Πολιτικά

Αχτσιόγλου: Κυβερνάτε με περιφρόνηση κύριοι της κυβέρνησης - Προς τους πολίτες, τους θεσμούς, την δημοκρατία

Αχτσιόγλου: Κυβερνάτε με περιφρόνηση κύριοι της κυβέρνησης - Προς τους πολίτες, τους θεσμούς, την δημοκρατία

«Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη. Ένα 16χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού για οφειλή 20 ευρώ. Δεν ξέρω πόσο αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή πλέον στη χώρα μας. Αυτό που ξέρω είναι ότι το αίσθημα αδικίας έχει γιγαντωθεί, έχει πνίξει τους πολίτες», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου στο ξεκίνημα της ομιλίας της.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τόνισε ότι «μετά τη θλιβερή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου όχι απλώς δεν μπόρεσε να απαντήσει με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ερώτηση αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, αλλά τράπηκε σε άτακτη φυγή. Μετά και τις νέες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης πράγματι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Το 2022 κλείνει με μια βαθιά κρίση δημοκρατίας, η οποία προστίθεται στην οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

Εισερχόμενη στα ζητήματα του Προϋπολογισμού σημείωσε ότι «στην πραγματική οικονομία επικρατεί μια οριακή συνθήκη: συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης από τη μία και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών από την άλλη. Αυτή η συνθήκη αποτυπώνεται σε σειρά στοιχείων που δίνει η Eurostat:

  • Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης στην ΕΕ εδώ και τέσσερις εβδομάδες.
  • Πρώτη στην τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδόν όλο το 2022.
  • Πρώτη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων όλο το α’ εξάμηνο του 2022.
  • Και μετά τις επιδοτήσεις η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ενέργεια σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

Επίσης, «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται:

Τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 750ευρώ/μήνα έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Ο κατώτατος μισθός ήδη τον Σεπτέμβρη είχε χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης.

Πάνω από 2 στους 3 εργαζόμενους έχουν περικόψει τις δαπάνες τους για βασικά είδη διατροφής».

Στην ενέργεια, πρόσθεσε, «μέχρι τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση στην αγορά, όπου λειτουργούν ολιγοπώλια και οι εταιρείες ανενόχλητες σωρεύουν υπερκέρδη στις πλάτες των πολιτών. Τον Ιούλιο του 2022 θεσμοθέτησε έναν μηχανισμό υποτιθέμενου πλαφόν στην τιμή, ο οποίος τελικά νομιμοποιεί τα υπερκέρδη των εταιρειών. Στα 2,2 δισ. τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 και συνεχίζουν να αυξάνουν. Στα 1,79 δισ. στον κλάδο των πετρελαίων μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022, τεράστια και στο φυσικό αέριο», μάλιστα «αντί να διορθώσει έστω ένα μέρος αυτής της στρεβλής κατάστασης, μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών που κακώς σωρεύτηκαν εξ αρχής, κάνει τα πάντα για να τα εμφανίσει συρρικνωμένα. Μόλις 373,5 εκατ. φόρος βεβαιώθηκε πριν λίγες μέρες, απ’ τα δισεκατομμύρια των υπερκερδών. Δεν εμφανίζεται βέβαια στον Προϋπολογισμό να έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα. Πρόκειται κυριολεκτικά για κλοπή νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων».

Παράλληλα, «η κυβέρνηση τροφοδοτεί τα υπερκέρδη διά των επιδοτήσεων που καταλήγουν στις ίδιες εταιρείες. Με βάση τον Προϋπολογισμό οι επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας αθροίζουν στα 8,1 δισ. τα οποία δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή από τους πολίτες. Ειδικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι, εισφέρουν τουλάχιστον 2,2 δισ. από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που έχει το κράτος εξαιτίας των εκρηκτικών τιμών. Διότι τα έσοδα από ΦΠΑ είναι δραματικά αυξημένα, κατά 4,1 δισ. ή κατά 23,8% σε σχέση με πέρυσι».

Για το ζήτημα των χρεών υπογράμμισε ότι «κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν αυξηθεί τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα κόκκινα δάνεια παρότι δεν φαίνονται τους ισολογισμούς των τραπεζών διότι έχουν μεταβιβαστεί σε funds. Η συνολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους είναι 38 δισ. επί ΝΔ. Συγχρόνως, δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους ζωής. Οι συνέπειες για τους καταχρεωμένους πολίτες είναι έκρηξη πλειστηριασμών, και πρώτης κατοικίας, το 2022, ακόμη και για ευτελή ποσά, ενώ τα funds, εν πλήρη ασυδοσία, δεν απαντούν καν στις κρούσεις των πολιτών ή ζητούν υπέρογκα ποσά για να συζητήσουν μόνο μια ρύθμιση. Τα funds ελέγχουν 700.000 ακίνητα στη χώρα και η μόνη μέριμνα είναι πώς θα προχωρήσουν γρήγορα σε πλειστηριασμούς».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, δεν συμβαίνουν απλώς με την ανοχή της κυβέρνησης, συμβαίνουν εξαιτίας των πολιτικών της:

  • Νομοθέτησε έναν πτωχευτικό που στοχεύει αποκλειστικά στη ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών.
  • Κατάργησε οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που έχει αποτύχει παταγωδώς, διότι δίνει απόλυτη ελευθερία σε τράπεζες και funds να μην δέχονται καμία ρύθμιση αν δεν θέλουν.

Συνέδεσε τον Ηρακλή με νομοθεσία του 2003 που προβλέπει ότι μπορεί να γίνονται πλειστηριασμοί χωρίς καν να υπάρχει προηγούμενη πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη και τα κέρδη που αποκομίζονται από τα funds να μην φορολογούνται».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται ιδιαιτέρως θυμωμένος με τις τράπεζες που σωρεύουν κέρδη.

Το πράγμα θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό:

Η ΝΔ νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας.

Η ΝΔ νομοθέτησε και δεύτερη ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ ώστε να πωλούν μετοχές του ελληνικού Δημοσίου σε τιμή κάτω κι από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Στη βάση αυτού προκάλεσε τεράστια ζημία του Δημοσίου –που έχασε και το ποσοστό του- και των μικρομετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς, την ώρα που συγκεκριμένοι επενδυτές εξασφάλιζαν υπερκέρδη και τον έλεγχο της τράπεζας.

Η ΝΔ μείωσε τη φορολογία για εισόδημα που προέρχεται από stock options, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη τράπεζα.

Η ΝΔ άνοιξε τον δρόμο για τη χορήγηση χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη από το 2023».

Κάλεσε, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση «να νομοθετήσει τώρα και να καταργήσει τη διάταξη που η ίδια η ΝΔ ψήφισε και ανοίγει τον δρόμο για bonus στα τραπεζικά στελέχη, να νομοθετήσει έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών», αλλά, σημείωσε, «δεν θα το κάνει, γιατί στρατηγική της ΝΔ είναι η στήριξη ολιγοπωλιακών συμφερόντων και αποτυπώνεται παντού, στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην αγορά. Την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση τις αποκλείει από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, εν μέσω μάλιστα έκρηξης των επιτοκίων των τραπεζών».

Για την αγορά εργασίας υπογράμμισε ότι «όχι μόνο ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος κι απ’ το 2010, όχι μόνο έχει διαλυθεί η αγοραστική του δύναμη, όχι μόνο η ΝΔ κάνει νόμο κάθε σκέψη και επιθυμία του ΣΕΒ, αλλά θέλει να αντιστρέψει και την κοινή λογική, βαφτίζοντας μέτρα υπέρ των εργαζόμενων τα απλήρωτα 10ωρα και τη νομιμοποίηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης στις πλατφόρμες».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «για το 2023, ο Προϋπολογισμός προδιαγράφει τη συνέχιση της ίδιας στρατηγικής. Ίδια πολιτική απέναντι στα ολιγοπώλια της ενέργειας και την αισχροκέρδεια, πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, επιπλέον 800 εκατ. των φετινών, μείωση των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια εν μέσω πανδημίας, στεγαστικής κρίσης, κρίσης ακρίβειας. Δεν υπάρχει απλώς πολιτική ευθύνη. Υπάρχει πολιτική στρατηγική και υπάρχουν συνέπειες:

  • Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται.
  • Η φτώχεια και η παιδική φτώχεια αυξάνονται.
  • Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα το 2022 μειώνεται.

Η κοινωνία φτωχοποιείται και η ΝΔ ασκεί πολιτική υπέρ ολιγοπωλιακών συμφερόντων».

Απέναντι σ’ αυτή τη στρατηγική, πρόσθεσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει καταθέσει ένα συνολικά αντιπαραθετικό πρόγραμμα για:

  • Ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, με επιβολή πραγματικού πλαφόν στην τιμή αλλά και στο περιθώριο κέρδους στην ενέργεια και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.
  • Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και απόδοση στους συνταξιούχους αυτών που δικαιούνται, τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη.
  • Ακύρωση αντικοινωνικών νόμων όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και οι σαρωτικοί για τα εργασιακά δικαιώματα .

Κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ένα ειδικό στίγμα: κυβερνά με περιφρόνηση. Με περιφρόνηση προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους, προς τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Τα καθεστώτα αυτά δεν μακροημερεύουν. Και ο χρόνος που θα μπορούσε να το έχει αντιληφθεί αυτό, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες ζητούν την προοδευτική αλλαγή και θα ακυρώσουν αυτόν τον Προϋπολογισμό στην πράξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup