Πριν από περίπου ένα χρόνο ο απροσδόκητος και δυστυχώς πρόωρος θάνατος της Φώφης Γεννηματά,ο οποίος στιγμάτισε την ελληνική πολιτική σκηνή, άλλαξε άρδην και τα (πολιτικά) δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ.
Εσωκομματικές αλλαγές, μάχη υποψήφιων αρχηγών, υπό το μεγάλο φόβο μιας εσωστρέφειας, που θα καθήλωνε το κόμμα σε μονοψήφια ποσοστά. Το κλίμα, όμως, που δημιουργήθηκε και η μαζική συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ έδωσε έναν άλλο αέρα στη Χαριλάου Τρικούπη και ο τελικός νικητής, Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το χρίσμα προκειμένου να… αλλάξει τα πάντα. Τι πραγματικά έκανε ο νέος Πρόεδρος ένα χρόνο περίπου μετά την εκλογή του;
1)Ανανέωση. Η νέα ηγεσία δεν έφερε μονάχα νέα πνοή στο κόμμα, αλλά και νέα στελέχη. Ανδρέας Σπυρόπουλος, Δημήτρης Μάντζος, Μάρα Κουκουδάκη, Ηρακλής Δρούλιας, Βαγγέλης Τσόγκας, Βασίλης Πανάγου, Παναγιώτης Βλάχος ανέλαβαν νέο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, βγαίνοντας μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή. Παράλληλα, η αλλαγή προσώπων δεν έγινε άγαρμπα από τον Νίκο Ανδρουλάκη και συνεπώς δεν υπήρξαν ιδιαίτερες γκρίνιες. Άλλωστε, στελέχη που υπηρέτησαν τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Βοσδογάνης, δεν μπήκαν ποτέ στο περιθώριο, συνεχίζοντας να προσφέρουν στον Νίκο Ανδρουλάκη και συνολικά στην παράταξη. Την ίδια ώρα, σημαντικές αλλαγές έγιναν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αναβαθμίστηκε σημαντικά η βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη και ρόλο προέδρου της ΚΟ πήρε ο (έμπιστος) Μιχάλης Κατρίνης. Και σε αυτή την περίπτωση στελέχη με μεγάλη εμπειρία, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Χάρης Καστανίδης δεν παραγκωνίστηκαν, τουναντίον χρησιμοποιήθηκαν σε κρίσιμα πόστα.
2)Πολιτική αλλαγή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε πως θα ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση, δίχως κορώνες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οι ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν στην αρχή δημιούργησαν… ζήτημα, εντούτοις έπρεπε αρχικά να τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες. Με την πάροδο του χρόνου η ηγεσία -και βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ… πάσχει- ξεκίνησε την ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση. «Σκληρό ροκ» θα το χαρακτήριζαν ιστορικά στελέχη του κόμματος, μια στρατηγική που κορυφώθηκε με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Επρόκειτο ουσιαστικά για την υπόθεση που σηματοδότησε μια καινούργια γραμμή, η οποία σήμανε και την αντεπίθεση της Χαριλάου Τρικούπη προς την κυβέρνηση. Δεν ήταν λίγοι, κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου, που επιχείρησαν να ταυτίσουν το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρημα που αφορίζουν από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «όταν κανείς ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με αυτή την τακτική ουσιαστικά επεδίωξε να «σπάσει» οποιοδήποτε δίαυλο επικοινωνίας με την κυβερνώσα παράταξη, παίρνοντας σαφής αποστάσεις. Όσο, δε, πλησιάζουν οι εκλογές τόσο η ηγεσία αναμένεται να «σκληραίνει» τη στάση της απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και μπορεί μεν αυτό δημοσκοπικά να μην δίνει παραπάνω μονάδες, αλλά πλέον αποτελεί μονόδρομο, αφού μια ξαφνική στροφή πιθανότατα θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Πηγή: ethnos.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)