Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλησε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης - Η κορύφωση μιας εξάμηνης μάχης... στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλησε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης - Η κορύφωση μιας εξάμηνης μάχης... στη Βουλή

Με το υπέρτατο θεσμικό της όπλο, την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κορυφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μία εξάμηνη μάχη για την αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου των υποκλοπών μέσω μιας σειράς θεσμικών πρωτοβουλιών που έχει λάβει.

Η Κουμουνδούρου γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να «πέσει» μέσω της πρότασης μομφής, ωστόσο θεωρεί ότι είναι ιστορική ευθύνη και πράξη συνέπειας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το να σταθεί δυναμικά απέναντι στις εξελίξεις μετά και την επιβεβαίωση με τον πιο επίσημο τρόπο των παρακολουθήσεων έξι προσώπων-συνολικά 10- από την ΕΥΠ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ότι δεν φοβούνται ότι αποτυχημένες προσπάθειες συμψηφισμών ούτε τους αντιπερισπασμούς που θα επιχειρήσει η πλειοψηφία δεδομένου ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι απολύτως εκτεθειμένοι απέναντι στα επιβεβαιωμένα γεγονότα και θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για θέματα Δημοκρατίας και αρχών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης που προϊδέασε ότι κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα επιδιώξει συγκρίσεις ανάμεσα στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και στην τετραετία της ΝΔ δεν θέλησε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Μία πρώτη ερμηνεία που δίνεται είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου φοβήθηκε πιθανές διαρροές καθώς όπως σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου είναι πιο εύκολο για έναν βουλευτή της συμπολίτευσης να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση παρά να τής δώσει ψήφο εμπιστοσύνη και μαζί σε έναν πρωθυπουργό που παρανομεί.

Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές του αναγκάζονται επί τρεις ημέρες στη Βουλή να υπερασπίζονται το παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα, ξεχνώντας πως μέχρι πρόσφατα επιχειρούσαν να παρουσιάσουν ως κανονικότητα τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις με τη βοήθεια και της μιντιακής υπεροπλίας που διαθέτουν. Κατά τη γνώμη στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης είτε το θέλει είτε όχι θα αναγκαστεί έπειτα από έξι ολόκληρους μήνες κατά τους οποίους έχει επιβάλει σιωπητήριο και έχει επιλέξει τα ψέματα για το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί να απαντήσει για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Επίσης, λένε πως όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ακόμη και οι υπουργοί που έχουν παρακολουθηθεί θα αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και των επιλογών τους εφόσον υπερψηφίσουν την κατάλυση του Συντάγματος συναινώντας με την ψήφο τους ακόμη και στη δική τους παρακολούθηση. Σε σχέση με τους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ Καραμανλή και Σαμαρά από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι δεν αναμένουν πως θα ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας κι αυτό γιατί δεν επιθυμούν να δώσουν στον κ. Μητσοτάκη άλλοθι για την πτώση του. Ωστόσο, επισημαίνουν πως και ο 156 βουλευτές της ΝΔ καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας επί της ουσίας θα μετατρέψουν ένα σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της γαλάζιας παράταξης.
Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα