Το ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχαν η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Διονύσης Κεκάτος με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως τονίστηκε από τον κ. Μπακογιάννη, έχει ήδη αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και ως το τέλος του Φεβρουαρίου ξεκινά η υλοποίηση των έργων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 14 μήνες. Μάλιστα, εντός του Μαρτίου προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση στην Ηλεία, με την συμμετοχή τόσο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκου Ταγαρά όσο και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ώστε να γίνει παρουσίαση του συνολικού έργου.
Η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την παραλιακή ζώνη της Ηλείας, συνολικής εκτάσεως 357,6 τ.μ., είχε ενταχθεί στον πρώτο διαγωνιστικό κύκλο για την σύνταξη μελετών που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Όπως τόνισε η Ηλεία Βουλευτής, «πρόκειται για μελέτη μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη των περιοχών, καθώς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς αναπτυξιακών σχεδίων και έργων, ενώ θα ενθαρρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες, έχοντας απαγκιστρωθεί από τις παλιές ΖΟΕ, και συγχρόνως θα προστατεύεται το περιβάλλον. Οριοθετούνται οικισμοί και ρέματα, καταγράφονται περιοχές με αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων, επανεξετάζονται Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, μελετώνται χωροθετήσεις περιοχών κοινωνικών εξυπηρετήσεων όπως κοιμητήρια, επανεξετάζονται ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, και τουριστικής ανάπτυξης. Ουσιαστικά μιλάμε για επαναδιαμόρφωση του «χάρτη» του παραλιακού μετώπου του Νομού, ώστε θα ρυθμιστούν εκ νέου και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, το οδικό δίκτυο, οι μεταφορές, τα μέτρα για τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών καταστροφών, αλλά και οι σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού».
Κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μπακογιάννη, έγινε ειδική αναφορά από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης και στο ειδικότερο ζήτημα του Κάστρου Κυλλήνης, ώστε να τύχουν επεξεργασίας οι χρήσεις μέσω αυτού του σημαντικού εργαλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος Δήμος είναι από τους πρώτους που κατέθεσε την μελέτη για την ένταξη στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ανά δημοτική ενότητα ενώ πρώτα κατέθεσε για την ενότητα Κάστρου-Κυλλήνης, καθώς δίνεται προτεραιότητα στο παραλιακό μέτωπο.
Η κα. Αυγερινοπούλου ήδη από τον Αύγουστο του 2019 είχε θέσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το αίτημα των κατοίκων για ανάπτυξη και πολεοδομική αναδιάρθρωση του Νομού αλλά και τη δυνατότητα νέων χρήσεων γης, με συνεχείς επί του θέματος συναντήσεις τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου. Ήταν μάλιστα μια προτεραιότητα της Βουλευτού και ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, γνωρίζοντας εις βάθος τους περιορισμούς που θέτουν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις.
(Δελτίο Τύπου)