Αναφορά στο ζήτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνέντευξης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και στο Open.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αναφορές του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ερευνητή στο Harvard, Όθωνα Ηλιόπουλου σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Τι ακριβώς συζητάμε, συζητάμε στην Ελλάδα για σπουδές επιπέδου Harvard ή συζητάμε για τα ΙΕΚ “Φούφουτος”; Το Harvard είναι ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1636 και η παράδοση της δημόσια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη με αυτή στις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετική». «Στην Ευρώπη υπάρχει η παράδοση του δημόσιου πανεπιστημίου. 2.000 ιδρύματα πανεπιστημιακά στην Ευρώπη είναι δημόσια και τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι δημόσια, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ερωτώμενος για ποιο λόγο να μην υπάρχουν και δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να ενισχύσει συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, να εισάγουμε πρακτικές που βλέπομε και σε καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση με την παραγωγή και με την αγορά εργασίας».
«Είναι μια συζήτηση που γίνεται χρόνια στη χώρα, έχει να κάνει και με το Σύνταγμα που έχουμε από το 1974. Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα σήμερα είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία», τόνισε.
«Σημασία έχει να γίνουμε Ευρώπη. Όταν ο μέσος όρος των στην ΕΕ για την παιδεία είναι στο 5%, δεν μπορεί στην Ελλάδα να είναι στο 3% και στο 3,5%», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε σχετική ερώτηση για την αναφορά του υποψήφιου βουλευτή του κόμματός του, Κώστα Ζουράρι περί «κωλόπαιδων» που πηγαίνουν σε ιδιωτικά, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε:
«Δεν έχω τίποτα με τα παιδιά που πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια, ούτε θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι για τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και η πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει τους όρους ισονομίας, ίσων ευκαιριών και για τα παιδιά που έχουνε και για τα παιδιά που δεν έχουνε», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε για την υποψηφιότητα του κ. Ηλιόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Μας τιμά, κοσμεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του. Είναι ένας καθηγητής του Harvard, είναι διακεκριμένος επιστήμονας στις ΗΠΑ, στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ογκολόγος».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε: «Ο κ. Ηλιόπουλος σπούδασε στην Ελλάδα δωρεάν, φτωχό παιδί, σε μία δημόσια παιδεία που ήταν δωρεάν και του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει ιατρική δωρεάν και είχε τα εφόδια να πάει και να κάνει διδακτορική διατριβή και στο Harvard και να γίνει καθηγητής, κάτι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια και το ελληνικό δημόσιο σύστημα δεν είναι πέταμα»
Τσίπρας: Ανήθικη η βάση εισαγωγής, θα την καταργήσουμε αμέσως
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανήθικη τακτική» την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια ο Αλέξης Τσίπρας ξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί εδώ και τρία χρόνια ότι θα προχωρήσει στην κατάργησή της.
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και η κ. Κεραμέως εξήγγειλε αυτό το μέτρο είμαστε αντίθετοι και είχαμε δεσμευθεί εδώ και τρία χρόνια ότι αυτό θα το καταργήσουμε».
Σε ερώτηση για το αν η εξαγγελία αυτή γίνεται προεκλογικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε: «Όταν είναι θέση μας πάγια και έχουμε επιχειρηματολογήσει ότι θεωρούμε ότι είναι μία ανήθικη τακτική, διότι θέλεις να μειώσεις τις δαπάνες για τα δημόσια πανεπιστήμια και με ένα τεχνητό τρόπο, εμμέσως, μειώνεις τους εισακτέους βάζοντας μία βάση που δεν έχει κανένα νόημα και δίνεις πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια. Αυτό το έχουμε πει εμείς 3 χρόνια τώρα. Άρα είναι μια καταγεγραμμένη θέση που απορρέει από το πρόγραμμά μας, συνεπώς γιατί να μην το εφαρμόσουμε;».
«Οι εκλογές είναι 21 Μαΐου, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα βγουν Σεπτέμβρη, γιατί λοιπόν να διατηρήσουμε ένα τεχνητό φραγμό που θα κόψει 20.000 παιδιά από τη δυνατότητα να πάνε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Βλέπω μία σειρά από πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες μαραζώνουν πλέον με τη βάση εισαγωγής. Κάθε χρόνο 20.000 παιδιά λιγότερα είναι συνήθως τα παιδιά που πηγαίνουν στις περιφερειακές σχολές που είχαν 120 και 150 φοιτητές τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν 20», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «κυρίως είναι παιδιά από τις λαϊκές γειτονιές, παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε φροντιστήρια».
Αναφορικά με τις κατηγορίες από την αντίπαλη πλευρά ότι τάζουν στα παιδιά να τους λύσουν το πρόβλημα ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να μην χρειαστεί να διαβάσουν, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «κανένας δεν μπορεί να πάει μπροστά εάν δεν προσπαθήσει, δεν υπάρχει αμφιβολία».
«Το θέμα που τίθεται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ότι υπάρχει ένας τεχνητός φραγμός ακόμα και σε παιδιά τα οποία έχουν τη δυνατότητα. Όταν δίνεις πανελλαδικές εξετάσεις υπάρχει ένας κλειστός αριθμός που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και από τα πανεπιστήμια. Αν θα γράψεις 5 ή αν θα γράψεις 12, έχει να κάνει με τη δυσκολία των θεμάτων που θα τεθούν στις εξετάσεις, δεν έχει να κάνει με το αν έχετε διαβάσει περισσότερο ή λιγότερο. Μπορεί να έχετε διαβάσει πολύ περισσότερο αλλά να μπουν δύσκολα θέματα και να γράψετε χαμηλότερο βαθμό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έγινε καλύτερο το γνωστικό επίπεδο των μαθητών μας ή των φοιτητών μας γιατί τα παιδιά αυτά περνούν στα πανεπιστήμια με τη βάση εισαγωγής. Αυτό που έγινε ήταν με έναν τεχνητό τρόπο να κοπούν 60.000 παιδιά μέχρι σήμερα και να υπάρξει μια δεξαμενή για τα ιδιωτικά κολέγια το οποίο εγώ το βρίσκω ανήθικο με την έννοια ότι αν για κάποιον είναι επιλογή να πάει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο, καλώς, δεν είμαστε απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση, ας υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση. Αλλά όχι να υποβαθμίσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια για να δώσουμε πελατεία στην ιδιωτική εκπαίδευση, αυτό είναι άδικο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: Ethnos.gr