«Η κυβέρνηση κάνει επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Ο κ. Μηταράκης το επιβεβαιώνει, τις νομιμοποιεί και αποδέχεται ότι είναι μία δόκιμη πολιτική, όταν οι επαναπροωθήσεις θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους και χάνονται ζωές», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “OPEN”.
«Στην ελληνική θάλασσα χάνονται ζωές. Πρέπει οι ελληνικές αρχές να επεμβαίνουν για να σώζονται ζωές», πρόσθεσε και απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού Μετανάστευσης, τόνισε ότι «αυτά που λέει για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μία καρικατούρα, είναι ψεύδη και διαστροφή της πραγματικότητας. Δεν μπορεί να λέει πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητά σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη βάση των αρχών της ΕΕ, αυτό συνιστά πολιτική ανοιχτών συνόρων».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «είναι δεδομένο πως η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό. Απέναντι σε αυτή την εργαλειοποίηση, απέναντι σε μία χώρα που είναι διαρκής παραβάτης του διεθνούς δικαίου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είμαστε ενωμένες. Πρέπει να δούμε όμως τι πολιτική ασκεί η ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό. Διότι προφανώς υπάρχει η αρχή της φύλαξης των συνόρων και της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού, από την άλλη όμως υπάρχει και το διεθνές δίκαιο που αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων».
Επισήμανε, ακόμα, ότι «υπάρχουν καταδίκες και καταγγελίες, όχι μόνο από διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και η ευρωπαία Επίτροπος πάρα πολλές φορές έχει μιλήσει για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τόνισε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι στην Ελλάδα σημειώνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε τη Frontex ότι κάνει τα στραβά μάτια γι’ αυτές τις παραβιάσεις».
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση στο Φαρμακονήσι. Δεν νομίζω ότι πρέπει να βρεθούμε μετά από 10 χρόνια ξανά σε μία θέση καταδίκης».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση στο πρόβλημα, χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, χρειάζονται διμερής συμφωνίες με τα άλλα κράτη για να μπορούν να γίνονται μετεγκαταστάσεις. Χρειάζεται μία πολιτική η οποία δεν θα μετατρέπει το ζήτημα σε ελληνοτουρκικό, σε αντίθεση με αυτό που κάνει η ΝΔ».
Δήλωσε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία έμπρακτη καταδίκη της Τουρκίας. Ποια είναι η υποβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας όσο διάστημα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης; Το αντίθετο συμβαίνει. Ενισχύει διαρκώς τον ρόλο της. Και η Ευρώπη προχωρά την τελωνειακή ένωση μαζί της. Το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε συμφωνηθεί ένα πλαίσιο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Επί κυβέρνησης ΝΔ γιατί δεν έχουν ενεργοποιηθεί αυτές οι κυρώσεις;».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