Πολιτικά

Γιατί ο Τσίπρας αμφισβητεί ευθέως τον Ντογιάκο - Έκθετος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γιατί ο Τσίπρας αμφισβητεί ευθέως τον Ντογιάκο - Έκθετος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ποιες ενέργειες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ξεχείλισαν το ποτήρι για την Κουμουνδούρου. Ο ρόλος του υιού Ντογιάκου ως μετακλητού στον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το παρασκήνιο.

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο μόνο ανέφελες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν το τελευταίο διάστημα. Η «βόμβα» ωστόσο που επεφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο MEGA με την προτροπή παραίτησης του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού δείχνει πως το γυαλί όχι απλά έχει ραγίσει, αλλά μάλλον έχει γίνει θρύψαλα.

«Εάν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπάλληλος στον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, θα είχα παραιτηθεί, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων». Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας ήρε και επίσημα την εμπιστοσύνη του στον Ισίδωρο Ντογιάκο με αφορμή τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, μετά από μία πολυτάραχη περίοδο στις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για ένα «ασυμβίβαστο» το οποίο εδώ και μέρες κυκλοφορεί σε επίπεδο ρεπορτάζ, ωστόσο ενέχει πραγματική και σημαντική δόση προβληματισμού. Την ώρα που ο παραιτηθείς Κώστας Αχ. Καραμανλής, που έχει εκ των πραγμάτων την πολιτική ευθύνη και πιθανόν να ελεγχθεί και ποινικά για το δυστύχημα, είχε ως νομικό σύμβουλο και μετακλητό τον υιό του Ισ. Ντογιάκου, πόσο αντικειμενικός μπορεί να είναι ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην ευθυκρισία του;

Τα ερωτήματα για το ρόλο του υιού Ντογιάκου

Άλλοι πάλι, προσθέτουν έναν ακόμα προβληματισμό: Ήταν ο υιός Ντογιάκος ένας εκ των νομικών συμβούλων του κ. Καραμανλή που επεξεργάστηκαν τις συμβάσεις του Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Ήταν εξ αυτών που αν και στο αρχικό μνημόνιο συνεργασίας υπήρχε ρητή δέσμευση για επενδύσεις των Ιταλών ύψους 750 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα ρητή δέσμευση του Δημοσίου για ολοκλήρωση των συστημάτων φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, στην τελική σύμβαση που πήγε στη Βουλή απαλείφθηκε η υποχρέωση για 600 εκατ. επενδύσεις καθώς και η υποχρέωση του κράτους για ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας;

Κινείται στην πολιτική γραμμή που χαράσσει το Μαξίμου

Τα ερωτήματα είναι υπαρκτά και αναζητούν απαντήσεις. Ωστόσο, η κλιμάκωση αυτή στις σχέσεις Κουμουνδούρου - Ντογιάκου δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, με την οποία του υποδείκνυε αφενός χειρισμούς δικονομικής φύσεως, αφετέρου προεξοφλούσε την συμπερίληψη του πορίσματος της Επιτροπής που ο ίδιος ο πρωθυπουργός διόρισε – αν και ελεγχόμενη για το δυστύχημα – στην δικογραφία για τα Τέμπη.

Χωρίς καμία αντίδραση στην πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ο κ. Ντογιάκος έκτοτε φαίνεται πως κινείται ακριβώς στην πολιτική γραμμή που χαράσσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθιστώντας δυσδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι αμέσως μετά την υιοθέτηση του δόγματος περί «διαχρονικών ευθυνών» για την τραγωδία στα Τέμπη και παρά τις αποκαλύψεις για προειδοποιήσεις στα αρμόδια Υπουργεία, εξώδικα των εργαζομένων, διάλυση των δικλείδων ασφαλείας την τελευταία τριετία κλπ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θυμήθηκε αφενός να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο του εκτροχιασμού στο Άδενδρο του 2017 – που είχε κριθεί δικαστικά – καθώς και να ζητήσει τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών ατυχημάτων των τελευταίων 15 ετών.

Αν και όλες οι προσπάθειες διερεύνησης στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζονται με σιγουριά, που συμπυκνώνεται στη λέξη «καλοδεχούμενες», αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για πλήρη ταύτιση με το τέμπο που χτυπάει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Εναρμονισμένος και στις υποκλοπές!

Είναι σαφές πως η ρίζα της σύγκρουσης βρίσκεται στους χειρισμούς του κ. Ντογιάκου στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος κρίνονται ως πλήρως εναρμονισμένες με τη στρατηγική του μεγάρου Μαξίμου, καθώς λειτούργησαν στην κατεύθυνση της συγκάλυψης αντί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αποκορύφωμα ήταν τόσο η επιχείρηση παρεμπόδισης της έρευνας της ΑΔΑΕ στην Cosmote για τυχόν νόμιμες επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων, με την αποκάλυψη της οποίας ο Αλ. Τσίπρας είχε «προειδοποιήσει» τον κ. Ντογιάκο καλώντας τον να συλλάβει και τον ίδιον, όσο φυσικά και η γνωμοδότηση που εξέδωσε στη συνέχεια, για να εμποδίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, το οποίο και επιβεβαίωσε στην ολοκληρία του το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα είναι βέβαιο για την ηγεσία της Κουμουνδούρου: Πως ο κ. Ντογιάκος είναι πλήρως απονομιμοποιημένος μετά από αυτούς τους χειρισμούς, τόσο μεταξύ του δικαστικού σώματος αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και σε όσους σπεύδουν να κάνουν λόγο για επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε με μία a priori απάντηση στη χθεσινή συνέντευξη να θέσει το πλαίσιο της συζήτησης στη σωστή του βάση: «Όπως πολιτική δεν είναι ο Τσίπρας, δημοσιογραφία δεν είναι ο Πρετεντέρης, έτσι και Δικαιοσύνη δεν είναι ο Ντογιάκος».

Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να ορίσει και το νέο Εισαγγελέα;

Το όνομα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εξάλλου, δεν αποκλείεται να απασχολήσει εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να πάει τις εκλογές τον Ιούλιο για να επιλέξει τον νέο εισαγγελέα, με τη θητεία του νυν να λήγει στο τέλος Ιουνίου. Αλλά αυτά είναι από τα προσεχώς...

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup