Το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ελληνική οικονομία υπό το σύνθημα «δίκαιη κοινωνία- ευημερία για όλους», παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο επτά απαραίτητων βημάτων για να μπορέσουμε με ισχυρές δημόσιες πολιτικές να εγγυηθούμε την κοινωνική ευημερία για όλους. Όχι μόνο για τους ισχυρούς και τους προνομιούχους, αλλά για την κοινωνική πλειοψηφία που ζει από το μόχθο και την εργασία της».
Η εκδήλωση έγινε στο ανοικτό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και τον κ. Τσίπρα πλαισίωσαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα επτά βήματα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ «για μια οικονομία συμπεριληπτική, δυναμική, πράσινη και βιώσιμη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
Βήμα πρώτο: Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο
Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Με ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα.
Με ένα τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της δημόσιας παρέμβασης. Με ισχυρό δημόσιο πυλώνα, από την ανάκτηση του ελέγχου μιας συστημικής τράπεζας αλλά και με πρωταγωνιστικό ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας. Με στόχο να επιβληθεί μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων. Ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Γιατί καμία οικονομία δε μπορεί να ανθίσει χωρίς πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Βήμα δεύτερο: Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη
Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών: Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Βάζοντας τέλος στην πολιτική τροφοδότησης της αισχροκέρδειας. Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων. «Απρόσμενα κέρδη» είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Βάζοντας, επίσης, πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας και στις λιανικές τιμές. Αλλά και κινητοποιώντας το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, ώστε να σπάσουμε τα καρτέλ που ναρκοθετούν την συλλογική προσπάθεια για την δίκαιη ανάπτυξη και την συλλογική ευημερία. Γιατί πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις και τα pass θα σταματήσουν. Και οφείλουμε να επιβάλουμε τη μείωση των τιμών πριν εξαϋλωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.
Βήμα τρίτο: Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία
Η εργασία για εμάς δεν είναι απλώς ένας συντελεστής παραγωγής. Είναι το επίκεντρο της οικονομίας. Γιατί μόνο η εργασία παράγει πλούτο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον καρπώνεται. Στόχος μας είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς. Το κράτος στη δική μας αντίληψη, δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρατηρητής της ασυδοσίας. Πρέπει να βάλει και θα βάλει κανόνες: Για να εξαλείψουμε την επισφαλή, την ανασφάλιστη, τη μαύρη εργασία και να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση των εργαζόμενων. Για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Γιατί δίκαιη κοινωνία σημαίνει κανόνες στην εργασία.
Και ευημερία για όλους θα έχουμε μόνο με εργασιακή ασφάλεια, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.
Βήμα τέταρτο: Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ
Το ΕΣΥ είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι του. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίξουμε. Με αυξήσεις των απολαβών τους, με αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του. Και ο νέος εθνικός μας στόχος είναι η σύγκλιση, αυτός περνάει μέσα από την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του. Είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα. Για υπηρεσίες υγείας καθολικά προσβάσιμες και ποιοτικές για όλες και όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.
Βήμα πέμπτο: Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία
Δεσμευόμαστε για ποιοτικά Δημόσια και Δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών.
Βήμα έκτο: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
Για εμάς η κοινωνική πρόνοια, η κρατική φροντίδα δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια. Αφορά το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων, την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη.
Και αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Γι' αυτό στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας.
Βήμα έβδομο: Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία
Το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας. Και είναι γι' αυτό που απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση. Τώρα χωρίς άλλη χρονοτριβή. Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη. Ένα ολιστικό σχέδιο για την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και μια δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της τράπεζας στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέους και τις νέες.
Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;
Ο κ. Τσίπρας πρόλαβε τις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων λέγοντας: «Ξέρω ποιες θα είναι πάλι οι αντιδράσεις: Θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο. Θα κινητοποιήσουν όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό τους για να μη συζητηθούν οι προτάσεις μας, αλλά για να πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα. Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα».
Ακολούθως έθεσε εκείνος τα ερωτήματα: «Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη; Πόσο κοστίζει η ισότητα; Πόσο η ασφάλεια; Πόσο η αξιοπρέπεια; Όλα αυτά, οι αξίες μας, δεν είναι δωρεάν. Είναι χωρίς αντίτιμο».
