«Η ΕΕ, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Και με το εμπάργκο όπλων απέναντι σε έναν διεθνή ταραξία, όπως είναι η Τουρκία, αλλά και με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε συνάντηση σήμερα με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε την Τουρκία ως διεθνή ταραξία, βάζοντας ξανά στο τραπέζι το ζήτημα του εμπάργκο όπλων.
«Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η ΕΕ, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Και με το εμπάργκο όπλων απέναντι σε έναν διεθνή ταραξία, όπως είναι η Τουρκία, αλλά και με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Δεν μπορεί να είναι υπό ένταξη μια χώρα, που δεν έχει κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της με βίαιο και βάναυσο τρόπο» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με αυτοματοποιημένες κυρώσεις.
«Οφείλουμε να εργαστούμε για την επανέναρξη του διαλόγου για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο Κυπριακό.
«Να βρούμε τους τρόπους ώστε να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε, ένας χώρος δικαίου, που δεν έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά, αλλά είναι στην υπηρεσία των πολιτών της ειρήνης και της ασφάλειας» προσδιόρισε ως προτάγματα για την ΕΕ από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης.
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Μαυρογιάννη:
Ν. Ανδρουλάκης: Θέλω να καλωσορίσω τον κ. Μαυρογιάννη. Του εύχομαι καλή επιτυχία στις προεδρικές εκλογές. Μετά το πέρας των εκλογών οφείλουμε να εργαστούμε για να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου για μία δίκαιη επίλυση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε σε μία εποχή όπου η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια και βεβαίως εις βάρος της Ελλάδας με τη ρητορική της και τις απειλές.
Γι’ αυτό οφείλει η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάρει πρωτοβουλίες. Και με το εμπάργκο όπλων απέναντι σε ένα διεθνή ταραξία όπως είναι η Τουρκία - επ’αυτού έχουμε εργαστεί πάρα πολύ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- αλλά βεβαίως και με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής των σχέσεων.
Δε μπορεί να είναι υπό ένταξη μία χώρα, η οποία δεν έχει κανένα σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της με ένα βίαιο και βάναυσο τρόπο.
Πρέπει να πάμε σε μία ειδική σχέση όπου θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις για το καλό της ευρύτερης περιοχής αλλά και για το καλό του ίδιου του τουρκικού λαού.
Α. Μαυρογιάννης: Εγώ θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ανδρουλάκη για αυτήν την ευκαιρία, που με δέχεται σήμερα εδώ και βεβαίως για όλο όσα έχει αναφέρει. Εμείς θα ενημερωθούμε για το πού είναι τα πράγματα σήμερα και βεβαίως θα εξηγήσουμε και τη δική μας φιλοδοξία, η οποία ακριβώς πηγαίνει προς την κατεύθυνση που ανέφερε ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης για να μπορέσουμε επιτέλους να βρούμε τα νήματα για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ελληνοτουρκικά, στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε ότι αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ανήκουμε, πρέπει σίγουρα να βρούμε τους τρόπους ούτως ώστε να είμαστε -αν θέλετε- αυτό που πραγματικά είμαστε. Ένας χώρος δικαίου, ένας χώρος που δεν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, ένας χώρος που θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών, της ειρήνης και της ασφάλειας.
Πηγή: iEidiseis.gr