Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 18:08

Πλεύρης: «Για τις ελλείψεις φαρμάκων, φταίνε οι γιατροί, γράφουν πολλές συνταγές»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Είπε αρχικά ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, διαβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και «ανακάλυψε» ότι για το πρόβλημα ευθύνονται μάλλον οι γιατροί γιατί «αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».

Μάλιστα, αυτή τη δήλωση την έκανε εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, και την ώρα που τα παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίζουν από παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο υπουργός Υγείας είπε ότι «αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά, δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών…το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» είπε αρχικά ο υπουργός.

Όπως είπε οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Και συνέχισε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω».

Εξήγησε πως, ως χώρα, δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.

Ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή oι γιατροί συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες είναι απαραίτητο προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».

Μετά και το θέμα με το τσιγάρο του Βασίλη Μπισμπίκη στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδά η Δέσποινα Βανδή, τόνισε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα τις νυχτερινές ώρες, είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία και με τα κέντρα και με τους πολίτες, που πρέπει και οι ίδιοι να μπαίνουν στη λογική…20.000 έλεγχοι γίνανε τον Δεκέμβριο, δεν φτάνουν, πρέπει να αλλάξουμε και εκεί την κουλτούρα».

Ελλείψεις σε τουλάχιστον 500 φάρμακα

Όπως μετέδωσε το Mega τα ράφια και τα συρτάρια έχουν αδειάσει και τουλάχιστον 500 σκευάσματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ενώ υπάρχουν και λίστες αναμονής για κάτι απλό όπως πχ ένα αντιπυρετικό. Το χειρότερο όλων είναι πως ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πότε θα αναπληρωθούν.

Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα δεν έχουν προηγούμενο και η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη.

«Δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν έχει γίνει ποτέ. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι δεν θα υπάρχει ντεπόν σιρόπι, δεν θα υπάρχει αερολίν , αυτά τα καθημερινής φύσεως φάρμακα. Ακόμη και τα χάπια δίνονται με το σταγονόμετρο» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Σοβαρές ελλείψεις σε πολλά σκευάσματα

Από τα πολλά σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», τα πιο βασικά είναι τα εξής:

  • Augmentin
  • Klaricid
  • Depon
  • Algofren
  • Aerolin
  • Flixotide
  • Seretide
  • Nexium
  • Tamiflu

Και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη αφού όπως αναφέρει το Open, εκτός από τα αντιβιοτικά, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν επίσης στα φάρμακα για την καρδιά, για το αναπνευστικό, για τον σακχαρώδη διαβήτη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πηγή: ieidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 15:13

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος
    ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος

    Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες από την εγκληματική δράση κυκλώματος γιατρών και φαρμακοποιών που διέπρατταν απάτες μαμούθ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονική συνταγογράφηση. Η συνολική ζημιά ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ ενώ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ΑΜΚΑ έγκλειστων στις φυλακές. Αποκαλυπτικοί για τη δράση των κατηγορούμενων είναι οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

    Στο στόχαστρο των Αρχών για μήνες

    Για μήνες οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά του κυκλώματος και παρακολουθούσαν κάθε κίνηση τους, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα στοιχεία για να σχηματίσουν την ογκωδέστατη δικογραφία για τις παράνομες συνταγογραφήσεις που ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ.

    Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος που συνταγογραφούσε δερματολογικά και μυοσκελετικά σκευάσματα, ενώ εξέδιδε συνταγές και σε Α.Μ.Κ.Α. ανδρών. Σε βάρος των 16 συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 8 κακουργήματα μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Αποκαλυπτικοί διάλογοι

    Όπως μετέδωσε το OPEN, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι για το πως καθημερινά οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών και μάλιστα ανασφάλιστων ή ακόμη και έγκλειστων στις φυλακές:

    • κατηγορούμενος α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, εντάξει ;
    • κατηγορούμενος β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ.
    • κατηγορούμενος α: Πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες με διάγνωση πόνου, για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία.
    • κατηγορούμενος β: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.

    Γιατρός «έγραφε» φάρμακα αξίας εκατομμυρίων σε «αόρατους» ασθενείς

    Φάρμακα αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός που εργαζόταν στην Κύπρο και είχε ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, «έγραφε» φάρμακα στους...ασθενείς που υποτίθεται ότι εξέταζε στα Κέντρα Υγείας στα οποία είχε διοριστεί, ενώ δεν εμφανιζόταν σχεδόν ποτέ ο ίδιος στο πόστο του.

    Μόνος του ο 51χρονος γενικός ιατρός κατηγορείται πως έκανε ψευδείς συνταγογραφήσεις αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 4 ετών.

    Οι διάλογοι του γιατρού:

    • κατηγορούμενος α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, Δηλαδή αυτή η OZEMPIC κάνει 105€. Εγώ την δίνω εκατό 100€. Έχει και συμμετοχή 25%, ένα πενηντάρι ας πούμε θα το βγάλω.
    • κατηγορούμενος β: Μάλιστα.

    Συνταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οικογένειά του

    Μέλη της οικογένειας του 51χρονου συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με την μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο κατηγορούμενος γιατρός συνταγογραφούσε «με τη σέσουλα» φάρμακα σε συγγενείς του.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη δικογραφία, φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των αντιψυχωσικών-ψυχοτρόπων φαρμάκων, έχει συνταγογραφηθεί 69 φορές στη μητέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 12.432,48€, 56 φορές στον πατέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 9.552,64€ , 31 φορές στη σύζυγό του με συνολική δαπάνη φορέα 6.251,36€, 18 φορές στον γιο του με συνολική δαπάνη φορέα 3.605,65€ και 12 φορές στην κόρη του με συνολική δαπάνη φορέα 1.638,93€.

    Οι «αόρατοι» ασθενείς

    Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 51χρονος γιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει περισσότερα από 4.000 φάρμακα σε ανθρώπους που δεν διέμεναν στις δηλωμένες διευθύνσεις ή απουσίαζαν στο εξωτερικό.

    Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι άντρες και οι γυναίκες της Οικονομικής Αστυνομίας αναζήτησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι «γείτονες» των ανθρώπων αυτών δεν τους ήξεραν και, φυσικά, δεν τους είχαν δει ποτέ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη
    ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη

    Με κεντρικό αίτημα για μόνιμες προσλήψεις οι υγειονομικοί του ΕΣΥ οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων

    Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι υγειονομικοί στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 5ωρη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και ενάντια στο «σχέδιο» για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Το σχέδιο που φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΕΣΥ καθώς όπως λένε για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν διπλασιασμός του προσωπικού, τη στιγμή που τμήματα και μονάδες στα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ επιφυλάσσεται για το πώς θα συνεχίσει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού

    Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που παρά τις θριαμβολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, παραμένει οριακή.

    Εικόνες ντροπής στο ΤΕΠ του Γεννηματάς

    «Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Γεννηματάς ασθενείς πέντε ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας, βρίσκονται ακόμα στα επείγοντα περιμένοντας να μεταφερθούν στους θαλάμους τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός παθολόγος, δημοσιεύοντας για του λόγου το αληθές και φωτογραφία από τους ασθενείς που περιμένουν.

    «Όσο και να φωνάζει ο Άδωνις η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή» τονίζει η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Παλεύουμε για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας, τις ζωές μας. Στις 25 Σεπτεμβρίου απεργούμε πανελλαδικά. Σας θέλουμε στο πλευρό μας στις πύλες των νοσοκομείων εκείνης της μέρας» προσθέτει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν λίγο καιρό η κάμερα του MEGA κατέγραψε ουρές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και την αναμονή να φτάνει και τις 8 ώρες.

    «Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», ανέφεραν ασθενείς.

    Παρόμοιες εικόνες με το Γεννηματάς έχουν καταγραφεί και το Αττικόν Νοσοκομείο.

    Παλιά κτίρια, ελλείψεις προσωπικούς, λίστες αναμονής

    «Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το κάθε νοσοκομείο, φαίνεται ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές ακόμα και χειρουργεία.

    Κτίρια παλιά και επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασθενείς, όπου υπάρχει ακόμα μέχρι και αμίαντος (τμήματα του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη). Λίστες αναμονής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για χειρουργεία ή για εξετάσεις.

    Οι αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας στην εικόνα του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους υγειονομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάλυση των νοσοκομείων.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μητσοτάκης: Επίδομα 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές
    Μητσοτάκης: Επίδομα 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές

    Στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση του ΕΣΥ, μέσω της απόφασης για χορήγηση κινήτρων προς γιατρούς ώστε να υπηρετούν σε προβληματικές ή άγονες περιοχές στέκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Σε 2 μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Θέλω, όμως, σήμερα να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την επιβεβλημένη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, καθιερώνουμε επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές.

    Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

    Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων.

    Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών»

    Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επιμένει ο Πλεύρης για το «μπάτσος»: Είναι και τώρα ποινικό αδίκημα, μην σοκάρεστε οι αριστεροί
    Επιμένει ο Πλεύρης για το «μπάτσος»: Είναι και τώρα ποινικό αδίκημα, μην σοκάρεστε οι αριστεροί

    Επιμένει ο Θάνος Πλεύρης στην εισήγησή του για αυτόφωρο ποινικό αδίκημα με τη χρήση της λέξης «μπάτσος».

    Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναφορές του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επανήλθε με νέα ανάρτηση στην οποία ανέφερε: «Για όσους δεν ξέρουν. Το «μπάτσος» συνιστά εξύβριση σε βάρος αστυνομικού, ο οποίος μπορεί να κάνει έγκληση. Άρα η χρήση «μπάτσος» είναι ποινικό αδίκημα,μη σοκάρεστε οι αριστεροί.Αυτό που πρότεινα είναι να μην χρειάζεται έγκληση και να κινείται αυτεπαγγέλτως η διαδικασία. Τόσο απλά».

    Υπενθυμίζεται, ότι με αφορμή τα όσα έγιναν με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είχε υποστηρίξει ότι «η χρησιμοποίηση του όρου «μπάτσου» έχει ξεφύγει και με το άνοιγμα της Βουλής θα αναλάβω μία πρωτοβουλία και με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από άλλα κόμματα, εάν το επιθυμούν, ώστε πλέον ο όρος «μπάτσος» απευθείας να κινεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, να μη χρειάζεται κανένας να κάνει μηνυτήρια αναφορά».

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς
    ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς

    Πέντε επιθέσεις σε νοσοκομεία της χώρας μέσα σε λίγα 24ωρα κατέγραψαν οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων

    Πέντε περιστατικά βίας κατά υγειονομικών κατήγγειλαν οι Ενώσεις γιατρών και εργαζομένων των νοσοκομείων μόνο τις τελευταίες ημέρες. Το φαινόμενο επιθέσεων από ασθενείς ή συνοδούς τους κατά ιατρικού και άλλου προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «φουντώνει» και είναι σχεδόν καθημερινό. Μάλιστα, εκτός από όσα περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και πολλά που μένουν στην… αφάνεια

    «Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι υγειονομικοί έχουμε γίνει σάκος του μποξ στις επιθετικούς παραλογισμούς κάθε ασθενούς ή συνοδού. Ούτε ταχυδακτυλουργοί είμαστε για να εξυπηρετούμε ταυτόχρονα δεκάδες ασθενείς, ούτε θαυματοποιοί ώστε να γίνονται καλά όλοι οι ασθενείς χωρίς να πονέσουν καθόλου», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ο ίδιος έκανε γνωστό ένα περιστατικό βίας χθες το πρωί στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, μια ασθενής που είχε πραγματοποιήσει χειρουργείο στο ισχίο επισκέφτηκε την ορθοπεδική κλινική για φροντίδα των χειρουργικών τομών. «Ο συνοδός φώναζε έξω από το ιατρείο απειλώντας με ξυλοδαρμό τους πάντες. Βγήκε ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής από άλλο χώρο να δει τι συμβαίνει και τι το ήθελε; Ο θρασύδειλος συνοδός του επιτέθηκε στα καλά καθούμενα και τον γρονθοκόπησε», περιγράφει ο κ. Γιαννάκος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις αυστηρές διατάξεις του νέου νόμου ασθενείς και συνοδοί εμφανίζουν τόση επιθετικότητα που δεν σκέφτονται πιθανές κυρώσεις. Τις περισσότερες περιπτώσεις οι επιθέσεις συμβαίνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όπου καταγράφονται αναμονές και σε αρκετές περιπτώσεις το προσωπικό δεν επαρκεί για να απορροφώνται γρήγορα οι ασθενείς που περιμένουν.

    «Θα πρέπει να τρέχουν οι υγειονομικοί που τρώνε το ξύλο να υποβάλλουν μηνύσεις. Να επωμιστούν έξοδα και στοχοποίηση. Εκμεταλλεύονται οι νταήδες ασθενείς, συνοδοί την πλημμελή φύλαξη των νοσοκομείων, την αστυνομία που εμφανίζεται κατόπιν εορτής», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της χρονιάς έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όποιον ασκεί βία κατά γιατρών και νοσηλευτών μονάδων υγείας και τουλάχιστον ενός έτους για όποιον διαταράσσει τη λειτουργία της μονάδας υγείας, με απειλές και ύβρεις κατά του προσωπικού της.

    Το συμβάν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» δεν ήταν το μοναδικό τις τελευταίες ημέρες. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κοινοποίησε καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ), σύμφωνα με την οποία τέσσερα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας εναντίον νοσηλευτικού προσωπικού και ενός γιατρού. Ο γιατρός, μάλιστα, δέχθηκε γροθιές από συνοδό ασθενούς το πρωί του Σαββάτου και εφημέρευσε με ράμματα την Κυριακή.

    «Την ίδια στιγμή που καλούμαστε να εργαστούμε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς, βρισκόμαστε επιπλέον ανυπεράσπιστοι απέναντι σε όσους επιχειρούν να βιαιοπραγήσουν εναντίον μας λεκτικά ή σωματικά, προκαλώντας μας ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Πλεύρης: «Θα εισηγηθώ να γίνει απευθείας αυτόφωρο αδίκημα ο όρος “μπάτσος”»
    Πλεύρης: «Θα εισηγηθώ να γίνει απευθείας αυτόφωρο αδίκημα ο όρος “μπάτσος”»

    «Πρέπει οι αστυνομικοί που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται από κάθε κομπλεξικό»

    Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την έντονη στιχομυθία μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και απόστρατου αστυνομικού, τοποθετήθηκε ο Θάνος Πλεύρης.

    Ο κ. Πλευρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως θα εισηγηθεί «ο όρος "μπάτσος" να κινεί απευθείας αυτόφωρο ποινικό αδίκημα».

    «Η χρησιμοποίηση του όρου "μπάτσου" έχει ξεφύγει και με το άνοιγμα της Βουλής θα αναλάβω μία πρωτοβουλία και με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από άλλα κόμματα, εάν το επιθυμούν, ώστε πλέον ο όρος "μπάτσος" απευθείας να κινεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, να μη χρειάζεται κανένας να κάνει μηνυτήρια αναφορά», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Πρέπει οι αστυνομικοί που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται από κάθε κομπλεξικό, από κάθε τύπο του αναρχικού ή του οποιουδήποτε χώρου και από οποιονδήποτε άλλον θέλει να βγάλει τα όποια συμπλέγματα έχει σε βάρος των αστυνομικών».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατροί κατά Άδωνι Γεωργιάδη για τις ποινές: «Μπλοκάρουν» τη συνταγογράφηση με άτυπη απεργία και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη
    Γιατροί κατά Άδωνι Γεωργιάδη για τις ποινές: «Μπλοκάρουν» τη συνταγογράφηση με άτυπη απεργία και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του βάλει κατά του υπουργού Υγείας ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η «επαίσχυντη» όπως λέει διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα

    Με σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως «ανικανότητα» και «αυταρχικά καθεστώτα», καταφέρονται οι γιατροί κατά του υπουργείου Υγείας, εξαιτίας της διάταξης που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης και με την οποία επιχειρεί να υποχρεώσει τους ιδιώτες γιατρούς να εργασθούν για το ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν τα κενά.

    Άτυπη απεργία - Βολές κατά Γεωργιάδη

    Ταυτόχρονα ο κλάδος καλεί σε άτυπη απεργία όλο τον ιατρικό κόσμο με αφορμή τη συγκεκριμένη διάταξη του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τη διάταξη, εάν αρνηθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εργασθούν στο δημόσιο για να καλύψουν τα κενά, κινδυνεύουν με διακοπή από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποπομπή από τον ΕΟΠΥΥ.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του βάλει κατά του υπουργού Υγείας ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η επαίσχυντη όπως λέει διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα.

    Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τους γιατρούς όλης της χώρας, σημειώνει ότι τα κενά που προέκυψαν στα δημόσια νοσοκομεία δεν ήρθαν αιφνιδιαστικά αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου υγείας «να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους».

    Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ, είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, «αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα».

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

    Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.

    Παράλληλα καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Να υπενθυμιστεί ότι με βάση τα στοιχεία, 14 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης, ενώ τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα αναμένεται να υλοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο οπότε και θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γεωργιάδης: Εξαναγκασμός στους γιατρούς για τις εφημερίες, αν δεν λυθεί το πρόβλημα
    Γεωργιάδης: Εξαναγκασμός στους γιατρούς για τις εφημερίες, αν δεν λυθεί το πρόβλημα

    Την επιβολή ακόμα και... εξαναγκασμού στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν τις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα στα νοσοκομεία της χώρας προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα, αφού ξεκαθάρισε ότι το κράτος αναγνωρίζει πως υπάρχει έλλειψη γιατρών και πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, μίλησε για την ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. «Eκτιμώ, ότι όπως πηγαίνουν τα πράγματα δεν θα χρειαστεί να επιβάλουμε εξαναγκασμό γιατί απ’ότι βλέπω οι σύλλογοι έδειξαν εποικοδομητικό πνεύμα. Αν μπουν οι ιδιώτες δεν έχω καμία διάθεση να επιβάλω εξαναγκασμό. Θα το εφαρμόσω μόνο αν δεν έχω καταφέρει να λύσω το πρόβλημα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα ανακοίνωσε πως την ερχόμενη βδομάδα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα τον εξουσιοδοτεί για να λύσει το πρόβλημα. «Χρειάζομαι νομική εξουσιοδότηση που θα πάρω την επόμενη βδομάδα. Μόλις τη ψηφίσει η ολομέλεια θα την υπογράψω. Διευρύνουμε τα κριτήρια του πως εντάσσονται περιοχές στις “άγονες” όπως πχ στη Σπάρτη. Όπου έχουν γίνει διαδοχικές προσκλήσεις γιατρών και μένουν παραμένουν άγονες, μετατρέπεται σε άγονη και η περιοχή», είπε και εξήγησε: «δίνουμε στους γιατρούς 3.600 ευρώ τον χρόνο και στις ειδικότητες με μεγάλη έλλειψη δίνουμε τα διπλάσια (7.200 ευρώ). Δεν τα δίνουμε μόνο σε αυτούς που πηγαίνουν τώρα να κάνουν αίτηση. Στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία Β των άγονων, δίνουμε 2.400 ευρώ μεικτά και 4.800 ευρώ αντίστοιχα», τόνισε.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο