Πολιτικά

Η διεκδίκηση του καθαρισμού του Κυλλήνιου Κόλπου ανεβάζει ταχύτητες

Η διεκδίκηση του καθαρισμού του Κυλλήνιου Κόλπου ανεβάζει ταχύτητες

Του Μάκη Μπαλαούρα

Τα άρθρα μου και ενημέρωση του προβλήματος της μόλυνσης-ρύπανσης του Κυλλήνιου Κόλπου προς την «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας», την Τοπική Κοινότητα και τον Εμπορικό Σύλλογο Λεχαινών, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρετής, είχε ως αποτέλεσμα να σταλεί εμπεριστατωμένη επιστολή σε αρμόδιους-εμπλεκόμενους φορείς από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους υπουργούς, υφυπουργούς και διευθυντές υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, στους αρμόδιους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στο Πράσινο Ταμείο, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), στην Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, στον Δήμαρχο Ανδραβίδας–Κυλλήνης, στους ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού και ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, στη «διαΝΕΟσις» που έχει αναλάβει τη μελέτη ανασυγκρότησης της Ηλείας και στον Ευρωβουλευτή της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου Πέτρο Κόκκαλη.

Η επιστολή για τη Μόλυνση του Κυλλήνιου Κόλπου από το αντλιοστάσιο Λεχαινών

Οι παραπάνω αναφερόμενοι φορείς που απέστειλαν την επιστολή αναφέρουν: «Μας ενημέρωσαν και μας ζήτησαν να συμβάλουμε στην εξυγίανση της παραλίας τους, η οποία από τη μόλυνση έχει καταστεί ακατάλληλη για κολύμπι και αναψυχή.

Για το σκοπό αυτό αποστέλλουμε αρμοδίως την παρούσα επιστολή και ζητούμε από τις Υπηρεσίες με την ανάλογη αρμοδιότητα και το καθήκον, να προχωρήσουν στη διερεύνηση, εκτίμηση και επίλυση του προβλήματος που καταστρέφει το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής Λεχαινών από πηγές ρύπανσης και μόλυνσης, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την ποιότητα ζωής και την τοπική οικονομία (αλιεία, τουρισμός, γεωργία). Πρέπει να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια και οι υπαρκτές πηγές μόλυνσης, δηλαδή να ερευνηθεί εάν εκβάλλουν στη θάλασσα λύματα χωρίς προηγούμενη επεξεργασία από κανάλια αποστράγγισης που μεταφέρουν φορτία ρύπων μολύνοντας τη θάλασσα και τις ακτές, ιδιαίτερα τις περιοχές Νεοχωρίου, Μυρσίνης, και Λεχαινών. Τέλος να προσδιοριστεί η προέλευση αυτών των αποβλήτων (υπολείμματα λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, απόβλητα ελαιοτριβείων, τυροκομείων, κτηνοτροφικών μονάδων ακόμα και οικιακών αποχετεύσεων).

Εκτός από την εγκατάλειψη της παραλίας από τους λουόμενους, σοβαρό προβληματισμό προκαλούν οι δεκάδες νεκρές θαλάσσιες χελώνες ανά έτος και επί σειρά ετών, χωρίς εμφανή σημάδια αγκιστριών, καμακιών ή διχτυών. Σύμφωνα μάλιστα με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο «Επτάλοφος», τον Μάιο του 2021 βρέθηκαν περίπου 40 νεκρές χελώνες Caretta - Caretta στον Κυλλήνιο Κόλπο ενώ τέλος του περασμένου Μαΐου βρέθηκαν πέντε νεκρές χελώνες.

Επίσης, πρέπει να διερευνηθεί εάν η χρόνια μόλυνση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει ποιοτικά και ποσοτικά τα ψάρια που διαβιούν στον γειτονικό υγροβιότοπο, το γνωστό Κοτύχι.

Οι φορείς και οι πολίτες που επικοινώνησαν μαζί μας, μας ανέφεραν ότι δεν έχουν λείψει στο παρελθόν οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών συλλόγων και κατοίκων και οι εκκλήσεις τους προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους για να ασχοληθούν με την εξεύρεση και την εφαρμογή των απαιτούμενων λύσεων για την αποκατάσταση του Κυλλήνιου Κόλπου και της ενταγμένης στο δίκτυο NATURA ευρύτερης περιοχής, του οικοσυστήματος Κοτυχίου – Στροφιλιάς.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κατά το παρελθόν από τεχνικό γραφείο της πόλης των Λεχαινών είχε προσφερθεί δωρεάν τεχνική μελέτη βασισμένη σε προτάσεις επιστημόνων που προβλέπει τη δημιουργία τεχνητού υδροβιότοπου όπου θα εισρέουν τα λύματα για να φιλτράρονται κι έπειτα να οδηγούνται στον κεντρικό αγωγό άρδευσης προς επαναχρησιμοποίηση. Οι κάτοικοι με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, ισχυρίζονται ότι για το σκοπό αυτό υπάρχει η κατάλληλη δημόσια έκταση 50 στρεμμάτων σε ιδανική απόσταση ώστε τα φιλτραρισμένα υπολείμματα να οδηγούνται στη θάλασσα με αγωγό μήκους 1,5 χλμ. Τέλος, η εν λόγω μελέτη κοστολογούσε το έργο 600.000 ευρώ, ποσό αρκετά λογικό σε σχέση με τα πολλαπλά και τόσο σημαντικά οφέλη που προσφέρει.

Αναμφίβολα, η εν λόγω περιοχή αυτή τη στιγμή στερείται την αυτονόητη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής και την ήπια τουριστική ανάπτυξη που της αξίζουν κι απαιτείται επείγουσα παρέμβαση ώστε να βγει από την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πόσο μάλλον όταν τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και προστασίας χρηματοδοτούνται από φορείς, όπως το Πράσινο Ταμείο, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από προγράμματα της Ε.Ε. όπως το ΕΣΠΑ, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε και τη δική σας παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη προστασία του Κυλλήνιου Κόλπου.».

Σημειώνω ότι όλοι οι Δήμοι της Ηλείας με πρόσκληση της «διαΝΕΟσις» θα υποβάλλουν προτάσεις σημαντικών έργων για τον Δήμο τους. Ευελπιστώ ότι και ο Δήμος Ανδραβίδας–Κυλλήνης θα εντάξει το μείζον αυτό πρόβλημα στις προτεραιότητες του.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup