Πολιτικά

Στην Αρχ. Ολυμπία η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην Αρχ. Ολυμπία η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

“Η Πολιτισμική Κληρονομιά του Νερού”, αποτέλεσε τον λόγο προκειμένου να βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από 34 χώρες της Ευρώπης, ύστερα από πρόσκληση της βουλευτού Α’ Αθηνών της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή. Το θέμα αυτό απασχόλησε την συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, υπό την προεδρία της βουλευτή Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

Τα συμπεράσματα ύστερα από την τριήμερη συνεδρίαση, είναι πολλά και σημαντικά, όπως επίσης σημαντική είναι και η προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας σε ένα ευρύ κοινό από όλη την Ευρώπη. Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επανήλθε και συζητήθηκε επίσης η πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός διεθνούς βραβείου για την Αρχαία Ολυμπία.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν εξαιρετικοί επιστήμονες που επελέγησαν από τη βουλευτή μεταξύ των οποίων ήταν ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αθανάσιος Δήμας, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κα Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά ομότιμη καθηγήτρια σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διευθύντρια του Τελλόγλειου ιδρύματος τεχνών Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν και να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή αλλά και τα σημεία αυτά τα οποία έχουν άμεση σχέση με το κεντρικό θέμα, που ήταν το νερό.

Όπως μάλιστα έκανε γνωστό η κα Πιπιλή, κατά την διάρκεια της διαδρομής τους προς την Αρχαία Ολυμπία, έκαναν μια στάση προκειμένου να τους παρατεθεί δείπνο, σε εστιατόριο από το οποίο μπορούσαν να θαυμάσουν την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», όπου ύστερα από παράκληση της ιδίας, οι υπεύθυνοι παρέβλεψαν τον κανονισμό και την φωταγώγησαν.

Επιπλέον επισκέφτηκαν την λίμνη του Καϊάφα καθώς και τον μυθικό ποταμό Αλφειό, ενώ η μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας, αποτέλεσε με έναν ιδιαίτερο τρόπο και το αναμνηστικό δώρο τους, αφού κάθε ένας από τους Ευρωπαίους αντιπροσώπους έλαβε το γνωστό σε όλους μας πεντοχίλιαρο, μέσα σε πλεξιγκλάς πάνω στο οποίο απεικονίζεται η γέφυρα.

«Ήταν εξαιρετική η τιμή ότι η πρότασή μου από τον Μάιο του ΄22 προς την επιτροπή πολιτισμού της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης, έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτή. Το θέμα μου είναι μετά από πολλή σκέψη και έρευνα, η πολιτιστική κληρονομιά του νερού. Η επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η Αρχαία Ολυμπία είναι το παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, δεύτερον γιατί εγώ έλκω την καταγωγή μου την απώτερη από την οικογένεια του πατέρα μου, από την περιοχή της νέας Φιγαλείας και από μικρό παιδί άκουγα από τους γονείς μου για την περίφημη μυθική Νέδα το ποτάμι, για τον περίφημο Αλφειό και τον έρωτά του με την Αρέθουσα αλλά ακόμα και για τον πέμπτο μύθο του Ηρακλή που ήταν ο μεγάλος ποταμός της Ηλείας , ο Πηνειός. Άρα λοιπόν, προσπάθησα να συνδυάσω μία σύγκληση της επιτροπής εδώ στην Αρχαία Ολυμπία και ειδικότερα στον εκπληκτικό χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, προσπάθησα να συνδυάσω ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στον πλανήτη και τον ίδιο τον άνθρωπο, ότι επηρεάζει την μυθολογία, αρχαιολογία, ιστορία, επιστήμες, τεχνικά έργα, από τον 6ο αιώνα πΧ υπήρχαν ακόμα όλα αυτά τα δείγματα, επηρέασε τρομερά τις τέχνες και επηρεάζει πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητά μας με τον φόβο της έλλειψης νερού όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά και στις πόλεις και τον ίδιο τον άνθρωπο. Επίσης το ελληνικό κράτος θα πρέπει πια να κινητοποιηθεί έτσι ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα, γιατί επέρχεται ο κίνδυνος μίας λειψυδρίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην νότιο Μεσόγειο που μας συνδέουν και οι χαρές και οι καταστροφές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πιπιλή η οποία συμπλήρωσε επίσης πως:

«Είμαι πολύ υπερήφανη που μία ελληνίδα βουλευτής κατάφερε και συγκέντρωσε εδώ από 34 χώρες της Ευρώπης μέλη της επιτροπής. Προέδρευσε επίσης Ελληνίδα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, η πρόεδρος της υποεπιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης η Νίνα Κασιμάτη και μεγάλη τιμή ότι παρευρίσκεται εδώ η Ελληνίδα με εξέχουσα θέση στην κοινοβουλευτική συνέλευση του συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου».

Παράλληλα η κα Πιπιλή αναφερόμενη στο παρασκήνιο και την προετοιμασία ενόψει της άφιξης των Ευρωπαίων Εκπροσώπων επεσήμανε ότι: «Τους είπα ότι θέλω να δούμε και την σύγχρονη Ελλάδα. Ξεκινήσαμε από την περίφημη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης όπου παρακάλεσα την διοίκηση της γέφυρας και μου έκαναν το χατίρι και φωταγώγησαν ειδικά το πρώτο βράδυ που φάγαμε εκεί την γέφυρα γιατί λόγω κλιματικής κρίσης απαγορεύονται οι φωτισμοί, έπαθαν πραγματικά πολιτισμικό σοκ. Τους πήγα στον Καγιάφα, τους εξήγησα την μυθολογία, την ομορφιά, τα ιαματικά λουτρά πόσο μεγάλος θησαυρός είναι για την Ελλάδα και επειδή ήταν χάλια η κατάσταση πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα τον διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Μπαλωμένο, ο οποίος κατέβηκε ο ίδιος και επέβλεψε τον όλο χώρο, όπου πραγματικά στα χάλια που ήταν πριν με αυτό που προσπάθησε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η διαφορά ήταν τεράστια. Βοήθησε πολύ ο δήμαρχος Ζαχάρως, γιατί τον παρακάλεσα και δεν υπήρχε ούτε ένα σκουπιδάκι άρα λοιπόν πραγματικά είδαν την πραγματική Ελλάδα, αυτοί που θέλουμε αλλά που συχνά δεν είναι.

