Πολιτικά

Ποιες ημερομηνίες «κυκλώνονται» για εκλογές και γιατί η απογραφή αγχώνει τους βουλευτές

Ποιες ημερομηνίες «κυκλώνονται» για εκλογές και γιατί η απογραφή αγχώνει τους βουλευτές

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διεξάγονται στην κυβέρνηση οι συζητήσεις για το timing της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και κυκλώνονται οι πιθανές ημερομηνίες.

Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση καθώς οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση. Επομένως πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι ημερομηνίες και να ληφθεί υπόψη πρώτον το γεγονός πως φέτος το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και δεύτερον πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.

Με αυτά τα δεδομένα οι πρώτες κάλπες θα πρέπει να στηθούν είτε πριν το Πάσχα είτε στα τέλη Μαΐου. Στην πρώτη περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν στις 2 η στις 9 Απριλίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει το Μάιο, δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πιθανότερη η 9η Απριλίου καθώς ενδεχομένως ένα κομμάτι των ετεροδημοτών θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην εκλογική περιφέρεια και να «παρατείνει» τη διαμονή μέχρι το Πάσχα (βέβαια αυτό αφορά κυρίως όσους δεν εργάζονται, όπως τους νέους και τους συνταξιούχους).

Στην περίπτωση που τελικά οι εκλογές θα προκηρυχθούν το Μάιο δύο ημερομηνίες είναι στο τραπέζι η 21η ή εναλλακτικά η 28η του μήνα για να ακολουθήσουν μετά τις πανελλαδικές οι δεύτερες εκλογές (εφόσον δεν έχει προκύψει κυβέρνηση). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πιθανό σενάριο και το μόνο μειονέκτημα είναι πως οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν το καλοκαίρι εν μέσω δηλαδή της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και υποστηρικτές της επίσπευσης των εκλογών, προκειμένου η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Ωστόσο είναι ένα σενάριο που έχει λιγότερους οπαδούς, καθώς μέχρι και το Μάρτιο θα είναι εντονότερες οι επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις αυξήσεις στην ενέργεια (που μετακυλίονται και σε βασικά αγαθά).

Επομένως στο γαλάζιο στρατόπεδο οι περισσότεροι εκτιμούν πως δεν είναι ένα βολικό timing, και ελλοχεύει ο κίνδυνος οι φουσκωμένοι λογαριασμοί να οδηγήσουν σε μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των εκλογών της απλής αναλογικής. Η μόνη περίπτωση να αυξηθούν οι υποστηρικτές της πραγματοποίησης εκλογών το πρώτο τρίμηνο του ετους είναι να υπάρξουν αισιόδοξα νέα από το ενεργειακό πεδίο και να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά

Να σημειωθεί εδώ πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει κρατήσει και εφεδρείες και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικά μηνύματα στην οικονομική μάχη θα επιστρατεύσει πρόσθετα μέτρα στήριξης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σκοπεύει να πορευθεί μέχρι τις κάλπες υλοποιώντας σταδιακά θετικές διατάξεις και μεταξύ άλλων το Δεκέμβριο θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ στους πλέον ευάλωτους, τον Ιανουάριο θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, τον Φεβρουάριο θα τρέξουν οι αυξήσεις στις συντάξεις (θα δοθούν αναδρομικά και για τον Ιανουάριο) και την άνοιξη θα ακολουθήσει η αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Και μπορεί τα σενάρια για τον χρόνο των εθνικών εκλογών να έχουν φουντώσει, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ο χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι πολίτες θα ψηφίσουν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 8 και 15 Οκτωβρίου, ενώ σιγά -σιγά γίνονται οι πρώτες συζητήσεις στα κομματικά επιτελεία για τους υποψήφιους (αν και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς).

Αλλαγές στις έδρες φέρνει η πρόσφατη απογραφή

Περίπου 8 με 10 έδρες θα αλλάξουν εκλογική περιφέρεια, καθώς οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την τελευταία απογραφή. Το πως θα γίνει η κατανομή αυτών των εδρών θα ξεκαθαρίσει το Δεκέμβριο εκτός απροόπτου και αφού πρώτα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο φαίνεται πως κυρίως θα «μετακινηθούν» έδρες προς τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό .. αγχώνει τους βουλευτές συγκεκριμένων περιφερειών, καθώς η αλλαγή στην κατανομή των εδρών δεν επηρεάζει ουσιαστικά τα κόμματα αλλά μπορεί να οδηγήσει σε νέα πρόσωπα στη Βουλή.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα «κερδίσουν» έδρες ο Βόρειος, ο Νότιος και ο Δυτικός τομέας της Αθήνας αλλά και η Ανατολική Αττική. Αύξηση εδρών αναμένεται επίσης στην Α και Β Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και πέρα θεωρείται πιθανόν να φτάσουν τις 10 οι μονοεδρικές περιφέρειες (για παράδειγμα θα μπορούσε να προστεθεί η Θεσπρωτία), ενώ σε κάποιες περιφέρειες θα μειωθούν από τις τρεις στις δύο οι έδρες. Επίσης μένει να φανεί ποιες από τις μεγαλύτερες περιφέρειες θα χάσουν έδρες (π.χ. υπάρχουν σενάρια για την Φθιώτιδα, την Λακωνία, την Μαγνήσια και την Αιτωλοακαρνανία). Βέβαια όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα και μέχρι τότε όσοι σκέφτονται να δοκιμάσουν την τύχη τους στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να κάνουν υπομονή.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup