Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, επισκέφθηκε λίγο μετά τις 09:00 ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την εντατικοποίηση των ερευνών της δικαιοσύνης για να φωτιστούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών.
Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις ότι στο στόχαστρο του κυκλώματος παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ βρέθηκαν και κορυφαία στελέχη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, όπως για παράδειγμα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, είναι προφανές ότι η υπόθεση αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς σ’ αυτή αναδεικνύονται και ζητήματα εθνικής ασφαλείας.
«Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούμε παιχνίδια»
Ξεκάθαρες απαντήσεις ζήτησε χθες, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το δημοσίευμα του Documento, το οποίο αποκάλυψε ότι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή οι Κωνσταντίνος Φλώρος (αρχηγός ΓΕΕΘΑ), Χαράλαμπος Λαλούσης (αρχηγός ΓΕΣ) και Θοδωρής Λάγιος (ΓΔΑΕΕ).
Η Κουμουνδούρου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν παρακολουθούσε ή όχι την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων» και σημειώνει ότι «μετά τις χθεσινές ανατριχιαστικές αποκαλύψεις ότι πέραν υπουργών επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων στόχος της ΕΥΠ ήταν και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε για μια ακόμη φορά το δρόμο των γελοίων υπεκφυγών και των επιθέσεων αντί των ξεκάθαρων απαντήσεων».
«Τα πράγματα ωστόσο είναι πολύ σοβαρότερα από όσο νομίζουν, για να θαρρούν πως θα ξεφύγουν με αναφορές στον Αίσωπο και με εξυπνακισμούς», τόνισε περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος και στη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που έκανε λόγο για μύθους.
Η αξιωματική αντιπολίτευση απεύθυνε τα εξής ερωτήματα στην κυβέρνηση: «Είναι αληθές ότι η ΕΥΠ είχε ως στόχους παρακολούθησης τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας;
Μπορεί ο πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ και πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, να το διαψεύσει κατηγορηματικά;», και καταλήγει λέγοντας: «Θα περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούμε παιχνίδια».
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε χθεσινές του δηλώσεις, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ και στον Κώστα Βαξεβάνη, μιλώντας για «αισώπειους μύθους» και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, ενώ χαρακτήρισε «παρωδία» τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Η δικαιοσύνη απαιτείται να κάνει γρήγορα τη δουλειά της και η κυβέρνηση θεσμικά έρχεται να αντιμετωπίσει μια σειρά σοβαρών παθογενειών για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και να καταστήσει την Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα υπάρχει καθολική απαγόρευση χρήσης λογισμικών παρακολούθησης».
Ποιοι άλλοι παρακολουθούνταν
Κωνσταντίνος Φλώρος. Στρατηγός και αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μέλος του ΚΥΣΕΑ και τακτικός συνομιλητής με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Στις αρχές Οκτωβρίου υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους εθνικούς στρατιωτικούς αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα.
Χαράλαμπος Λαλούσης. Ο αντιστράτηγος και αρχηγός ΓΕΣ λόγω της θέσης του επισκέπτεται ή υποδέχεται ομολόγους του ανά τον κόσμο. Λόγου χάρη, από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου 2022 βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του υποστράτηγου Ταμίρ Γιαντάι.
Θοδωρής Λάγιος. Πρώην διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ο οποίος τον Απρίλιο του 2021 υπέβαλε αιφνιδίως παραίτηση προκαλώντας πολλά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα. Σύμφωνα με το Documento, στην επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο Θοδ. Λάγιος αποδέχτηκε να αναλάβει το εξής πόστο: «Σύνδεσμος ΥΠΕΘΑ με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ (ΜΑ/ΕΕ) επί θεμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραμμάτων μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO)». Εν προκειμένω, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα ήταν ότι τέτοια θέση δεν υπήρχε, αλλά περίπου επτά μήνες αργότερα συστάθηκε μέσω τροπολογίας (1111/87 22.10.2021) του ΥΠΕΘΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές. Επιστρέφοντας στην περίοδο της παραίτησης του προκατόχου του Αριστείδη Αλεξόπουλου, το newsbreak.gr σημείωνε μάλιστα σε ρεπορτάζ του: «Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λάγιος, επιδεικνύοντας εμμονή στην αυστηρή τήρηση των διαδικασιών που ισχύουν (τυπολατρία), είχε προκαλέσει τη σφοδρή ενόχληση διαφόρων στρατιωτικών και πολιτικών κύκλων εντός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι, θεωρώντας τις διαδικασίες… καθυστερήσεις, προκρίνουν μια πιο ευέλικτη και ταχύτερη διεκπεραίωση της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων».
Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία κατά καιρούς προκαλεί εκνευρισμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις της στον πρόεδρο του Κινήματος και έτερο θύμα της ΕΥΠ (αλλά και του Predator) Νίκο Ανδρουλάκη, είναι το τρίτο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από τη χώρα μας που βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το παράκεντρο που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει το Documento. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων εξαιτίας της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και από την ΕΥΠ, η Εύα Καϊλή είχε δηλώσει στο Mega ότι είχε κι εκείνη δεχτεί «μια παρόμοια επίθεση» με κακόβουλο λογισμικό, και συγκεκριμένα «σε ένα ταξίδι μου στην Αραβική Χερσόνησο».
Μιχάλης Οικονομάκης. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), της μεγαλύτερης εταιρείας εναλλακτικής διαχείρισης ανακύκλωσης στην Ελλάδα, στην οποία μέτοχοι είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, αλλά και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Παράλληλα, είναι εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος, όμως η παρακολούθησή του σύμφωνα με την εφημερίδα αφορούσε την επικερδή μπίζνα της αξιοποίησης των σκουπιδιών και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το συγκεκριμένο πεδίο.
Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Στενός συνεργάτης του μεγαλοεπιχειρηματία Βαγγέλη Μυτιληναίου με παραπάνω από δέκα χρόνια θητείας στον συγκεκριμένο βιομηχανικό και ενεργειακό κολοσσό. Επιπλέον, είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Mytilineos με αρμοδιότητες αναπληρωτή γενικού διευθυντή στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Πρόκειται για στέλεχος που επικοινωνούσε τακτικά με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα, όπως τονίζει το δημοσίευμα, ότι ο Βαγγ. Μυτιληναίος ήταν ο πραγματικός στόχος της παρακολούθησης.
Γιώργος Φιλιόπουλος. Πρόκειται για τον επί τριετία –μέχρι τον περασμένο Αύγουστο– CEO της εταιρείας Enterprise Greece, η οποία αποτελεί τον αρμόδιο εθνικό φορέα, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό. Η Enterprise Greece είναι μέλος του μηχανισμού οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και συνεργάζεται με το δίκτυο των πρεσβειών και των προξενείων σε σημαντικές αγορές του κόσμου.
Άρης Σπίνος. Δημοσιογράφος, ιδιοκτήτης του μπλογκ edolio5. blogspot.com. O Σπίνος εμφανίζεται παράλληλα στον τηλεοπτικό σταθμό Alert, ο οποίος προωθεί τις θέσεις του ακροδεξιού κόμματος Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ παρουσιάζει ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης Focus FM. Ο Σπίνος είναι γνωστός για τις ακροδεξιές θέσεις του. Αλλωστε το 2010 ο Αδωνης Γεωργιάδης, όπως υπενθυμίζει το Documento, ως στέλεχος τότε του ΛΑΟΣ, τον είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή.
Γιώργος Τράγκας. Δημοσιογράφος και εκδότης διάφορων εντύπων, ο οποίος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ύστερα από μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό. Είχε καταγγείλει το σύστημα Μαξίμου, και συγκεκριμένα τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Γρηγόρη Δημητριάδη, ως υπεύθυνους για την απόλυσή του από το ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά και τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24. Μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι διέθετε αμύθητη περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία δεν ήταν δηλωμένη, ενώ και παλαιότερα είχαν βρεθεί αδήλωτα εισοδήματά του. Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Τράγκας είχε ανακοινώσει την ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Κίνημα Ελευθέρων Ανθρώπων.
Γιάννης Ζερβάκης. Από τον Νοέμβριο του 2020 είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού με αντικείμενο τη συνέργεια με την Κοινωνία των Πολιτών και την παρακολούθηση μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από ιδρύματα και φορείς. Το Μέγαρο Μαξίμου τον είχε παρουσιάσει την περίοδο εκείνη ως στέλεχος με εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα της φιλανθρωπίας, τον σχεδιασμό και στη διαχείριση έργων και προγραμμάτων, στις συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στη διαχείριση οργανισμών και ανθρώπινου δυναμικού. Πριν από τη θέση αυτή ο Ζερβάκης υπήρξε επί 15 συναπτά χρόνια σημαίνον στέλεχος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Από το 2019 μάλιστα είχε αναλάβει υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δωρεών του ιδρύματος, τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την υγεία», ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, και άλλα προγράμματα δωρεών ύψους επίσης πολλών εκατομμυρίων.
Πηγή: IEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