Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι πρόβλημα ελλείψεων δεν υπάρχει στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων αναμένεται να παραχωρήσει το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η συνέντευξη Τύπου θα παραχωρηθεί στις 17:00 στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου και του προέδρου του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου.
Για ποια φάρμακα θα χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 το πρωί της Τετάρτης (4/1), ξεκαθαρίζοντας ότι όποιες αυξήσεις τιμών υπάρξουν σε πολύ φθηνά φάρμακα, θα απορροφηθούν από τον ΕΟΠΥΥ και δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες.
Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι πρόβλημα ελλείψεων δεν υπάρχει στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από όπου προμηθεύονται τις θεραπείες τους κυρίως χρόνιοι πάσχοντες, αλλά στα ιδιωτικά φαρμακεία. Προέτρεψε δε τους πολίτες να επιλέγουν φάρμακα ίδιας θεραπευτικής αξίας, που μπορεί να τους προτείνει ο φαρμακοποιός ή ο θεράπων ιατρός, εάν δεν βρίσκουν το φάρμακο που έχουν στο μυαλό τους.
«Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων. Γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το brand φάρμακο. Δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά, μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».
Επίσης, ο ΕΟΦ θα ενημερώνει τους πολίτες για τα ελλειπτικά φάρμακα και ποια είναι τα αντίστοιχα που μπορούν να προμηθευτούν. «Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Και είπαμε κιόλας ότι σε μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται αυτή τη στιγμή, όχι τα μη συνταγογραφούμενα, αυτά που συνταγογραφούνται και παρουσιάζουν ελλείψεις, η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονική για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση». Αυτά τα φάρμακα είναι αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη, αντιεμετικά και ευρείας χρήσης αντιβιοτικά, για τα οποία έτσι κι αλλιώς απαιτείται συνταγή για να τα προμηθευτεί κάποιος. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αφορά τα παυσίπονα, αντιπυρετικά κ.α. τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Όσο για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «αυξήσεις φαρμάκων θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα, όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φτηνά φάρμακα του ενός και των δύο ευρώ ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν, λόγω και της αύξησης της ενέργειας. Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα, ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα. Και μόνο σε αυτές τις κατηγορίες βάσει κοστολογίου». Για παράδειγμα, γενόσημο γνωστής αντιβίωσης το οποίο παράγεται στη χώρα μας, έχει μια τιμή περίπου στα 2,20 ευρώ, με κόστος παραγωγής -που αποδεικνύεται- στα 2 ευρώ. «Προφανώς εκεί πέρα χρειάζεται να γίνει μια αύξηση, δεν ξέρω εγώ, αυτό θα το κρίνουν τα όργανα, 20 ή 30 λεπτά που στο σύνολό της σχεδόν την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ» εξήγησε ο Υπουργός και πρόσθεσε:
«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις, που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ».
Τέλος, ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων του Δεκεμβρίου, έγιναν μειώσεις της τάξης του 7%. «Εμείς κάναμε μείωση και τι είπαμε; Αυτό που σας λέω το έχουμε πει από τον Σεπτέμβριο. Θα γίνουν οι μειώσεις τιμών. Γίνανε σε όλα τα φάρμακα 7% μείωση τιμών και μετά θα έρθουν με αίτηση οι εταιρείες στα πολύ χαμηλά φάρμακα, θα αποδεικνύουν κοστολογικά ότι δεν βγαίνουν και θα έχουνε μία μικρή αύξηση που δεν θα επωμιστεί ο ασθενής».
Πηγή: Cnn.gr