Στις προοπτικές που ανοίγονται για την Δυτική Ελλάδα και την Ηλεία, μέσα από το ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο της Κυβέρνησης που παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό κλιμάκιο στην Πάτρα, κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρεται με δήλωσή της η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Μάλιστα, λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου συζητήθηκαν και στην ξεχωριστή σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό, με την συμμετοχή των Βουλευτών των τριών νομών της Περιφέρειας, το πρωί της Τετάρτης στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Η Ηλεία Βουλευτής κάνει λόγο για ένα σχέδιο που υπηρετεί το τρίπτυχο «Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια», με ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, που βάζει την περιοχή σε τροχιά προόδου, την μετατρέπει σε ένα δυναμικό τμήμα μιας χώρας που αλλάζει και προοδεύει, σε μοχλό της μεγάλης εθνικής προσπάθειας της σημερινή Κυβέρνησης.
Αναλυτικά, η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει και αυτό γίνεται μέσα από έργα, πολλή και συστηματική δουλειά. Κυρίαρχο έργο δεν είναι άλλο από την Πατρών-Πύργου, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τηρώντας όλες τις προσωπικές δεσμεύσεις του, να ανακοινώνει την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου στις αρχές του 2025, με τις εργολαβίες να προχωρούν απρόσκοπτα και μάλιστα ήδη να εξελίσσονται σε χρόνους σημαντικά ταχύτερους από το χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, η προοπτική μετατροπής του λιμανιού της Πάτρας σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο θα συνδεθεί και με την εξωστρέφεια των προϊόντων της Ηλείας, που μέσα από αυτό θα μπορούν να βρουν τους διαύλους για τις αγορές του εξωτερικού. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για τον νομό μας καθώς, κοιτάζοντας την «μεγάλη εικόνα», η διασύνδεση αυτών των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων δίνουν στην περιοχή μας στρατηγική θέση ώστε τα εμπορεύματα να μεταφέρονται σύγχρονα, γρήγορα και με ασφάλεια ενώ νέες προοπτικές θα δοθούν και μέσα από το σιδηροδρομικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό και την σιδηροδρομική σύνδεση με τον Πύργο.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού, το έργο δεν θα γίνει σε βάρος της Ηλείας, καθώς ο πρωτογενής τομέας της περιοχής μας αποτελεί δυναμική πτυχή της εθνικής μας οικονομίας, τον οποίο η Κυβέρνηση στηρίζει με πρόγραμμα και πράξεις. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στις σημαντικές υποδομές υδάτων στο Νομό, τον εκσυγχρονισμό και την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ, έργα που θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του ύδατος αλλά και στο μεγάλο έργο της θωράκισης και την αξιοποίησης της Λίμνης Καραμανλή και του φράγματος Πηνειού. Πρόκειται για ένα σπουδαίο σε εθνικό επίπεδο έργο υποδομής, το οποίο θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή πολλαπλά περιβαλλοντικά, οικονομικά και τουριστικά οφέλη, θα συμβάλλει δε καθοριστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των υδάτινων αποθεμάτων και της κλιματικής ισορροπίας της περιοχής, αλλά και τη τουριστική ανάπτυξη όλου του ορεινού όγκου της Ηλείας.
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του, στην συνάντηση που είχε με τους παραγωγούς σταφίδας και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων. Το Υπουργείο στηρίζει το προϊόν και τους παραγωγούς με άμεσες ενέργειες, καθώς αναγνωρίζεται η δυναμική του, η μοναδική διατροφική του αξία και η προοπτική του στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, σε ό,τι αφορά στους αγρότες μας, το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, καθώς θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα. Και αυτό θα γίνει προστατεύοντας τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους και την πλούσια βιοποικιλότητα των αγροτικών μας περιοχών προωθώντας με 1,4 δις ευρώ τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής, κάτι θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου δημιουργώντας περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης και θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης στην ελληνική περιφέρεια συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενούς μας τομέα με περισσότερους από 65.000 νέους γεωργούς συνολικά, να επωφελούνται των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ.
Άλλη μια σημαντική εξέλιξη αποτελεί η ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδος, με την ανάπτυξη, πλέον, ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης για τις πυρκαγιές. Μέσα από αυτό, οι υπηρεσίες θα οργανωθούν καλύτερα και σε ό,τι αφορά στην Ηλεία, που πολλές φορές έχει βιώσει δύσκολες ώρες από μεγάλες πυρκαγιές, θα αποτελέσει ασπίδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας με την ΔιαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης, τα οποία θα αξιοποιηθούν ώστε να ακολουθήσει ο συνολικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τις πληγείσες περιοχές».
(Δελτίο Τύπου)