο. Όταν συμβεί αυτό η επιχείρηση έχει πεθάνει. Το ζήτημα είναι να τη ρυθμίσουν οι τράπεζες πριν οδηγήσουν τις επιχειρήσεις στο θάνατο.»
Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει, επιτέλους, την ίδια την κοινωνία.
«Μη νομίζετε ότι οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν ότι τα επιδόματα που δίνετε για το ρεύμα είναι δικά τους χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που πηγαίνουν στις τσέπες των παρόχων ενέργειας. Μη νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουν ότι ενδιαφέρεστε μόνο για τα κέρδη ελάχιστων επιχειρήσεων που βγάζουν δισεκατομμύρια, όταν η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει το μήνα. Μη νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουν ότι αδιαφορείτε για τις ανάγκες των πολλών. Τα καταλαβαίνουν όλα αυτά και έρχεται η ώρα της κάλπης για να καταλάβετε και εσείς ότι καταδικάζουν τις μεθοδεύσεις και τις πολιτικές σας».
(Δελτίο Τύπου)