Το τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα λόγω του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου προκαλεί τροποποιήσεις στα προγράμματα των κομμάτων που επί της ουσίας έχουν αναστείλει τις πολιτικές τους δραστηριότητες, ακόμη και ματαίωση-όπως φαίνεται- του debate των πολιτικών αρχηγών.
Ο Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε χθες στην Καλαμάτα, ώστε να έχει δια ζώσης ενημέρωση για το συμβάν αναμένεται απόψε να έχει συνάντηση με μετανάστες που ζουν στη χώρα μας προσαρμόζοντας και το δικό του πρόγραμμα στο ζήτημα των ημερών, δηλαδή σε ό,τι άπτεται τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Νωρίτερα δε θα δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, όπου αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στην αναγκαιότητα η ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μία μεταναστευτική αντίληψη που παράλληλα με την επιβεβλημένη φύλαξη των συνόρων θα έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κι αυτό μπορεί να γίνει, όπως θα πει, μέσω ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο στις χώρες υποδοχής με νόμιμες οδούς μετανάστευσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικοινώνησε τηλεφωνικά μετά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον και την ενημέρωσε για όσα έμαθε μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, τονίζοντας την σημασία που έχει να διαλευκανθούν οι αιτίες της τραγωδίας το συντομότερο. Όπως είπε στην Επίτροπο η υπόθεση αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, επίσης ότι η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκαταστάσης προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο. Νωρίτερα σε δηλώσεις του από τη Μεσσηνία έκανε λόγο για κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις όπως το ποια είναι τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στην υπόθεση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Τα συγκεκριμένα ερωτήματα προκάλεσαν και κάποιες στιγμές έντασης κατά την ενημέρωσή του από αξιωματικούς του Λιμενικού παρόντος του υπηρεσιακού υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά.
«Θέλω να θέσω κάποια κρίσιμα ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις» είπε στη δήλωσή του και εξήγησε «Όταν βλέπει κανείς, βλέπουν οι αρχές, προσεγγίζουν οι αρχές, εντοπίζουν οι αρχές ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους έτοιμο να βυθιστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ποια είναι τα πρωτόκολλα αυτά της frontex, πρωτόκολλα που ακολουθούνε και οι ελληνικές αρχές, που δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του; διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Εκφράζοντας μάλιστα την απορία του για το εάν αρκεί η διαβεβαίωση,αν έγινε- του υποτιθέμενου καπετάνιου και προφανώς διακινητή, ότι δεν χρειάζεται κάτι και αρνήθηκε διάσωση γιατί ήξερε ότι αν επέμβουν οι αρχές θα συλληφθεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε η συγκλονιστική φωτογραφία από το ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού, δείχνει ανθρώπους που με ανοιχτά τα χέρια ζητούσαν βοήθεια. Το ίδιο συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που όπως ανέφερε συνάντησε και βεβαίωσαν ότι ζητούσαν βοήθεια για να διερωτηθεί επίμονα: Ποια είναι η προτεραιότητά μας. Είναι η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι; Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπηρεσιακός υπουργός επέμεινε ότι από το αλιευτικό αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το ερώτημα «Ποιοι αρνήθηκαν;» με την επισήμανση ότι «ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί». Με τη σειρά τους οι αξιωματικοί του λιμενικού υπογράμμισαν ότι «Σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας» διότι, όπως είπαν, αυτό «προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του» τόνισαν οι λιμενικοί. Σε αυτό το σημείο ο Αλ. Τσίπρας παρενέβη ξανά λέγοντας «Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών – εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη – το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;»
Ο υπηρεσιακός υπουργός παρενέβη λέγοντας ότι «δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν την νομιμοποίηση να κάνουν τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε». Η παρέμβαση του κ. Τουρνά προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρας «Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η FRONTEX. Στη συνέχεια, όταν ο υπηρεσιακός υπουργός επιχείρησε μέσω της ερώτησης που έκανε να καταγραφεί ότι δεν υπήρχε καμία άλλη λύση ανέβηκαν περισσότερο οι τόνοι «Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα” ρώτησε με έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για να προσθέσει ακολούθως πως “αυτό δεν το δέχομαι με βάση την κοινή λογική».