Παρέδωσα στους ξένους συναδέλφους ένα πολύ ωραίο δώρο που ενθουσιάστηκαν, παρακάλεσα τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος τον κ. Στουρνάρα και το Νομισματοκοπείο και μου βρήκαν με μεγάλη δυσκολία χαρτονομίσματα αυθεντικά, Πεντοχίλιαρα, τα βάλαμε με δωρεά της τράπεζας σε πλεξιγκλάς και το πήραν ως ανάμνηση γιατί με το που ήρθε το ευρώ υποχρεωτικά καταστράφηκαν όλα. Και είχαν κρατήσει κάποια για αρχείο. Είχα την ιδέα και τώρα η γέφυρα της Καρύταινας μέσα από το Πεντοχίλιαρο υπάρχει σε όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης η Νίνα Κασιμάτη σημείωσε πως: «Εγώ και ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόνισα το γεγονός ότι αυτή η συνεδρίαση διεξάγεται στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας με όλα τα συνεπακόλουθα για την Ειρήνη, τον Ολυμπισμό, την Ελευθερία, τις ανθρώπινες αξίες, είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό για το συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και για το μήνυμα που στέλνουμε από εδώ. Τόνισα ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι το αντίθετο της βαρβαρότητας. Επειδή στις μέρες μας υπάρχουν πάρα πολλές πολεμικές συρράξεις και οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, ήθελα να στείλω από εδώ το μήνυμα και για την απελευθέρωση της Κύπρου και για την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και για το άνοιγμα του διαδρόμου από το Αζερμπαϊτζάν έτσι ώστε οι άνθρωποι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να μπορέσουν να έχουν τα βασικά αγαθά και την επαφή με την Αρμενία και για την επαναφορά όλων τους κανόνες για τα πυρηνικά.
Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που έπρεπε να βγει ως προς την κατάσταση. Από κει και ύστερα οι εργασίες μας αφορούν στην πολιτισμική κληρονομιά γενικότερα και του νερού όπου είχαμε εξέχοντες ομιλητές, ακαδημαϊκούς, όπου έδωσαν πολλές διαστάσεις σε αυτό το στοιχείο και πως αποτυπώνεται στην πολιτιστική κληρονομιά. Έχουμε και μία πρόταση προκειμένου να θεσπιστεί ένα βραβείο του συμβουλίου της Ευρώπης με το όνομα “Ολυμπία”, η Ολυμπία θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο για πολλά πράγματα και όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακριβώς γιατί συμβολίζει αυτές τις αξίες που όσο περνάει ο καιρός λείπουν. Νομίζω ότι όλοι θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει ο σηματοδότης των αρχών και των αξιών που πρέπει να είναι διάχυτες στην κοινωνία, για να πηγαίνουμε μπροστά με ειρήνη, συναδελφικότητα και πρόοδο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, στη συνέχεια σημείωσε πως: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που φιλοξενείται σε αυτόν τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και που με χαρά φιλοξενήσαμε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους από 46 χώρες. Το αποτέλεσμα το οποίο βγαίνει, είναι ότι χαιρόμαστε άμεσα, διότι πολλές από τις ενέργειες που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία και στην περιοχή της Ηλείας, υιοθετούνται και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ένα από αυτά είναι η διασφάλιση του master plan στην Αρχαία Ολυμπία όπως επίσης και ότι η Αρχαία Ολυμπία αρχίζει σιγά-σιγά και αναδεικνύεται σε ένα παγκόσμιο Brand name όπως το Olympia land που εφαρμόσαμε ως Δυτική Ελλάδα. Επιπλέον χαιρόμαστε γιατί δίνεται έμφαση σε τομείς όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των υδάτων όπου η Δυτική Ελλάδα διακρίνεται για το πλούσιο υδάτινο αποθεματικό της και το οποίο θα πρέπει εμείς ως τοπική κοινωνία να προφυλάξουμε αλλά και να διαφυλάξουμε. Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι υπήρξε μία μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης εδώ και στο μέλλον αυτές οι διοργανώσεις θα είναι σημαντικές τόσο για την Αρχαία Ολυμπία όσο και για την Δυτική Ελλάδα».

Τέλος ο Πέτρος Βαρελίδης γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της προβολής της Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από αυτή την διαδικασία, ενώ συμπλήρωσε πως: «Είναι μία περιοχή με μοναδικά πλεονεκτήματα, βέβαια δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα τέτοια περιοχή αλλά είναι μία από τις περιοχές που αποτελούν πυλώνα του τι είναι η Ελλάδα σήμερα. Η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Ακρόπολη είναι από τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους που όλοι γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο.
Επομένως, πρέπει να προβάλλεται. Από εκεί και πέρα η σημασία του νερού σε σχέση με τα μνημεία είναι προφανής, η ανθρωπότητα από την αρχή του χρόνου ήταν πάντα συνδεδεμένη με το νερό, πρέπει όμως να κοιτάμε το μέλλον πρέπει να κοιτάμε τι κάνουμε σήμερα για την διαχείριση των υδάτων και νομίζω ότι η συζήτηση που έγινε αυτές τις τρεις μέρες, μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν και ότι είναι ανούσια η συζήτηση για το παρελθόν αν δεν κοιτάζουμε το παρόν και το μέλλον».

sumvoulio olympia 2

sumvoulio olympia 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup