Πολιτικά

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αχαΐα με “άρωμα” Ηλείας: Τι είπε για Πατρών - Πύργου και φράγμα Πηνειού - Οι “διαχρονικές εκκρεμότητες”…

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αχαΐα με “άρωμα” Ηλείας: Τι είπε για Πατρών - Πύργου και φράγμα Πηνειού - Οι “διαχρονικές εκκρεμότητες”…

Φωτιές άναψε στους Ηλείους η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσία του στην Αχαΐα, στο νομό μας και συγκεκριμένα στο φράγμα Πηνειού. Όπως σημείωσε στην κεντρική του ομιλία του χθες στην Πάτρα, με απόφαση του ανατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επικαιροποίηση της μελέτης για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού, αλλά όχι εις βάρος της Ηλείας.

Για το φράγμα Πηνειού

“Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στα έργα ύδρευσης της πόλης και άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Πρώτη φορά που ήρθα στην Πάτρα με πολιτική ιδιότητα ήταν το 2006. Ίσως κάποιοι παλαιότεροι το θυμάστε, ήμουν απλός βουλευτής τότε, μου είχε ανατεθεί το δύσκολο έργο του συντονισμού των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τότε για πρώτη φορά άκουσα να μου μιλάνε για το φράγμα Πείρου - Παραπείρου. Σήμερα πήγα και το επισκέφθηκα. Το φράγμα είναι γεμάτο, το διυλιστήριο επιτέλους λειτουργεί και γίνονται οι πρόσθετες αναθέσεις για δίκτυα αγωγών ύδρευσης μήκους 60 χιλιομέτρων. Κλείνει επιτέλους αυτό το κεφάλαιο.

Με ορίζοντα το τέλος του 2024 η πόλη, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Αχαΐας - όσοι Δήμοι θέλουν και μπορούν να υδροδοτηθούν από το φράγμα αυτό- θα έχουν ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης. Κλείνει λοιπόν αυτή η πληγή που ταλαιπώρησε γενιές επί γενιών πολιτικών. Αλλά ήταν και μια ντροπή για μία ευρωπαϊκή μητρόπολη όπως η Πάτρα να μην έχει πρόσβαση σε ποιοτικό νερό.

Είμαι, όμως, εδώ σήμερα για να ανακοινώσω και το τέλος μίας άλλης διαχρονικής εκκρεμότητας, είχα την ευκαιρία να το συζητήσω και με φίλους όταν επισκέφθηκα τη Δυτική Αχαΐα. Με απόφασή μου ανατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επικαιροποίηση της μελέτης για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού.

Αυτό δεν θα γίνει εις βάρος της Ηλείας, αλλά αν επιβεβαιωθούν στοιχεία κι έχουμε βάσιμες υποψίες ότι θα είναι έτσι, ότι χάνουμε πολλά νερά στη θάλασσα, τότε το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα προσφέρει μία δίκαιη και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της άρδευσης στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας.

Ως “διαχρονική εκκρεμότητα” έθεσε το θέμα της άρδευσης από το φράγμα του Πηνειού, αλλά μάλλον ξέχασε τις πραγματικές διαχρονικές εκκρεμότητες προς την Ηλεία.

Για την Πατρών - Πύργου

Η νέα Πατρών - Πύργου που παρουσιάστηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού ως “στοιχειωμένο” έργο στη Δυτ. Ελλάδα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατασκευαστικά “τρέχει” με μεγάλη ταχύτητα.

“Τώρα, για τις οδικές διασυνδέσεις, που θα κοστίσουν αρκετά παραπάνω από 200 εκατομμύρια, αυτές αποτυπώνονται σε έξι μεγάλα έργα τα οποία ενώνουν την πόλη (Πάτρα) με την υπόλοιπη χώρα αλλά και με την ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Το πιο σημαντικό, «στοιχειωμένο» έργο για τη Δυτική Ελλάδα, τα 75 χιλιόμετρα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου προς τον Πύργο. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω σε τι δραματική κατάσταση παραλάβαμε το έργο αυτό όταν ήρθαμε στα πράγματα: κατακερματισμένο, αντικείμενο διαπλεκόμενων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου, με δική μου προσωπική παρέμβαση, εξασφαλίσαμε από την Ευρώπη τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, έχουμε σήμερα τρία ενεργά εργοτάξια, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το πρώτο μάλιστα, κοντά στην Κάτω Αχαγιά.

Το έργο προχωράει πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει. Αρχές του 2025 το Πάτρα - Πύργος θα είναι επιτέλους πραγματικότητα. Σε αυτό να προσθέσω και τη νέα αναβάθμιση της ευρείας παράκαμψης Πατρών, με στόχο την καλύτερη διασύνδεση με την Τρίπολη και την υπόλοιπη Πελοπόννησο”

Η επιτυχημένη αντιπυρική

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτώβρη, όπου ο τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών άλλαξε και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. “
Κάναμε καλή δουλειά φέτος στην αντιπυρική περίοδο, παρότι είχαμε πολλές πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα, και στην Αχαΐα και στην Ηλεία, αλλά οργανώσαμε καλύτερα και την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και θα είμαστε πιο έτοιμοι και για την αντιπυρική του ’23”…

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup