Παρά τον φόβο, παρά τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες στην κοινωνία έχει γίνει ήδη ορατό ένα ρεύμα που ζητά την προοδευτική αλλαγή, ένα ρεύμα που θέλει να σταματήσει τη ληστεία που ζούμε και αναζητά δημοκρατικό οξυγόνο κόντρα στην αδικία.
Ακόμα και ένα σταματημένο ρολόι δυο φορές τη μέρα δείχνει σωστά την ώρα. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι μία από τις πιο σοβαρές κριτικές για την οικονομική πολιτική του κ. Μητσοτάκη μπορεί να εκφραστεί με τα λόγια του σημερινού κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Οικονόμου όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε δηλώσει τα εξής:
«Δεν μπορεί για 11 μήνες να αδειάζει η τσέπη σου, να μην μπορείς να βγεις πέρα, να μην μπορείς να διασφαλίσεις τα αυτονόητα και να περιμένεις έναν πολιτικό, τον οποιοδήποτε πολιτικάντη, προς το τέλος κυρίως όταν πλησιάζουν οι εκλογές, να έρθει να σου δώσει 1 ενώ σου έχει πάρει 10. Να ντυθεί Άγιος Βασίλης μπας και κοροϊδέψει κανέναν, να τον ξαναγελάσει για να του πάρει την ψήφο».
Μία περιγραφή που αποτυπώνει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Μητσοτάκη λεηλατεί τους πολίτες. Ένα καθεστώς που κλέβει δέκα και επιστρέφει ένα στην κοινωνία. Πώς διαφορετικά θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει μια πολιτική που πχ έδωσε την δυνατότητα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να δουλεύουν με περιθώριο κέρδους ακόμα και 166%; Συγκεκριμένα για τον μήνα Οκτώβριο αγόραζαν την μεγαβατώρα στα 230 και πουλούσαν στα 620.
Οι αρνητικές πρωτιές Μητσοτάκη
Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει την πραγματικότητα τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Αποτυπώνουν μια κατάσταση στην οποία η χώρα καταγράφει αρνητικές πρωτιές. Αρνητικές πρωτιές που δείχνουν ότι στην χώρα οξύνονται οι ανισότητες και άρα η αδικία.
- Η παραπάνω συνθήκη αποτυπώνεται σε σειρά στοιχείων της Eurostat:
i. Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης στην ΕΕ εδώ και τέσσερις εβδομάδες.
ii. Πρώτη στην τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδόν όλο το 2022.
iii. Πρώτη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων όλο το α’ εξάμηνο του 2022.
iv. Και μετά τις επιδοτήσεις η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ενέργεια σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
- Επίσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ και η κατάσταση επιδεινώνεται:
i. Ο κατώτατος μισθός ήδη τον Σεπτέμβρη είχε χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης.
ii. Ένας στους 2 εργαζόμενους έχουν περικόψει τις δαπάνες τους για βασικά είδη διατροφής.
Τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα συνειδητών επιλογών της κυβέρνησης. Επιλογών που βαθαίνουν την αδικία.
Τα μαθηματικά Μητσοτάκη και η ειρωνεία Σκέρτσου
Η κυβερνητική παράταξη προσπάθησε να πείσει ότι με το νέο επίδομα για τα τρόφιμα κάνει μια μεγάλη κίνηση για την προστασία από τον πληθωρισμό. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δεν ντράπηκε να υποστηρίξει ότι 10% είναι ο πληθωρισμός και 10% των εξόδων επιδοτεί η κυβέρνηση. Ένα φθηνό ψέμα για μία πολιτική που κοστίζει ακριβά στους πολίτες. Είναι σίγουρο ότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι αρκετά πάνω από 10%. Ας δούμε κάποια από τα τελευταία επίσημα στοιχεία:
- ψωμί και δημητριακά 18,7%
- κρέας 16,7%
- γαλακτοκομικά 25,3%.
Δυστυχώς αντί για αλλαγή μοντέλου με την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, του ΕΦΚ στα καύσιμα και μέτρα για το ρεύμα όπως αυτά που έχουν ακολουθήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία για άλλη μια φορά το καθεστώς Μητσοτάκη επιλέγει την απάτη. Απάτη γιατί τα μέτρα αφήνουν ανέγγιχτο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας και δεν δίνουν απάντηση στο αδιέξοδο των πολιτών.
Κάπου εδώ έρχονται και οι ειρωνείες του κ. Σκέρτσου προς την Αριστερά ο οποίος έγραψε: «Διακρίνω μια κάποια νευρικότητα από μερίδα της αντιπολίτευσης πέριξ της αριστεράς και της κεντροαριστεράς που εκδηλώνεται με τη μορφή αφ’υψηλού απαξίωσης και ειρωνείας για το νέο μέτρο ενίσχυσης κατά 10% σε 8,4 εκ. πολίτες για τις αγορές τους από σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, κρεοπωλεία κοκ. Ίσως φταίει το γεγονός ότι το 10% τους πέφτει λίγο για την αγορά μπρικ, σολομού και ακριβών κρασιών. Ίσως πάλι να φταίει ότι το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.»
Είναι σίγουρο ότι ο κ. Σκέρτσος μπορεί να είναι αρκετά ειρωνικός πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου του. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέαμα να προσπαθήσει να τα πει αυτά σε ένα καφενείο σε κάποια από τις λαϊκές γειτονίες της Αθήνας ή του Πειραιά. Ειδικά ο ισχυρισμός ότι με το καλάθι του νοικοκυριού μια 4μελής οικογένεια κερδίζει 66 ευρώ δεν πείθει ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Όπως επίσης αστείος είναι ο ισχυρισμός για την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων όταν μόνο για το 9μηνο αυτά έχουν καθαρά κέρδη 2,4 δις. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάρισε στους παρόχους ενέργειας υπερκέδρη 1,8 δις τα οποία έκανε ότι δεν είδε.
Αυτός όμως ο οποίος πραγματικά εμφανίζει «μία κάποια νευρικότητα» είναι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου και το ίδιο το καθεστώς Μητσοτάκη για έναν απλό λόγο. Σε πρόσφατη μέτρηση της MRB αποτυπώνεται ότι το 73,3% των πολιτών θεωρούν ότι στην χώρα δεν έχουμε πια μόνο ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια. Αυτό και μόνο αποτυπώνει ακριβώς τις κυβερνητικές ευθύνες, δηλαδή η αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη.
Όσα θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της προοδευτικής κυβέρνησης
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή μοντέλου όχι απλά μικροδιορθώσεις. Κόντρα στην όξυνση της αδικίας οι πολίτες ζητάνε παντού δικαιοσύνη.
Αυτό θα σήμαινε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών σε ενέργεια, διυλιστήρια και τράπεζες. Ουσιαστικές αυξήσεις στον βασικό μισθό και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων μαζί με την επαναφορά ενός αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού. Άμεσα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος όπως η ρύθμιση σε 120 δόσεις με διαγραφή μέρους της οφειλής από το πανδημικό χρέος. Ταυτόχρονα έναν καινούργιο πτωχευτικό που δεν θα αποτελεί την χαρά του κάθε Πάτση και θα προστατεύει ουσιαστικά την πρώτη κατοικία.
Για τους συνταξιούχους δικαιοσύνη σημαίνει την καταβολή των αναδρομικών και την επαναφορά του μέρους της 13ης σύνταξης που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο από αυτή την επιλογή οι συνταξιούχοι έχουν χάσει αυτά τα χρόνια πάνω από 3,5 δις. Τέλος τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και συνολικά μπορεί και πρέπει να θεσπιστεί αφορολόγητο στα 10.000 για εισοδήματα από εργασία.
Όλα αυτά σε αν πλαίσιο ενίσχυσης και δημιουργίας νέων δημόσιων εργαλείων. Σε μια περίοδο που το καθεστώς Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί κρίσιμα εργαλεία όπως η ΔΕΗ ή ακόμα και το ΕΣΥ, οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε δείχνουν ότι ασφάλεια για την κοινωνία σημαίνει ισχυρά κοινωνικά και δημόσια εργαλεία.
Για να προχωρήσουν τα παραπάνω όμως χρειάζεται να αποδείξουμε ξανά ότι σε αυτό τον τόπο η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια. Ότι δεν θα ανεχτούμε παρακρατικές και μαφιόζικες πρακτικές από ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι πάνω από τον νόμο. Ότι η Δημοκρατία δεν θα ανεχτεί τον αυταρχικό παροξυσμό που ζούμε αυτές τις μέρες. Παρά τον φόβο, παρά τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες στην κοινωνία έχει γίνει ήδη ορατό ένα ρεύμα που ζητά την προοδευτική αλλαγή, ένα ρεύμα που θέλει να σταματήσει τη ληστεία που ζούμε και αναζητά δημοκρατικό οξυγόνο κόντρα στην αδικία. Οι πολίτες έχουν ένα βασικό αίτημα: παντού Δικαιοσύνη.
(Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)
Πηγή: iEidiseis.gr