Πολιτικά

Διαχρονική κοροϊδία για το Κατάκολο Vol2: Ο Σκρέκας έλεγε δόθηκε η αδειοδότηση, ο Μητσοτάκης έβαζε “πάγο” και η αρμόδια υπηρεσία ακολούθησε τον Πρωθυπουργό

Διαχρονική κοροϊδία για το Κατάκολο Vol2: Ο Σκρέκας έλεγε δόθηκε η αδειοδότηση, ο Μητσοτάκης έβαζε “πάγο” και η αρμόδια υπηρεσία ακολούθησε τον Πρωθυπουργό

Την κοντινή απόσταση στη ζώνη Natura του Κυπαρισσιακού κόλπου προτάσουν τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες ως ζήτημα για να προχωρήσει η αδειοδότηση της εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στην περιοχή του Κατακόλου. Απορρίπτουν το ενδεχομενο επιπτώσεων στον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού, που είχαν αναφέρει τοπικοί παράγοντες, και βάζουν “πάγο” στο θέμα ακολουθώντας τη γραμμή Μητσοτάκη. Βέβαια ο Σκρέκας είχε βιαστεί να δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή πως η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει δοθεί. Και είτε πιάστηκε αδιάβαστος, είτε τον “άδειασε” ο Πρωθυπουργός με την πρόσφατη τοποθέτηση του στην Πάτρα. Και κάπως έτσι μαζί με το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου, “καίγεται” και το κοίτασμα φυσικού αερίου που υπάρχει στην περιοχή.

Η απάντηση που ουσιαστικά παγώνει το θέμα - αφού αυτές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη - δόθηκε σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης.

"Σε απάντηση της 1ης σχετικής ερώτησης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του δυτικού Κατάκολου έχουν εκδοθεί οι υπ’ αρ. 2 και 3 παραπάνω σχετικές διοικητικές πράξεις.

2. Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου Α ́ φάσης του προγράμματος ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Δυτικό Κατάκολο», υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τον Μάιο του 2019.

3. Ο έλεγχος τυπικής πληρότητας της μελέτης ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου 2019 και η ΜΠΕ διαβιβάστηκε για δημοσιοποίηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης και ενημέρωσης του κοινού, καθώς και για γνωμοδοτήσεις στις 17.7.2019.

4. Κατόπιν εκτεταμένης δημόσιας διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων, συλλέχθηκε από την Υπηρεσία μας ένας σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων, τον οποίο ο φορέας του έργου επεξεργάστηκε, υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2020.

5. Στο πλαίσιο τελικής αξιολόγησης της ΜΠΕ και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με τις αρμόδιες αρχές και το ενδιαφερόμενο κοινό, προέκυψε η αναγκαιότητα πρόσθετων οικολογικών τεκμηριώσεων, επιπλέον αυτών που συμπεριλαμβάνονταν στη ΜΠΕ. Οι ειδικότεροι λόγοι της αναγκαιότητας αυτής ανάγονται, πρώτον, στην πολύ μικρή απόσταση του έργου από τα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» του δικτύου Natura 2000 και, δεύτερον, στις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4014/2011 που προβλέπουν ότι η αρμόδια αρχή συμφωνεί για το έργο «μόνο αφού βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα» της επηρεαζόμενης περιοχής. Για τη δημιουργία της βεβαιότητας αυτής, ζητήθηκε τον Ιούνιο του 2021 από τον φορέα του έργου η σύνταξη και υποβολή μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

6. Η εν λόγω μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης δεν έχει υποβληθεί ακόμη στην Υπηρεσία μας.

7. Ως εκ τούτου, δεν είναι εκ των πραγμάτων δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

8. Βάσει των στοιχείων της ΜΠΕ, δεν αναμένονται επιδράσεις του έργου στον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού.

9. Τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία και οικονομία δεν αποτελούν αντικείμενο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΛΙΔΗΣ"

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις