Σε αναζήτηση της κατάλληλης ημερομηνίας για τις επόμενες εκλογές είναι το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο τα σενάρια για χειμερινές κάλπες έχουν «ξεθωριάσει». Το νέο ράλι αυξήσεων στην ενέργεια προκαλεί έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και επομένως σε αυτή την συγκυρία η προσοχή είναι στραμμένη σε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 17 του μήνα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Ουσιαστικά η συζήτηση έχει επιστρέψει σε κάλπες την Άνοιξη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν δουλεύουν στο φουλ οι κομματικές μηχανές σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο. Στη Νέα Δημοκρατία στόχος είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι εκκρεμότητες με τα ψηφοδέλτια, ενώ αναζητούνται και πρόσωπα με ένα κεντρώο προφίλ.
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν αποτελεί μυστικό πως έχει πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης σε ένα κοινό που στις εκλογές του 2019 ψήφισε Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με το κόμμα. Επομένως αναζητούνται πρόσωπα που θα μπορέσουν να σηματοδοτήσουν το άνοιγμα στο συγκεκριμένο ακροατήριο, που αποτελεί άλλωστε ένα κοινό που φλερτάρουν επίμονα και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με προσοχή και τις δημοσκοπήσεις, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ριζική ανατροπή στα ποσοστά των κομμάτων. Το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί μια φθορά - καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων από την ακρίβεια μέχρι τις παρακολουθήσεις - αλλά παραμένει πρώτο και στα τελευταία γκάλοπ. Επομένως στην Πειραιώς εκτιμάται πως όσο διατηρείται αυτό το κλίμα δεν υπάρχει λόγος αιφνιδιαστικών κινήσεων και μπορεί να σχεδιαστεί με ψυχραιμία η εκλογική στρατηγική.
Η κυβέρνηση μιλά για εκλογές κοντά στο τέλος της τετραετίας, ενώ ο γαλάζιος σχεδιασμός γίνεται με βάση το σενάριο διπλής κάλπης λόγω μη συγκρότησης κυβέρνησης στις εκλογές της απλής αναλογικής. Με αυτά τα δεδομένα τρία είναι τα βασικά σενάρια: πρώτες κάλπες το Μάρτιο και δεύτερες εκλογές τον Απρίλιο, πρώτες κάλπες στις 9 Απριλίου (στις 16 είναι το Πάσχα) και δεύτερες εκλογές το Μάιο (σενάριο που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητας), πρώτες κάλπες το Μάιο (στις 21 ή τις 28) και δεύτερες εκλογές μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο (σενάριο που έχει ένα βαθμό δυσκολίας καθώς οι δεύτερες εκλογές θα πέσουν μέσα στην τουριστική περίοδο).
Σε... αναζήτηση εκπροσώπου
Το μεγάλο βέβαια ερωτηματικό είναι ποιο πρόσωπο θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου κατά την προεκλογική περίοδο. Τα αρχικά σενάρια για την αξιοποίηση στο σχετικό πόστο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς θα είναι υποψήφιος στην Α Αθηνών.
Τώρα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, με τα ονόματα να διαδέχονται το ένα το άλλο και τις οριστικές αποφάσεις να μην έχουν ακόμα κλειδώσει. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το να είναι εκπρόσωπος ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στο Νότιο τομέα έχει απομακρυνθεί (ενώ αντιθέτως ακούγεται πως μπορεί να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές). Μια εναλλακτική λύση είναι να παραμείνει στη θέση αυτή ο Γιάννης Οικονόμου και να είναι στο Επικράτειας (και όχι υποψήφιος στη Φθιώτιδα, όπου να σημειωθεί πως εκλέγεται και ο Χρήστος Σταϊκούρας). Η τρίτη λύση είναι να αξιοποιηθεί κάποιο άλλο πρόσωπο που δεν θα συμμετάσχει ωστόσο στην επόμενη Βουλή (για παράδειγμα κάποιος δημοσιογράφος), κάτι που θα άφηνε κενή μια πολυπόθητη θέση στο Επικρατείας και θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία χειρισμών.
Ασκήσεις ισορροπίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
Φρέσκα πρόσωπα με αποτύπωμα στην κοινωνία αναζητούν στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο πρέπει να επιτευχθεί μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Από την μια πλευρά είναι ζητούμενο η ανανέωση αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να υπάρξουν γκρίνιες από τους νυν βουλευτές.
Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως εφόσον οι κάλπες γίνουν την Άνοιξη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη απογραφή, γεγονός που θα επηρεάσει τις έδρες σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση κυρίως σε βουλευτές της περιφέρειας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για μείωση των εδρών (ενισχυμένη στον αντίποδα βγαίνει όπως όλα δείχνουν η Αττική). Πάντως το γεγονός πως δεν θα είναι τελικά στα γαλάζια ψηφοδέλτια αντιπεριφερειάρχες καθιστά πιο εύκολο το κυνήγι του σταυρού για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι για την Πειραιώς να εξεταστούν διεξοδικά οι νέες υποψηφιότητες, καθώς τα όσα προηγήθηκαν με τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση προκάλεσαν πολιτική φθορά. Επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφιλεγόμενες επιλογές προσώπων, που θα στείλουν λάθος μηνύματα στους ψηφοφόρους.
Πηγή: ethnos.gr