Πολιτικά

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση - Στο Προεδρικό Μέγαρο οι νέοι Υπουργοί

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση - Στο Προεδρικό Μέγαρο οι νέοι Υπουργοί

Επόμενο βήμα οι τελετές παράδοσης - παραλαβής και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Αυτή την ώρα η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπηρεσιακού Ιωάννη Σαρμά, στη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση για όλα τα μείζονα θέματα και τις προτεραιότητες κατά το επόμενο διάστημα.

Ήδη από τις 11.30 οι υπουργοί είχαν καταφθάσει στο Προεδρικό, τελευταίος έφτασε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κ. Ιωάννης Σαρμάς.

Η πλειοψηφία των υπουργών έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν στην είσοδο.

Live εικόνα:

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ορκίστηκε χθες, Πέμπτη (25/5) από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Έτσι, σήμερα είναι η σειρά των υπηρεσιακών υπουργών να ορκιστούν, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Επόμενο βήμα είναι οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, ώστε να αναλάβουν και επίσημα οι υπουργοί τα νέα τους καθήκοντα, τα οποία θα έχουν διάρκεια ζωής ενός μήνα. Μέχρι, δηλαδή, να προκύψει κυβέρνηση μετά τις εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου.

Οι 5 καθηγητές του ΕΚΠΑ στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Έντονο είναι το «άρωμα» ΕΚΠΑ στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς πέντε είναι οι πανεπιστημιακοί του εν λόγω ιδρύματος που αναλαμβάνουν κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη και επίτιμο καθηγητή, Χρήστο Κίττα, την καθηγήτρια Αναστασία Κοττανίδου, την καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, τον καθηγητή Φίλιππο Σπυρόπουλο και την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρηγγοπούλου.

Συγκεκριμένα:

  • Ο πρώην πρύτανης και διακεκριμένος επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου αναλαμβάνει τα καθήκοντα της υπηρεσιακής Υπουργού Υγείας.
  • Η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Καλλιόπη Σπανού είχε ήδη αναλάβει και συνεχίζει ως υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών.
  • Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Σπυρόπουλος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης.
  • Η καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρηγγοπούλου αναλαμβάνει τα καθήκοντα της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
To «who is who» της υπηρεσιακής κυβέρνησης
  • Ηλίας Σιακαντάρης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου μέχρι και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Σιακαντάρης.

Ο Ηλίας Σιακαντάρης σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και πήρε μάστερ στη δημοσιογραφία από το Columbia University Graduate School of Journalism της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε στο CBSNews, στην ΙΗΤ/Kathimerini English Edition, στις εκδόσεις ΙΜΑΚΟ, Λυμπέρη, την Καθημερινή, την Ημερησία, την Οικονομική Επιθεώρηση – μεταξύ άλλων. Αρθρογραφεί στο STATUS. Έχει συνεργαστεί με ελληνικά και ξένα έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα.

Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και προσπαθεί να μάθει φαρσί (χρόνια τώρα…). Ξεκίνησε να εργάζεται στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ λίγο πριν τη πιλοτική πρώτη εκπομπή τον Απρίλιο του 2006. Αρχικά κάλυπτε και τα δύο αντικείμενα της εξειδίκευσής του: Οικονομία και Ιράν.

Σήμερα, γράφει και παρουσιάζει δελτία ειδήσεων για την ΕΡΤ. Παρακολούθησε το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης από το 2008 με καθημερινή εκπομπή.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

  • Υπουργός Οικονομικών ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θόδωρος Πελαγίδης

Στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών τοποθετείται ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θόδωρος Πελαγίδης.

Ο Θεόδωρος Πελαγίδης είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες, μεταξύ των άλλων, την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, την εξυγίανση τραπεζών. Είναι επίσης Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.

Από το 2004 είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Από τον 9/2012 έως 19/9/2020 διετέλεσε NR Senior Fellow στο Brookings Institution USA. Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil., 1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ).

Έχει διατελέσει Fulbright scholar στο Columbia University (2008) & NBG fellow στο HO, LSE (2010). Έχει επίσης εργασθεί ως expert στο Internal Evaluation Office του IMF (2015) σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην EC το 2018 (Horizon 2020).

Έχει τουλάχιστον 70 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις με κριτές μεταξύ των οποίων: International Review of Law and Economics, Journal of Economic Studies, The Journal of Economic Policy Reform, The Journal of Policy Modelling, Cambridge Journal of Economics, European Journal of Law and Economics, Managerial and Decision Economics, Economists’ Voice, The Cato Journal, Review of International Studies, Journal of Post-Keynesian Economics, Asian Journal of Shipping and Logistics, etc.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εδράζονται στις περιοχές των Οικονομικών της Νομισματικής Ενοποίησης, της Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Νομισματικής και Οικονομικής Ολοκλήρωσης, της Θετικής Πολιτικής Οικονομίας και των Ναυτιλιακών Οικονομικών.

Στην Ελλάδα έχει συγγράψει 16 μονογραφίες μεταξύ των οποίων, Η Προσοδοθηρία και οι Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία (2006), Η Στιγμή της Στροφής και ο Προοδευτικός Πραγματισμός στην Ελληνική Οικονομία (2010), Κατανοώντας την Κρίση στην Ελληνική Οικονομία (2013), Μέση Γη. Η Επιστροφή του Πολιτικού Κέντρου. Θεωρία και Οικονομικές Πολιτικές (2017) και Η Ελληνική Οικονομία πριν και μετά τον Covid-19 (2020).

Διεθνώς έχει εκδώσει με τον Μ. Μητσόπουλο τα βιβλία:-Understanding the Crisis in Greece. From Boom to Bust, MacMillan 2011 & 2012, 2nd ed.)-Greece. From Exit to Recovery? Brookings Institution Publ. 2014, -Who’s to Blame for Greece? Austerity in Charge of Saving a Broken Economy, MacMillan/Palgrave 2016, -Who’s to Blame for Greece? How Austerity and Populism are Destroying a Country with High Potential, Springer/MacMillan/Palgrave 2018, 2nd Ed. - Who’s to Blame for Greece? Life after Bankruptcy. Between Recovery and Sub-standard Growth, Springer/MacMillan Palgrave 2021, 3nd Ed, June.

Έχει δημοσιεύσει κείμενα και παραχωρήσει συνεντεύξεις στους Financial Times, e-CNN, e- New York Times, WSJ, The Guardian, La Croix, Die Welt, RSR Suisse, Berlingske, Washington Post, Bloomberg, Toronto Star, The Washington Times, Financial Times, El Mercurio, ElPais, κ.α. ενώ δημοσίευε σε τακτική βάση άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του Brookings Institution, Global, Washington D.C. την περίοδο 2015-2020.

  • Υπουργός Επικρατείας ο Βασίλης Σκουρής

Νέος υπουργός Eπικρατείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Βασίλειος Σκουρής.

Από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 ο Βασίλειος Σκουρής ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

Ο Βασίλειος Σκουρής γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1970 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Από το 1972 μέχρι το 1977 υπηρέτησε αρχικώς ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στην έδρα που κατείχε ο καθηγητής Karl August Bettermann. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής με την διάκριση «Magna cum Laude» και το 1978 υφηγητής του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Μετά από θητεία ως καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld της Γερμανίας, εξελέγη καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ έχει διατελέσει υπουργός εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα (1989) και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση Σημίτη 1996.

Στις 8 Ιουνίου 1999 διορίστηκε ευρωδικαστής και στις 7 Οκτωβρίου 2003 επελέγη για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η θητεία του ανανεώθηκε το 2006 και το 2009.

Στις 9 Νοεμβρίου 2011 το όνομά του ακούστηκε για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, που προέκυψε μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ο ίδιος το διέψευσε αυθημερόν.

Κατέχει τη θέση του Προέδρου ΔΣ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης από το 1999. Από το Νοέμβριο του 2010 αποτελεί επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

  • Υπουργός Υγείας η Αναστασία Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και σπούδασε Ιατρική στη Σόφια. Είναι Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και συντονίστρια των ΜΕΘ της χώρας, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ήταν παράλληλα και ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τον τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία τον έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

  • Καλλιόπη Σπανού, η υπουργός Εσωτερικών

Η Καλλιόπη Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΠΕΔΔ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Université de Picardie) στη Γαλλία (DEA Science Administrative), όπου και έλαβε τον τίτλο του Docteurd’Etat στην Πολιτική Επιστήμη με ειδίκευση στη Διοικητική Επιστήμη (Mention Très Honorable). Στη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Στασινοπούλου και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (ΝΑΤΟ). Η διατριβή της τιμήθηκε με επιχορήγηση για έκδοση από το γαλλικό κράτος. Διδάσκει στο Τμήμα ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ από το 1989, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ και στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών. Υπήρξε υπότροφος του CNRS/EIE στο Centre des Recherches Administratives, visiting professor στο Government Department του LSE και στο Nuffield College (Oxford). Τον Φεβρουάριο – Ιούλιο 2016 προσεκλήθη ως «Schuman Fellow» στο Robert Shuman Centre for Advanced Studies, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, και τον Ιούλιο 2018 προσκεκλημένη ερευνήτρια της Fondation de la Maison des Sciences de l’ Homme (Παρίσι). Τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Από το 2003 έως το 2011 είχε επίσης υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

Υπηρέτησε ως διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κράτος και Δημόσιας Πολιτική», ως σύμβουλος Σπουδών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και δίδαξε επί πολλά έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρξε επιστημονική σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Συνεργάζεται ως σύμβουλος με τον ΟΟΣΑ σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και μέλος του Steering Committee του European Group of Public Administration, IIAS.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν θέματα δημόσιας διοίκησης και δημοσίων πολιτικών (σχέσεις διοίκησης-πολιτών, διοίκησης-δημοκρατίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική, διοικητικές διαστάσεις του εξευρωπαϊσμού κ.λπ.). Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα και έχει ολοκληρώσει τρία ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιστημονική υπεύθυνη για την Ελλάδα, καθώς και σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

  • Υπουργός Παιδείας ο Χρήστος Κίττας

Ο Χρήστος Κίττας γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της Παθολογικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής Ιστολογίας και Εμβρυολογίας. Από το 1993 έως το 2013 ήταν Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής με σημαντικό εκπαιδευτικό, διαγνωστικό και ερευνητικό έργο. Το διαγνωστικό του έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καλύπτει όλους τους Τομείς της παθολογικής ανατομικής με ιδιαίτερη επικέντρωση και αναγνώριση στην αιμοπαθολογοανατομία. Το ερευνητικό του έργο είναι, επίσης, σημαντικό και επεκτείνεσαι σε κλινικοεργαστηριακές μελέτες αλλά και σε μελέτες βασικής έρευνας.

Παράλληλα με το επιστημονικό έργο του, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ο Χρήστος Κίττας ήταν Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει, επίσης, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος της Εφορείας της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης του Παναγιώτη Πικραμμένου, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ακόμα μια αναγνώριση του ευρύτατου κύρους του. Προσφάτως στο ΕΚΠΑ εγκαινιάσθηκε το νέο υπερσύγχρονο Κεντρικό Ερευνητικό Εργαστήριο (Core Lab) στο AΚΙΣΑ στο ΑΤΤΙΚΟΝ με την ονομασία «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΥΤΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΙΤΤΑ» προς τιμήν του.

  • Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Χαράλαμπος Λαλούσης

Ο Χαράλαμπος Λαλούσης μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο και για τρία χρόνια κατείχε τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ο Χαράλαμπος Λαλούσης γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήλθε το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων.

Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Ουλαμαγού και του Διοικητή Ίλης. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του. Παράλληλα δε, έχει παρακολουθήσει το Σχολείο Στρατηγικών Πληροφοριών.

Το 1995 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην ΧΧΙ ΤΘΤ «ΤΑΞ. ΙΠΠ – ΠΙΝΔΟΣ», ενώ το 2001 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στην 7 ΕΜΑ.

Την ίδια χρονιά (2001) του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της 12 ΕΜΑ, ενώ το 2002 του Διοικητή της 5 ΕΜΑ, στην Κύπρο. Ακολούθως υπηρέτησε ως επιτελής στην 95 ΑΔΤΕ και στο ΓΕΣ – ΓΕΕΘΑ, όπου του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου.

Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2009, φοίτησε στη Σχολή Άμυνας του ΝΑΤΟ (NADEFCOL), στην Ιταλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής του Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων (ΚΕΧΕΙΚ), ενώ το 2011 τοποθετείται Επιτελάρχης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ».

Το 2012 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΣ αρχικά ως Δντης ΔΙΣΧΕΑ και στη συνέχεια ως Επιτελάρχης του ΓΕΠΣ. Το 2014 του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ«ΜΥΚΑΛΗ» , με έδρα τη Σάμο.

Το 2015 τοποθετείται στο ΓΕΣ με τα καθήκοντα του Διευθυντή ΔΕΠΙΧ και του ΔΑ΄Κ. Το 2016 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται Διοικητής στη ΧVI M/K MΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» και στη συνέχεια Διοικητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Στις 29 Ιανουαρίου 2019 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ». Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 18 Ιαν 2020 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπομένων Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας. Μιλάει αγγλικά.

  • Υπουργός Πολιτισμού ο Γεώργιος Κουμεντάκης

Ο Γιώργος Κουμεντάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Έκανε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής το 1964 στο Ωδείο της πόλης, μαθαίνοντας ακορντεόν και πιάνο, ενώ άρχισε να συνθέτει στην ηλικία των 15.

Το 1977 συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας, με καθηγητή τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Πιερ Μπουλέζ, τον Γκιέργκι Λίγκετι, τον Ιάννη Ξενάκη και τον Αλεξάντερ Γκερ.

Το 2004 διορίστηκε μουσικός διευθυντής και δημιουργός του μουσικού σεναρίου για τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ από το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

  • Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Σωκράτης Κάτσικας

Ο Σωκράτης Κάτσικας είναι καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και θα ασκεί καθήκοντα υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά.

Ο κ. Κάτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1982), Master of Science in Electrical & Computer Engineering του University of Massachusetts at Amherst, ΗΠΑ (1984) και Δρ Μηχ/κός Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987).

Σήμερα είναι καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος αξιολόγησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association – EUA) και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ίδιου προγράμματος. Διετέλεσε πρύτανης (2003-2006) και αντιπρύτανης (1997-2003) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επίσης, διετέλεσε μέλος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2006-2008), μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (2008-2009), αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) (2009), Εθνικός Εκπρόσωπος στην επιτροπή Προγράμματος του Προγράμματος «Άνθρωποι» του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007-2009), γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2009 – 2012).

Χρημάτισε ακόμα μέλος της επιτροπής Πληροφορικής της Ελληνικής Κυβέρνησης (2011 – 2012), πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (2013-2014) και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (2013-2015).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 230 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, ως ερευνητής, ως επιστημονικός διευθυντής, και ως διευθυντής προγράμματος στις περιοχές αυτές.

Συμμετέχει στις επιστημονικές επιτροπές κρίσης άρθρων αρκετών επιστημονικών περιοδικών, έχει συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 33 βιβλίων και έχει συμμετάσχει ή προεδρεύσει σε επιστημονικές επιτροπές περισσότερων από 400 επιστημονικών διεθνών συνεδρίων.

  • Υπουργός Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή

Η Ελένη Λουρή-Δενδρινού, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε αναλάβει υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις 14 Ιουνίου 2008, με τη λήξη της θητείας του Διοικητή κ. Ν. Γκαργκάνα και Υποδιοικητή κ. Ν. Παλαιοκρασσά.

Ξεκίνησε το 1972 τις σπουδές της στο Οικονομικό Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), το 1977 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το London School of Economics & Political Science και το 1986 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ήταν σταθερά ανοδική. Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ πρώην ΑΣΟΕΕ) από το 1989 έως το 1992, Επίκουρη Καθηγήτρια από το 1992 έως το 1996, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το 1996 έως το 2001 και Καθηγήτρια από το 2001 έως σήμερα. Το 2004 ανέλαβε οικονομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τη θέση ως Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και πολυεθνικές επιχειρήσεις, η οργάνωση αγορών, η επιβίωση και ανάπτυξη ξένων επιχειρήσεων, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, τομείς που θα της χρειαστούν ιδιαίτερα στα νέα της καθήκοντα. Επίσης έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα των World Bank και της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

  • Υπουργός Εξωτερικών ο Βασίλειος Κασκαρέλης

Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, μετά από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, στη διάρκεια της οποίας απέκτησε ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009), συμμετέχοντας ενεργά στη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ένωσης (Συνθήκη της Λισσαβόνας, Δημοσιονομικές Προοπτικές, Διεύρυνση, σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, Διατλαντικές Σχέσεις κ.ά.). Επίσης, διαπραγματεύτηκε από ελληνικής πλευράς την τελική φάση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Νωρίτερα είχε διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο (2000-2004) κατά την οποία σημειώθηκαν εξαιρετικά κρίσιμα γεγονότα, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε περιφερειακό. Παράλληλα ήταν Διαπραγματευτής για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχοντας μια ευρύτερη επίβλεψη σημαντικών ζητημάτων σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τον Οργανισμό. Οργάνωσε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπήρξε Αναπληρωτής Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επίσης, υπηρέτησε στις Ελληνικές Πρεσβείες της Άγκυρας και της Λευκωσίας, καθώς και ως Γενικός Πρόξενος στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο της πτώσης του Τείχους.

Έχει παρασημοφορηθεί από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της Χρονιάς, μεταξύ 183 αλλοδαπών Πρέσβεων, από το World Affairs Council, σε εκδήλωση που έγινε στο Λος Άντζελες.

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013, οπότε ανέλαβε Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής Κυβέρνησης - Όλα τα ονόματα

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup