Η λήξη του πένθους που κήρυξε χθες το βράδυ για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας βάζει την Κουμουνδούρου σε τροχιά ανασύνταξης για την δύσκολη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.
Η ηγεσία του κόμματος δεν άφησε περιθώρια στην εσωκομματική αντιπολίτευση να αναπαράξει εσωστρέφεια κάτι που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις των κ.κ. Παπαδημούλη, Ξανθού και Βίτσα και έτσι μέσω της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου πρότεινε μετά την ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή οι όποιες παρατηρήσεις και τα κριτικά σχόλια να κατατεθούν γραπτώς για να συζητηθούν στα συλλογικά όργανα. Η πρόταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία -άλλωστε αυτή ήταν και η πρόθεση των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ- έναντι της αντιπαραθετικής πρότασης που κατέθεσε ο κ. Νίκος Βούτσης πιθανότατα εκφράζοντας την «Ομπρέλα»για συνέχιση της διαδικασίας.
Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έδειξε τη διάθεσή του να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του και συγχρόνως να προκαλέσει συσπείρωση ικανή για να το οδηγήσει με αξιώσεις στις επόμενες εκλογές. Κατά κοινή ομολογία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πέτυχε χθες να ικανοποιήσει τόσο το εσωκομματικό του ακροατήριο όσο και τους ψηφοφόρους του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και περιγράφοντας τα κεντρική αίτια της ήττας την προηγούμενη Κυριακή. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με καλύτερη ψυχολογία σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες και αποφασισμένος να επιβάλει κάποιους όρους στην προεκλογική περίοδο που θα πρέπει να ακολουθηθούν από όλους για να επιτύχει το εγχείρημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν περιόρισε τον ρόλο του κόμματός του σε έναν παρακολουθητή των πολιτικών εξελίξεων αλλά έδωσε τον τόνο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να συνεχίσει να είναι διαμορφωτής και πρωταγωνιστής των πολιτικών γεγονότων. «Πάμε για να νικήσουμε» είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του ανεβάζοντας τον πήχη κάτι που κρίθηκε αναγκαίο για να τονωθεί η ψυχολογία των στελεχών μπροστά σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση. Σ’ αυτό συνέβαλε η αναφορά του στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ «είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας. Όχι συμπλήρωμα στις κυβερνήσεις της Δεξιάς. Κόμμα εξουσίας. Ούτε συμπλήρωμα της δεξιάς ούτε κόμμα διαμαρτυρίας».
Επίσης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του κάλεσε τα στελέχη «να μην πάμε για να χάσουμε, να μην πάμε για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, για να κρατήσουμε τις θέσεις μας, για να έχουμε μία ισχυρή αντιπολίτευση» με την επισήμανση πως «σ’ αυτόν τον αγώνα πάμε να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε όχι για να χάσουμε».
Τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ήταν πολλά και ασφαλώς είχαν πολλούς αποδέκτες: Στην κοινωνία, στο εσωτερικό του κόμματος, στα άλλα πολιτικά κόμματα, και στα διάφορα συστήματα.
Από την αρχή της εισήγησής του ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας ότι «είναι πρωτίστως δική μου». Σημείωσε με νόημα πως η ευθύνη «δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε και ποτέ δεν κρύφτηκα στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη και έδωσε τη μάχη. Έτσι θα κάνω και τώρα και έτσι θα κάνουμε και τώρα». Αφού τόνισε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια» αναφέρθηκε σε όσους την αναπαράγουν με αιχμές για όσα ειπώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα κυρίως από στελέχη της Ομπρέλας. «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν αλλά το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας». Εξ αυτού του λόγου ζήτησε «συσπείρωση και σεμνότητα» υποσχόμενος ότι η συνολική αποτίμηση θα γίνει μετά την δεύτερη κάλπη με την άνεση και τον χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει.
Στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για να τρέξει το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και να «διορθωθεί η στρατηγική εν κινήσει» είναι: Να αλλάξει η προεκλογική καμπάνια, να υπάρξει μεγαλύτερη συλλογικότητα, να υπάρξει συντροφικότητα και αλληλεγγύη και κυρίως να επιτευχθεί μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Ως προς τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας ξεχώρισε τρεις βασικούς λόγους:
- Το γεγονός πως η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα στην προεκλογική αντιπαράθεση, την ατζέντα του φόβου. Έτσι αντί να συζητείται το αφήγημα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συζητούνταν όσα έγιναν 8 χρόνια πριν το 2015 με αφορμή το πρόγραμμα Βαρουφάκη για τις «Δήμητρες». Αυτό συνέβη και με αξιοποίηση αδιανόητων λαθών από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λόγω της στάσης των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης που είχαν κύριο μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τη Νέα Δημοκρατία.
- Την υπεράσπιση της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας που εξαιτίας της άρνησης των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων δεν μπορούσε να περπατήσει.
- Η τρίτη αιτία ήταν η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. «Δεν ήταν μία εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση».
Σ’ αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις ακόμη και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, παλινωδίες και έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμη και αντίληψης του πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ «μάς κόστισαν ακριβά».
Ως εκ τούτου κάλεσε τις επόμενες ημέρες να αλλάξουν ως προς την σοβαρότητα προς την υπευθυνότητα και ως προς την συλλογικότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε και τα μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εκλογική αναμέτρηση και αυτό είναι η δεξιά και η πολιτική της. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα σηκώσει το γάντι που τού πετούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γυρίζει το μάγουλο προς την άλλη πλευρά όταν θα δέχεται επίθεση. Η απάντηση σ’ αυτές τις επιθέσεις θα είναι πολιτική.
Για να καταλήξει ότι απαιτείται δημοκρατική πανστρατιά καλώντας όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δεν θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή σε έναν πρωθυπουργό-ηγεμόνα να συμβάλουν ώστε να μπει ανάχωμα σε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση.
Πηγή: Ethnos.gr