Συνέδεσε τα βασικά ερωτήματα με το διακύβευμα των εκλογών: «Αυτές οι αξίες κρίνονται στις επερχόμενες εκλογές. Δύο σχέδια συγκρούονται. Δύο κόσμοι, δύο διαφορετικά σύμπαντα. Από τη μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης. Ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας».
Η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και περιουσίας
Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η ιδέα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τη μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζόμενων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με μείωση φόρων για τις ελάχιστες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η ιδέα ότι η ευημερία θα διαχυθεί σε περισσότερους όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους, όπως μας έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, όπου το 0,7% των πλουσίων κατέχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, είναι μια ιδέα επικίνδυνη και καταδικασμένη να μας οδηγήσει σε νέες κρίσεις».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι ιδέες αυτές πρέπει να ηττηθούν και πρόσθεσε: «Οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν. Όσο και αν προσπαθούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, μόνοι απέναντι στο σύνολο των οικονομολόγων όλων των θεωρητικών παραδόσεων και σχολών παγκοσμίως, να μας πείσουν ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους. Έξι δισ. περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες το τελευταίο 16άμηνο. Από την υψηλή έμμεση φορολογία. Με στόχο να δίνονται επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλές τις τιμές οι εταιρίες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους. Αλλά δεν είναι η μόνη. Η αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που επίκειται με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 δισ. στα funds, επίσης θα είναι πρωτοφανής. Η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους μετά τον πόλεμο».
Κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε: «Η αντιστροφή αυτής της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με όρους κοινωνικής συνοχής και με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε την επόμενη τετραετία. Γιατί αν αυτή η πορεία απόκλισης συνεχιστεί, η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε υπαρξιακά οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά διλήμματα».
Χαρίτσης: Παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου «για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη» ανέπτυξε ο Αλέξης Χαρίτσης στην προγραμματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους». Εμείς, έχουμε διαλέξει πλευρά, την πλευρά της δίκαιης ανάπτυξης, την πλευρά ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους, υπογράμμισε.
Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για σπάσιμο του φαύλου κύκλου «ενός αντικοινωνικού και παρασιτικού παραγωγικού μοντέλου που οδηγεί τη χώρα μας από τη μία κρίση στην άλλη», ενός μοντέλου κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, καχεκτικής θέσης στον παγκόσμιο καταμερισμό, που «εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και υπονομεύει τις υπαρκτές δυνατότητες της χώρας μας για δίκαιη ανάπτυξη με ευημερία για όλους». Έκανε λόγο για μοντέλο «φτηνής ανάπτυξης» με «ημερομηνία λήξης και ελάχιστους πραγματικά ωφελημένους».
Μεταρρύθμιση του Κράτους ώστε να κατευθύνει τη νέα αναπτυξιακή πορεία
Υπογράμμισε ότι απαιτούνται ριζικές τομές και αυτές προϋποθέτουν πολιτικό σχέδιο, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η καρδιά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: η χώρα μας χρειάζεται ένα αναπτυξιακό άλμα, ένα παραγωγικό μοντέλο κλιματικά ουδέτερο και παραγωγικά καινοτόμο, που θα εξασφαλίζει ευημερία σε όλους. Ειδικότερα τόνισε ότι στο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα «το Κράτος πρέπει να έχει την ικανότητα να συνεργαστεί ισότιμα και με αμοιβαίο όφελος με τον ιδιωτικό τομέα αντί να γίνεται έρμαιο ισχυρών συμφερόντων».
Μίλησε για ένα «Κράτος-στρατηγό» με κομβική θέση στον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών, στην εκπόνηση, αξιολόγηση και ανατροφοδότηση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην προώθηση των επενδύσεων, στην αναζήτηση τομών και μεταρρυθμίσεων. «Στόχος μας είναι ένα αναπτυξιακό και επιχειρηματικό κράτος που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί προς όφελος της ευημερίας των πολιτών, της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, της επιδίωξης της δίκαιης ανάπτυξης, πάντοτε σε συνεργασία και συντονισμό με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας», είπε.
Υπογράμμισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης του μέλλοντος οφείλει να είναι προσανατολισμένο στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη δυναμική αναγέννηση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα. Τόνισε ότι το ζητούμενο είναι οι παραγωγικές επενδύσεις και όχι η χώρα να εξαντλείται στην ανάπτυξη σχεδόν αποκλειστικά των υπηρεσιών και μάλιστα χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Είπε ότι πρέπει να συζητάμε για το «πραγματικό πρασίνισμα της οικονομίας με όρους συμπερίληψης και δημοκρατίας». «Ώστε», είπε, «η κλιματική κρίση να μην μεγεθύνει τις ανισότητες, πλήττοντας πρώτα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα οικοσυστήματα, αλλά να δώσει νέες ευκαιρίες για μια οικονομία πλουραλιστική, όπου η ευημερία και η προκοπή θα αφορά όλη την κοινωνία και όχι τα καρτέλ του κ. Μητσοτάκη».
Εγκαθίδρυση δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα
Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για την αναγκαιότητα ρεαλιστικών τομών με πρώτη και κύρια στο τραπεζικό σύστημα, με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και την δυνατότητα του Κράτους να έχει ουσιαστικό λόγο στη χρηματοπιστωτική λειτουργία. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί επίσης η αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας «που δημιουργήσαμε το 2019 ακριβώς για να παίξει τον ρόλο του δημόσιου αναπτυξιακού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και να σχεδιάσει την χρηματοδοτική στήριξη του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας».
Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ, διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου του νερού
Επισήμανε επίσης τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή σε πλήρη δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, «ώστε να σταματήσει η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ να σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας και να λειτουργήσει ως ο βασικός πυλώνας για την άσκηση εθνικής ενεργειακής πολιτικής για την προστασία της κοινωνίας και την στήριξη της οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης». Επιπλέον, τόνισε ότι η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που προβλέπει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η «διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου σε όλους τους φορείς διαχείρισης του νερού».
Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι απαιτούνται παράλληλα κρίσιμες πρωτοβουλίες στο χρηματοδοτικό πεδίο, σημειώνοντας πως η χώρα έως το 2030 έχει να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια που υπερβαίνουν τα 70 δισ. ευρώ και το δίλλημα που αφορά τις εκλογές είναι: «θα αφήσουμε να σκορπιστούν αυτά τα κονδύλια στους ανέμους της κερδοσκοπίας και της επιδότησης συγκεκριμένων συμφερόντων ή θα γίνει κάθε ευρώ ένα πολύτιμο εργαλείο για τη στρατηγική κοινωνική και οικονομική μεταβολής που απαιτεί η εποχή μας;».
Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει 5 παραδείγματα για τη δυνατότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου μέσα από την παραγωγική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Ειδικότερα:
1) Θέσπιση Ταμείου Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών, για τη χρηματοδότηση της «οικονομίας της γνώσης» και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
2) Αναβάθμιση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με τριπλασιασμό των πόρων για την χρηματοδότηση της Γενικής Έρευνας, της Καινοτομίας και την ενδυνάμωση ειδικά των νέων ερευνητών.
3) Ίδρυση Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ και Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις. Με στόχο να σταματήσει ο χρηματοδοτικός αποκλεισμός που υφίσταται σήμερα σχεδόν το 95% των παραγωγικών δυνάμεων, των ελληνικών επιχειρήσεων.
4) Θέσπιση Ταμείου Ενεργειακής Δημοκρατίας, για την χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αποκέντρωσης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε Νοικοκυριά, ΜμΕ, Αυτοαπασχολούμενους, Αγρότες και Ενεργειακές Κοινότητες. Με στόχο την μείωση του κόστους ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
5) Επανασύσταση της Δομής στήριξης της Μικρομεσαίας Επιχείρησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων για τη διασφάλιση της ενεργητικής συμμετοχής των παραγωγικών φορέων στο δημόσιο σχεδιασμό, για να ενδυναμώσουμε και να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης.
Τεμπονέρας: Νέο ισχυρό ΕΣΥ, ενίσχυση δημόσιας Παιδείας, ισχυρή κοινωνική προστασία
Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και την κοινωνική προστασία εξειδίκευσε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην προγραμματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους».
Αρχικά σημείωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «αποτελεί μέρος, ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου, κοστολογημένου και αναγκαίου πολιτικού σχεδίου, που μπορεί να δώσει διέξοδο, στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία». Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι «στοχοποίησε και απαξίωσε συνειδητά το κοινωνικό κράτος, με αποτέλεσμα αυτό να υποβαθμιστεί και να διαρραγεί ο προστατευτικός του χαρακτήρας».
Νέο ισχυρό ΕΣΥ
Αναπτύσσοντας το σχέδιο για το δημόσιο σύστημα Υγείας, ο κ. Τεμπονέρας - αφού ανέφερε ότι «παρουσιάζει φαινόμενα κατάρρευσης», «ακρωτηριάζεται και χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του» – σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΕΣΥ, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα. Συγκεκριμένα, μίλησε για:
- Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
- Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών.
- Θεσμοθέτηση νέας δέσμης κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.
- Μονιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
- Υλοποίηση 15.000 στοχευμένων προσλήψεων σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.
- Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.
- Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
- Εφαρμογή καθολικής ψηφιοποίησης της υγείας με ενιαίο σύστημα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σαν τρόπο εφαρμογής ενιαίας και ελεγχόμενης πολιτικής πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αξιοποιεί τα σύγχρονα επιτεύγματα.
- Ανασυγκρότηση του ΕΟΔΥ σε πραγματικά επιστημονικό και διαφανή οργανισμό ελέγχου νοσημάτων.
- Για όλα τα παραπάνω, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.
Ενίσχυση της δημόσιας παιδείας
Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε ότι στον αντίποδα των «αντιεκπαιδευτικών πολιτικών Μητσοτάκη-Κεραμέως που στηρίχτηκαν στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης», ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα «συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλες και όλους».
Συγκεκριμένα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία προβλέπει:
- Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στο 80% των θέσεων που σήμερα καλύπτονται από αναπληρωτές.
- Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
- Δωρεάν η φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα και ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.
- Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου.
- Επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
- Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια.
- Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
- Για όλα τα παραπάνω, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.
Συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
«Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για την εξάλειψη των ανισοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας. «Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία».
Ειδικότερα, αναφορικά με τη στήριξη των μητέρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:
- Απόδοση σε 900.000 γυναίκες, του επιδόματος μητέρας, το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ' όρου ζωής.
- Αύξηση του επιδόματος μητέρας για το 2ο παιδί και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης.
- Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
- Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.
- Καθιέρωση άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
Για τη στήριξη των παιδιών προβλέπεται:
- Εξασφάλιση δωρεάν ένταξης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με διευρυμένο ωράριο.
- Χορήγηση δωρεάν 680.000 σχολικών γευμάτων καθημερινά, σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.
- Εξασφάλιση δωρεάν άθλησης σε 500.000 παιδιά δημοτικού σχολείου, σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγου.
- Ενίσχυση των υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας που μεριμνούν για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού.
Για την ενεργό κοινωνική ένταξη αναπήρων και ηλικιωμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:
- Αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%.
- Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθού ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου και εργαλεία αξιοπρέπειας σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.
- Μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους με κοινωνικές ειδικότητες.
- Εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας.
- Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών.
- Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο, για αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή.
Αχτσιόγλου: Νέα προοπτική στην οικονομία με επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό
Την άποψη ότι «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα πολυτραυματισμένη εν μέσω επάλληλων κρίσεων» εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στην εκδήλωση παρουσίασης προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ότι «προωθεί μια εικονική πραγματικότητα που στην ουσία εθίζει την κοινωνία στην ιδέα ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το ελάχιστο». Σχολίασε ότι η ΝΔ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι περιγράφει την κατάσταση της χώρας «με τα μελανότερα χρώματα», ότι είναι «απαισιόδοξοι, σχεδόν μίζεροι» και διαμήνυσε ότι «δεν είναι ζήτημα όμως ψυχολογικής διάθεσης, αλλά ρεαλισμού». «Διότι η αισιοδοξία τότε μόνο αποκτά περιεχόμενο: όταν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.
