Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Δευτέρα στρέφει το βλέμμα της η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς εκτιμά πως η ακρόαση των τεσσάρων προσώπων Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτζιου και Ταλ Ντίλιαν θα μπορούσε να είναι άκρως διαφωτιστική κι ενδεχομένως να πυροδοτήσει και εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα προσέλθει με μικρό καλάθι στην Επιτροπή γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία μπορεί να προβάλει νέα προσκόμματα στη διαδικασία είτε αποδεχόμενη την εξέταση των κεντρικών αυτών προσώπων με υπομνήματα είτε αρνούμενη τη διαταγή της βίαιης προσαγωγής τους ενώπιον της Θεσμών και Διαφάνειας στη βάση δικών της ερμηνειών στον Κανονισμό της Βουλής.
Είναι ενδεικτικό πως ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, φέρεται να έχει εκφράσει ήδη τη διαφωνία του αναφορικά με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κι επομένως με τη δυνατότητα βίαιης προσαγωγής των προς εξέταση προσώπων.
Το κλίμα είναι εκρηκτικό με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να δηλώνει ότι πρέπει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή όσων δεν προσέλθουν στην Επιτροπή και την πλειοψηφία να επικαλείται δικές της ερμηνείες ως προς τις δυνατότητές της. Μάλιστα το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ καθώς ο βουλευτής της ΝΔκαι μέλος της Θεσμών και Διαφάνειας Κώστας Τζαβάρας έθεσε- κατά την κυβέρνηση- τον εαυτό του εκτός μετά από συνέντευξή του στο Κόκκινο με το οποίο δήλωσε κατά της επίκλησης του απορρήτου αφήνοντας αιχμές και για τους ρυθμούς αντίδρασης δικαιοσύνης στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Άρθρο Τσίπρα: «"Δικαιοσύνη" η έννοια - κλειδί για τις μεγάλες θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα»
Στο μεταξύ με άρθρο του στο World Review του Euro2day και των New York Times ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται εκτενώς στις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα με έμμεσες αναφορές και προτάσεις και για την υπόθεση των υποκλοπών. Όπως εξηγεί στον πυρήνα της λύσης για τις μεγάλες θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα βρίσκεται η έννοια- κλειδί: Δικαιοσύνη.
«Δηλαδή το θεμέλιο της ίδιας της Δημοκρατίας. Η ισχυρή παρουσία του κράτους ως ανάχωμα στην αυθαιρεσία της ολιγαρχίας και των καρτέλ. Ο έλεγχος της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ. Η διακοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Η επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής της διακομματικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του διοικητή της. Η κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών της».
Πηγή: ethnos.gr