Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή για το κόμμα Κασιδιάρη - Πού διαφωνεί η Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή για το κόμμα Κασιδιάρη - Πού διαφωνεί η Κουμουνδούρου

Στη βάση νομικών αλλά και πολιτικών κριτηρίων θα εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την τελική του στάση αναφορικά με την τροπολογία για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων και ναζιστικών μορφωμάτων από τις εκλογές. Σημειωτέον πως με βάση όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, κατ’ εξαίρεση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για την κρίσιμη νομοθετική πρόταση που συνδέεται με το μπλόκο στις εκλογές σε νεοναζί ή παραφυάδες της Χρυσής Αυγής, όπως το κόμμα Κασιδιάρη.

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν διατεθειμένοι να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια ώστε να βρεθεί συναίνεση και να υπάρξουν βελτιώσεις που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ψήφιση της τροπολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζουν ότι έχουν ήδη γίνει ορισμένες βελτιώσεις, τονίζουν όμως ότι υπάρχουν ακόμη και τώρα προβληματικά σημεία στην κυβερνητική τροπολογία που πρέπει να τροποποιηθούν.

Σε τι διαφωνεί η Κουμουνδούρου

Αυτά αφορούν κυρίως το ζήτημα της ηγεσίας ενός πολιτικού σχηματισμού αλλά και τα ιδεολογικά ζητήματα που συνδέονται με τα κόμματα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζουν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσθέσει στη δική της νομοθετική πρόταση στοιχεία από τον αντιρατσιστικό νόμο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη των επιμέρους περιπτώσεων, ενώ σημειώνουν πως συμφωνούν και με την πρόταση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκου Αλιβιζάτου όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Υπάρχει όμως και το πολιτικό σκέλος της απόφασης που καλείται να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την στάση του στην ψηφοφορία. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από όλα τα κόμματα για την απόφασή της να απόσχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή-μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης την κατηγορεί για “πεζοδρομιακή δημοκρατία” και δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ότι βρίσκεται στο περιθώριο και απομονωμένη από τα υπόλοιπα κόμματα. Η απόφαση που καλείται να πάρει η Κουμουνδούρου είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς γνωρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία από την άλλη όμως δεν επιθυμεί να κάνει εκπτώσεις σε ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να μην έχει νομικά κενά και να μην επιδέχεται παρερμηνειών. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρουν ότι οι πιθανότητες το κόμμα τους να ψηφίσει την τροπολογία βρίσκονται σήμερα στο 50-50.

Σύμφωνα με την πρόταση Αλιβιζάτου όπως αποτυπώθηκε στο άρθρο του “η ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο μπορεί να εξαντλείται στη διαπίστωση ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες σήμερα νόμιμες προϋποθέσεις (ελληνική ιθαγένεια και ελάχιστη ηλικία των υποψηφίων), στις οποίες απλώς θα προστεθεί και μία τρίτη, η μη καταδίκη δηλαδή, έστω και πρωτόδικη, για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (άρθρα 187 και 187 Α του Π.Κ). Γι’ αυτό θα αρκούσε να προβλεφθεί ότι στην περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ισχύοντος εκλογικού νόμου (π.δ 26/2012), όπως σήμερα ισχύει, οι λέξεις “ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί…” αντικαθίστανται με τις λέξεις “οποιασδήποτε υποψήφιος βουλευτής δεν έχει καταδικασθεί…”

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα