Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 09:34

Εύα Καϊλή: Πώς φτάσαμε στην αποφυλάκιση - Πού βρίσκονται οι έρευνες για το Qatar Gate

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatar Gate, πρόκειται να αποφυλακιστεί, με ηλεκτρονικό βαχιολάκι παρακολούθησης.

Η αποφυλάκισή της θα λάβει χώρα ενδεχομένως σήμερα ή αύριο, -το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης.

Η Καϊλή θα υποβάλλεται σε τακτικές ακροάσεις είτε για παράταση είτε για ανάκληση της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Σημειώνεται ότι η Καϊλή έχει επιμείνει στην αθωότητά της σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο δικηγόρος της Καϊλή Σβεν Μαρί, έκανε λόγο για «μια λογική απόφαση που περιμέναμε πολύ καιρό».

Σε συνέντευξή του στο Euronews την Μ. Τρίτη, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μαρί ισχυρίστηκε ότι οι ανακριτές δεν είχαν βρει κανένα νέο στοιχείο για να υποστηρίξουν την υπόθεση εναντίον της Καϊλή και επιτέθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα επειδή την κράτησε πίσω από τα κάγκελα ως «τρόπαιο».

«Η κυρία Καϊλή σηκώνεται ως σύμβολο για να πει: ‘Ακόμα κι αν κατέχεις υψηλά αξιώματα, θα παραμείνεις στη φυλακή’. Και αυτό γίνεται ειδικά για να πει στους άλλους νομοθέτες: ‘Μην διαπράττετε διαφθορά γιατί θα πηγαίνετε φυλακή για πολύ καιρό’», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια, δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητά της μέχρι τέλους».

Περιγράφοντας την στιγμή που η Εύα Καϊλή έμαθε ότι θα αποφυλακιστεί, είπε:

«Από χτες το βράδυ, όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της 4 – 5 φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει. Είναι η πρώτη φορά που την άκουσα χαρούμενη, είναι η πρώτη φορά που χαμογέλασε και μου είπε “μου λες αλήθεια Μιχάλη; Θα δω το παιδί μου;”. Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη».

«Η αποφυλάκισή της ήταν γνωστή σε εμάς από χθες το απόγευμα, όταν επικοινώνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας των Βρυξελλών και μας ενημέρωσε ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί η κα Καϊλή. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι να έχουμε και τυπικά τη διαταγή του ανακριτή, να μη δημοσιοποιήσουμε τίποτα», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Έλληνας δικηγόρος της ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Για να μη γίνονται λάθη γιατί ακούγονται πολλά, αύριο δε θα γίνει το δικαστικό συμβούλιο για να επικυρώσει τη διάταξη του ανακριτή με την οποία αφήνεται ελεύθερη η κα Καϊλή. Τελείωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή να έχει βρεθεί οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα».

Αναφορές έκανε και για τη δικογραφία, για την οποία και είπε ότι αρκετά μεγάλη και υπάρχουν μέσα αρκετά συντριπτικά στοιχεία τα οποία και θα οδηγήσουν στην αθώωσή της. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο ότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σχετίζονται με τα χρήματα, που βρέθηκαν στο σπίτι της στο Βέλγιο.

Το σκεπτικό ττης απόφασης

Η Εύα Καϊλή θα τεθεί υπό περιορισμό στο σπίτι της με ηλεκτρονική επιτήρηση, παρότι οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης για την απελευθέρωσή της, επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ισχύουν ακόμη.

Στο έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή και το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το Mega, οι δικαστές αναφέρουν:

«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποφυλάκιση της δεν έγινε νωρίτερα, γιατί δεν ομολόγησε όπως οι άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ενώ σε ότι αφορά τις καταθέσεις του συντρόφου της Φραντζέσκο Τζόρτζι, δεν φαίνεται πως επηρέασαν την απόφαση για την αποφυλάκισή της.

H κα Καϊλή θα μείνει με το παιδί της στο σπίτι της όχι όμως και με τον σύντροφό της, γεγονός που ήταν και δική της επιθυμία.

Πού βρίσκονται οι έρευνες για το Qatar Gate

Τόσο ο Τζόρτζι, όσο και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως επικεφαλής του δικτύου δωροδοκίας, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τους Βέλγους ανακριτές, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Η απελευθέρωση της Καϊλή, σύμφωνα με το Politico, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Κοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται «επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».

Παρόλα αυτά, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται η έρευνα.

Επί μήνες, τα δίχτυα των εισαγγελέων μόνο διευρύνονταν, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη νομοθέτες της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι.

Ωστόσο οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Κοτσολίνο και ο Μπελίνι βρίσκονται επίσης και οι δύο ακόμη στην Ιταλία, όπου οι τοπικοί δικαστές ζητούν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα έκδοσης.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 09:26

Σχετικά Άρθρα

  • Aποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας
    Aποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας

    Αποφυλακίζεται ο Απόστολος Λύτρας μετά από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από τρεις μήνες φυλάκιση για τον ξυλοδαρμό της πρώην -πλέον- συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

    Η εν λόγω εξέλιξη ήρθε καθώς το δικαστικό συμβούλιο διέταξε την παραπομπή του στο εδώλιο για πλημμέλημα και συγκεκριμένα για επικίνδυνη σωματική βλάβη στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, μετατρέποντας την αρχικά κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης για την οποία του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη.

    Υπενθυμίζεται ότι την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα είχε ζητήσει και η πρώην πλέον σύζυγός του, Σοφία Πολυζωγοπούλου, με σχετικό υπόμνημα, επικαλούμενη την αρνητική επίδραση στην ψυχολογία της κόρης τους, η προστασία της οποίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, σύμφωνα με την ίδια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπαναχωρεί από την υποστήριξη της κακουργηματικής κατηγορίας.

    Σημειώνεται ότι το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη, ενώ το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης επιφέρει ποινή κάθειρξης. Πάντως, με τον νέο Ποινικό Κώδικα ακόμη και για ποινές μεταξύ 2-3 ετών δίνεται στο δικαστήριο η δυνατότητα να αποφασίσει ακόμη και εγκλεισμό έως το διάστημα των 6 μηνών.

    Οι περιοριστικοί όροι

    Ειδικότερα με το βούλευμα αποφασίστηκε η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του γνωστού ποινικολόγου με τους εξής περιοριστικούς όρους:

    * Απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων.

    * Απαγόρευση επικοινωνίας άμεσα ή έμμεσα με χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων προσώπων.

    * Επιτρέπεται μόνο η επικοινωνία για θέματα που αφορούν το ανήλικο τέκνο μέσω δικηγόρων. Σε περίπτωση άσκησης επικοινωνίας με το παιδί η παράδοση και η παραλαβή από τη σύζυγο ή άτομο που έχει εξουσιοδοτήσει η σύζυγος θα λαμβάνει χώρα έξωθεν του ΑΤ της κατοικίας της συζύγου ενώ κατά την παράδοση και παραλαβή δεν θα μπορεί ο κατηγορούμενος να απευθύνεται στο πρόσωπο που συνοδεύει το τέκνο.

    *Να συμμετάσχει σε συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού κέντρου Αλληλεγγύης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο
    Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο

    Παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι για να αποφυλακιστεί ο Φρέντης Μπελέρης, κάνοντας δεκτό το αίτημά του.

    Έτσι, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με το περιοριστικό μέτρο της επικοινωνίας με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ορισμένες φορές μέσα στον μήνα.

    Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης και τον περασμένο Ιούλιο, αλλά πήρε αναβολή καθώς οι δικαστές επικαλέστηκαν αδυναμία εκδίκασης λόγω καλοκαιρινών αδειών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή.

    Στα μέσα Ιουλίου ο προφυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης όπου ζητά να αποφυλακιστεί υπό όρους, είχε λάβει άδεια από την διοίκηση των φυλακών προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του στις Βρυξέλλες, όπως και έγινε.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • Πατέρας θύματος Τεμπών: Εξοργιστική η αποφυλάκιση του σταθμάρχη - Η Δικαιοσύνη έδειξε ασέβεια στη μνήμη των παιδιών μας
    Πατέρας θύματος Τεμπών: Εξοργιστική η αποφυλάκιση του σταθμάρχη - Η Δικαιοσύνη έδειξε ασέβεια στη μνήμη των παιδιών μας

    Εξοργισμένος, εκφράζοντας, όπως λέει, τα συναισθήματα και των υπολοίπων συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, δηλώνει στο ethnos.gr ο πατέρας θύματος και δικηγόρος Αντώνης Ψαρόπουλος, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να αποφυλακιστεί ένα μήνα νωρίτερα από την παρέλευση του 18μηνου ο μοιραίος σταθμάρχης, ο τελευταίος που τελούσε υπό κράτηση από όσους εμπλέκονται στο τραγικό συμβάν.

    Ο κ. Ψαρόπουλος υπογραμμίζει ότι η αποφυλάκιση του σταθμάρχη μπορεί να αποτελεί μόνο σημειολογική πράξη και δεν έχει νομικό αντίκτυπο, αφού ούτως ή άλλως θα έμενε ελεύθερος σε ένα μήνα, όμως, η συγκεκριμένη απόφαση της Δικαιοσύνης αποτελεί ασέβεια και πρόκληση για τους συγγενείς των θυμάτων.

    Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι η δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών θα ξεκινήσει αργότερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τονίζει ότι κατά την ακροαματική διαδικασία είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν εντάσεις, από τη στιγμή που οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνονται εξοργισμένοι και απογοητευμένοι.

    «Αφού η Δικαιοσύνη θέλει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, θα μας βρει απέναντι όλους τους συγγενείς των θυμάτων. Αναρωτιέμαι πώς θα διεξαχθεί αυτή η δίκη, όταν ξεκινήσει και πόσα ΜΑΤ θα πρέπει να υπάρχουν έξω από το δικαστήριο. Με πλήρη γνώση το λέω ως δικηγόρος ότι δε θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα με αυτήν την ιστορία. Θα πρέπει να ξεχάσουν τον χαμηλών τόνων Δρακόπουλο. Έχω τεκμηριωμένα στοιχεία και θα βγω να τα πω και ας και με πούνε γραφικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία έκαναν οι δικαστές, που είναι για μηνύσεις», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ψαρόπουλος.

    «Η Δικαιοσύνη έδειξε ασέβειας στη μνήμη των παιδιών μας»

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Ψαλτόπουλο, μπορεί να μην αλλάζει στην ουσία κάτι με την κατά ένα μήνα νωρίτερη αποφυλάκιση του σταθμάρχη, ωστόσο, κατά την άποψή του πρόκειται για μία μη ορθή απόφαση της Δικαιοσύνης.

    «Το μήνυμα που πέρασαν οι δικαστές και η Δικαιοσύνη, είναι ασέβεια απέναντι στη μνήμη των παιδιών μας. Αντιμετωπίζεται με ανθρωπισμό ο θύτης και δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ανθρωπισμό οι συγγενείς των θυμάτων. Αυτό μας εξοργίζει όλους τους συγγενείς. Είμαι απογοητευμένος από την απόφαση αυτή και ας μην έχει ιδιαίτερο νομικό αντίκτυπο. Όλοι οι συγγενείς συμφωνούμε ότι αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Επρόκειτο για το βασικό υπαίτιο, αφού δεν είχε κάνει ο συγκεκριμένος κύριος το λάθος, δε θα συνέβαινε αυτή η τραγωδία. Με την απόφαση για αποφυλάκιση του σταθμάρχη οι δικαστές έδειξαν ότι δεν μας υπολογίζουν», σημειώνει ο Ψαλτόπουλος.

    «Έπεσε μεγάλη συγκάλυψη στην υπόθεση»

    Τέλος, ο ίδιος κατηγορεί την Δικαιοσύνη για μεγάλη συγκάλυψη στην υπόθεση και υπογραμμίζει ότι κανένας από τους συγγενείς των θυμάτων δεν είναι ικανοποιημένος τόσο από τη διερεύνηση όσο και από την εξέταση της υπόθεσης.

    «Βλέπουμε τον τρόπο που ενήργησε η Ευρωπαία εισαγγελέας, η οποία ζήτησε υπέρμετρες εγγυήσεις και βλέπουμε τι έκανε η ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος στους μισούς από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεν μας στενοχωρεί απλώς αυτό, μας εξοργίζει. Οι δικαστές πλανώνται πλάνην οικτρά, αν νομίζουν ότι μας ξεγέλασαν», καταλήγει ο κ. Ψαρόπουλος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τέμπη: Εκτός φυλακής ο σταθμάρχης - Θα είναι σε κατ' οίκον περιορισμό
    Τέμπη: Εκτός φυλακής ο σταθμάρχης - Θα είναι σε κατ' οίκον περιορισμό

    Σε έναν μήνα έληγε το 18μηνο της προφυλάκισης του σταθμάρχη της τραγωδίας των Τεμπών. Γιατί δεν επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

    Τον δρόμο της αποφυλάκισης πήρε ο σταθμάρχης Λάρισας που είχε βάρδια μόνος του τη μοιραία νύχτα του τραγικού πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμάρχης είχε προφυλακιστεί πριν 17 μήνες και τον Σεπτέμβριο συμπληρωνόταν το 18μηνο, δηλαδή το ανώτερο όριο προφυλάκισης.

    Όπως μετέδωσε το OPEN το πρωί της Πέμπτης (1/8), ο δικηγόρος του σταθμάρχη κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης και ο εισαγγελέας πρότεινε αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με κατ' οίκον περιορισμό και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    Ο ανακριτής έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα με αποτέλεσμα ο σταθμάρχης Λάρισας να βρίσκεται εκτός φυλακής.

    Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στο σκεπτικό για την αποφυλάκιση κρίθηκε πως ο σταθμάρχης δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

    Σε βάρος του δεν επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο γιατί ο εισαγγελέας έκρινε πως δεν θα μπορούσε να το πληρώσει, σύμφωνα πάντα με το OPEN.

    Δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν στο κανάλι πως η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών θα ξεκινήσει το 2025.

    Υπενθυμίζεται πως ο σταθμάρχης ήταν προφυλακισμένος στις φυλακές Λάρισας και φέρεται εργαζόταν σε δουλειά γραφείου στο σωφρονιστικό κατάστημα, σύμφωνα με το onlarissa.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μήνυμα Φρέντι Μπελέρη με υπονοούμενα από το Στρασβούργο - «Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια»
    Μήνυμα Φρέντι Μπελέρη με υπονοούμενα από το Στρασβούργο - «Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια»

    Πρεμιέρα στα νέα του καθήκοντα ως ευρωβουλευτής έκανε την Τρίτη (16/7) ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος είναι εκτός των αλβανικών φυλακών με πενθήμερη άδεια.

    Στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας οι 720 νέοι ευρωβουλευτές επανεξέλεξαν την πρόεδρο του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, ευρωβουλευτή του ΕΛΚ από τη Μάλτα, η οποία εξελέγη πρόεδρος για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

    Το μήνυμα Μπελέρη

    Στο Στρασβούργο βρέθηκαν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά «τα φώτα έκλεψε» ο Φρέντι Μπελέρης που κατάφερε να έρθει στην Σύνοδο της Ολομέλειας με άδεια από τις αλβανικές φυλακές. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω facebook αφήνοντας σαφή υπονοούμενα στις αλβανικές Αρχές και στη κυβέρνηση Ράμα γράφοντας: «Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια. Σημαίνει υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή».

    Η ανάρτηση του Φρ. Μπελέρη

    «Σήμερα, ανέλαβα και επίσημα καθήκοντα ως Ευρωβουλευτής. Μια στιγμή που με γεμίζει με μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση.

    Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια. Σημαίνει υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή. Για το ευρωπαϊκό όνειρο που πρέπει να δυναμώσει ξανά θα εργαστώ με όλη μου την ψυχή.

    Σήμερα, ξεκινάμε μαζί και ξεκινάμε δυνατά!

    Για όσα τράβηξα και άντεξα χάρη στη στήριξη σας τους τελευταίους 15 μήνες, για την μεγάλη ευθύνη που μου δώσατε με τη ψήφο σας, αλλά και για όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να πετύχουμε».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Οι 21 νέοι Ευρωβουλευτές 2024: Δείτε ποιοι είναι - Πόσους σταυρούς έλαβαν
    Οι 21 νέοι Ευρωβουλευτές 2024: Δείτε ποιοι είναι - Πόσους σταυρούς έλαβαν

    Μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών 2024, η αποχή. Όλοι οι Ευρωβουλευτές που εκλέγονται.

    Με μεγάλο νικητή των Ευρωεκλογών 2024, την αποχή, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με μεγάλες απώλειες συγκεντρώνοντας ποσοστό 28,31% στο 99,99% της ενσωμάτωσης.

    Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με 14,92%, στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 12,79%, ενώ η Ελληνική Λύση με 9,30% κέρδισε τη «μάχη» με το ΚΚΕ (%) για την τέταρτη θέση.

    Από έναν ευρωβουλευτή εκλέγουν επίσης η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής, της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

    Ποιοι εκλέγονται από κάθε κόμμα

    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αυτιάς Γεώργιος 304.937, Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος 255.860, Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα) 242.391, Μπελέρης Διονύσιος-Φρέντης 234.024, Μελέτη Ελεονώρα 170.297, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ 159.246, Τσιόδρας Δημήτριος 154.518.

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αρβανίτης Κωνσταντίνος 151.682, Φαραντούρης Νικόλαος 134.188, Παππάς Νικόλαος 125.545, Κουντουρά Έλενα 112.676.

    ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής: Παπανδρέου Νικόλαος 120.970, Μανιάτης Ιωάννης 106.303, Αρναούτογλου Αθανάσιος (Σάκης) 90.459.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Φράγκος Εμμανουήλ 108.901, Αλεξανδράκη Γαλάτω 50.494.

    Κ.Κ.Ε.: Νικολάου-Αλαβάνος Λευτέρης 106.406, Παπαδάκης Κωνσταντίνος 104.477.

    ΝΙΚΗ: Αναδιώτης Νικόλαος 41.310.

    ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ζαχαρία Μαρία 22.739.

    ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Λατινοπούλου Αφροδίτη 57.895.

    Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους Ευρωβουλευτές που εκλέγονται και πώς ψήφισε κάθε περιφέρεια μέσα από τον χάρτη του ΥΠΕΣ:

    Θα πρέπει να πατήσετε πάνω στις εκλογικές περιφέρειες, στη συνέχεια να επιλέξετε την περιφέρεια για την οποία θέλετε να δείτε το αποτέλεσμα π.χ Β1' Βορείου Τομέα Αθηνών, έπειτα να επιλέξετε τον Δήμο, πάνω αριστερά πχ. Αμαρουσίου.

    Στη συνέχεια θα πατήσετε το κόμμα το οποίο θέλετε να δείτε και την επιλογή «εκλέγονται».

    eklegontai1 c80c9

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Ευρωεκλογές 2024: Πάνω από 7.500 ευρώ ο μισθός των ευρωβουλευτών - Τι επιδόματα λαμβάνουν
    Ευρωεκλογές 2024: Πάνω από 7.500 ευρώ ο μισθός των ευρωβουλευτών - Τι επιδόματα λαμβάνουν

    Μισθό ύψους 7.853,89 ευρώ (μεικτά 10.075,18) λαμβάνουν κάθε μήνα οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Να σημειωθεί, δε, ότι ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο, με απόφαση του ΣτΕ, οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν πληρώνουν ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε εισφορά αλληλεγγύης.

    Ποια επιδόματα λαμβάνουν

    Έξοδα μετακίνησης

    Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της συνεδρίασης, συνκατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.

    Για δραστηριότητες εκτός της χώρας εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων έως και το ποσό των 4.950 ευρώ ετησίως.

    Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.

    Ημερήσια αποζημίωση ή «αποζημίωση διαμονής»

    Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 350 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγασηκαι άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι ευρωβουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων.

    Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματακαι άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στην ολομέλεια, εάν οι ευρωβουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η ανωτέρω αποζημίωση μειώνεται κατά 50%, ακόμη και αν είναι βρίσκονται εκεί.

    Αποζημίωση γενικών εξόδων

    Αποζημίωση 4.886 ευρώ το μήνα καλύπτει το κόστος των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών, όπως είναι τα μισθώματα γραφείων και το κόστος λειτουργίας τους, συνδρομές διαδικτύου, υπολογιστές και τηλέφωνα, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων.

    Η αποζημίωση μειώνεται στο μισό για τους ευρωβουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια ενός κοινοβουλευτικού έτους, από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο.

    Στα επιδόματα υπολογίζονται τα ιατρικά έξοδα (επιστροφή των 2/3 των ιατρικών τους εξόδων), η αποζημίωση λήξης θητείας (μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους) και αλλα δικαιώματα όπως εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο και την χρήση των επίσημων οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων.

    Τι σύνταξη δικαιούνται και πότε

    Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τους ευρωβουλευτές το 1989 έπαψε να δέχεται νέα μέλη του τον Ιούλιο του 2009 και εγκαταλείπεται σταδιακά.

    Πηγή: cnn.gr

  • Στην Ηλεία ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου - «Η Ευρώπη παραμένει φάρος της Δημοκρατίας»
    Στην Ηλεία ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου - «Η Ευρώπη παραμένει φάρος της Δημοκρατίας»

    Περιοδεία στον νομό Ηλείας πραγματοποίησε χθες ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου. Αρχικά, επισκέφθηκε το Συσκευαστήριο Φράουλας AELIA BERRIES στη Βάρδα Ηλείας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΕΝΩΣΗ» Παραγωγών Ηλειακού Κάμπου. Τονίζοντας ότι οι νέοι αγρότες και οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρειάζονται άμεσα στήριξη, ο Νίκος Παπανδρέου ζήτησε τη δύναμη να μεταφέρει τα ζητήματά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ τους ενημέρωσε και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που τους αφορούν.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε επίσης τη Ν.Μ. Αμαλιάδας και τη Ν.Μ. Πύργου, συνομίλησε με τους διοικητές των Νοσοκομείων και εργαζόμενους, και τόνισε την αναγκαιότητα να στηριχθεί το ΕΣΥ με έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα

    Περιήγηση στον Πύργο

    Το μεσημέρι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής βρέθηκε στον Πύργο. Τον κ. Παπανδρέου υποδέχτηκε ο αναπληρωτής γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ηλείας Βασίλης Φάμελος, ο γραμματέας της Τ.Ο. Πύργου Γιώργος Βαγγόπουλος, καθώς και τοπικά στελέχη του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με πολίτες και εκπροσώπους φορέων της πόλης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους για τα τρέχοντα προβλήματα της περιοχής αλλά και τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Στη συνέχεια μετέβη στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής “Ηλίανθος ΚΔΑΠ μεΑ”, όπου ενημερώθηκε από το προσωπικό για το έργο του.

    Η περιοδεία του έκλεισε με κεντρική ομιλία στη Βάρδα, όπου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών στις επικείμενες εκλογές. Τόνισε ότι η Ευρώπη, παρά την κρίση που διανύει, παραμένει ένας φάρος Δημοκρατίας, Ευημερίας, Ελευθερίας και Δικαιωμάτων τον οποίο ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Και όλοι αυτοί οι θεσμοί μπορούν να αποδώσουν μόνο αν η κοινωνία συμμετέχει δυναμικά.

    Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία των ευρωεκλογών, να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και να στείλουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της ανάγκης προοδευτικών λύσεων, μέσα από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα.

    nik papandreou 2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch