«Δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το πρόβλημα. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα πολύ σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν πρέπει να πάει χαμένο», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Δεν μπορεί η πολιτεία να είναι αθωράκιστη απέναντι στις φυσικές καταστροφές που εντείνονται από την κλιματική κρίση», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Την κλιματική κρίση που δεν αναγνώριζε βέβαια η ΝΔ στη Μάνδρα και στο Μάτι, αλλά αναγνωρίζει πλέον ο κ. Μητσοτάκης».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας έναντι των φυσικών καταστροφών και στα μέτρα πρόληψης. Άρα το τρίπτυχο είναι πρόληψη, σχεδιασμός και ενίσχυση της πολιτείας και άρα του δημοσίου».
Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως οι πρόσφατες πυρκαγιές έδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές, σε αντίθεση με όσα δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης πριν από ένα μήνα κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: «η έκταση δε των καμένων εκτάσεων δείχνει ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Το 2021 είχαμε την αρνητική πρωτιά σε καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο».
Αναφέρθηκε στην χθεσινή «ανακάλυψη» της δασικής πολιτικής από τον κ. Μητσοτάκη, την οποία στηλίτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σχετική ανακοίνωση, και στην πρόχειρη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «αλλά με τέτοια τρικ επιτρέψτε μου να σας πω επικοινωνιακά, δεν λύνεται το βασικό πρόβλημα. Δεν λύνονται έτσι τα πραγματικά προβλήματα».
Αναφέρθηκε επίσης στα πάρα πολλά κενά στη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών «3.500 θέσεις κενές, είμαστε επίσης αποδέκτες της αγωνίας από τις τοπικές κοινωνίες για τη διαθεσιμότητα των λεγόμενων πτητικών και εναέριων μέσων. Δεν παίρνουμε θέση για όλα αυτά τώρα την ώρα της φωτιάς αλλά, θα ζητήσουμε αναλυτική ενημέρωση από το επιχειρησιακό κέντρο μετά τις πυρκαγιές».
Υπογράμμισε ότι δεν υλοποιούνται οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ότι χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την παρέμβαση της πολιτείας και πως δεν αρκούν τα λόγια απέναντι στην κλιματική κρίση: «προστατεύεται μεν η ανθρώπινη ζωή που είναι το πιο σημαντικό αλλά δεν προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και οι περιουσίες των πολιτών. Δεν μπορεί να καλύπτονται τα ελλείμματα του κράτους με ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα».
Ανέφερε παραδείγματα επικοινωνιακής διαχείρισης από την κυβέρνηση: «συμβαίνει μια καταστροφή; ανακοίνωση ότι Θα μεταφέρω τις υπηρεσίες. Συμβαίνει κάτι άλλο; Θα φέρω έναν Υπουργό από το εξωτερικό. Συμβαίνει κάτι άλλο; Θα ανακοινώσω δασική πολιτική».
Υπενθύμισε πως η δασική πολιτική, που δεν εφαρμόζεται, εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 2019 την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών και την Έκθεση της Επιτροπής Goldammer. Υπήρχαν τότε 5.000 εργαζόμενοι που έκαναν δασοπροστασία, που άνοιγαν δασικές οδούς, αντιπυρικές ζώνες, που έκαναν καθαρισμό κτλ, δούλευαν μέσα στα δάση. Χρειαζόμαστε συγκροτημένη δασική πολιτική και δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο που δεν ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία. Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο κράτους δικαίου ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης του χαρακτήρα και των χρήσεων της έκτασης».
Σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται στο δημόσιο λόγο ότι οι φωτιές μπαίνουν για να τοποθετηθούν στη συνέχεια ανεμογεννήτριες στις καμένες εκτάσεις ξεκαθάρισε: «οι ΑΠΕ, με βάση την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μπορούν να εγκατασταθούν και σε δασικές εκτάσεις επειδή αποτελούν έργα κοινής ωφέλειας. Οι ΑΠΕ είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μάς οδηγήσει στην Πράσινη Μετάβαση, δηλαδή στην κλιματική ουδετερότητα. Αλλά δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για την τοποθέτηση τους. Το ζήτημα είναι να κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις και να γίνονται τα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα για να προστατευθούν οι περιοχές. Ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει εάν δεν κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες περιοχές είναι να καταφέρουν «τα παλιά συμφέροντα» καταπάτησης δασικών εκτάσεων να αλλάξουν τη χρήση γης για δόμηση, δηλαδή κατοικία, ξενοδοχείο, εργοστάσιο, βιοτεχνία, είτε ποιμνιοστάσιο, οτιδήποτε».
Ερωτηθείς για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο Σ. Φάμελλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει μια αποσπασματική λογική αντιμετώπισης των προβλημάτων και των αναγκών της κοινωνίας. Χαρακτήρισε επίδομα και τις αυξήσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και τόνισε πως το market pass δεν είναι λύση. «δομικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, όχι λύσεις «χάνζαπλαστ»», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα για τις αυξήσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων σημείωσε πως: «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για νέο μισθολόγιο αλλά, ουσιαστικά για ένα επίδομα, των 40 ευρώ καθαρά, που δεν καλύπτει φυσικά ούτε τις μειώσεις που έχουν υποστεί εδώ χρόνια λόγω μνημονίων, αλλά ούτε τον πληθωρισμό. Η ΑΔΕΔΥ έχει εκφράσει την αντίθεσή της με την νομοθετική ρύθμιση. Αυτό μάς μετέφερε σε συνάντηση που είχαμε.
Για την επέκταση του market pass σχολίασε ότι είναι αδιέξοδο το να επιδοτείς την ακρίβεια και να μην κάνεις κάτι για να ελέγξεις τις τιμές που έχουν ανέλθει σε υψηλά επίπεδα παρότι έχουν πέσει οι τιμές ενέργειας.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων είπε: «Δεν είναι απλό. Είναι πολύ σημαντικό κι ευαίσθητο θέμα. Εμείς θέλουμε να ψηφίζουν όλες και όλοι οι απόδημοι και να επιλέγουν δικούς τους αντιπροσώπους. Αυτό είναι ένα σύστημα που εφαρμόζουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, χώρες με μεγάλη διασπορά. Για το θέμα αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση την οποία και θα επαναφέρουμε».
«Ζητάμε ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει σ’ αυτή τη συζήτηση για να εξασφαλίζεται το «εκλέγεσθαι», να υπάρχουν αντιπρόσωποι των αποδήμων με βάση το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά ώστε, να μη δίνεται από την άλλη η δυνατότητα να τροποποιηθεί ουσιαστικά το εκλογικό Σώμα».
Ερωτηθείς εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε πως: «δεν σκέφτομαι καν αυτό το ενδεχόμενο τώρα όταν έχουμε μπροστά μας, για παράδειγμα, μια εβδομάδα με πάρα πολύ δύσκολες κοινοβουλευτικές μάχες».
Ο Σ. Φάμελλος έθεσε τα κεντρικά ζητήματα σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ :
Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα και όχι μόνο ένα νέο πρόσωπο που να αναλάβει τη θέση του ή της Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το πρόβλημα. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα πολύ σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν πρέπει να πάει χαμένο.
Χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική πρόταση την οποία θα καταφέρουμε να περάσουμε στην κοινωνία. Άρα και ένα επιτελείο που να μπορεί να αναλύσει τις αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Χρειάζεται να είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι δυνάμεις της παραγωγής, της επιστήμης, της νεολαίας, της διανόησης. Θέλουμε να αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και όχι να έχουμε μια μεγάλη στενοχώρια για την κομματική γραφειοκρατία και την πολυφωνία των τάσεων που γίνεται παραφωνία στο τέλος.
Εάν δεν τα αλλάξουμε όλα αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση ένα λαμπρό νέο πρόσωπο, μια προσωπικότητα, άνδρας ή γυναίκα να κάνει τη διαφορά. Άρα πρέπει να μιλήσουμε για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει να είναι ένα πραγματικό ευρωπαϊκό αριστερό προοδευτικό κόμμα. Είναι ανάγκη και προσωπικό μου αίτημα. Προτιμώ να συζητήσουμε γι’ αυτό, παρά για υποψηφιότητες.
Τόνισε πως παρότι το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπεραπαιτητικό λόγω του καλοκαιριού, δεν χωρούν καθυστερήσεις: «δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε και γιατί πιθανά μια άλλη πολιτική δύναμη να καλύψει το κενό. Εάν δεν απαντήσουμε στις ανάγκες της κοινωνίας, η κοινωνία δεν θα περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι και να επιταχύνουμε το βηματισμό, αλλά και να παράγουμε υπεραξίες εσωτερικά. Θα κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τώρα μέχρι την εκλογή προέδρου, μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη, για να μιλήσει στην ελληνική κοινωνία για νέο κόμμα και νέα πρόταση; Αυτό είναι ένα στοίχημα για τους υποψήφιους. Σε αυτό πρέπει να κριθούμε».
Ερωτηθείς για το εάν είναι υπέρ της διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε:
Θα πρέπει να γίνει μια πολιτική συζήτηση και στο κόμμα και στην κοινωνία για το νέο κόμμα και τη νέα πολιτική πρόταση. Γιατί οι υποψηφιότητες έχουν και την ευθύνη να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν κόσμο και εκτός του κόμματος για να γραφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν είναι μια εσωτερική συζήτηση.
Αν την αντιληφθούμε ως μία εσωτερική συζήτηση, δηλαδή να ψηφίσουμε εμείς, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ποιον θέλουμε καλύτερο για εμάς, θα έχουμε χάσει κάτι. Το όποιο πρόσωπο πρέπει ν' απευθύνεται διευρυμένα στην κοινωνία. Ψηφίζουμε για ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να εκφράσει έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα γίνει κυβέρνηση. Γιατί χρειάζεται κυβερνητική λύση για ν’ αλλάξει η κοινωνία. Άρα η συζήτηση μπορεί να γίνει και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Αναφέρθηκε τέλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές:
Είναι μια ευκαιρία και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μιλήσει για τρία βασικά πράγματα. Πρώτον για τα δημόσια αγαθά. Δεν μπορεί τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα στηρίξουμε να μη μιλήσουν για την ανάγκη το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό, ειδικά όταν οι Δήμοι, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, έκαναν το δημοψήφισμα για τη ΔΕΥΑΘ το 2014. Δεν μπορούν να μη μιλήσουν για την ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων όταν, σήμερα στη Θεσσαλονίκη προωθείται ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ, η ιδιωτικοποίηση μιας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων που χωροθετείται μάλιστα στη ζώνη προστασίας της λίμνης Κορώνειας.
Θέλουμε ισχυρούς Δήμους, στελεχωμένους που θα εξασφαλίζουν την Αυτοδιοίκηση, που δε θα είναι το φτωχό, μακρύ χέρι του κράτους. Θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σίγουρα σε παρατάξεις που εκφράζουν κι άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά στη βάση κάποιων αρχών. Οι αυτοδιοικητικές αρχές πρέπει να υπάρχουν στα αυτοδιοικητικά σχήματα. Δεν είναι ανεξαρτήτως των προγραμμάτων και των δεσμεύσεων η συμμετοχή μας σε σχήματα.
Η αρχή μας, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να μην έχουμε δημαρχοκεντρικά σχήματα που εκλέγονται από κοινωνική μειοψηφία . Να έχουμε τουλάχιστον ένα δεύτερο γύρο, για να υπάρχει το 50% συν 1.
Τρίτον, η δύναμη των Κοινοτήτων. Θέλουμε οι Κοινότητες να έχουν αιρετούς που να μπορούν να έχουν αρμοδιότητες και να υπάρχουν και αυτόνομα τοπικά σχήματα. Δεν μπορεί ο Τρίλοφος που είχε 8.000 κατοίκους, να μην έχει Κοινότητα, δηλαδή ένα Κοινοτικό Συμβούλιο που να εκλέγεται με ψηφοδέλτια που διαμορφώνονται τοπικά, όχι δηλαδή μόνο με το ψηφοδέλτιο του εκλεγμένου Δημάρχου και μετά να έχει κάποιες αρμοδιότητες και πόρους.
Χρειάζεται τέλος να βγάλουμε νέα αυτοδιοικητικά στελέχη, χρειάζεται να υπάρχουν νέοι ενεργοί πολίτες, νέοι και νέες, οι οποίοι να στελεχώνουν ψηφοδέλτια και να είναι αιρετοί αύριο. Για να υπάρχει ένα νέο πολιτικό δυναμικό.