Επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα. «Κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία».
Όπως είπε: «Κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι'αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η Αλλαγή», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι διεκδικεί την «ισχυρότερη δυνατή εντολή» προκειμένου να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση μακράς πνοής», καθώς όπως είπε, μια «κυβέρνηση ανοχής του 3% δε θα είναι σταθερή», αλλά «ευεπίφορη σε πιέσεις».
«Ο κ. Βαρουφάκης είχε τις εμμονές του κ. Σόιμπλε», είπε ερωτηθείς για το σχέδιο «Δήμητρα», που προτείνει το ΜέΡΑ25. Σε ερώτηση εάν υπήρχε συνάντηση μεταξύ τους, είπε ότι οι σχέσεις τους μετά το 2015 δεν είναι καλές. «Με έναν άνθρωπο που μαγνητοφωνούσε το Eurogroup για να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να γίνει ήρωας, όταν εμείς προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα, δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω να είμαι καθαρός», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και την πρότασή του για άλλον πρωθυπουργό, είπε ότι αυτό δεν γίνεται πουθενά. «Αν τόσο επιμένει για πρόσωπα θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον. Όποτε στη χώρα μας είχαμε πρωθυπουργούς που δεν ήταν εκλεγμένοι, δεν ήταν και το καλύτερο», είπε και παρέπεμψε στις 11 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως βάση για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.
Κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
«Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ θα είναι μηδενικό στον προϋπολογισμό. Είχαμε υπερέσοδα 4,5 δισ. ευρώ γιατί παρά την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει υψηλό το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτά τα έχει ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει τα κουπόνια στη μεσαία τάξη. Διατηρεί υψηλά το ΦΠΑ για να δίνει επιδοτήσεις στους πολίτες. Πάνω από 10 δισ. ευρώ είχαν κέρδη οι επιχειρήσεις το 2022. Αυτό που περιγράφω είναι μια αναδιανομή εισοδήματος», εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας.
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους. Αυτή η τρομακτική διεύρυνση ανισοτήτων δεν είναι κανονικότητα. Αυτά που εμείς προτείνουμε δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης αύξηση το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πάει πολύ να εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαλεί εμάς ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά, όταν η ΝΔ έχει χρέη 400 εκατ. ευρώ», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για τη χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους κατά την προεκλογική περίοδο. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει».
Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από το ΚΚΕ ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν διαφορές είπε ότι και η Αριστερά πρέπει να διδάσκεται από τα λάθη της. Είπε χαρακτηριστικά: «Το σύνθημα τι Παπάγος, τι Πλαστήρας ήταν λάθος».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου
«Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία, θα πρέπει να μας ενώνει», σημείωσε αναφερόμενος στην κριτική Ανδρουλάκη ότι είναι τυμβωρύχος του Ανδρέα.
Σε ερώτηση γιατί δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ προσφυγή στον Άρειο Πάγο για το κόμμα Κασιδιάρη απάντησε: «Πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά, δημιουργείται μείζον θέμα για την ανακήρυξη συνδυασμών. Πέφτει «βόμβα» στη δεξιά πολυκατοικία. Όσοι δεν υποστήριξαν τον κ. Μητσοτάκη καταρρέουν», είπε κάνοντας ονομαστική αναφορά στα κόμματα που τέθηκαν εκτός των εκλογών. «Όλα που είναι ανταγωνιστικά της ΝΔ».
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατήγγειλε τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη που του έταξε ανταλλάγματα. «Νομίζαμε ότι πρόκειται για το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά τώρα βλέπουμε τι γίνεται. Τέτοια παραβίαση της νομιμότητας δεν έχει δει ο τόπος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία».
«Η ακροδεξιά δεν φεύγει με τέτοιες διατάξεις, γινόμαστε χορηγοί της ακροδεξιάς, χορηγοί του Κασιδιάρη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία», είπε επίσης.
Ερωτηθείς για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είπε ότι η κυβέρνηση δεν την υπέβαλλε για να βελτιώσει το επίπεδο σπουδών. «Ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους για να κλείσουν τμήματα μειώνοντας τη δημόσια δαπάνη και δεύτερον, για να στείλουν παιδιά στα ιδιωτικά».
«Έχουμε διαφορετική αντίληψη για την Παιδεία. Πιστεύουμε στη δημόσια εκπαίδευση, δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ιδιωτική αλλά θα της βάλουμε όρια», σημείωσε.
«Το κράτος θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο», είπε αναφερόμενος στον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας.
Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: