Πολυσήμαντη και γόνιμη εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Δικαιοσύνης
Σε μια πολυσήμαντη και εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση εξελίχθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή (18/11) στο Εργατικό Κέντρο Άργους η Αργειακή Εταιρεία, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άργους με θέμα το «Το Σήμερα και το Αύριο της Ελληνικής Δικαιοσύνης», στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητές ήσαν ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου και ο πρώην αναπλ. υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Πεταλωτή.
Το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και το γεγονός ότι έγινε αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων όχι με όρους «τηλεοπτικούς» αλλά με επιστημονική αρτιότητα, διαμόρφωσε εξαιρετικό κλίμα στην εκδήλωση, στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης με προεξάρχον το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του δικαστικού σώματος.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η ανάγκη αλλαγών και βελτιώσεων στο περιεχόμενο σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, προκειμένου οι Δικαστές να εξοικειωθούν μεταξύ άλλων με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει έννοιες όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, κλπ, οι οποίες σήμερα ασκούν καθοριστική επιρροή στον δημόσιο βίο.
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε και η αυθαιρεσία που συχνά διαπιστώνεται στην περίπτωση αναιτιολόγητων δικαστικών αποφάσεων σε σημαντικές υποθέσεις. Φαινόμενο που προφανώς οφείλεται στην ελλιπή αξιολόγηση των δικαστών, καθώς και στην ανυπαρξία πλαισίου για την καθιέρωση των αρχών της λογοδοσίας και της διαφάνειας στο πεδίο της Δικαστικής Εξουσίας. Από τη συζήτηση δεν έλειψε φυσικά και το ζήτημα των παρακολουθήσεων, για το οποίο ο Κώστας Τζαβάρας επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις.
Επιπλέον ο τελευταίος σχολίασε δυσμενώς το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της σημερινής Προέδρου του Αρείου Πάγου αποφασίστηκε η αποκαθήλωση των πορτρέτων του Γεωργίου Τερτσέτη και του Αναστάσιου Πολυζωίδη, από τον τοίχο του ισογείου του Μεγάρου που στεγάζεται ο Άρειος Πάγος, σε μια κρίσιμη συγκυρία που η Δικαιοσύνη πρέπει να εμπνέεται στην αποστολή της από φωτεινά παραδείγματα δικαστών που διακρίθηκαν για την ευθυκρισία και την ανεξαρτησία του φρονήματός τους απέναντι σε πολιτικές και οικονομικές επιρροές. Με αυτόν τον τρόπο, επεσήμανε, ότι προκαλείται ανεπίτρεπτα εκ των ένδον ένα συμβολικό ρήγμα στην εικόνα που πρέπει να συντηρεί για τον εαυτό του το Δικαστικό Σώμα.
Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε ότι η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία γιατί και οι τρεις ομιλητές απέφυγαν συζήτηση στείρου κομματικού ανταγωνισμού και υπογράμμισαν την ανάγκη εθνικής ενότητας μπροστά στις προκλήσεις που θέτει η εποχή για μεγάλες και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεών τους ακολούθησε δίωρη συζήτηση με το κοινό με τη μορφή ερωταπαντήσεων.
(Δελτίο Τύπου)