Η ώρα που θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη πλησιάζει για την Εύα Καϊλή καθώς αύριο, Πέμπτη στις 9 το πρωί θα οδηγηθεί στον ανακριτή για να απολογηθεί για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Qatar Gate, με τις βελγικές Αρχές να αποφασίζουν εάν παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί ελεύθερη.
O Έλληνας συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος που μεταβαίνει στο Βέλγιο, μαζί με τον δικηγόρο της ευρωβουλευτή στο Βέλγιο, Αντρέ Ριζόπουλο, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την υπερασπιστική της γραμμή καθώς σε τέτοιες υποθέσεις οι βελγικές Αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές.
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Soir», η Ευρωβουλευτής έχει παραδεχθεί ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που ήταν στο σπίτι της και εξαιτίας αυτού του αιτήματος, οι Αρχές εισέβαλαν στο διαμέρισμά της στις 9 Δεκεμβρίου. Ο κ Καϊλής φέρεται να προσπάθησε να βγάλει από το σπίτι μέσα σε βαλίτσα 600.000 ευρώ, όμως οι αστυνομικοί τον εντόπισαν έξω από γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Οι βελγικές αρχές τότε αποφάσισαν να εισβάλλουν στο σπίτι της Ευρωβουλευτού - αφού πλέον είχαν αιτιολογία για να «σπάσουν» το απόρητο -. Μέσα στο σπίτι βρήκαν τελικά ακόμα 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού και του ιταλικού Τύπου, η Ευρωβουλευτής παραδέχθηκε πως έδωσε οδηγία τον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά γιατί γνώριζε για τη δράση του Παντσέρι , ενώ υπάρχουν αναφορές ότι προσπάθησε να ενημερώσερι και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μάλιστα, δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων αποκαλύπτουν ότι αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η ευρωβουλευτής ήταν σε πανικό και μάλιστα φέρεται ότι επιχείρησε να ειδοποιήσει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι και δυο ευρωβουλευτές.
Ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή είναι εξοργισμένος που η δικογραφία διέρρευσε στη βελγική Soir και στην ιταλική Repubblica. Ο ίδιος ανέφερε ότι, οι αναφορές στα δημοσιεύματα για «μερική ομολογία» της Καϊλή είναι μία μεροληπτική ερμηνεία. Το βέβαιο είναι ότι, στις 22 Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή θα κρατήσει σαφείς αποστάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους της υπόθεσης, θα διαχωρίσει πλήρως τη θέση της και θα πει ότι, ούτε συμμετείχε ποτέ σε λόμπι υπέρ του Κατάρ, ούτε ποτέ δωροδοκήθηκε.
Οι ποινές που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή
Σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν, δικηγόρο στο Βέλγιο, εφόσον κριθεί ένοχη έστω και για συνέργεια, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης.
«Η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση επισύρει 10 χρόνια φυλάκισης», είπε μιλώντας στο MEGA και σημείωσε πως υπάρχουν και οικονομικές ποινές που φτάνουν «8 φορές στο ποσό της διαφθοράς. Αν καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η ποινή φτάνει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης, όπως και η δωροληψία. Η συνέργεια τιμωρείται ελαφρύτερα».
Σύμφωνα με τον κ. Ομράν, αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός συμμετοχής της ευρωβουλευτού στις ενέργειες του συζύγου της. «Αν υποθέσουμε ότι είναι αξιόπιστες οι διαρροές της δικογραφίας στον Τύπο, το σημαντικό είναι ότι ο βαθμός της συμμετοχής φαίνεται να είναι εντονότερος, αφού προσπάθησε να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος, να απομακρύνει τα χρήματα, ένα επιβαρυντικό στοιχείο».
Επιπλέον, η στάση της σε ψηφοφορίες για το Κατάρ και οι ομιλίες της υπέρ του, δυσχεραίνουν τη θέση της. «Έτσι, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος υποτιθέμενης χρηματοδότησης σκοπούμενου αποτελέσματος από την χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Κατάρ. Η προσπάθεια που έκανε για να αποκρύψει τα χρήματα, δυσχεραίνει τη θέση της».
«Η εκδοχή της Εύας»
Την ίδια ώρα, η ιταλική La Stampa, παρουσίασε μία διαφορετική εκδοχή, με τίτλο «Η εκδοχή της Εύας». Σε αυτό, η εφημερίδα εξηγεί τι έγινε με τη βαλίτσα του πατέρα της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με τα όσα γράφει, η ευρωβουλευτής γνώριζε για τις δουλειές που είχε ο σύντροφός της με τον Παντσέρι, του είχε εφιστήσει την προσοχή όλα να είναι νόμιμα, εκείνος τη διαβεβαίωσε, όταν, όμως, ο Τζιόρτζι συνελήφθη, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή υπέθεσε ότι η βαλίτσα που βρισκόταν στο σπίτι ήταν του Παντσέρι και ζήτησε από τον πατέρα της να τη μεταφέρει στον ιδιοκτήτη της.
Ταυτόχρονα, το εφετείο απέρριψε το αίτημα της – επίσης κατηγορούμενης- συζύγου του Παντσέρι να μην εκδοθεί στο Βέλγιο καθώς υπάρχουν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος της. Αναβολή πήρε και η κόρη του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, για την οποία θα αποφασιστεί αν θα εκδοθεί στο Βέλγιο στις 3 Ιανουαρίου.
Οι λογαριασμοί στον Παναμά
Πηγές από την ομάδα των Ισπανών ακτιβιστών ερευνητών οι οποίοι είχαν αναρτήσει τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της έλαβαν εκατομμύρια απευθείας από το κράτος του Κατάρ, πράγμα το οποίο, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή, διαψεύδει.
Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Μίλτος Σακελλάρης, πηγές της ένωσης ενάντια στη διαφθορά σημειώνουν ότι, «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που ενισχύουν τη θέση εναντίον των υπό έρευνα ατόμων. Ωστόσο, προς το παρόν δεν μπορούμε να δώσουμε στα μέσα ενημέρωσης περισσότερες πληροφορίες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας των αποδεικτικών στοιχείων».
Τα εν λόγω στοιχεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN έχουν καταθέσει ήδη από χθες στις εισαγγελικές Αρχές της χώρας τους και μένει να δούμε τι θα πράξουν τις επόμενες ημέρες, αν δηλαδή, θα μεταφέρουν τα στοιχεία στο Ευρωκοινοβούλιο – κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα κάνουν.
Η συνάντηση Τζιόρτζι - Παντσέρι με Καταριανούς σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών
Την ίδια ώρα, το ένα μετά το άλλο τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες από το Qatar Gate στο οποίο υπήρξαν παρεμβάσεις ακόμα και υπέρ του Μαρόκου. Την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα οι Βέλγοι εισαγγελείς, όπως αποκαλύπτεται, έχουν στα χέρια τους βίντεο με συναντήσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, και του Αντόνιο Παντσέρι με Καταριανούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής «Ιλ Φάτο Κουτιντιάνο», σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Παντσέρι μαζί με τον Τζιόρτζι συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, στις 10 Οκτωβρίου.
Σκοπός της συνάντησης, 40 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ήταν «η προετοιμασία μιας ακρόασης ενώπιον της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ είχε κλείσει τη βασιλική σουίτα στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου.
Ο Παντσέρι εμφανίστηκε κρατώντας μία τσάντα και ο Τζιόρτζι σπρώχνοντας ένα καρότσι, το οποίο ακολούθως παρέδωσε σε μία γυναίκα, με τις αρχές να πιθανολογούν πως πρόκειται για την κόρη που έχει με την Εύα Καϊλή. Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και φεύγοντας, η τσάντα του Παντσέρι έμοιαζε πιο βαριά, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών.
Σύμφωνα με τη «Λε Σουάρ», ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έχει ομολογήσει παρεμβάσεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, υποδεικνύοντας μάλιστα και τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, ως «αποδέκτη» δώρων από το Εμιράτο. «Δεν έλαβα δώρα από κανέναν και δεν επηρεάστηκα για να πάρω αποφάσεις ή να λάβω συγκεκριμένες θέσεις», σημείωσε ο Ταραμπέλα σε ανακοίνωσή του.
Εκτός από τον Ταραμπέλα, στο σπίτι του οποίου η βελγική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς, στο «κάδρο» των ερευνών έχει μπει και ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως συνεργάτης ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. Σε εμπιστευτικό email προς τους Σοσιαλδημοκράτες συναδέλφους του εμφανίζεται να τους παροτρύνει να καταψηφίσουν μέρος τροπολογίας εχθρικής προς το Κατάρ, μόλις δύο 24ωρα μετά την ομιλία της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή υπέρ του Εμιράτου.
«Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μια χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», αναφέρεται στο mail.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως η ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι δεν ήταν εγγεγραμμένη στα μητρώα του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Politico η παραιτηθείσα πρόεδρος της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαρία Αρένα, αυτό ήταν κάτι που ούτε η ίδια γνώριζε.
Εκείνη που φαίνεται πως γνώριζε όλες τις συνδιαλλαγές του Παντσέρι με το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο, είναι η σύζυγός του, την έκδοση της οποίας στο Βέλγιο αποφάσισε δικαστήριο της Μπρέσια. Σε καταγεγραμμένη συνομιλία τους, μάλιστα, η σύζυγος Παντσέρι εμφανίζεται εντυπωσιασμένη για τις παροχές που απολαμβάνει σε ταξίδι της στο Μαρόκο.
Κι όλα αυτά, ενώ στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βινσεντίνι παραδέχθηκε πως έλαβε 50.000 ευρώ από τον Παντσέρι, χρήματα τα οποία έλαβε σε φακέλους πάνω στους οποίους υπήρχε η φιγούρα του Άγιου Βασίλη. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη δωρεά κατέληξε στα ταμεία της Συνομοσπονδίας και πως ο ίδιος ουδέποτε πήρε θέση υπέρ του Κατάρ.
Έρευνα για τις διαρροές στα ΜΜΕ
Την ίδια ώρα, οι διαρροές της υπόθεσης στα Βελγικά ΜΜΕ, θα μπορούσαν να βλάψουν την υπόθεση, γι' αυτό και η εισαγγελία του Βελγίου σκοπεύει να διατάξει έρευνα για την προέλευσή τους.
Η εφημερίδα L’Echo σημειώνει πως η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνα για αυτές τις επαναλαμβανόμενες διαρροές. «Οι διαρροές στον Τύπο μπορούν να θέσουν την υπόθεση σε κίνδυνο, γι' αυτό και ξεκινάμε έρευνα για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου» εξήγησε ο Έρικ Βαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωσαν στους Tijd και L'Echo ότι στο στόχαστρο εξακολουθούν να βρίσκονται και άλλοι ύποπτοι. Προς το παρόν, η Δικαιοσύνη και οι ανακριτές παλεύουν με τη βουλευτική ασυλία ορισμένων υπόπτων για την υπόθεση, υπό τον φόβο ότι οι πληροφορίες που διαδίδονται στον Τύπο θα κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.
Όπως σημειώνεται, οι ύποπτοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δημοσιευμένες πληροφορίες για να προσπαθήσουν να κρύψουν στοιχεία. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος για τη Δικαιοσύνη είναι ότι αυτές οι διαρροές μπορεί να καταλήξουν να «τορπιλίσουν» όλη την έρευνα.
Πηγή: Ethnos.gr