Με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων της Ηλείας και δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις περιοχές Natura, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της βουλευτού Ηλείας και προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, επισκέφθηκε χθες το Νομό.
Πρώτος σταθμός κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ήταν ο υγροβιότοπος Κοτυχίου και ο Κυλλήνιος κόλπος. Επόμενη στάση ήταν το Δέλτα του ποταμού Αλφειού, αλλά και η περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς όπου ενημερώθηκε για το χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τον μερικώς επαναπλημμυρισμό της. Τελευταίος σταθμός για τον Γενικό Γραμματέα ήταν η περιοχή του Καϊάφα η οποία και ολοκληρώνει για το νομό Ηλείας τις περιοχές Natura.
Όπως ανέφερε μάλιστα ο ίδιος, στην Ηλεία υπάρχουν προβλήματα τα οποία μπορούν να βελτιωθούν, ενώ το υπουργείο από την πλευρά του θα σταθεί δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που πραγματικά επιθυμούν την βελτίωση του τόπου τους.
«Ευχαριστώ πολύ την κα Αυγερινοπούλου για την πρόσκληση, να έρθω να δω από κοντά τα διάφορα περιβαλλοντολογικά θέματα που απασχολούν την περιοχή της Ηλείας, από την οποία έχω και μια καταγωγή, οπότε είναι χαρά μου να έρχομαι, η γιαγιά μου είναι από τα Λεχαινά.
Η ουσία είναι ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα στην Ηλεία, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, και σίγουρα στην Ηλεία υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να βελτιωθούν. Το Υπουργείο στέκεται δίπλα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, που έχουν πραγματικά την επιθυμία να βελτιώσουν το περιβάλλον του τόπου τους, δεν είναι δεδομένο πάντα αυτό» τόνισε ο κ. Βαρελίδης, ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια ότι στόχος είναι να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις.
«Υπάρχει μία σχετική ομοψυχία της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη κάποιων παρεμβάσεων, όπως η αποκατάσταση της λίμνης Μουριάς και κοιτάμε να δούμε με ποιους τρόπους και με ποιες χρηματοδοτήσεις, τώρα που έχουμε και την διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ, θα βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε και ταυτόχρονα να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις στη λίμνη Κοτυχίου, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται εκεί».
Αναφορικά με την διαχείρηση των αποβλήτων ο κ. Βαρελίδης σημείωσε πως «παρότι δεν είναι στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, είναι προφανές πως για να έχεις νόμιμη διαχείριση των αποβλήτων, θα πρέπει να πηγαίνουν αυτά κάπου νόμιμα. Άρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλοποίηση των εγκαταστάσεων νόμιμης διαχείρισης αποβλήτων.Από τη στιγμή που έχουμε αυτές τις εγκαταστάσεις και αφού υπάρχουν κάποιες συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις, θα βοηθηθεί η περιοχή που ήδη έχει καθαρίσει, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχε στο παρελθόν και μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης καθώς υπάρχει και κάποια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση γιαυτό».
Σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη του Καϊάφα, ενώ μιλώντας παράλληλα και για το Κοτύχι και την Αρχαία Ολυμπία, τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζεται, προκειμένου το νομοθετικό πλαίσιο «να μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε αυτό που θέλουμε για τις περιοχές Natura, δηλαδή να προστατεύεται η φύση και ταυτόχρονα η προστασία της να είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τις περιοχές, που θα δημιουργεί υπεραξία για αυτές τις περιοχές, είτε με την προσέλευση τουριστών, είτε με την δημιουργία ενός brand name, το οποίο δίνει μια προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα για παράδειγμα».
Από την πλευρά της η κα Αυγερινοπούλου αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Βαρελίδη για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σημείωσε πως:
«…σκοπός ήταν να δει από κοντά και να συζητήσει με τους φορείς και τους πολίτες τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής με εστίαση στις περιοχές Νατούρα αλλά και σε ειδικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα. Στην αρχή ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας από τον υγροβιότοπο του Κοτυχίου και είδαμε επίσης και τον Κυλλήνιο κόλπο. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το δέλτα του ποταμού Αλφειού, επίσης την περιοχή στην οποία επιθυμεί η κοινωνία και όλοι οι Περιβαλλοντικοί σύλλογοι να γίνει ο μερικώς επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς και στη συνέχεια θα επισκεφθούμε ακόμα την περιοχή του Καϊάφα η οποία ολοκληρώνει για το νομό Ηλείας τις περιοχές Natura. Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ σήμερα και αναμένουμε από το υπουργείο την συνέχεια των δράσεων καθώς επίσης αυτό το οποίο είπατε κι εσείς και είναι το πρόσημό σας να προχωρήσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση των δράσεων. Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε εσάς…».
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον δήμο Πύργου, είχε την δυνατότητα να θέσει με την σειρά του στον κ. Βαρελίδη ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος. «Η άμβλυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η περιοχή μας, είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Είναι ευτυχής συγκυρία λοιπόν και χαρά μας, που σήμερα βρίσκεται στην περιοχή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ. Πέτρος Βαρελίδης με πρωτοβουλία της βουλευτού μας και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσίας Αυγερινοπούλου. Τον ενημερώσαμε για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος σε σοβαρά θέματα, όπως είναι η προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την προστασία του Δέλτα του Αλφειού όπως επίσης και η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μία ουσιαστική μελέτη όσον αφορά τον μερικό επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς και για το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από το Ποτόκι και την μεταφορά τους στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Εμείς με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε όταν ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ κι άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, να είμαστε έτοιμοι από πλευράς μελετών για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με έργα ουσιαστικά και στο Ποτόκι και στον Αλφειό και στην λίμνη Μουριάς».
Επιπλέον ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός πράσινου πυρήνα ανάπτυξης. «Βρισκόμαστε στο παραποτάμιο δάσος Αλφειού, μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος περιβαλλοντικά και αισθητικά μαζί με το δέλτα του Αλφειού, το δάσος Θινών της Σπιάντζας και την πρώην λίμνη Μουριάς, μπορεί να δημιουργήσει καλές προϋποθέσεις έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και η βούληση της τοπικής κοινωνίας έναν πράσινο πυρήνα ανάπτυξης, προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να τον χρησιμοποιήσει για βασική αναψυχή, περιβαλλοντικό τουρισμό και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την φυσική ζωή στον χώρο δίπλα από την μεγάλη πόλη του Πύργου. Το δάσος Θινών είναι ένα δάσος το οποίο τόσο στην περιοχή της Σπιάντζας όσο και το παραποτάμιο δάσος του Αλφειού δημιουργήθηκε μετά από τεχνίτες επεμβάσεις τα τελευταία 70 χρόνια και σήμερα αποτελεί βασική προϋπόθεση και βασική βασικό πυρήνα προκειμένου να μπορέσουμε να χτίσουμε νέες δράσεις.Από την στιγμή που η τοπική κοινωνία, οι συνθήκες και η πολιτεία θέλει να βοηθήσουν και η κα Αυγερινοπούλου μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να μπορέσει όλο αυτό να χρηματοδοτηθεί και να γίνει μία ειδική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έτσι ώστε να προβούμε σε αυτές τις δράσεις».
Ο γραμματέας συλλόγου φίλων λίμνης Μουριάς και Αλφειού ποταμού Νίκος Λίμουρας, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τόσο τον κ. Βαρελίδη, όσο και την κα Αυγερινοπούλου για την πρωτοβουλία που έλαβε, επεσήμανε ότι : «Καλή εντύπωση μας έκανε, θέλει και ο ίδιος να δει με τα μάτια του τους χώρους βέβαια από ό,τι μας είπε πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται αφού βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο».
Τέλος, ο Άλκης Κωνσταντόπουλος εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, στάθηκε κυρίως στην ανάγκη αξιοποίησης της Λίμνης Μουριάς αλλά και του Αλφειού σημειώνοντας ότι: «Για μία ακόμα φορά μας δόθηκε η δυνατότητα, να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και το αίτημα πιστεύω όλης της τοπικής κοινωνίας, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος τόσο στον Αλφειό όσο και στην λίμνη Μουριάς. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του υπουργείου, τέθηκε για μία ακόμα φορά το ζήτημα του πόσο επιτακτική ανάγκη πλέον είναι να επαναπλημμυριστεί το τμήμα της λίμνης Μουριάς που είναι άγονο και μετατρέπεται σε μία επικίνδυνη χωματερή σκουπιδιών κατά το καλοκαίρι όσο επίσης και η εκβολές του Αλφειού τουλάχιστον από το σημείο της γέφυρας του Αλφειού μέχρι και την Θάλασσα που θα μπορούσαν να αποτελούν ένα σημείο έλξης για όλο τον πληθυσμό της γύρω περιοχής. Να γίνει ένα πανέμορφο πάρκο επισκέψιμο από τους κατοίκους. Θεωρώ ότι περνώντας ο καιρός γίνεται όλο και πιο ώριμη αυτή η σκέψη και είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε αποτελέσματα. Βέβαια, όπως είπε και ο γενικός όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αυτή περιμένουμε να παρθεί και σίγουρα η περιοχή μία τέτοια γενναία πολιτική απόφαση θα την στηρίξει».