Κατά την παρουσία της στην Ηλεία και στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα όσα προηγήθηκαν επί θητείας της σε ότι αφορά το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό.
Δικαιολογήθηκε πως η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη ήταν μια απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών και σημείωσε πως το μεγάλο λάθος είναι η έλλειψη εφαρμοσμένων επιστημών, σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
“Ήταν μία απόφαση του πανεπιστημίου η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές. Συνολικά είμαστε 53 πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν ανασταλεί ή έχουν καταργηθεί. Τμήματα όμως τα οποία σε μεγάλο βαθμό είχαν βασικές δυσλειτουργίες. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πιο πολύ κοντά εκπαίδευση και πραγματικές ανάγκες της χώρας. Πως δηλαδή θα μπορέσει και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και η επαγγελματική εκπαίδευση να ανταποκριθεί σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας της χώρας. Η εκπαίδευση έχει μία αυταξία. Αλλά επιπλέον αυτής είναι πολύ σημαντικό όσο πιο κοντά γίνεται να είναι η εκπαίδευση και τα εφόδια που δίνουμε στα παιδιά με τις πραγματικές ανάγκες και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο” είπε ο κ. Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας συνέχισε λέγοντας ότι “… το μεγάλο λάθος είναι ότι δεν έχουμε σήμερα εφαρμοσμένες επιστήμες σε επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Λείπουν οι εφαρμοσμένες επιστήμες. Τις έχουμε σε επίπεδο δημοσίων ΙΕΚ αλλά όχι σε επίπεδο πανεπιστημίων. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε το καλοκαίρι, προβλέφθηκε η δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημιακών τμημάτων με κατεύθυνση εφαρμοσμένων επιστημών, τα οποία έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι τριετής οι σπουδές και είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση. Ο στόχος είναι να καλύψουμε ακριβώς το κενό που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τις εφαρμοσμένες επιστήμες αλλά σε επίπεδο Πανεπιστημιακό”.