Παραπέμποντας, δε, σε στοιχεία όπως για το ΑΕΠ, το διαθέσιμο εισόδημα, τις ανισότητες τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν κινείται σε ένα δρόμο σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» όπως και ότι όλα αυτά συνέβησαν «γιατί σε μια υπαρκτή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, έγιναν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές».
«Η αλήθεια είναι ότι η συνέχιση αυτής της πορείας, δεν θα σημαίνει τίποτε άλλο παρά την απομάκρυνση από τον στόχο της κοινωνικής συνοχής, από τoν στόχο της κοινωνικής ευημερίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια διαφορετική διαχείριση, αλλά διαφορετική στρατηγική».
Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε από την πλευρά της, τις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του προκειμένου «να δοθεί νέα προοπτική στην οικονομία με επικέντρωση στο ανθρώπινο δυναμικό».
Ενίσχυση εισοδήματος, θωράκιση της αγοραστικής δύναμης
Τα μέτρα που ανέφερε η Ε. Αχτσιόγλου είναι τα εξής:
- Θέσπιση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
- Ξεπάγωμα των τριετιών.
- Αύξηση κατά 10% των μισθών στο δημόσιο τομέα.
- Θέσπιση Μηχανισμού Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
- Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
- Καταβολή στους συνταξιούχους όλων των αναδρομικών που δικαιούνται
- Χορήγηση ετήσιων αυξήσεων στις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
- Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ.
- Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, παρουσίασε τα εξής μέτρα:
- Ανώτατα όρια τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο και ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια.
- Προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αμεση φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Εξοικονόμηση 5,5 δις ευρώ για
κοινωνική ευημερία.
- Φορολόγηση υψηλών μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%
- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε..
- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Πρόβλεψη μηδενικού ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης.
- Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
- Μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από τα 27 στα 10 ευρώ.
Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και το δικαίωμα στην εργασία
Όσον αφορά τα εργασιακά, η Ε. Αχτσίογλου ανέφερε τα εξής μέτρα:
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ.
- Επαναφορά της διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό στους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους από το 2024, με κατώφλι την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
- Αποκατάσταση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τσακαλώτος: Δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστασία της πρώτης κατοικίας
Τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στεγαστική πολιτική παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ε. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «κοινωνικά βιώσιμο» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως αυτό που θέλει είναι ένα «κοινωνικό, αναπτυξιακό κράτος» που θα μεριμνά προκειμένου «να μας κάνει όλους και όλες πλουσιότερους», αντιπαραβάλλοντάς το με το πρόγραμμα της Δεξιάς.
Δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστασία της πρώτης κατοικίας
Τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο Ε. Τσακαλώτος είναι τα εξής:
- Διπλασιασμός της επιδότησης ενοικίου σε νέες και νέους 25-44 ετών και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης.
- Δημιουργία Τράπεζας Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέες οικογένειες.
- Περιοριστικούς κανόνες στο Airbn
- Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 300.000 ευρώ και ολιστική πολιτική για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
Κλείνοντας την παρουσίασή του ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω ομάδα δεν κατάφερε μόνο να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να αφήσει το «μαξιλάρι» και να ρυθμίσει το χρέος, αλλά επιπλέον, τα έκανε όλα αυτά «μειώνοντας τις ανισότητες και την παιδική φτώχεια» και διασφαλίζοντας την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, σχετικά με την αμφισβήτηση του κόστους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι έχουν αποδείξει πως μπορεί να συνδυαστεί μια «σοβαρή δημοσιονομική πολιτική» με την εύρεση πόρων για αναγκαίες κοινωνικές πολιτικές.
Έδωσε μάλιστα, «υπόσχεση» στον κόσμο, ότι όπως δεν ξέχασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 - 2019 για ποιες κοινωνικές ομάδες διαπραγματεύεται με την τρόικα, έτσι θα γίνει και σε μια μελλοντική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφίες: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI