Στον Πειραιά περιόδευσε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των εκλογών.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική περίοδος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες του. Σήμερα, Τρίτη 9/5 ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Α΄ Πειραιά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τετ α τετ με τον Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ.
Ο διάλογος που είχαν:
- Τσίπρας: Χαρά μου που είμαι εδώ . Οφείλουμε να κάνουμε πράξη τη δικαιοσύνη. Προσφέρετε στους ευάλωτους. Βασικό συστατικό η αγάπη. Βασικό στοιχείο της πίστης.
- Μητροπολίτης Πειραιά: Μας τιμά η υποψηφιότητα σας στην πόλη μας. Με τιμήσατε και στα Θεοφάνεια.
- Τσίπρας: Τιμή μου να είμαι εδώ υποψήφιος. Εδώ ήταν η έδρα των εργατών. Θέλω να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους
- Μητροπολίτης Πειραιά: χρησιμοποιήσατε και μια ωραία φράση για τη δικαιοσύνη...
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην οικογένεια και το χώρο σας.
Από τον Πειραιά ο Αλέξη Τσίπρας δήλωσε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι έρχομαι σήμερα στον Πειραιά, γυρνάω όλη την Ελλάδα ως επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για πρώτη φορά επέλεξα μεταξύ των περιφερειών που θα είμαι υποψήφιος – κάθε αρχηγός κόμματος έχει τη δυνατότητα να βάλει σε 3 περιφέρειες – επέλεξα τον Πειραιά. Για πρώτη φορά. Μου λένε πολλοί, εντάξει εσύ είσαι Παναθηναϊκός, τι πας να κάνεις στο Πειραιά; Κανείς δεν είναι τέλειος .... αλλά το κόκκινο χρώμα για μένα, εκτός από τις ομάδες, είναι συνυφασμένο με τους αγώνες για το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, τους εργατικούς αγώνες. Το έχω στην καρδιά μου υπό μια έννοια. Είναι και το κόκκινο χρώμα ….. είναι ακόμα ένας λόγος ο οποίος είναι συνυφασμένος με τους αγώνες των εργαζόμενων, της εργατικής τάξης, της μεσαίας τάξης, της εξωστρεφούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Βεβαίως είναι συνυφασμένο με το θαύμα της ναυτιλίας, αλλά αυτό το θαύμα δεν έγινε από μόνο του. Κάποιοι έδεσαν το ατσάλι στα καρνάγια και στα μηχανουργία, εργαζόμενοι. Επέλεξα λοιπόν η πρώτη μου παρουσία στον Πειραιά να είναι εδώ σε εσάς τους εργαζόμενους. Έχει μια συμβολική σημασία. Σε ένα Συνδικάτο που κατά την γνώμη μου έχει μια ιδιαίτερη αξία και τη σημασία του αυτές τις μέρες, παλιά λεγότανε ΗΣΑΠ, τώρα είναι ΣΤΑΣΥ, όχι μόνο ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, αλλά εδώ είναι και οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ που είχανε ένα τραγικό δυστύχημα, πριν από ενάμιση μήνα, το οποίο ανέδειξε κάποια πράγματα που για μας θα πρέπει να μην τα ξεχάσουμε. Όχι μόνο γιατί έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους 57 συνανθρώπους μας που άδικα φύγανε, αλλά κυρίως γιατί έχουμε υποχρέωση απέναντι σε εκατοντάδες εργαζόμενους που καθημερινά κινδυνεύει η ζωή τους όταν εργάζονται σε συνθήκες που δεν υπάρχουν στοιχειώδεις ….ασφαλείας. ήταν αυτοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει, για αυτό έχει χαρακτήρα εγκλήματος, επανειλημμένα και με εξώδικο ότι θα έρθει αυτό το δυστύχημα.
Η λογική της απαξίωσης του δημόσιου χώρου συνολικά και των δημόσιων συγκοινωνιών και του σιδηροδρομικού δικτύου και η λογική της οικειοποίησης του κράτους, γιατί και αυτό πρέπει να το πούμε, είναι μια μεγάλη κατάκτηση να γίνονται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πως να το κάνουμε και να μην γίνονται προσλήψεις με βάσει κομματικά κριτήρια, όποιος και να είναι. Να μην προσλαμβάνεις κάποιον ο οποίος είναι ανεκπαίδευτος, ανειδίκευτος με κομματικά κριτήρια. Θέλω να πω ότι για μας έχει μια πολύ μεγάλη αξία να δώσουμε ένα μήνυμα, για αυτό είμαι σήμερα εδώ.
Το μήνυμα ποιο είναι. Ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, μαζί με τους εργαζόμενους για να διασφαλίσουμε ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες και να διασφαλίσουμε φθηνές και προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες.
Πριν από λίγες ημέρες εξήγγειλα τα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής, του προγράμματος μας…. Αλλά και σε όλους τους πολίτες. Μεταξύ των σημείων αυτών ήταν και αυτό που αφορά την ανάγκη η μετακίνηση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες, η κάρτα απεριορίστων διαδρομών, από τα 28 ευρώ να πάει στα 10 ευρώ.
Αυτό κατά την άποψη μου είναι πάρα πολύ κρίσιμο σε μια εποχή όπου ο μέσος πολίτης, το μέσο νοικοκυριό, γιατί κακά τα ψέματα, τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες δεν τις χρησιμοποιούν αυτοί οι οποίοι κυκλοφορούν με καγιέν, που μας λένε ότι δεν μειώνουν το ΦΠΑ για να μην τυχόν ευνοήσουμε αυτούς. Αυτοί που αξιοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι ο κόσμος που ζορίζεται πάρα πολύ. Που τελειώνει το εισόδημα την τρίτη εβδομάδα του μήνα και νωρίτερα, που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, που δεν έχει να πάει σούπερ μάρκετ.
Επομένως αυτό είναι μέτρο το οποίο πιστεύω θα λειτουργήσει θετικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το δούμε από μόνο του. Πρέπει να το δούμε από μια λογική που θα ενισχύσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, που θα διασφαλίσει τις εργασιακές συνθήκες, τα στάνταρτς ασφάλειας των εργαζομένων και μια αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αλλάξουμε και την κουλτούρα των μετακινήσεων στην πόλη, να θεωρηθεί για τον πολίτη και ασφαλές και γρήγορο και φθηνό. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες για να μπορέσει να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος.
Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Άκουσα πολλές από τις θέσεις σας και θέλω να σας πω ότι με τα περισσότερα από όσα είπατε με βρίσκουν σύμφωνο. Πρώτα από όλα θεωρώ ότι είναι και αυτό στα 11 άρθρα το θέμα της εργασιακής κανονικότητας.
Η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για εμάς δεν κοστίζει στο δημόσιο, κοστίζει όμως σε κάποιους εργοδότες. Τώρα αυτές τις μέρες κάποιοι κάνουν κοστολογήσεις. Κάποιοι κάνουν πλαστές κοστολογήσεις και υπερκοστολογούν τα δικά μας προγράμματα.
Πόσο κοστίζει άραγε στους εργαζόμενους να εργάζονται με απλήρωτες υπερωρίες;
Πόσο κοστίζει το να μην είναι θεσμοθετημένο το 8ωρο και να μην δουλεύει κανείς 8ωρο;
Πόσο κοστίζει στη ζωή του στην καθημερινότητά τους, εμείς που θα επαναφέρουμε την εργασιακή κανονικότητα, γιατί αυτή είναι η δέσμευσή μας.
Θα επιφέρουμε ένα κόστος στους εργοδότες είναι η αλήθεια.
Σε αυτούς ναι, γι αυτούς κοστίζει
Αλλά πιστεύω ότι για το δημόσιο συμφέρον θα είναι μεγάλο το όφελος, για τους εργαζόμενους θα είναι μεγάλο το όφελος
Το να έχουν το ΣΕΠΕ δίπλα τους για να βρίσκεται η πολιτεία εκεί να τηρούνται οι νόμοι και η εργασιακή κανονικότητα.
Θα είναι μεγάλο το όφελος για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Άρα η μια δέσμευση αφορά τα θέματα της εργασιακής κανονικότητας
Την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων των συλλογικών συμβάσεων Θα πάμε τον μισθό στα 880 συν την ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή.
Αλλά αυτή θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα υπάρχει από εδώ καις στο εξής η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων
Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο να μπορείς να δώσεις τη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν και διαπραγματευτούν.
Το δεύτερο που θέλω να πω γιατί άκουσα και τον συνάδελφο σας τον απόμαχο της εργασίας, που πρέπει όμως που παρότι απόμαχος της εργασίας να έχετε ζωή».
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