Ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει πως για τη νεολαία χρειάζεται πολιτική αλλαγή άμεσα.
Αποκαλυπτικά είναι στα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat και δείχνουν ότι η νεολαία στην Ελλάδα βρίσκεται στη φτώχεια και το περιθώριο.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας πως απαιτείται πολιτική αλλαγή.
Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει: «Νεολαία στη φτώχεια και στο περιθώριο. Αυτό αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά η Eurostat. Πίσω από τη βιτρίνα του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της γενεακής ανισότητας. Πολιτική αλλαγή τώρα. Για το μέλλον της χώρας».
Η ζοφερή εικόναΝεολαία στη φτώχεια και στο περιθώριο. Αυτό αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά η Eurostat.
Πίσω από τη βιτρίνα του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της γενεακής ανισότητας.
Πολιτική αλλαγή τώρα. Για το μέλλον της χώρας. https://t.co/0DtkKkXS9e— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) April 4, 2023
Στην ΕΕ το 2021, το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης μεταξύ των νέων (ηλικίας 15-29 ετών) ήταν 6,1%, ενώ το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης μεταξύ του συνολικού πληθυσμού (όλα τα άτομα που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά ηλικίας 0 ετών και άνω) ήταν ελαφρώς υψηλότερο, 6,3%.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό νέων που είχαν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση το 2021 καταγράφηκε στη Ρουμανία (23,1%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (18,7%) και την Ελλάδα (14,2%). Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό ήταν μικρότερο από 3% σε 11 από τα 26 μέλη της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία: Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σουηδία, Κύπρος, Τσεχία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Σλοβενία, Φινλανδία, Αυστρία και Εσθονία.
Το 2021, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην ΕΕ ήταν υψηλότερο για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών από ό,τι για το σύνολο του πληθυσμού (20,1% έναντι 16,8%- διαφορά 3,3 ποσοστιαίων μονάδων).
Αυτό συνέβαινε σε 19 χώρες της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο να παρατηρείται στη Δανία (12,3% του συνολικού πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας έναντι 25,6% των νέων) και στη Σουηδία (15,7% έναντι 24,6%).
Ωστόσο, σε οκτώ χώρες της ΕΕ, οι νέοι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές παρατηρήθηκαν στη Λετονία (23,4% του συνολικού πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με 17,0% των νέων), τη Μάλτα (16,9% σε σύγκριση με 11,3%), την Εσθονία (20,6% σε σύγκριση με 15,7%) και την Κροατία (19,2% σε σύγκριση με 14,7%).