Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 13:17

Το ΥΠΕΞ απαντά στην πρόκληση Τσαβούσογλου για τα 12 μίλια: Ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας – Θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σκληρή απάντηση έδωσε ο υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το casus belli και τα 12 ναυτικά μίλια. Το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας», ενώ λίγη ώρα νωρίτερα σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

«Ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας»

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Αρναούτης, σημείωσε πως «η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο».

«Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», συνέχισε ο κ. Αρναούτης και πρόσθεσε:

«Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται»

Νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, είχε κάνει λόγο για απολύτως αδιέξοδη τακτική και επεσήμανε πως η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται», τόνιζε και σημείωνε: «Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

Η προκλητική δήλωση Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έτους αντέδρασε στους πρόσφατους ισχυρισμούς περί επέκτασης των χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Όχι μόνο στα 12 μίλια δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (από την Ελλάδα), αλλά ούτε στο 1 μίλι. Η απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο μας το 1995 (σ.σ. casus belli) για αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε μάλιστα για άλλη μια φορά την Ελλάδα: «Μην τρέχεις πίσω από ψευτο-ηρωισμούς στηριζόμενος σε όσους προσπαθείς να πάρει πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη για εσάς!», είπε.

Δήλωσε επίσης ότι «συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Άμυνάς μας βρίσκεται στο πεδίο και εμείς διεκδικούμε παράλληλα τα δικαιώματά μας μέσω της διπλωματίας».

Πηγή: ethnos,gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 13:20

Σχετικά Άρθρα

  • ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε γραμμή έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες στο Λίβανο
    ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε γραμμή έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες στο Λίβανο

    Τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης ενεργοποιήθηκε για τους Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται στο Λίβανο την Κυριακή (4/8) από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο.

    Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών στις 29 Ιουλίου περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ.

    Όπως υπογραμμίζεται στην προηγούμενη ανακοίνωση «παραμένει σε ισχύ η σύσταση σχετικά με την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και Ιράν».

    Πηγή: cnn.gr

  • Η Ουκρανία και οι κυρώσεις στο Ιράν στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ
    Η Ουκρανία και οι κυρώσεις στο Ιράν στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα βρεθούν στην ατζέντα της σημερινής (22/4) συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

    Με την ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο να κλιμακώνεται, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζονται να προμηθεύσουν με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας το Κίεβο, όπως ιδίως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot.

    Της συνάντησης αυτής προηγήθηκε η έγκριση πακέτου χρηματοδότησης πάνω από 60δισεκ. δολαρίων από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

    Ωστόσο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ παροτρύνουν ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες για να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

    Έπειτα από διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του NATO με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, ο ΓΓ του NATO δήλωσε πως αναμένει ανακοινώσεις σύντομα.

    «Το NATO χαρτογράφησε τις υπάρχουσες δυνατότητες σε όλη τη συμμαχία και υπάρχουν συστήματα που μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία», επέμεινε ο Νορβηγός.

    «Επιπλέον των Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να προμηθεύσουν οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του (γαλλικού συστήματος) SAMP/T», πρόσθεσε.

    Ως αυτό το στάδιο, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υποσχέθηκε να στείλει επιπλέον σύστημα Patriot στην Ουκρανία μετά τις εκκλήσεις του Κιέβου.

    Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ θα πάρουν επίσης μέρος οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας, καθώς και οι ουκρανοί ομόλογοί τους, προτού η προσοχή στραφεί στην κρίση στη Μέση Ανατολή, με έναυσμα την επίθεση της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

    Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης

    Την ίδια ώρα, πρόκειται να συζητηθεί το πόσο μακριά θα πρέπει να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ το προπερασμένο σαββατοκύριακο.

    Η ΕΕ έχει εφαρμόσει ήδη διάφορες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επικαλούμενη την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια UAVs στη Ρωσία.

    Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία. Πολλές χώρες της ΕΕ καλούν πιο συγκεκριμένα να διευρυνθεί το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων, που σχετίζεται με τα drones, για να συμπεριλάβει τους πυραύλους και τις μεταβιβάσεις όπλων σε δυνάμεις προσκείμενες στην Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή.

    Τα κράτη μέλη συζητούν ειδικά το εάν και κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σχετιζόμενες με την παραγωγή πυραύλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Επιπλέον, κάποιες χώρες ασκούν πίεση η ΕΕ να βρει τρόπο να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, τρομοκρατική οργάνωση.

    Αξιωματούχοι όμως σημειώνουν πως δεν έχει ακόμη εξευρεθεί η νομική βάση για το βήμα αυτό και δεν είναι βέβαιοι πως θα υποστηριζόταν από όλα τα κράτη μέλη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ
    ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

    Στην απερίφραστη καταδίκη της επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών», σημειώνει.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ»
    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ»

    Την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα που έχουν εξαγγελθεί, καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση «για την υποβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων» και την καλεί να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες.

    Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει πως το κόμμα «καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου» και προσθέτει:

    «Η απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

    Ακολούθως στρέφει τα «πυρά» του στην κυβέρνηση στην οποία καταλογίζει ότι «ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση - απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά».

    Κλείνοντας, καλεί την κυβέρνηση «να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στη γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

    «Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εκτεταμένες συσκέψεις για την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές
    Εκτεταμένες συσκέψεις για την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

    Σε εντατικούς ρυθμούς διενεργείται η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

    Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο εκτεταμένες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα υπό τον υπουργό Εξωτερικών, παρουσία υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Η πρώτη είχε ως θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

    Η δεύτερη αφορούσε στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», στη συνεργασία δηλαδή των δύο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΥΠΕΞ για τα επεισόδια από Τουρκοκύπριους: «Κατάφωρη παραβίαση του status quo - Η Ελλάδα θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες»
    ΥΠΕΞ για τα επεισόδια από Τουρκοκύπριους: «Κατάφωρη παραβίαση του status quo - Η Ελλάδα θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες»

    Ανακοίνωση με αφορμή την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και τη «νεκρή ζώνη» στην Πύλα, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Αναλυτικά, αναφέρει:

    «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας.

    Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

    Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

    Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αναβίωση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελληνοτουρκικά: Ο Κασκαρέλης, ο Φιντάν και ο ρόλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία
    Ελληνοτουρκικά: Ο Κασκαρέλης, ο Φιντάν και ο ρόλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία

    Για τον υπηρεσιακό ΥΠΕΞ και έμπειρο διπλωμάτη Βασίλη Κασκαρέλη έχει σημασία πάντα να κάνεις μία κίνηση που θα σου δώσει την δυνατότητα στη συνέχεια να σηκώσεις το τηλέφωνο.

    «- Καλησπέρα, συγχαρητήρια

    – Σας ευχαριστώ, αλλά συγχαρητήρια για τι πράγμα;

    – Είμαι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Βασίλης Κασκαρέλης. Έμαθα ότι θα είστε ο ομόλογος μου.

    – Έτσι λένε, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί…

    – Θα ανακοινωθεί, να είστε σίγουρος».

    Κάπως έτσι περιγράφουν άνθρωποι που βρέθηκαν στην αίθουσα του δείπνου με τους εκπροσώπους ξένων κρατών μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη γνωριμία του Βασίλη Κασκαρέλη με το νέο τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Πριν ανακοινωθούν τα ονόματα επισήμως και με τον έλληνα διπλωμάτη αφού είχε μιλήσει με τον Ερντογάν, να σηκώνεται και να κατευθύνεται στο τραπέζι του τέως αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και νυν επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

    Να μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο

    Για τον Κασκαρέλη άλλωστε έχει σημασία πάντα να κάνεις μία κίνηση που θα «σπάσει» τον πάγο. Μία κίνηση που θα σου δώσει την δυνατότητα στη συνέχεια να σηκώσεις το τηλέφωνο.

    Πριν τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και εν μέσω πολεμικής ρητορικής από την πλευρά Ερντογάν, τα σενάρια στην Αθήνα για ένταση επικεντρώνονταν στην περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία περίοδος «αδυναμίας» της ελληνικής πλευράς από την Άγκυρα. Με τα σενάρια για ένα πιθανό «ατύχημα» να προσανατολίζονται σε αυτή.

    Το σκηνικό άλλαξε με το παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η «διπλωματία των σεισμών». Οι τόνοι χαμήλωσαν εξαιρετικά. Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις μηδενίστηκαν, ενώ ο «Θαλασσόλυκος 2023» η μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας, που κάποιοι χαρακτήριζαν και «πρόβα πολέμου» ακυρώθηκε.

    Κινήσεις καλής θέλησης πολύ μεγαλύτερης σημασίας για την Άγκυρα από όσο αντιλαμβάνονται πολλοί στην Αθήνα.

    Ο χώρος που δημιουργήθηκε πρέπει να οικοδομηθεί προειδοποιούν οι διπλωμάτες και παρακολουθούν τους τόνους να ανεβαίνουν εν μέσω προεκλογική περιόδου στην Ελλάδα με ανησυχία.

    Διατηρεί τους χαμηλούς τόνους η Άγκυρα

    Στο νέο σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται, η Άγκυρα στο πλαίσιο των δικών της διπλωματικών σχεδιασμών αναμένεται να διατηρήσει χαμηλούς τόνους με την Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Και αναμένεται να φανεί πώς αυτό θα αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με τα δείγματα γραφής που θα θελήσει να δώσει η νέα εποχή Ερντογάν.

    Η συγκέντρωση μεταναστών στον Έβρο, στο πλαίσιο της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, ωστόσο και η διαχείριση τους από τις δύο πλευρές Ελλάδας και Τουρκία ήταν ένα πρώτο δείγμα διαθέσεων, μπορεί να πει κανείς.

    Το τηλεφώνημα

    Το τηλεφώνημα του Βασίλη Κασκαρέλη στον Χακάν Φιντάν έγινε το βράδυ της Τρίτης. Αφορμή η καθιερωμένη τηλεφωνική επικοινωνία για τα συγχαρητήρια. Στην ατζέντα το μεταναστευτικό. Με τον Φιντάν να βγαίνει από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές για να μιλήσουν.

    Ο Κασκαρέλης όπως έγινε γνωστό ζήτησε τη συνδρομή της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

    Η αντίδραση ήταν άμεση, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές. Και με διάρκεια. Η ενημέρωση, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές μεταξύ των δύο πλευρών είναι συνεχής.

    Διαφύλαξη του καλού κλίματος

    Με διπλωμάτες να επισημαίνουν την ανάγκη να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα και να παραδοθεί αλώβητο στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση.

    Το πώς θα το αξιοποιήσει εκείνη, είναι ένα άλλο ζήτημα.

    Μέχρι στιγμής πάντως Κασκαρέλης, Λαλούσης και Στεφανής δείχνουν να συντονίζονται απόλυτα και να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Για κάποιους ίσως και καλύτερα από ότι αναμενόταν, αποφεύγοντας τις παγίδες της προεκλογικής περιόδου.

    Πηγή: in.gr

  • «Πυρά» Τσαβούσογλου για κλείσιμο ξένων προξενείων: Δεν μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες
    «Πυρά» Τσαβούσογλου για κλείσιμο ξένων προξενείων: Δεν μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες

    Επίθεση κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με «φόντο» τις κλείσιμο ξένων προξενείων στην Κωνσταντινούπολη για «λόγους ασφαλείας».

    «Πιστεύουμε ότι είναι εσκεμμένη (σ.σ. κίνηση)» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε:

    «Οι χώρες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν την Τουρκία εάν υπάρχει τρομοκρατική απειλή».
    Τόνισε δε, πως δεν μοιράζονται σημαντικές πληροφορίες και έγγραφα με την Άγκυρα.

    #BREAKING On Western countries closing consulates in Istanbul for ‘security reasons,’ Turkish Foreign Minister Cavusoglu says: 'We think this was deliberate’ pic.twitter.com/dPBHQSMcKx

    — ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 3, 2023
    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο