Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στη συζήτηση για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα.
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας πως το έργο και το παράδειγμά της, οι αγώνες της για τη δημοκρατία, τη δημόσια υγεία, την κοινωνία, παραμένουν ζωντανοί.
Αναφερόμενος στην έξαρση της εγκληματικότητας, επεσήμανε πως η κυβέρνηση προσπαθεί επικοινωνιακά να παρουσιάσει μια εικόνα αντίθετη με την πραγματικότητα.
«Σας ακούσαμε να μιλάτε για τη δήθεν μείωση της εγκληματικότητας και τη δήθεν ασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες. Αλήθεια τα πιστεύετε αυτά που λέτε; Αν ναι, τότε είστε σε αντίθεση με την πραγματικότητα ή την αρνείστε.
Ακόμα και στις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δηλώνουν ότι η ανασφάλεια που νιώθουν είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Τα επίσημα στοιχεία που έχουμε του 2021 σε σχέση με του 2020 δείχνουν αύξηση της εγκληματικότητας και στις ανθρωποκτονίες και στη βαρύνουσα εγκληματικότητα. Αλλά δείχνουν αύξηση και τα στοιχεία του 2021, σε σχέση με αυτά του 2019. Αύξηση στις ανθρωποκτονίες, στους βιασμούς, στις απάτες, στους εκβιασμούς. Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, παρατηρείται αύξηση στην αστυνομική αυθαιρεσία σε ποσοστό 76%, μεταξύ των ετών 2019-2020, με περαιτέρω αύξηση 16% για το 2021.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι δε σας ενδιαφέρει πραγματικά η ασφάλεια των πολιτών. Δίνετε όλη τη βαρύτητα στην καταστολή όσων δε σας είναι αρεστοί. Για αυτό προσλαμβάνετε χιλιάδες ειδικούς φρουρούς με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, με ελάχιστη εκπαίδευση. Για αυτό προσλαμβάνετε επιπλέον χίλιους ειδικούς φρουρούς, ξανά με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, με ελάχιστη εκπαίδευση για την αχρείαστη πανεπιστημιακή αστυνομία. Για αυτό και δεν αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας.
Εμείς επιμένουμε πως η πραγματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στηρίζεται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών, ψυχολογικών και ψυχιατρικών αιτιών που γεννούν το έγκλημα.
Χρειαζόμαστε μια αστυνομία εκπαιδευμένη με γνώση των νόμων, με σεβασμό στο Σύνταγμα, στα δικαιώματα του κάθε πολίτη. Μια αστυνομία επαρκώς στελεχωμένη και με ειδικούς επιστήμονες που θα συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βαρύνουσας εγκληματικότητας, του οργανωμένου εγκλήματος, των γυναικοκτονιών, της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, των παιδοβιασμών. Εκεί χρειάζεται να δοθεί έμφαση.
Επομένως, χρειαζόμαστε μια αστυνομία με σωστή διάρθρωση του έμψυχου δυναμικού της, για να ενισχυθούν με επάρκεια τα τμήματα που καταπολεμούν την εγκληματικότητα στους δρόμους και τις γειτονιές. Χρειάζεται αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των κτηριακών υποδομών. Χρειαζόμαστε μια αστυνομία που θα μπορέσει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις κοινωνικές ανάγκες.»
(Δελτίο Τύπου)