Πολιτικά

Χαρίτσης: Νεολαία στη φτώχεια και στο περιθώριο - Πολιτική αλλαγή τώρα

Χαρίτσης: Νεολαία στη φτώχεια και στο περιθώριο - Πολιτική αλλαγή τώρα

Ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει πως για τη νεολαία χρειάζεται πολιτική αλλαγή άμεσα.

Αποκαλυπτικά είναι στα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat και δείχνουν ότι η νεολαία στην Ελλάδα βρίσκεται στη φτώχεια και το περιθώριο.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας πως απαιτείται πολιτική αλλαγή.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει: «Νεολαία στη φτώχεια και στο περιθώριο. Αυτό αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά η Eurostat. Πίσω από τη βιτρίνα του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της γενεακής ανισότητας. Πολιτική αλλαγή τώρα. Για το μέλλον της χώρας».

Νεολαία στη φτώχεια και στο περιθώριο. Αυτό αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά η Eurostat.
Πίσω από τη βιτρίνα του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της γενεακής ανισότητας.
Πολιτική αλλαγή τώρα. Για το μέλλον της χώρας. https://t.co/0DtkKkXS9e

— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) April 4, 2023
Η ζοφερή εικόνα

Στην ΕΕ το 2021, το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης μεταξύ των νέων (ηλικίας 15-29 ετών) ήταν 6,1%, ενώ το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης μεταξύ του συνολικού πληθυσμού (όλα τα άτομα που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά ηλικίας 0 ετών και άνω) ήταν ελαφρώς υψηλότερο, 6,3%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό νέων που είχαν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση το 2021 καταγράφηκε στη Ρουμανία (23,1%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (18,7%) και την Ελλάδα (14,2%). Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό ήταν μικρότερο από 3% σε 11 από τα 26 μέλη της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία: Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σουηδία, Κύπρος, Τσεχία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Σλοβενία, Φινλανδία, Αυστρία και Εσθονία.

Οι νέοι που κινδυνεύουν από τη φτώχεια

Το 2021, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην ΕΕ ήταν υψηλότερο για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών από ό,τι για το σύνολο του πληθυσμού (20,1% έναντι 16,8%- διαφορά 3,3 ποσοστιαίων μονάδων).

Αυτό συνέβαινε σε 19 χώρες της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο να παρατηρείται στη Δανία (12,3% του συνολικού πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας έναντι 25,6% των νέων) και στη Σουηδία (15,7% έναντι 24,6%).

Ωστόσο, σε οκτώ χώρες της ΕΕ, οι νέοι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές παρατηρήθηκαν στη Λετονία (23,4% του συνολικού πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με 17,0% των νέων), τη Μάλτα (16,9% σε σύγκριση με 11,3%), την Εσθονία (20,6% σε σύγκριση με 15,7%) και την Κροατία (19,2% σε σύγκριση με 14,7%).

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις