Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 17:06

Β. Κοντογιαννόπουλος: Το 2023, έτος καμπή για την χώρα και την Ηλεία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στο περιεχόμενο της ομιλίας του που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και ώρα 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Αμαλίας (διασταύρωση Κουρούτας) και στις επικείμενες εκλογές αναφέρθηκε σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο τέως Υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

Ο κ. Κοντογιαννόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: Οι εκλογές του 2023 αποτελούν καμπή για τη χώρα και την Ηλεία. Το διακύβευμα είναι αν η πατρίδα μας θα πραγματοποιήσει άλμα προς τα εμπρός ή θα επιστρέψει στο τέλμα της δεκαετίας της χρεοκοπίας. Η αυτοδυναμία της Ν.Δ δεν είναι κομματική επιδίωξη αλλά προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας, ομαλότητας, και κανονικότητας, που έχει ανάγκη ο τόπος μας ώστε να συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική πρόοδος του.

Τα φλιναφήματα (περί προοδευτικής κυβέρνησης) και δήθεν προγραμματικών συγκλίσεων σε ένα πολιτικό κλίμα τοξικότητας, διχασμού και αρνητισμού αποτελούν τη σίγουρη συνταγή αποτυχίας και περιπέτειας.

Σε ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη. Την υπέβαλλε το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Μία διαφορετική απόφαση απόδοσης τιμών που σε άλλη χρονική στιγμή θα μπορούσε να ληφθεί, θα προσέφερε την ευκαρία στην τοξική και ανιστόρητη αντιπολίτευση να προκαλέσει κλίμα διχασμού και αναμόχλευσης παθών για ζητήματα που ανήκουν στο παρελθόν επί ζημία της χώρας και της δημοκρατίας.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 18:37

Σχετικά Άρθρα

  • Εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα προκάλεσαν οι φωτιές του 2023
    Εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα προκάλεσαν οι φωτιές του 2023

    Στάχτη έγιναν 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις πυρκαγιές του 2023, ενώ τραγικά είναι τα αποτελέσματα που είχαν στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

    Οι καταστροφικές πυρκαγιές της περσινής χρονιάς είχαν ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2023-2024, την ίδια ώρα που τομείς του Καναδά των χωρών που διαρρέει ο Αμαζόνιος, ρημάχθηκαν .

    Οι πυρκαγιές σε περιοχές με βλάστηση προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 σε παγκόσμια κλίμακα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024, ποσότητα 16% υψηλότερη του μέσου όρου, ίση με περίπου το 15% του συνόλου των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

    Μόνο η συγκριτικά ήρεμη περίοδος στα μέτωπα των πυρκαγιών στην αφρικανική σαβάνα απέτρεψε το ενδεχόμενο το 2023-2024 να γίνει η χρονιά που θα έσπαγε ρεκόρ ως προς τις εκπομπές CO2 σε παγκόσμια κλίμακα.

    Αυτό συγκαταλέγεται στα συμπεράσματα της πρώτης έκδοσης της μελέτης State of Wildfires («Η κατάσταση ως προς τις δασικές πυρκαγιές»), η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Earth Systems Science Data κι εκπονήθηκε από το University of East Anglia και άλλους οργανισμούς με έδρα τη Βρετανία, που εννοούν να την εκδίδουν επικαιροποιημένη σε ετήσια βάση.

    Εννιά φορές υψηλότερες οι εκπομπές από τις φωτιές στον Καναδά

    Οι εκπομπές που προήλθαν από τις πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά ήταν εννιά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των δυο τελευταίων δεκαετιών κι αποτελούσαν σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκλύσεων.

    «Πάνω από 232.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους μόνο στον Καναδά, κάτι που υπογραμμίζει τη βαρύτητα και τον ανθρώπινο αντίκτυπο», υπενθυμίζεται στο κείμενο.

    Άλλες περιοχές του κόσμου υπέφεραν, ιδίως οι χώρες που διαρρέει ο Αμαζόνιος (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Βενεζουέλα), η Χαβάη, η Ελλάδα...

    «Την περασμένη χρονιά, πυρκαγιές σκότωσαν κόσμο, κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές, προκάλεσαν μαζικές εσπευσμένες απομακρύνσεις, απείλησαν το βιος πολλών και προκάλεσαν ζημιές σε οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε ο Μάθιου Τζόουνς του πανεπιστημίου της ανατολικής Αγγλίας, ο βασικός συγγραφέας του κειμένου.

    Σφοδρότερες οι πυρκαγιές

    «Οι πυρκαγιές αυτές γίνονται συχνότερες και σφοδρότερες με την κλιματική αλλαγή και τόσο η κοινωνία, όσο και το περιβάλλον υφίστανται τις συνέπειες», συνέχισε.

    Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν πως η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές. Κατά τους υπολογισμούς τους, η υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα εικοσιπλασίασε την πιθανότητα μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών στη δυτική Αμαζονία.

    Στο μέλλον, τέτοιες πυρκαγιές θα γίνουν πιο πιθανές αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να εκπέμπει τόσο μεγάλες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου — όμως τίποτα δεν είναι γραφτό.

    «Ο κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Δεν είναι πολύ αργά», επέμεινε ο κ. Τζόουνς κατά τη διάρκεια παρουσίασης στον Τύπο.

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution, ο αριθμός και η ένταση των ακραίων δασικών πυρκαγιών, των πλέον καταστροφικών και ρυπογόνων, υπερδιπλασιάστηκε σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία είκοσι χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος από το 1850 - Τι δείχνουν τα στοιχεία
    Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος από το 1850 - Τι δείχνουν τα στοιχεία

    Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα «ρεκόρ» υψηλών θερμοκρασιών ανά την υφήλιο, με το καλοκαίρι να φαίνεται πως ήρθε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, μετά τις άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το περασμένο έτος.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι οι υψηλότερες από το 1850 από όταν και υπάρχουν στοιχεία και μετρήσεις, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

    Με το θερμόμετρο από τον Ιούνιο και μετά να καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά «ρεκόρ», το 2023 κατέστη τελικά η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί – ξεπερνώντας με μεγάλη διαφορά το 2016, την προηγούμενη θερμότερη χρονιά.

    Συγκεκριμένα, το 2023 είχε μέση παγκόσμια θερμοκρασία 14,98°C, δηλαδή 0,17 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την προηγούμενη υψηλότερη ετήσια τιμή το 2016.

    Το 2023 ήταν 0,60°C θερμότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,48°C θερμότερο από το προβιομηχανικό επίπεδο 1850-1900.

    Σχεδόν το 50% των ημερών ήταν περισσότερο από 1,5°C θερμότερες από το επίπεδο του 1850-1900 και δύο ημέρες τον Νοέμβριο ήταν, για πρώτη φορά, περισσότερο από 2°C θερμότερες.

    Κάθε μήνας από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν θερμότερος από τον αντίστοιχο μήνα οποιουδήποτε προηγούμενου έτους

    Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2023 ήταν οι θερμότεροι δύο μήνες που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.

    Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του ωκεανού

    Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας (SST) παρέμειναν σε επίσης εξαιρετικά ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

    Το καλοκαίρι του του 2023 άρχισε να επικρατεί το φαινόμενο El Niño, στο οποίο οφείλεται εν μέρει και η αύξηση του υδράργυρου.

    Τα άνευ προηγουμένου SST συνδέθηκαν με θαλάσσια κύματα καύσωνα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σε μέρη της Μεσογείου.

    Οι επιπτώσεις

    • Το 2023 ο πάγος της Ανταρκτικής παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση της έκτασής του.
    • Οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου συνέχισαν να αυξάνονται και έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023.
    • Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας, οι πλημμύρες, ξηρασία και πυρκαγιές.
    • Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, οι εκτιμώμενες παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα από τις δασικές πυρκαγιές το 2023 αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2022.

    Η περίπτωση της Ελλάδας

    Ο χειμώνας του 2023-2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας τον χειμώνα του 2015-2016.

    Πολύ σημαντικό γεγονός είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί οι έξι θερμότεροι χειμώνες όλων των εποχών, σύμφωνα με το meteo/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του χειμώνα παρουσιάζει άνοδο κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου.

    Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον χειμώνα του 2023-2024 κυμάνθηκε κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +0.5 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 1,6% η βιομηχανική παραγωγή το 2023
    ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 1,6% η βιομηχανική παραγωγή το 2023

    Αύξηση 1,6% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών κινήθηκε ανοδικά κατά 2,1%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    O γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 1,6% τον Φεβρουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, έναντι αύξησης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 με το 2022. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

    Από την αύξηση:

    • Κατά 10,2% του δείκτη ορυχείων- λατομείων.
    • Κατά 3,3% του δείκτη παροχής νερού.
    • Κατά 2,1% του δείκτη μεταποίησης. Σε αυτό συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις στην κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (48,4%), στις εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων (27%), στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (24,3%), στην παραγωγή προϊόντων καπνού (23,8%) και στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων (14,3%).

    Από τη μείωση:

    • Κατά 1,4% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
    • Το α' δίμηνο, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2023.
    • Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024.
    Πηγή: Εthnos.gr
  • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο κατά τις πυρκαγιές του 2023
    Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο κατά τις πυρκαγιές του 2023

    Συνολικό ύψος 15,7 εκατ. ευρώ

    Ξεκινάει η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023 σε περιοχές της χώρας και δη στον Έβρο, την Ρόδο και τη Θεσσαλία. Στο πλαίσιο της ειδικής διαδικασίας του ν. 4797/2021 για την κρατική αρωγή, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής λόγω φυσικής καταστροφής, προχωρά η χορήγηση της προκαταβολής σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε, την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Β’ 1891/26.03.2024), με την οποία παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως ελαιόδεντρα ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023 σε πληγείσες περιοχές της χώρας.

    Μέσω της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 905 δικαιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 10,42 εκατ. ευρώ και αφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελαιόδεντρα και λοιπά δέντρα), αμπέλια και αρωματικά φυτά. Επιπλέον, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 1.204 δικαιούχους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 5,25 εκατ. ευρώ. Συνολικά, πρόκειται εντός των αμέσως επόμενων ημερών, να καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ 15,67 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2.100 δικαιούχους, των οποίων το φυτικό κεφάλαιο υπέστη ζημιές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Ειδικότερα, πρόκειται να καταβληθούν τα κάτωθι ποσά ανά περιοχή: (α) 261.109 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφέρειας Αττικής, (β) 286.405 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, (γ) 1.835.111 προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, (δ) 7.383.468 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, (ε) 294.613 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, (ζ) 99.041 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, (η) 21.438 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, (θ) 3.068.100 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, (ι) 394.109 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, και (κ) 2.021.679 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου. Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή ισούται με το 50% του τελικού ποσοστού δικαιούμενης επιχορήγησης, το οποίο έχει καθοριστεί το ανώτατο σε 70% της τελικής εκτίμησης της ζημιάς, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό επιχορήγησης που καταβάλλεται προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ειδικά για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες η προκαταβολή ανέρχεται στο ήμισυ της προκαταβολής των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

    Έτσι, με την ειδική διαδικασία που έχει θεσπιστεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και, φυσικά, του ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση προχωράει στη χορήγηση μίας σημαντικής προκαταβολής επί των απωλειών των δενδρωδών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των ελαιοκαλλιεργειών, σε χρόνους και ύψος που απέχουν παρασάγγας από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Έτσι, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το ποσό της προκαταβολής που θα χορηγηθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ανέρχεται σε 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για τα αμπελοειδή και τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερο σχήμα φύτευσης, στο ποσό των 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες πυκνής φύτευσης (παλμέτες) και σε 700 ευρώ ανά στρέμμα για τα αρωματικά φυτά. Σύμφωνα με την τρέχουσα διαδικασία, η επιχορήγηση αφορά το 70% της αρχικά εκτιμηθείσας απώλειας, το οποίο μεταφράζεται – με την ολοκλήρωση της διαδικασίας – μέχρι και 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες πυκνής φύτευσης (παλμέτες) που έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγροτών σε χρόνους υποπολλαπλάσιους από ό,τι γινόταν πριν αναλάβει, και με ποσά αποζημίωσης πολλαπλάσια από αυτά που χορηγούνταν κατά την προηγούμενη περίοδο.

    Επισημαίνεται πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξατομικευμένων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις εν λόγω αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα προσδιοριστούν τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα οποία και θα δρομολογηθούν μετά την αποκατάσταση, όπως θα προβλέπεται με επόμενη ΚΥΑ.

    Τέλος, σχετικά με την έναρξη της υλοποίησης του πλαισίου στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές που υπέστησαν σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσαν τα παρακάτω.

    Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη: «Πριν καν συμπληρωθούν 8 μήνες, δίνονται προκαταβολές 50% για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023. Σημειώνω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν απαιτούντο τρία και τέσσερα χρόνια για να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ. Σήμερα, η κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη και αποδεχόμενη τις δηλώσεις ζημιών που κατέθεσαν οι αγρότες, στέκεται στο πλευρό τους και καταβάλλει το 50% των ζημιών που υπέστησαν μέσω της Κρατικής Αρωγής. Στηρίζουμε τους αγρότες και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Κανένας αγρότης δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, απέναντι στις πάσης φύσεως θεομηνίες, γιατί είμαστε συνεχώς δίπλα του».

    Δήλωση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου: «Από το 2021 επιλέξαμε να ενσωματώσουμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και την επιχορήγηση των ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο μετά από μία φυσική καταστροφή, ώστε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά και τους περιορισμούς του παρωχημένου καθεστώτος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, το παλαιά ΠΣΕΑ. Τότε που η χαμηλή αποζημίωση καταβαλλόταν μετά από τέσσερα και πέντε χρόνια, χωρίς προκαταβολή. Αυτό άλλαξε. Το νέο υβριδικό σχήμα μέσα από τη συνεργασία ΕΛΓΑ και Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2023. Και μετά την προεργασία από τον ΕΛΓΑ, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, με συνολικό ύψους 15,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 2.000 δικαιούχους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε περιοχές, όπως ο Έβρος, η Ρόδος, η Μαγνησία, αλλά και αλλού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ την αμέσως επόμενη περίοδο»

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΗΕ: Το 2023 ήταν η πιο φονική χρονιά για τους μετανάστες, σύμφωνα με τον ΔΟΜ
    ΟΗΕ: Το 2023 ήταν η πιο φονική χρονιά για τους μετανάστες, σύμφωνα με τον ΔΟΜ

    Τουλάχιστον 8.565 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε μεταναστευτικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο πέρυσι. Αποτέλεσμα το 2023 να γίνει το πιο φονικό έτος στα χρονικά για τους μετανάστες, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους μετανάστες.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δήλωσε πως ο αριθμός των θανάτων μεταναστών που καταγράφηκε πέρυσι υπερέβη τον αριθμό των νεκρών και αγνοουμένων παγκοσμίως που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος-ρεκόρ το 2016, όταν 8.084 άνθρωποι είχαν πεθάνει.

    Ο απολογισμός των θανάτων πέρυσι ήταν επίσης 20% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2022.

    «Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί που συνέλεξε το πρόγραμμα Missing Migrants Project είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι πρέπει να επαναδεσμευθούμε για μεγαλύτερη δράση που μπορεί να διασφαλίσει ασφαλή μετανάστευση για όλους, έτσι ώστε σε δέκα χρόνια από σήμερα, οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια επιχειρήσεων του ΔΟΜ Ουγκότσι Ντάνιελς.

    Το Missing Migrants Project, μια πρωτοβουλία του ΔΟΜ που καταγράφει θανάτους και εξαφανίσεις μεταναστών από το 2014, διαπίστωσε ότι ο διάπλους της Μεσογείου εξακολουθεί να είναι η πιο φονική για τους μετανάστες διαδρομή καθώς τουλάχιστον 3.129 θάνατοι και εξαφανίσεις καταγράφηκαν πέρυσι.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 9,1% σημείωσαν οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2023 σε σχέση με το 2022
    ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κατά 9,1% σημείωσαν οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2023 σε σχέση με το 2022

    Μείωση κατά 12.761 θανάτους ή 9,1% σημείωσαν οι θάνατοι στην Ελλάδα πέρυσι (2/1/2023- 31/12/2023), συμπεριλαμβανομένων αυτών που αποδόθηκαν σε Covid-19 και ανήλθαν σε 127.581 θανάτους (64.655 άνδρες και 62.926 γυναίκες), ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (3/1/2022- 1/1/2023) είχαν ανέλθει σε 140.342 θανάτους (70.588 άνδρες και 69.754 γυναίκες).

    Μείωση κατά 2.894 θανάτους (2,2%) σημειώθηκε σε σχέση με τον μέσο όρο των συνολικών θανάτων των πρώτων 52 εβδομάδων για τα έτη της περιόδου 2017-2022 (130.475 θάνατοι). Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταβολής, ανά έτος, για την περίοδο 2017- 2022 ανέρχονται σε -2,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 (143.668 θάνατοι), σε 10,3% το 2021 σε σχέση με το 2020 (130.283 θάνατοι), σε 4,6% το 2020 σε σχέση με το 2019 (124.538 θάνατοι), σε 3,8% το 2019 σε σχέση με το 2018 (119.952 θάνατοι) και σε -3,3% το 2018 σε σχέση με το 2017 (124.069 θάνατοι).

    Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, τις 52 εβδομάδες του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, παρατηρείται μείωση των θανάτων σε 46 εβδομάδες και αύξηση σε 6 εβδομάδες. Οι κυριότερες μειώσεις παρατηρούνται στην 31η (31/7/2023- 6/8/2023), στην 32η (7/8/2023- 13/8/2023) και στην 4η εβδομάδα (23/1/2023- 29/1/2023), κατά 23,9%, 23,1% και 22,6% αντίστοιχα. Ενώ οι κυριότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην 29η (17/7/2023- 23/7/2023), στην 34η (21/8/2023- 27/8/2023) και στην 38η εβδομάδα (18/9/2023- 24/9/2023), κατά 12,6%, 9,7% και 8,2% αντίστοιχα.

    Ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρείται μείωση στις περισσότερες ηλιακές ομάδες, με τις κυριότερες μειώσεις, σε απόλυτες τιμές, να καταγράφονται για τις ηλικιακές ομάδες 85 έως 89 ετών (-3.494 θάνατοι), 80 έως 84 ετών (-3.188 θάνατοι) και άνω των 90 ετών (-2.977 θάνατοι).

    Κατά περιφέρεια μόνιμης διαμονής του θανόντα, παρατηρείται ότι οι θάνατοι παρουσιάζουν μείωση και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι σημαντικότερες μειώσεις, σε απόλυτες τιμές, παρουσιάζονται στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας κατά 3.698, 3.105 και 1.301 θανάτους, αντίστοιχα.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  • Met Office: Το 2023 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στη Βρετανία
    Met Office: Το 2023 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στη Βρετανία

    Τα κύματα καύσωνα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, όπως και οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που καταγράφηκαν τους 8 από τους 12 μήνες πέρυσι συνέβαλαν στο ρεκόρ

    Η Βρετανία έζησε τη δεύτερη θερμότερη χρονιά στα χρονικά το 2023, έγινε σήμερα γνωστό από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας (Met Office), μετά το ρεκόρ του 2022, ένα δεδομένο που επισημαίνει τον ολοένα και αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, επί των μέσων θερμοκρασιών που καταγράφονται στη χώρα.

    Οι προσωρινές μετρήσεις από το Met Office, κατέδειξαν πως η μέση θερμοκρασία των 9,97 βαθμών Κελσίου τον περασμένο χρόνο είναι ακριβώς κάτω από τους 10,03 βαθμούς του 2022, αλλά ξεπερνούν τους 9,88 βαθμούς Κελσίου του 2014. Οι μετρήσεις ξεκίνησαν το 1884.

    Το 10 θερμότερα έτη στη Βρετανία καταγράφηκαν όλα τον 21ο αιώνα, από το 2003, και περισσότερα ρεκόρ αναμένεται να καταρριφθούν τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

    Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οξύνουν τον κίνδυνο ξηρασίας και καταστροφικών πυρκαγιών, σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών, που ενδεχομένως θα πλήξουν τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και υποδομές, όπως τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης αεροδρομίων και σιδηροδρομικές γραμμές.

    «Οι παρατηρήσεις του κλίματος στη Βρετανία είναι σαφείς. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις μετρήσεις της θερμοκρασίας στη Βρετανία μακροπρόθεσμα, με το 2023 να είναι η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί», εξηγεί σε ένα δελτίο τύπου ο Μάικ Κέντον, επικεφαλής επιστήμονας του Met Office.

    «Την ώρα που το κλίμα μας θα παραμείνει μεταβαλλόμενο, με διαστήματα κρύου και υγρού καιρού, αυτό που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες δεκαετίες είναι να καταρρίπτεται ένας αριθμός ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών», επισήμανε ο ίδιος.

    Αυτό το μοτίβο αναμένεται να συνεχιστεί «τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο άνθρωπος».

    Η χρονιά «σηματοδοτήθηκε από σημαντικά κύματα ζέστης τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο κατά τη διάρκεια των 8 εκ των 12 μηνών του έτους», εξηγεί η Met.

    Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία κατέγραψαν τις θερμότερες χρονιές πέρυσι, προσθέτει η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας.

    Επιπλέον, το 2023 είναι «η θερμότερη χρονιά για τη Βρετανία αναφορικά με τις ελάχιστες θερμοκρασίες», συμπληρώνει η Met.

    «Η τάση που παρατηρείται στη Βρετανία αναφορικά με το κλίμα είναι σύμφωνη με εκείνη που παρατηρείται παγκοσμίως», σημειώνει η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

    Το «2023 οδεύει στο να αναδειχθεί η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, την ώρα που οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας δεν ήταν ποτέ τόσο αυξημένες εδώ και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια», συνεχίζει.

    Το 2022 η θερμοκρασία στη Βρετανία για πρώτη φορά ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    «Ο κώδωνας του κλιματικού κινδύνου κρούεται», αντέδρασε η ΜΚΟ Greenpeace σε ένα δελτίο τύπου. Όμως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, «που επιταχύνει τις γεωτρήσεις για την εξεύρεση πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα(…), κάνει πως δεν ακούει», κατήγγειλε.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDY RAIN

  • Η καιρική ανασκόπηση του 2023 από το meteo - Οι ακραίες θερμοκρασίες και το απόλυτο ρεκόρ βροχοπτώσεων
    Η καιρική ανασκόπηση του 2023 από το meteo - Οι ακραίες θερμοκρασίες και το απόλυτο ρεκόρ βροχοπτώσεων

    Τα ρεκόρ και οι κακοκαιρίες - Μήνα προς μήνα τα καιρικά φαινόμενα - 740.000 στρέμματα καμένα

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η επιστημονική ομάδα του meteo, συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2023, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους.

    Τα αξιοσημείωτα αριθμητικά μεγέθη

    46,4 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους στο Γύθειο, στις 23 Ιουλίου 2023 (καύσωνας Κλέων).

    -14,8 βαθμοί Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία του έτους (εκτός χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) στη Βωβούσα Ιωαννίνων, στις 8 Φεβρουαρίου 2023 (κακοκαιρία Βαρβάρα)

    -23,9 βαθμοί Κελσίου στη δολίνη Βαθυστάλου Παρνασσού στις 12 Φεβρουαρίου 2023

    760 χιλιοστά το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής του έτους (αλλά και η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας) στη Ζαγορά Πηλίου (κακοκαιρία Δανιήλ)

    3210 χιλιοστά ετήσιο ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Άρτας

    5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τριών περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας, και Τρικάλων) κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Δανιήλ. Ο όγκος αυτός του νερού είναι προσεγγιστικά το νερό που καταναλώνει το σύνολο της Αττικής σε 14 χρόνια

    740.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο του 2023, η δεύτερη υψηλότερη έκταση από το 2000 (οι καμένες εκτάσεις το 2007 ήταν 2.710.000 στρέμματα)

    34 καιρικά γεγονότα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σημειώθηκαν μέσα στο 2023, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023 (Δείτε αναλυτικά εδώ)

    25 ανθρώπινες απώλειες μέσα στο 2023, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023

    Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 10 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2023.

    kairos-anaskopisi
    kairos-anaskopisi-2023

    Πέραν των παραπάνω αριθμών, οι δώδεκα μήνες του έτους είχαν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

    Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

    Το κύριο καιρικό χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου ήταν η κακοκαιρία ΒΑΡΒΑΡΑ με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της στην πόλη της Αθήνας.

    Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές.

    Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές.

    Ο Μάιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Από τις 12 ως τις 27 Ιουλίου ο καύσωνας Κλέων επηρέασε όλη τη χώρα, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει σημειωθεί πότε στην Ελλάδα. Μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Ρόδο και την Αττική.

    Ο Αύγουστος ήταν ένα μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες των κανονικών τιμών, ενώ ο αριθμός των ημερών με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο ήταν πολύ κοντά στις κανονικές τιμές. Πολύ μεγάλης διάρκειας δασική πυρκαγιά σημειώθηκε στη Ροδόπη και στον Έβρο, καίγοντας συνολικά πάνω από 900.000 στρέμματα.

    Οι δύο κακοκαιρίες, Δανιήλ και Ηλίας ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Σεπτεμβρίου. Ειδικά στην κακοκαιρία Δανιήλ, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερήσιας βροχής και συνόλου κακοκαιρίας, με ύψη που ποτέ δεν είχαν σημειωθεί στη χώρα μας.

    Ο Οκτώβριος ήταν ένας επίσης πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ήταν επίσης πολύ ξηρός.

    Ο Νοέμβριος ήταν ένας θερμός μήνας με σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

    Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές, με αρκετές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.

    Ευρεία ρωσική αεροπορική επίθεση, με drones και πυραύλους, εναντίον του Κιέβου και του Χαρκόβου σήμερα το πρωί προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 92, σύμφωνα με τις αρχές της Ουκρανίας.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch