Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 10:25

Ψήφος ομογενών: Ξεκίνησε η διαβούλευση - Τι απαντούν τα κόμματα στον Κ. Μητσοτάκη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς έχει τεθεί από την προηγούμενη Δευτέρα το πρώτο νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στο Βουλή η κυβέρνηση και αφορά στην δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς περιορισμό.

Στην πρόσφατη συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη μεταρρύθμιση του νόμου για την ψήφο των ομογενών.

Ο συγκεκριμένος νόμος για την ψήφο των ομογενών είχε ψηφιστεί το 2019 (ν. 4648/2019) όπου ρυθμίσθηκε η διαδικασία συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και για τα δημοψηφίσματα - για όσους εκλογείς ήταν εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της Επικράτειας, αλλά κατά την ημέρα των εκλογών βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Ο τότε νόμος ωστόσο θέσπιζε επιπλέον προϋποθέσεις και υποχρεώσεις των εκλογέων για υποβολή δικαιολογητικών, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από όπου κι αν βρίσκονται, γεγονός που δυσκολεύει την διαδικασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας δείξει και επικοινωνιακά πως τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, φέρνει νέο ν/σ το οποίο καταργεί όλους τους περιορισμούς, έτσι ώστε οι έλληνες ψηφοφόροι που διαμένουν στο εξωτερικό να μπορούν ανεμπόδιστα να παίρνουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις.

Η νέα ρύθμιση αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται εκτάκτως στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος, στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της καθολικότητας της ψηφοφορίας.

Η διαβούλευση ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα έτσι ώστε μετά να πάρει το δρόμο του κοινοβουλίου στις αρμόδιες επιτροπές.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται στη διαβούλευση και θα εισαχθούν στη βουλή προς ψήφιση απαιτούν τη συναίνεση 200 βουλευτών. Στην ουσία ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση προκειμένου να συναινέσουν με την ψήφο τους.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό χρειάζεται 200 βουλευτές - Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία γιατί θα ήταν ιδιαιτέρως παράξενο, τα κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν παρουσιάστηκε στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους.

  • ΣΥΡΙΖΑ: Ναι μεν, αλλά: Ο μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο κ. Σωκράτης Φάμμελος μιλώντας στο News Βomb είπε ότι διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το χρόνο που δίνεται και στο χώρο της διαβούλευσης. «’Ένα από τα ζητήματα που έθεσα στην κυρία Κεραμέως είναι ότι χρειαζόμαστε χώρο και χρόνο διαλόγου. Δηλαδή εάν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο -και δεν μπει το ν/σ στη Βουλή χωρίς διάλογο, γιατί υπάρχει μια σκέψη να μπει στη Βουλή πολύ γρήγορα η ρύθμιση αυτή- τότε πράγματι πρέπει να υπάρχει σύνθεση. ‘Ενα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούμε πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα. Εμείς θέλουμε να υπάρχει σύνθεση. Γιατί πρέπει να σας πω ότι δεν ξεκινήσαμε από διαφωνία, ξεκινήσαμε από συμφωνία. Και θέλω αυτό να είναι ξεκάθαρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ή τουλάχιστον να υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν».
  • Το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής είναι θετικό επισημαίνει όμως ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και αποσπασματικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης.
  • Το ΚΚΕ εκφράζει αντιρρήσεις με τον βουλευτή κ. Γ. Γκιόκα να σημειώνει μιλώντας στο κανάλι της βουλής ότι , οι Έλληνες μετανάστες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου, έχοντας όμως πιστοποιημένους οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα».
  • Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υποστηρίζει με δήλωσή του λέγοντας τα εξής προς την κυβέρνηση: «Πάλι φέρνουν άλλο νόμο για τους απόδημους Έλληνες. Δυστυχώς είναι αναξιόπιστοι και κυρίως είναι επικίνδυνοι, γιατί νομοθετούν χωρίς να μπορούν να εφαρμόζουν».

Οι νέες ρυθμίσεις

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τα εξής:

  • «Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
  • Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4.
  • Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών».
  • Σε ότι αφορά την παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 , αντικαθίσταται με τη νέα ρύθμιση που έχει ως εξής: « Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».
  • Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών και η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής επίσης οριστικοποιείται αμέσως.
  • Καταργείται η συγκεκριμένη παράγραφος περί εξουσιοδότησης του υπουργείου εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 10:08

Σχετικά Άρθρα

  • Το προφίλ των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα
    Το προφίλ των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

    Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που ο όρος της «διαρροής εγκεφάλων», του γνωστού -πλέον- «brain drain» έκανε την εμφάνισή του στον δημόσιο διάλογο. Οικονομική κρίση, ανεργία και έλλειψη ευκαιριών ήταν οι κύριοι παράγοντες που ώθησαν περίπου 600.000 νέους -κατά κύριο λόγο υψηλά εξειδικευμένους- στο να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

    Πέρα από την ελληνική οικογένεια, το brain drain υπήρξε μία «πληγή» και για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη, η οποία τα τελευταία χρόνια φαίνεται να επουλώνεται. Έτσι, το λεγόμενο «brain gain», η επιστροφή, δηλαδή, στην Ελλάδα των ταλέντων που μετανάστευσαν αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες, έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 350.000 Έλληνες από εκείνους που είχαν μετακομίσει στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021.

    Σύμφωνα με έρευνα της Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, που διεξήχθη από τον Νοέμβριο 2023 έως τον Ιανουάριο 2024 και έχει τίτλο «Θα επέστρεφα αν...», το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε έντονη επιθυμία να επιστρέψει στην Ελλάδα, με το 21% εξ αυτών να δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει μέσα σε ένα χρόνο.

    Το προφίλ όσων θέλουν να γυρίσουν

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων ζει και εργάζεται κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Μικρότερα είναι τα ποσοστά των Ελλήνων του εξωτερικού που βρίσκονται στην Αμερική, τον Καναδά και τη Μέση Ανατολή. Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού είναι άνω των 35 ετών, παραμένουν περισσότερα από έξι χρόνια στο εξωτερικό και το 70% εξ αυτών διαθέτει μεταπτυχιακό, ενώ το 18% έχει διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό τίτλο.

    Οι τομείς απασχόλησής τους περιλαμβάνουν την τεχνολογία (19%), την ακαδημαϊκή κοινότητα (10%) και τον χώρο της υγείας (10%).

    Οι Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν συνήθως έχουν υψηλή εξειδίκευση και σημαντική επαγγελματική εμπειρία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα BrainReGain Mentoring της Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό, κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και απασχολούνται σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων.

    Θετικοί και αποτρεπτικοί παράγοντες επιστροφής

    Οι λόγοι για την επιστροφή ποικίλλουν, ανάλογα την κάθε περίπτωση. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαριάννα Δουκάκου, Γενική Διευθύντρια Πρωτοβουλίας BrainReGain - Ελληνισμός Εν Δράσει, «σημαντικά κίνητρα αποτελούν οι βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες και το καλύτερο επαγγελματικό περιβάλλον στην Ελλάδα». Επιπλέον, πολλοί θέλουν να είναι κοντά στην οικογένειά τους και τους φίλους τους, ενώ άλλοι βλέπουν την επιστροφή ως ευκαιρία να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

    Στον αντίποδα, η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, οι χαμηλότεροι μισθοί και η γραφειοκρατία αποτελούν τους βασικούς αποτρεπτικοί παράγοντες επιστροφής στην Ελλάδα.

    Ανάγκη για μια εθνική στρατηγική επαναπατρισμού

    Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από πλευράς ελληνικής Πολιτείας ότι εκπονείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο θα εκτείνεται από το 2024 έως το 2027 και μία πτυχή του οποίου αφορά ακριβώς στη σχέση της ελληνικής Πολιτείας, της ελληνικής διασποράς και της αντιμετώπισης της νέας γενιάς διασποράς, του «brain drain».

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση Ημερών Καριέρας της ΔΥΠΑ στο εξωτερικό, ενεργή συνεργασία με την Enterprise Greece προκειμένου το ελληνικό επιχειρείν να επικοινωνηθεί με το εξωτερικό, καθώς επίσης και μνημόνιο συνεργασίας με το Study in Greece που σχετίζεται με την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων.

    «Η συνεργασία μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής επαναπατρισμού, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία στην Ελλάδα. Κάθε επιστροφή αποτελεί ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προσθήκη στην οικονομία της χώρας», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δουκάκου.

    Η Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, όπως εξήγησε, έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας με τον ελληνισμό του εξωτερικού, καθώς και την επαναφορά των Ελλήνων και Ελληνίδων που έφυγαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

    Μέσω της πλατφόρμας BrainGain Jobs in Greece, μέσω της οποίας αναδεικνύονται ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν στην Ελλάδα, έχουν προωθηθεί περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας από 100 εταιρείες ενώ το πρόγραμμα BrainReGain Mentoring έχει δεχθεί περισσότερα από 700 αιτήσεις από τις οποίες οι 150 έχουν ανατεθεί σε μέντορες.

    «Το ουσιαστικότερο είναι ότι τόσο τα μέλη μας όσο και ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχουν επαναπατρίσει και εντάξει στο δυναμικό τους εκατοντάδες Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό. Μάλιστα, μεταξύ αυτών των εταιρειών υπάρχουν ορισμένοι "πρωταθλητές" οι οποίοι μέσα σε ένα χρόνο έχουν επαναπατρίσει περισσότερα από 50 άτομα», σημείωσε η κ. Δουκάκου.

    Όπως είπε, καταγράφεται μία συνεχής ροή επιστροφών. «Ωστόσο, χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους. Και αυτή είναι και η ουσία της Συμμαχίας μας», τόνισε.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει απαρτίζουν, συνολικά, 48 εταιρείες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους όπως της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας, του Τουρισμού, των Κατασκευών, του Λιανικού Εμπορίου, της Ναυτιλίας, της Υγείας, των Νομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης.

    «Όλα τα μέλη μας αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία του επαναπατρισμού, όχι μόνο για τους ίδιους ως επιχειρήσεις και στην προσέλκυση ταλαντούχων μυαλών, αλλά και στην αναζωογόνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Παρά τις προκλήσεις, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και η συνέχιση της υποστήριξης αυτών των προσπαθειών είναι απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήματος», τόνισε.

    Περισσότερες πληροφορίες για την Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, στον ιστότοπο: https://brainregain.gr/el και τα κοινωνικά δίκτυα στο LinkedIn, YouTube, Facebook /brainregain.gr.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ήλιδα: Με φόντο το “6ο Αντάμωμα”, συνάντηση για τον πολιτισμό και την ομογένεια
    Ήλιδα: Με φόντο το “6ο Αντάμωμα”, συνάντηση για τον πολιτισμό και την ομογένεια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με τον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλο συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο στη Σοχιά, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Ήλιδας και των ομογενών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Ηλεία, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για το επερχόμενο 6ο “Αντάμωμα” στο χώρο του Τατάνειου Μεγάρου των ομογενών που πλέον έχει εξελιχθεί σε θεσμό.

    Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη δημιουργία Ομοσπονδίας Πολιτιστικών φορέων του Δήμου Ήλιδας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία των φορέων του Εξωτερικού, με τα αντίστοιχα σωματεία του Δήμου και όχι μόνο.

    Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χριστοδουλόπουλος «Έγινε μια πρώτη συνάντηση με τους ομογενείς που βρίσκονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στον τόπο μας και η συζήτηση περιεστράφηκε στο Αντάμωμα που φέτος αναβλήθηκε γιατί πολλοί άργησαν να μας έρθουν και αντί να το κάνουμε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου όπως κάθε χρόνο, αποφασίσαμε να το κάνουμε στις 12 Αυγούστου όπου θα είναι περισσότεροι. Γίνεται μια γιορτή των ομογενών, από σχεδόν όλη την υφήλιο, από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Γερμάνια, την Λατινική Αμερική. Μαζευόμαστε ανταλλάσσουμε απόψεις, γλεντάμε και καλούμε όλους τους φίλους μας και αδελφούς ομογενείς να έρθουν και να περάσουμε μια ωραία βραδιά».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηλείων του New Jersey και ταμίας της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Αγησίλαος Τριανταφυλλόπουλος με καταγωγή από τον Ανεμόμυλο Αμαλιάδας, επεσήμανε πως:

    «Βρεθήκαμε εδώ γιατί νομίζαμε ότι η συνάντηση θα γίνει στις 20 του μήνα αλλά ειδοποιηθήκαμε ότι ο δήμαρχος έπρεπε να φύγει και ότι ο δήμος αποφάσισε να το κάνει στις 12 Αυγούστου.

    Εμείς ως σύλλογοι προσπαθήσαμε και βρήκαμε τον τάφο του Τατάνη που ήταν εγκαταλελειμμένος και με δικά μας χρήματα φτιάξαμε ένα ωραίο μνημείο. Του αξίζει αυτού του ανθρώπου αφού για πολλά χρόνια ενημέρωνε την ομογένεια στην Αμερική.

    Ο “Kήρυκας” που ίδρυσε πριν 103 παραμένει η καλύτερη ελληνική εφημερίδα στην Αμερική”.

    Τέλος, ο Βασίλης Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου Ακροποταμιάς-Ροδιάς του Δήμου Ήλιδας στάθηκε κυρίως στην ανάγκη διοργάνωσης περισσότερων πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που θα επιτευχθεί με την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, που θα πράττει προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Μαζευτήκαμε εδώ με αφορμή το αντάμωμα των Ηλείων. Εμείς ως τοπικοί σύλλογοι είπαμε να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία και να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα συντονιστικό, μια ομοσπονδία έτσι ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την ζωή μας ως πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.

    Το αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου στο κτίριο Τατάνη, θα έχει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Πέρα όμως από τις εκδηλώσεις που κάνουν όλοι οι σύλλογοι εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το συντονιστικό έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε 1-2 εκδηλώσεις στο νομό και ιδιαίτερα στο δήμο Ήλιδας ώστε να δώσουμε άνθηση στον πολιτισμό.

    Καθώς αν εξαιρέσουμε τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού όλο τον άλλο χρόνο δεν υπάρχει τίποτα και εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό.

    Καλούμε τους πολιτιστικούς φορείς της Ηλείας και ιδιαίτερα του δήμου Ήλιδας να έρθουμε σε μια επαφή και να φτιάξουμε αυτό το συντονιστικό που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ζωή και των χωριών μας που έχουν ανάγκη από αυτές τις πρωτοβουλίες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυζωγόπουλος.

  • Ευρωεκλογές: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου - Πόσους σταυρούς βάζω
    Ευρωεκλογές: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου - Πόσους σταυρούς βάζω

    Οι κάλπες για την ανάδειξη εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής (9/6) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

    Οι εκλογείς θα αναδείξουν 21 ευρωβουλευτές, όπως και στις ευρωεκλογές του 2019, από ενιαία ψηφοδέλτια, με την ελληνική επικράτεια να αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

    Συνολικά οι ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι συγκριτικά με τις εκλογές του 2019. Βέβαια, το σύνολό τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον/την πρόεδρο.

    Πόσους σταυρούς βάζω

    Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

    Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

    Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

    Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

    Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του. Για να δείτε που ψηφίζετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

    Ποια έγγραφα χρειάζονται

    Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μήνυμα Κασσελάκη προς Ομογενείς: Η ΝΔ αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή
    Μήνυμα Κασσελάκη προς Ομογενείς: Η ΝΔ αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή

    «Η κυβέρνησης της ΝΔ αρνείται να σας δώσει το δικαίωμα να είστε υποψήφιοι και να εκπροσωπείτε την κοινότητά σας από εκεί που ζείτε», αναφέρει σε μήνυμά του προς τους Ομογενείς ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστολική ψήφο, μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας για επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε μήνυμα, γραμμένο στα αγγλικά, στους Έλληνες Ομογενείς.

    Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσης τονίζει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να δώσει το δικαίωμα στους Ομογενείς να είναι υποψήφιοι και να εκπροσωπούν την κοινότητά τους από εκεί που ζουν. «Σας αξίζει κάτι καλύτερο» γράφει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media o Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμά σας να είστε ισότιμοι πολίτες, όπου κι αν βρίσκεστε».

    Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

    «Προς τους συμπατριώτες μας Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοαυστραλούς, προς τους συμπολίτες μας Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και αλλού, προς τους πολλούς Έλληνες που ζουν εκτός συνόρων και τη διασπορά μας σε ολόκληρο τον κόσμο:

    Πάλι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να σας παραχωρήσει έδρες στο Κοινοβούλιο. Αρνείται να σας δώσει το δικαίωμα να είστε υποψήφιοι και να εκπροσωπείτε την κοινότητά σας από εκεί που ζείτε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί την αλλαγή του νόμου, ώστε κάθε περιοχή της διασποράς να μπορεί να εκπροσωπείται από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο της δικής σας επιλογής. Από κάθε έναν από σας, εάν επιθυμείτε να υπηρετήσετε την πατρίδα σας σε δημόσιες υποθέσεις.

    Η Νέα Δημοκρατία απλώς λέει "όχι" - και χωρίς καμία εξήγηση.

    Σας αξίζει κάτι καλύτερο. Και αξίζετε μια πατρίδα που δεν κατακρίνεται στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα σκάνδαλα κατασκοπείας που πηγάζουν απευθείας από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη - και από τον ανιψιό του.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμά σας να είστε ισότιμοι πολίτες, όπου κι αν βρίσκεστε.

    Και μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει την ηθική στην πατρίδα που όλοι αγαπάμε και μοιραζόμαστε.

    Όλοι αξίζουμε κάτι καλύτερο».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πανελλήνιες 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Ελλήνων του Εξωτερικού
    Πανελλήνιες 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Ελλήνων του Εξωτερικού

    Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των μαθημάτων για τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων των Ελλήνων του Εξωτερικού.

    Οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν τη βαθμολογία τους πατώντας ΕΔΩ και πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

    Στην ίδια εφαρμογή έχουν αναρτηθεί τα στοιχεία των υποψηφίων που κρίθηκαν κατάλληλοι-ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών.

    Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων Ελλήνων του Εξωτερικού, των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων του εξωτερικού έτους 2023 καθώς και τις προθεσμίες εγγραφών στα Τμήματα και στις Σχολές επιτυχίας τους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Οι Έλληνες εξωτερικού ζητούν άρση περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος
    Οι Έλληνες εξωτερικού ζητούν άρση περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

    Η απόφαση της κυβέρνησης για άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα από πλευράς ομογένειας.

    Το Φόρουμ των προέδρων των δευτεροβάθμιων οργανισμών των ΗΠΑ μέσω ανοικτής επιστολής καλεί τους βουλευτές της ελληνικής Βουλής να άρουν όλους τους περιορισμούς που προβλέπει η νομοθεσία, ενώ στην επιστολή συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα για κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου.

    Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και στους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στη νέα Βουλή.

    Την υποστήριξη της ανοιχτής επιστολής ζήτησε από τους απανταχού απόδημους η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως χθες Κυριακή, μία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

    Σύμφωνα με ομογενειακές ιστοσελίδες στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περί τις 600.000 Έλληνες του εξωτερικού από κάθε γωνιά της υφηλίου, καθώς και δεκάδες ομογενειακές κοινότητες και φορείς.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

    «Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές όλων των κομμάτων,

    Εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων του εξωτερικού, σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή ώστε να ακουστεί παντού η φωνή της Ομογένειας.

    Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Λατρεύουμε την πατρίδα μας, πληρώνοντας φόρους εκεί, υποστηρίζοντας τις οικογένειές μας και διαφημίζοντας την Ελλάδα στο εξωτερικό σε κάθε ευκαιρία.

    Στηρίζουμε την πατρίδα μας στα εθνικά της θέματα και είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της στα κράτη που μας φιλοξενούν.

    Για αυτό θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής όπως ορίζει το Σύνταγμα.

    Ζητάμε να αρθούν άμεσα όλοι οι περιορισμοί του Νόμου 4648 στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που έτσι κι αλλοιώς είναι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ να ψηφίσουν ερχόμενοι στη πατρίδα. Ανεξαρτήτου ηλικίας και γενιάς. Άρα γιατί όχι και από το εξωτερικό. Μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι, φοιτητές και γενικά οι Έλληνες που βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στο εξωτερικό.

    · Κατάργηση της διαμονής συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών

    · Κατάργηση της υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

    · Υιοθέτηση Επιστολικής Ψήφου

    Σας ζητάμε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον των πολλαπλών γενεών μας για όσα συμβαίνουν, να κρατήσετε ζωντανούς τους δυνατούς δεσμούς μας με τη χώρα. Άλλωστε το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον.

    Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την άσκηση του δικαιώματος που μάς παρέχει το Σύνταγμα. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παραθυράκια. Το μόνο που ζητάμε είναι να μπορούμε να ασκούμε αυτό το δικαίωμα, ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής μας. Όπως ακριβώς γίνεται με τους πολίτες πολλών άλλων χωρών. Οι Έλληνες του εξωτερικού ούτε είναι, ούτε πρέπει να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

    Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχετε μεταξύ λόγων και πράξεων.

    Η άρση των αντισυνταγματικών περιορισμών σας ζητάμε να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.

    Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, γι' αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Βουλευτή. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εκλογές 2023: Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού
    Εκλογές 2023: Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού

    Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στα συνολικά 102 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο

    Οι 25.610 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια.

    Ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι ανάλογος με εκείνον που ισχύει και εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας. Η διάρκεια της ψηφοφορίας σε όλα τα εκλογικά τμήματα είναι από τις 7.00 μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα.

    Τα δύο εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας (από ένα σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ) είναι αυτά που άνοιξαν πρώτα για τους ψηφοφόρους. Σε αυτά η εκλογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη από τις 00:00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και ολοκληρώνεται στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς η χώρα των καγκουρό έχει +7 ώρες διαφορά με την Ελλάδα. Αντίστοιχα, οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στις τρεις πόλεις της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής, όπου συγκροτήθηκε από ένα εκλογικό τμήμα και συγκεκριμένα στο Λος 'Αντζελες και το Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ και στο Βανκούβερ του Καναδά. Με δεδομένο ότι με αυτές τις πόλεις έχουμε -10 ώρες διαφορά, οι κάλπες εκεί θα ανοίξουν σήμερα στις 17:00 και θα κλείσουν στις 05:00 το πρωί της Κυριακής.

    Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στα συνολικά 102 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο. Τα εκλογικά τμήματα συγκροτήθηκαν κυρίως σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, αλλά και σε γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων, καθώς και σχολεία. Για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων. Σε όσες πόλεις δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός, οι ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη πόλη ή και χώρα.

    Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικά τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων και συγκεκριμένα σε Λονδίνο (4.414), Βρυξέλλες (1.716), 'Αμστερνταμ (1.055), Βέρνη (1.008), Λευκωσία (893), Παρίσι (836), Βερολίνο (810), Μόναχο (731), Χάγη (715) και Λουξεμβούργο (665).

    Για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, ή να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που λειτουργούν από τις 08:00 έως τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

    Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας μαζί τους κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους. Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

    Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων. Υποχρεούνται, όμως, να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

    Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων, ανεξάρτητα αν αυτές οι εκλογές διεξάγονται με λίστα. Πάντως τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα. Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

    Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές δεν κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Όπως συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου, θα περιοριστούν στην καταμέτρηση των φακέλων, χωρίς να τους ανοίξουν και θα ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των ψηφισάντων. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

    Πηγή: protothema.gr

  • Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού
    Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

    Το Σάββατο 24 Ιουνίου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις εκλογές.

    Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους ενεγράφησαν 25.610 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας (έναντι 22.855 στις εκλογές της 20ης Μαΐου), σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.

    Οι αιτήσεις εγγραφής τους είχαν υποβληθεί πριν από τη 17η Μαΐου 2023 και εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος.

    Διευκρινίζεται πως οι εκλογείς εξωτερικού, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 102 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες (έναντι 99 εκλογικών Τμημάτων στις εκλογές της 20ης Μαΐου).

    Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

    Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού καλεί όλους τους Έλληνες εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού:

    • Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.
    • Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.
    • Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

    Η απόφαση:

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο