Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλά για τον κορονοϊό και τη γρίπη. Τι δείχνουν τα μοντέλα για τα κρούσματα.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά έχει αλλάξει. Έχουμε πιο ήπιες μεταλλάξεις, περισσότερους εμβολιασμούς και αντιικά φάρμακα. Το σημαντικό επίσης είναι ότι ξέρουμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο διότι πεθαίνουν κάθε μέρα άνθρωποι με συνοδά προβλήματα υγείας και άνω των 60 ετών κι άρα αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή της ΕΡΤnews με τον Γιώργο Κουβαρά.
Όπως σημείωσε ο ΥΥΚΑ, ο εμβολιασμός τώρα συνδέεται με αυτόν της γρίπης καθώς αφορά τις ίδιες ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων. «Είμαστε από επιλογή από τις ελάχιστες χώρες που έχουμε ανοιχτό το σύστημα εμβολιασμού κατά της COVID-19 και για νεαρότερες ηλικίες. Εγώ θα κάνω το εμβόλιο παρότι είμαι 47» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Και στο ερώτημα αν αναμένουμε έξαρση της πανδημίας μέσα στο Νοέμβριο, απάντησε ότι «στην Ελλάδα όλα δείχνουν ότι το κύμα το καλοκαίρι έκανε άνοδο και σταθεροποιήθηκε σε ένα σημείο που δεν πίεσε το σύστημα υγείας. Και για το Νοέμβριο τα μοντέλα δείχνουν μία άνοδο αλλά δεν έχουμε πια τα ίδια προβλήματα με την προηγούμενη διετία. Δεν θα πιεστούν τα νοσοκομεία».
Όσο για τη γρίπη ξεκαθάρισε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία τα δύο προηγούμενα χρόνια, δεν είχαμε τα ίδια χαρακτηριστικά γρίπης. «Φέτος θα έρθει πιο έντονα. Θεωρούμε ωστόσο ότι το σύστημα υγείας δεν θα πιεστεί όσο πιέστηκε με την πανδημία» τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Το νομοσχέδιο για συμπράξεις στα νοσοκομεία
Για το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για σύμπραξη ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα στα νοσοκομεία ο κ Πλεύρης είπε ότι «αφού ολοκληρώσατε το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τον προσωπικό γιατρό, τώρα την υλοποιούμε με ήδη 3500 γιατρούς στο σύστημα. Ήρθε η σειρά λοιπόν για τη δευτεροβάθμια υγεία όπου αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα: Φυγή γιατρών από ΕΣΥ σε δύο τομείς: Στις άγονες ειδικότητες όπως είναι οι αναισθησιολόγοι και σε περιοχές της χώρας που δεν θέλουν να πάνε γιατροί γενικά.
Με αυτό το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε η αναπληρωτής υπουργός κ. Μίνα Γκάγκα -η οποία προέρχεται από τα σπλάχνα του ΕΣΥ-, προσπαθούμε να δούμε δύο δρόμους και είμαστε σε συζητήσεις για αλλαγές λόγω κάποιων αντιδράσεων: Πλήρης και αποκλειστική εργασία στο ΕΣΥ αλλά να μπορούν να μπαίνουν και μερικής απασχόλησης γιατροί κατά περίπτωση. Για παράδειγμα στη Κω έχουμε 8 παιδιάτρους και κανέναν στο νοσοκομείο. Να εκμεταλλευτούμε τον ιδιώτη ώστε να βοηθηθεί η δημόσια υγεία».
Το δεύτερο που προωθείται με αυτό το νομοσχέδιο όπως είπε ο υπουργός Υγείας είναι ότι οι γιατροί του ΕΣΥ παράλληλα με την αύξηση 10% που πήραν, να έχουν και μία ήπια ιδιωτική απασχόληση. «Αυτό εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ και δίνει τη δυνατότητα σε νέους γιατρούς να εργαστούν και στο ΕΣΥ και ιδιωτικά» σημείωσε.
Για τις αμοιβές στο ΕΣΥ παραδέχτηκε ότι είναι χαμηλές σχολιάζοντας ότι «έχουμε ανταγωνισμό από τον ιδιωτικό τομέα και από το εξωτερικό. Και τα χρήματα στο ΕΣΥ δεν είναι ανταγωνιστικά. Προχωρήσαμε βέβαια σε κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης και την αύξηση 10% για αρχή. Οι γιατροί είναι ο μοναδικός κλάδος μετά τα μνημόνια που λαμβάνει αύξηση κι ας μην είναι μεγάλη. Κι αν δώσουμε δυνατότητα είτε ιδιώτες να έχουν σύμβαση μερικής απασχόλησης ή του δημοσίου να έχουν ήπιο ιδιωτικό έργο, θα είναι καλό.
Η μέση ιδιωτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι στο 35% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 15%... Αν λοιπόν για παράδειγμα στο Παίδων «Αγία Σοφία» που λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων η λίστα αναμονής αυξήθηκε πολύ και μεγάλο μέρος πήγαν και χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, είχαμε περισσότερους αναισθησιολόγους ιδιώτες, δεν θα έμενε ο κόσμος εκεί;»… Και υπεραμύνθηκε των χρημάτων που δίνονταις την Υγεία γενικά λέγοντας ότι «το 1,5 δις ευρώ που έχουμε επενδύσει στην Υγεία είναι τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί από σύστασης του ΕΣΥ».
Για τον πατέρα του
Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για την αντίδρασή του στους ναζιστικούς χαιρετισμούς του πατέρα του εντός του Δικαστηρίου… Όπως είπε «ό,τι και να πω από τη στιγμή που είμαι στη πολιτική αμφισβητείται. Διότι διαφωνώ με τον πατέρα μου πολιτικά αλλά διατηρώ προσωπικές σχέσεις ως γιος.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό θα πω ότι έχω σοβαρές πολιτικές διαφωνίες μαζί του αλλά στο συγκεκριμένο δικαστήριο παρουσία της Μάγδας Φύσσα, ήταν κάτι που με έκανε να λειτουργήσω αυθόρμητα. Έχω αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα μου και ειδικά με το φασισμό και τον αντισιμιτισμό που είναι η ιδεολογία του αλλά, εδώ υπήρχε μία μητέρα παρούσα.
Η Δημοκρατία επιτρέπει στον πατέρα μου να έχει την ιδεολογία του και να την εκφράζει. Αλλά παρουσία της μητέρας του Φύσσα, αισθάνθηκα άσχημα και αλλάζει τα πράγματα».
Αλλά στο παρελθόν έλεγε άλλα και ήταν πιο κοντά στην πατρική ιδεολογία, με τον Γιώργο Κουβαρά να του ζητάει να σχολιάσει αυτή τη μεταστροφή του…
«Οι ιδέες αλλάζουν με τα βιώματα καθώς μεγαλώνεις. Για παράδειγμα, εκ των πραγμάτων αλλιώς σκεφτόμασταν πριν τα μνημόνια για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας κι αλλιώς τώρα. Στη δική μου περίπτωση, βγάζουν φωτογραφίες από τα μαθητικά μου χρόνια. Είχα κάποια βιώματα από την οικογένειά μου αλλά μου δόθηκε η δυνατότητα να φιλτράρω τις αντιλήψεις αυτές και να γίνω αυτό που είμαι σήμερα» κατέληξε.
Υπόθεση Πάτση
Ο κ. Πλεύρης ερωτήθη επίσης για την υπόθεση Πάτση και ήταν ξεκάθαρος… «Εγώ κάνω ποινικό δίκαιο. Και στην πορεία είχα και αποφάσεις που προκαλούσαν την κοινή γνώμη αλλά τώρα προσέχω τι υποθέσεις θα πάρω διότι είμαι στην Πολιτική. Ήξερα την επαγγελματική του δραστηριότητα αλλά υπάρχει και ένα ηθικό ασυμβίβαστο. Που ακόμα κι αν κάτι δεν σου απαγορεύεται κάτι από το νόμο, δεν επιτρέπεται ηθικά εφόσον είσαι βουλευτής , όπως είναι να παίρνεις κόκκινα δάνεια. Αυτό δεν είναι αποδεκτό.
Ο βουλευτής δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια για πράγματα που έχουν σχέση με τη βουλευτική του ιδιότητα. Πόσο μάλλον όταν είναι νομικός. Ο πρωθυπουργός ωστόσο παρενέβη με τρόπο καθοριστικό» κατέληξε.
Πηγή: iEidiseis.gr