Με τον πρόεδρο της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Αλέξη Νταουλάρη, συναντήθηκε ο Νίκος Καλάκος
Τα προβλήματα του κλάδου των λογιστών και των φοροτεχνικών της Ηλείας, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της τοπικής οικονομίας, συζήτησε χθες με τον πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών & Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Αλέξη Νταουλάρη, ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές της Ηλείας, οι οποίοι σήκωσαν πολύ μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού έπρεπε να ενσωματώσουν και να εφαρμόσουν δεκάδες εγκυκλίους που αφορούσαν τα μέτρα στήριξης και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Νταουλάρης, ο κλάδος έχει θέσει σημαντικά ζητήματα προς διευθέτηση, με στόχο να υπάρχει αμοιβαίο όφελος για την πολιτεία και τους επαγγελματίες, ζητώντας από τον κ. Καλάκο να βοηθήσει στην προώθησή τους ώστε να τεθούν προς διαβούλευση.
Το πρώτο πρόβλημα που ανέλυσε, είναι η λεγόμενη «ασθένεια λογιστή», για την οποία τόνισε πως είναι αίτημα εικοσαετίας αλλά δεν έχει εκπληρωθεί ως τώρα. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να θεσπιστεί η δυνατότητα των λογιστών να παίρνουν προσωπική παράταση στις ημερομηνίες υποβολής διαφόρων δηλώσεων εφόσον αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει, αφού μέχρι τώρα τέτοιες προβλέψεις υπάρχουν μόνο στις περιπτώσεις θανάτου. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η διάταξη σχετικά με το όριο υπογραφής υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων από λογιστή-φοροτεχνικό, που είναι στις 50.000 ευρώ, είτε με τη δραστική μείωση του ποσού είτε με την πρόβλεψη υπογραφής και ευθύνης του υπογράφοντος σε κάθε δήλωση,ανεξαρτήτως ποσού.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας επισήμανε προς τον Νίκο Καλάκο την ανάγκη να καθιερωθεί ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς διαρκείς αλλαγές στις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι και οι κρατικές υπηρεσίες θα είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους να αναρτούν εγκαίρως όλα τα αναγκαία έγγραφα στις πλατφόρμες.
Παράλληλα, ο κ. Νταουλάρης σημείωσε πως θα πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες ΔΟΥ και ΕΦΚΑ στην Ηλεία, οι οποίες εξυπηρετούν και τα νότια Ιόνια, διότι διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαραίτητων γραφειοκρατικών ενεργειών. Για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε πως υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, διότι αρκετές επιχειρήσεις αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε μεγάλα αστικά κέντρα, με συνέπεια η Ηλεία να χάνει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Από την πλευρά του ο Νίκος Καλάκος εξέφρασε τη στήριξή του στον κλάδο των λογιστών και των φοροτεχνικών, τονίζοντας ότι σηκώνουν μεγάλο βάρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέδειξαν αξιέπαινο ζήλο για να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες τους και οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα αρμοδίως, προκειμένου να τεθούν προς διαβούλευση ώστε να θεσπιστούν οι κατάλληλες λύσεις.
(Δελτίο Τύπου)