Ελλάδα και Σουηδία να δώσουν κοινές απαντήσεις - Η ομιλία του Ηλείου βουλευτή στη κοινή διαδικτυακή συνεδρίαση των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων των δυο χωρών
«Σε μια γεωπολιτική συγκυρία όπου μια χώρα έχει εισβάλει σε μια άλλη χώρα προκαλώντας πόλεμο ξανά στην Ευρώπη μετά από πολλές δεκαετίες είναι πολύ κρίσιμο να αναγνωρίσουμε τις σύγχρονες κοινές απειλές . Απειλές που προέρχονται από τον αυταρχισμό , τον αναθεωρητισμό , τον επεκτατισμό.
Και προέχει να συνεργαστούμε στενά για να δώσουμε κοινές απαντήσεις .
Απαντήσεις που στηρίζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών…»
Με το παραπάνω ηχηρό μήνυμα, τοποθετήθηκε χθες κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής με την αντίστοιχη Επιτροπή του Κοινοβουλίου της Σουηδίας που έγινε διαδικτυακά ο Ηλείος Βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Ο κ. Νικολακόπουλος που είναι μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής έκανε ιδιαίτερη μνεία στην στάση της Τουρκίας και της δημιουργίας κλίματος έντασης που προκαλεί με τις συνεχείς απειλές της απέναντι στην χώρα μας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων :
« Η Ελλάδα βιώνει και αυτή την απειλή του αναθεωρισμού και του επεκτατισμού. Αμφισβητούνται ευθέως από την Τουρκία οι διεθνείς συνθήκες , αμφισβητείται και παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, έχει τεθεί ευθέως από την Τουρκία απειλή πολέμου (Casus belli) στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ενώ χρησιμοποιείται συχνά ακραία επιθετική και προκλητική ρητορική που φτάνει μέχρι και την απειλή χρήσης βίας.
Παράλληλα προβάλλονται και προστίθενται συνεχώς από την Τουρκία αβάσιμες και αστήρικτες αξιώσεις σε μια λογική ανατολίτικου παζαριού που δυσχεραίνει την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης μέσω διαλόγου της μιας και μοναδικής διαφοράς μας , της οριοθέτησης των θαλασσών ζωνών. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάσταση που έχετε αντιμετωπίσει και εσείς . Διότι η χώρα σας έλαβε μαζί με την Φινλανδία μια γενναία και ιστορική απόφαση για υποβολή αίτησης εισδοχής στην Βορειοατλαντική συμμαχία .
Η ΛΟΓΙΚΗ…ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ
Αυτήν την ιστορική και πολύ σημαντική απόφαση για τη χώρα σας και για την ασφάλεια της η Τουρκία την αρνήθηκε αρχικώς προβάλλοντας μια σειρά από αβάσιμες αξιώσεις με την γνωστή λογική του ανατολίτικου παζαριού. Και παρά την τελική αποδοχή από την Βορειοατλαντική συμμαχία της αίτησης εισδοχής τον περασμένο Ιούλιο η Τουρκία είναι η μοναδική ουσιαστικά χώρα από τις 30 που δεν έχουν κυρώσει από το κοινοβούλιο της την απόφαση ένταξης σας δεδομένου ότι η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες κύρωσης.»
ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΕΣΜΟΙ
Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός της ΝΔ αναφέρθηκε και στους δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Σουηδίας τονίζοντας χαρακτηριστικά :
«Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας οι οποίες στηρίζονται σε γερές βάσεις, στην υπεράσπιση κοινών αρχών, αξιών αλλά και στόχων.
Μέσα από την κοινή μας πορεία ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουμε και οι δύο χώρες την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επιδιώκουμε την ευημερία των πολιτών μας. Και είναι σημαντικό ότι έχουμε αναπτύξει σημαντικές σχέσεις στο εμπόριο , στον τουρισμό και νομίζω ότι πρέπει να εργαστούμε περαιτέρω προκειμένου να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για περεταίρω διεύρυνση και επέκταση και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια και οι επενδύσεις….»
(Δελτίο Τύπου)