Τη βαθιά οδύνη του για τον θάνατο των 2 πιλότων του Canadair, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, δίνοντας τη μάχη με τις φλόγες για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των συνανθρώπων τους, εξέφρασε ο Διονύσης Καλαματιανός, σε τηλεοπτική του παρουσία στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους. Αυτή τη στιγμή, για να δείξουμε ευγνωμοσύνη προς τους δύο πιλότους και να τιμήσουμε τη μνήμη τους, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη σωστή συντήρηση των μέσων και στην αγορά νέων, σύγχρονων μέσων και εξοπλισμού. Όπως, επίσης, θα πρέπει να εστιάσουμε στη μισθολογική αναβάθμιση των πιλότων μας που λειτουργούν και υπηρετούν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός που πρόσφατα επισκέφθηκε τη βάση στην Ελευσίνα που βρίσκονται τα Canadair, μίλησε με τους πιλότους και επισήμανε ότι είναι παλιά και βγάζουν βλάβες.
Επομένως, το ζήτημα είναι να γίνουν οι σωστές ενέργειες, ώστε να αγοραστούν καινούργια πτητικά μέσα που θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά και θα προστατεύουν τους πιλότους μας. Υπάρχει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» -ύψους πάνω από 1,4 δισ. ευρώ- και δεν έχει αξιοποιηθεί, παρά μόνο 65 εκατ. ευρώ για έναν διαγωνισμό για αγορά πυροσβεστικών.»
Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία, που θα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση.
«Το 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα πλήρες σχέδιο -το πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ- για την Πολιτική Προστασία, για την προστασία των δασών και για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που στην πορεία έμεινε στα συρτάρια.
Το 2021, η κυβέρνηση -μετά τη μεγάλη καταστροφή- εμφάνισε ένα άλλο σχέδιο το οποίο έχει μείνει και αυτό στα χαρτιά. Δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει οργανόγραμμα Πολιτικής Προστασίας και οι υπουργικές αποφάσεις δεν εκδίδονται. Ουσιαστικά, εδώ και τρία χρόνια λειτουργούμε με νομοθεσία προηγούμενων ετών.»
Κλείνοντας, ο Ηλείος Βουλευτής επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να συνδράμει και να συναινέσει σε αναγκαίες και υλοποιήσιμες προτάσεις, με σκοπό τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού επιχειρησιακού σχεδίου απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών.
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνο το σχέδιο της εκκένωσης και της αποζημίωσης. Χρειάζονται αντιπυρικές ζώνες, τοπικά σχέδια, καλύτεροι καθαρισμοί δασών και αγροτική οδοποιία.
Βεβαίως το 112 -που ξεκίνησε πιλοτικά να λειτουργεί από τον Μάιο του 2019- είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, όμως, δεν μπορεί να είναι το μοναδικό. Και θυμίζω ότι οι αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 στην Ηλεία, στην Εύβοια, στην Αττική, που κάηκαν σπίτια και περιουσίες, ακόμα δεν έχουν δοθεί. Χρειάζεται, λοιπόν, έμφαση στην πρόληψη, στην προετοιμασία, στην αντιμετώπιση και την αποκατάσταση.»