Τρίτη, 15 Αυγούστου 2023 11:34

Ηλεία: Τα μηνύματα των τοπικών αρχόντων για το Δεκαπενταύγουστο

Γράφτηκε από τον

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Τιμούμε την Παναγία μας, την Μητέρα όλων μας!

Λαμπρή ημέρα για την Ορθοδοξία, την Ελλάδα, για τους απανταχού Έλληνες, η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Μητέρας όλων μας, του πιο γλυκού και οικείου προσώπου της Πίστης μας, του διαχρονικού παραδείγματος ταπεινότητας και ανιδιοτέλειας.

Κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει, στέλνοντας μήνυμα δύναμης, ελπίδας και αισιοδοξίας.

Η Μεγαλόχαρη, μας εμπνέει αγάπη, σύμπνοια και ενότητα. Μας οπλίζει με θάρρος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία.

Εύχομαι ο φετινός εορτασμός να είναι η ευκαιρία ουσιαστικής λατρείας στην Παναγία μας και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και ας φωτίσει τις καρδιές μας με αισιοδοξία.

Ας διατηρήσουμε άθικτες τις αξίες μας και με περίσκεψη και συνέπεια, να κοιτάξουμε μπροστά, στις καλύτερες ημέρες που θα έρθουν για τον τόπο και την χώρα μας.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, καθώς και σε όλες τις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!

Μήνυμα για τον Δεκαπενταύγουστο από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο

Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας εορτάζεται αύριο η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας είναι συνυφασμένο με την αγάπη, τη φροντίδα, την παρηγοριά, τη συμπόνια, την εμψύχωση και την ελπίδα. Είναι η Οδηγήτριά μας και γίνεται πάντα η πηγή άντλησης πίστης, δύναμης και υπομονής στις δύσκολες στιγμές. Εύχομαι, αυτές οι αξίες, να μας εμπνέουν πάντα και να μας καθοδηγούν στη ζωή μας.

Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο.

Βασίλειος Κων. Γιαννόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας

Μήνυμα για τον Δεκαπενταύγουστο από τον Δημήτρη Νικολακόπουλο

Γιορτάζουμε και φέτος το «Πάσχα του καλοκαιριού», την κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Μητέρας όλων μας, της πηγής του θάρρους και της δύναμής μας. Η Παναγιά μας είναι η πρώτη που προσφωνούμε και επικαλούμαστε στα δύσκολα και στα εύκολα. Αυτή στην οποία καταφεύγουμε για στήριξη, στην οποία πάντα προστρέχουμε μέσω της προσευχής για προστασία, παρηγοριά και βοήθεια.

Στέλνουμε και φέτος το Δεκαπενταύγουστο μήνυμα αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης αλλά και ελπίδας, ενότητας, εθνικής ομοψυχίας, σύμπνοιας και συνεργασίας. Για να ατενίζουμε με αισιοδοξία και θάρρος κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία και κάθε πρόκληση σαν άτομα αλλά και σαν κοινωνικό σύνολο.

Εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο για την μεγάλη αυτή γιορτή της ορθοδοξίας!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού

Δημήτρης Γεωρ. Νικολακόπουλος

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

Αγαπητές μου συνδημότισσες,

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της Ορθοδοξίας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, γιορτάζει η Στρατηγός, η Νύμφη, η Παρηγορήτρια, η Γιάτρισσα. Ο λαός μας της έχει δώσει εκατοντάδες ονόματα για να περιγράψει τη Μεγαλοσύνη Της και τις αμέτρητες δυνάμεις Της.

Η Παναγία, διαχρονικό παράδειγμα ταπεινότητας και ανιδιοτέλειας, είναι εκείνη στην οποία στρεφόμαστε καθημερινά στις δύσκολες στιγμές μας για να πάρουμε θάρρος, δύναμη και παρηγοριά.

Η Υπεραγία Μητέρα όλων μας, αποτελεί ανεξάντλητη πηγή δύναμης και ελπίδας σε κάθε αγώνα και προσπάθεια της ατομικής και συλλογικής ζωής. Διαχρονικά η πίστη στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας συμβολίζει και νοηματοδοτεί το μεγαλείο της υπομονής, της ταπεινότητας και της χωρίς τέλους αγάπης, γεμίζοντας την ψυχή μας με φως και αισιοδοξία.

Ας αντλήσουμε και φέτος αστείρευτη δύναμη από τη χάρη Της και ας εορτάσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή της θρησκείας μας με το βλέμμα στραμμένο στον συνάνθρωπο.

Ενωμένοι και ομόψυχοι ας προσπαθήσουμε για το κοινό καλό.

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΜΠΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

Με ελπίδα και αισιοδοξία τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο!

Ο Ελληνισμός τιμά την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Παναγία μας που είναι διαχρονικό παράδειγμα ταπεινότητας και ανιδιοτέλειας, η οποία φυλάσσει πάντα υπό την σκέπη της τις ελπίδες του λαού μας.

Στην Παναγία μας στρεφόμαστε σε όλες τις δύσκολες στιγμές για να πάρουμε θάρρος και να βρούμε στήριγμα. Ας αντλήσουμε και φέτος δύναμη από την χάρη της και ας γιορτάσουμε την μεγάλη γιορτή της θρησκείας μας με το βλέμμα στραμμένο στον συνάνθρωπο, με ενότητα και σύνεση, συγχώρεση και συγκατάβαση, με πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία και με την καθοδήγηση της Παναγίας μας να οδηγηθούμε στην ευημερία και την πρόοδο.

Εύχομαι σε όλους τους συνδημότες μου, στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες, σε όλο τον κόσμο, χρόνια πολλά, με υγεία και ευλογία!

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Το πρόσωπό Της αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της υπομονής, της ταπεινότητας και της μητρικής αγάπης. Σε Εκείνη καθημερινά οι χριστιανοί εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες, τους φόβους, τις ανησυχίες μας και παίρνουμε δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε.

Η γιορτή της Παναγίας ας γεμίσει την καρδιά μας με ελπίδα και αισιοδοξία!

Ας αντλήσουμε και φέτος αστείρευτη δύναμη από τη χάρη Της και ας εορτάσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας με το βλέμμα στραμμένο στον συνάνθρωπο.

Εύχομαι ολόψυχα στις εορτάζουσες, στους εορτάζοντες και σε όλον τον κόσμο να έχουν χρόνια πολλά με υγεία.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Ιωάννης Λέντζας

Μήνυμα Δημάρχου Πηνειού για την Θεομητορική εορτή

Μήνυμα Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

«Η Παναγία Θεοτόκος και Θεομήτωρ, διαχρονικό παράδειγμα ταπεινότητας, υπομονής ,ανιδιοτέλειας και Ελπίδας, είναι Εκείνη στην οποία στρεφόμαστε καθημερινά στις δύσκολες στιγμές μας για να πάρουμε θάρρος, δύναμη και παρηγοριά.

Η Παναγία, η Ελεούσα, η Καθολική, είναι η Μάνα όλων μας που μας ενώνει μέσα από την Ζωοδόχο αγάπη Της!

Η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αγγίζει και ενώνει άπαντες, πιστούς και μη, Χριστιανούς Ορθόδοξους και μη, γιατί η ζεστή αγκαλιά Της και η φωτεινή αγάπη Της ξεπερνά κάθε όριο και όλοι στο βλέμμα Της γινόμαστε παιδιά Της.

Η Παναγία Θεοτόκος και Αειπαρθένος Μαρία μας με την Κοίμησή της, ετοιμάζει μια ένδοξη διάβαση από τον θάνατο προς τη Ζωή, επειδή η ίδια «μετέστη προς την ζωήν».

Εύχομαι ολόθερμα, Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες , τους εορτάζοντες και σε όλο τον κόσμο!»

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Αυγούστου 2023 22:20

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Με καύσωνα ο Δεκαπενταύγουστος - Που έφτασε ο υδράργυρος
    Ηλεία: Με καύσωνα ο Δεκαπενταύγουστος - Που έφτασε ο υδράργυρος

    Οριακά ξεπέρασε τους 40oC ο υδράργυρος στην Ηλεία ενώ πολλές περιοχές ξεπέρασαν τους 39oC το Δεκαπενταύγουστο.

    Δείτε τις θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ηλεία:

    • Ωλένη: 40,1oC
    • Φράγμα Πηνειού: 39,6oC
    • Πηνεία: 39,3oC
    • Αμαλιάδα: 39,4oC
    • Βαρθολομιό: 38,5oC
    • Πύργος: 38,1oC
    • Ανδρίτσαινα: 35,9oC
    • Ζαχάρω: 33,8oC
  • Αμαλιάδα: Με κατάνυξη ο εορτασμός της Παναγίας στη Φραγκαβίλα
    Αμαλιάδα: Με κατάνυξη ο εορτασμός της Παναγίας στη Φραγκαβίλα

    Με τη μεγάλη συμμετοχή των πιστών εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Φραγκαβίλας στην Αμαλιάδα.

    Από νωρίς το πρωί έως πολύ αργότερα οι πιστοί προσκήνυσαν την ιερή εικόνα της Παναγίας, άναψαν ένα κερί ή μια λαμπάδα, προσευχήθηκαν και κοινώνησαν.

    Οι περισσότεροι κάτοικοι από την Αμαλιάδα επέλεξαν την Φραγκαβίλα για το Δεκαπενταύγουστο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που θέλησαν να μεταβούν σε άλλές ιστορικές μονές και ναούς στην περιοχή.

    Παρών ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

    Fragkavila 2

    Fragkavila 3

    Fragkavila 4

    Fragkavila 5

    Fragkavila 6

    Fragkavila 7

    Fragkavila 8

  • Τους 42 βαθμούς άγγιξε το θερμόμετρο τον Δεκαπενταύγουστο - Οι οκτώ «καυτές» πόλεις
    Τους 42 βαθμούς άγγιξε το θερμόμετρο τον Δεκαπενταύγουστο - Οι οκτώ «καυτές» πόλεις

    Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Πέμπτη 15/08 .

    Όπως στον χάρτη που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία φαίνεται να καταγράφεται στα Βραχναίικα Αχαΐας με 42.1 °C .

    Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35,2 °C , ενώ 174 από τους 488 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C , από τους οποίους οι 30 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40 °C. . .

    Δείτε τον χάρτη με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τον Δεκαπενταύγουστο:

    MaxT_Aug15.jpg

    Πηγή: cnn.gr

  • Σκαφιδιά: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Παναγίας στο ιστορικό μοναστήρι (photos & video)
    Σκαφιδιά: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Παναγίας στο ιστορικό μοναστήρι (photos & video)

    Από τη μεγαλύτερη προσέλευση πιστών τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Σκαφιδιάς στο δήμο Πύργου. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν τόσο κατά την είσοδο των πιστών στη μονή, όσο και για να προσκυνήσουν την Ιερή εικόνα της Παναγίας.

    Στην Επίσημη Δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Μπράμος, Θεοδωρής Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, οι αντιδήμαρχοι Πύργου, Δημήτρης Τζουανόπουλος και Γιώργος Κάρδαρης ο πρώην δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας Γρηγόρης Κατσώλης, κ.α.

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στον εξωτερικό χώρο της Μονής.

    Δείτε video και φωτογραφίες:

    Skafidia 2

    Skafidia 3

    Skafidia 4

    Skafidia 5

    Skafidia 7

    Skafidia 8

    Skafidia 9

    Skafidia 6

    Skafidia 10

    Skafidia 11

    Skafidia 12

    Skafidia 13

    Skafidia 14

    Skafidia 15

    Skafidia 16

  • Δεκαπενταύγουστος: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σήμερα
    Δεκαπενταύγουστος: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σήμερα

    Προσαύξηση 75% στο ημερομίσθιό τους δικαιούνται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που εργάζονται σήμερα, την αργία του Δεκαπενταύγουστου, όπως εξηγεί η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας.

    Η 15η Αυγούστου, η οποία εφέτος (2024) συμπίπτει με ημέρα Πέμπτη, έχει καθοριστεί από τον νόμο ως υποχρεωτική αργία (αρθ. 193 ΠΔ 80/2022, αρθ. 60 ν. 4808/2021). Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ως προς την αμοιβή της Πέμπτης 15 Αυγούστου 2024 ισχύουν τα εξής:

    Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

    Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται, χωρίς κάποια προσαύξηση, το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

    Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

    Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται

    • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν,
    • στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
    1. αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν,
    2. αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

    Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    • Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
    • Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
    • Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

    Πηγή: cnn.gr

  • Δεκαπενταύγουστος: Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοικτά σήμερα – Πώς θα λειτουργήσουν την Παρασκευή
    Δεκαπενταύγουστος: Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοικτά σήμερα – Πώς θα λειτουργήσουν την Παρασκευή

    Σε κάθε επίσημη αργία, όπως σήμερα Πέμπτη 15 Αυγούστου, υπάρχουν εξαιρέσεις

    Η 15η Αυγούστου, η οποία φέτος (2024) συμπίπτει με ημέρα Πέμπτη, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία (αρθ. 193 ΠΔ 80/2022, αρθ. 60 ν. 4808/2021).

    Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

    Ως εκ τούτου, τα εμπορικά καταστήματα αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστές. Ωστόσο, όπως και σε κάθε επίσημη αργία υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι σήμερα, ανοικτά θα παραμείνουν τα εξής σούπερ μάρκετ:

    – Shop&Go του ΑΒ Βασιλόπουλου

    – Επιλεγμένα καταστήματα LIDL

    – OK Market

    – Και όλα τα μίνι μάρκετ που ανοίγουν σε Κυριακές και λοιπές αργίες

    Γενικά Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Market in, My Market, Γαλαξίας, Κρητικός θα είναι κλειστά.

    Πώς θα λειτουργήσουν στις 16 Αυγούστου

    Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα εκμεταλλευτούν και την Παρασκευή και δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους πριν από τη Δευτέρα, η Παρασκευή 16 Αυγούστου είναι μια κανονική εργάσιμη ημέρα, ως εκ τούτου, σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και καταστήματα λιανικής λειτουργούν κανονικά.

    Αναλυτικά το ωράριό τους:

    ΑΒ Βασιλόπουλος: 08:00 – 21:00
    Σκλαβενίτης: 08:00 – 21:00
    Μασούτης: 08:00 – 21:00
    Κρητικός: 08:00 – 21:00
    My Market: 08:00 – 21:00
    Γαλαξίας: 08:00 – 21:00
    LIDL: 07:45-21:00
    Τα εμπορικά λειτουργούν 09:00 – 21:00.

    Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

    Ως προς την αμοιβή της Πέμπτης 15 Αυγούστου 2024 ισχύουν τα εξής:

    Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

    Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

    Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

    Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

    1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

    2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

    α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

    β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

    Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

    Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

    Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

    Πηγή: in.gr

  • Με κατάνυξη η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου - Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων η Τήνος
    Με κατάνυξη η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου - Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων η Τήνος

    Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, σήμερα, 15 Αυγούστου, το επίκεντρο των οποίων είναι ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας στην Τήνο.

    Πλήθος πιστών από όλα τα μέρη της χώρας συρρέει στο νησί των Κυκλάδων για να προσκηνύσουν γονυπετείς την ντυμένη με κόκκινο χαλί λεωφόρο της Μεγαλόχαρης για να εκπληρώσουν το τάμα τους.

    Αργότερα θα τελεστεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της αγίας εικόνας.

    Το απόγευμα της Τετάρτης (14/8) στην Τήνο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, με κατάθεση στεφάνων για τον Τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη» από ιταλικό υποβρύχιο σε ειρηνική περίοδο, ανήμερα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το 1940.

    Σήμερα θα ακολουθήσει ρίψη στεφάνων στη θάλασσας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που εκπροσωπεί τον Πρωθυπουργό, ο οποίος φέτος θα βρεθεί στα Χανιά, και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις.

    Όταν ο θάνατος της Θεοτόκου γίνεται «Κοίμηση»

    Σήμερα, όμως, δεν γιορτάζεται μόνο η κοίμηση και η ταφή της Θεοτόκου, αλλά η ταφή, η ανάσταση και η μετάστασή Της στους ουρανούς.

    Η Αγία Μητέρα, δέχεται τη μοίρα της και έτσι η έννοια του θανάτου μεταστρέφεται σε «κοίμηση», «θεία μετάσταση» και «εκδημία» ή «ενδημία» προς τον Κύριο. Και εάν ακόμη λεχθεί «θάνατος», είναι θάνατος ζωηφόρος και «αρχή δευτέρας υπάρξεως», της αιωνίου, κατά τον ιερό Δαμασκηνό.

    Πότε εκοιμήθη η Θεοτόκος;

    Δεν είναι γνωστό, όμως, πότε εκοιμήθη η Θεομήτωρ, καθώς η Καινή Διαθήκη δεν αναφέρεται στην χρονολογία της δίνει πληροφορίες. Για την εκδημία Της μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας γι' αυτό το Θεομητορικό γεγονός.

    Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, εκοιμήθη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν.

    Η αγάπη και η μνημόνευση της Εκκλησίας δεν επικεντρώνονται στο ιστορικό και πραγματικό πλαίσιο, αλλά στην ουσία και στο νόημα του θανάτου Της, μνημονεύοντας τον θάνατο Αυτής που ο Υιός της, σύμφωνα με την πίστη μας, κατέβαλε τον θάνατο, ανέστη εκ νεκρών, και μας υποσχέθηκε την τελική ανάσταση και τη νίκη της αθάνατης ζωής.

    Στην Κοίμηση, μας αποκαλύπτεται όλο το χαρμόσυνο μυστήριο αυτού του θανάτου και γίνεται χαρά μας, επειδή η Παρθένος Μαρία είναι μία από μας. Ο ίδιος ο θάνατος γίνεται ζωή θριαμβεύουσα. Έτσι στη γιορτή δεν υπάρχει ούτε λύπη, ούτε νεκρώσιμα μοιρολόγια, ούτε στενοχώρια, αλλά μόνο φως και ζωή.

    Εορτάζεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Νέο Ημερολόγιο σήμερα, 15 Αυγούστου, και στις 28 Αυγούστου σύμφωνα με το Παλαιό (Παλαιoημερολογίτες).

    Στις λοιπές ορθόδοξες και καθολικές χώρες του κόσμου, η Κοίμησή Της τιμάται με λιγότερο εμφατικό τρόπο, στις περισσότερες από τις οποίες ο Δεκαπενταύγουστος είναι επίσημη αργία, όπως και στην Ελλάδα.

    Από τον 10ο αιώνα χρονολογείται η νηστεία

    Κατά την Ορθόδοξη παράδοση, είθισται περίοδος νηστείας για τη συγκεκριμένη εορτή, που καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, εκείνη πριν την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και εκείνη πριν της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου.

    Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται το ψάρι. Κατά τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός κι αν η γιορτή πέσει σε ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι.

    Από την Τήνο μέχρι την Παναγία Σουμελά με κατάνυξη οι εορτασμοί

    Στην Τήνο, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

    Παράλληλα, στο νησί οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» στο λιμάνι ανήμερα της Παναγιάς.

    Στην Παναγία Σουμελά, σύμβολο της ποντιακής πίστης, πανελλήνιο προσκύνημα αποτελούν η εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο σταυρός του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου, επίσης δώρο του αυτοκράτορα Δαυίδ του Κομνηνού.

    Εκεί, στις πλαγιές του Βερμίου, χιλιάδες προσκυνητές, καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν και φέτος στις ιερές ακολουθίες και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Θρύλοι και παράδοση

    Στην Πάρο, γιορτάζει η Παναγία της Εκατονταπυλιανής. Ο ναός της, για τον οποίο υπάρχουν δύο ονομασίες, «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή», βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, Παροικιά.

    Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.

    Άλλοι θρύλοι αναφέρονται στην Αγία Ελένη που, στον δρόμο για τους Άγιους Τόπους προκειμένου να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε έναν μικρό ναό που βρισκόταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής.

    Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής, ο οποίος, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αι.

    Φημολογείται, επίσης, ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.

    Στην Κοζάνη, ξεχωριστός είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, του δήμου Βοΐου, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1603, ενώ πρόσφατη έρευνα την χρονολογεί στον 13ο αι. Πιστοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας επισκέπτονται το μοναστήρι, για να προσκυνήσουν την εικόνας Της.

    Οι «καβαλάρηδες της Σιάτιστας»

    Άξιο λόγου, το έθιμο των «καβαλάρηδων της Σιάτιστας» που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, καθώς ιππείς από τη Σιάτιστα και τη γύρω περιοχή επισκέπτονται το μοναστήρι πάνω στα καταστόλιστα άλογά τους. Το πανηγύρι έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν αποτελούσε ευκαιρία για τους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά και έχει χαρακτηριστεί ως πανηγύρι λεβεντιάς και τόλμης.

    Στο νησί του Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο, από το βράδυ της παραμονής γίνεται η έξοδος του επιταφίου της Παναγίας υπό τη συγκινητική μελωδία των Εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες.

    Στο νησί της Ορθοδοξίας, την Πάτμο, όπου βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι της Αποκάλυψης, ο επιτάφιος περιφέρεται από τους μοναχούς στα σοκάκια του νησιού, ενώ οι καμπάνες ηχούν ασταμάτητα.

    Στα Ζαγοροχώρια, φημισμένα σε όλη την Ελλάδα για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και δίνουν την ευκαιρία για τρικούβερτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους σκοπούς.

    Στη Θάσο, στο χωριό Παναγιά, μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, οι πιστοί μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας όπου παρακάθονται στο γιορτινό τραπέζι που περιλαμβάνει πατάτες, ρύζι και μοσχάρι στιφάδο.

    Στη Μυτιλήνη, η Παναγιά η Αγιασώτισσα προσφέρει ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του Ανατολικού Αιγαίου. Πολλοί προσκυνητές με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης περπατούν 25 ολόκληρα χιλιόμετρα για να φτάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Στη γραφική κωμόπολη της Αγιάσου βιώνει κανείς όλη την ατμόσφαιρα ενός γνήσιου νησιώτικου πανηγυριού.

    Στην Κάρπαθο, το νησί της Δωδεκανήσου, η Παναγιά στην Όλυμπο γιορτάζεται με τον πιο κατανυκτικό τρόπο. Εδώ, οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος για την Παναγία που «έφυγε». Αποκορύφωμα του εορτασμού είναι ο παραδοσιακός Κάτω Χορός που ξεκινά από τους άντρες σε σταθερό, αργόσυρτο βήμα και κατανυκτική διάθεση. Ακολουθούν οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς παραδοσιακές γιορτινές στολές τους.

    Στην Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, τα φιδάκια της Παναγιάς προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, που βεβαιώνουν με τα μάτια τους ένα μοναδικό φαινόμενο. Κάθε 15 Αυγούστου μικρά άκακα φιδάκια εμφανίζονται στον τρούλο της εκκλησίας.

    Σύμφωνα με τον μύθο, πρόκειται για τις καλόγριες ενός παλιού μοναστηριού που υπήρχε στη περιοχή, οι οποίες προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των πειρατών παρακάλεσαν την Παναγιά να τις μεταμορφώσει σε φίδια.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η Παναγία στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τη συνείδηση του ελληνισμού
    ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η Παναγία στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τη συνείδηση του ελληνισμού

    Με τη φράση «φορείς τον ήλιο φόρεμα, σκαμνί σου το φεγγάρι, για να ακουμπάς τα πόδια σου και γύρω στα μαλλιά σου στεφάνι δωδεκάστερο», ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Κωστής Παλαμάς, απευθύνεται στην Παναγία, στο έργο του «η φλογέρα του βασιλιά». Ο ζωγράφος Νικόλαος Λύτρας φαντάζεται και απεικονίζει τη Θεοτόκο ένθρονη ενώ ο Νικόλαος Γύζης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, δηλώνει ότι θαυμάζει την «Πλατυτέρα». Το έργο αυτό ζωγραφίζει το 1890 ο Πολυχρόνης Λεμπέσης και σήμερα βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, στην Αθήνα. Ως «Πάσχα του καλοκαιριού» περιγράφει, άλλωστε, τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.

    «Δίπλα στην ορθόδοξη υμνολογία και αγιογραφία αναπτύσσεται μια συναρπαστική ποίηση, μια γοητευτική πεζογραφία και μια μεγαλειώδης ζωγραφική που με άπειρες παραλλαγές υμνολογεί και δοξάζει την Παναγία» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Τρίτος.

    Οι αναφορές στην πεζογραφία

    Παρουσιάζοντας σχετικές αναφορές από την πεζογραφία, συμπληρώνει το απόσπασμα του Κωστή Παλαμά με τους στίχους: «και δέρνουν τα πλευρά σου φτερούγια σαν του σταυραετού, με εκείνα για να τρέχεις από του παράδεισου το φως στης κόλασης τη νύχτα». Από την πλευρά του ο Φώτης Κόντογλου σε ένα εμπνευσμένο κείμενό του για την Κοίμηση της Θεοτόκου γράφει: «σήμερα το αγέρι φυσά γλυκύτερα στα κουρασμένα πρόσωπά μας, τα δέντρα σαν να γενήκανε πιο χλωρά, το αυγουστιάτικο κύμα σαν να αρμενίζει δροσερό μέσα στο πέλαγο, και αφρίζει φουσκωμένο από χαρά μεγάλη, το κάθε τι πανηγυρίζει και αγάλλεται. Ω! Τι θάνατος λοιπόν είναι αυτός, του γέμισε την οικουμένη και τις καρδιές μας με τη χαρά της Αθανασίας».

    Ένας από τους σύγχρονους λογοτέχνες, ο Νίκος Πεντζίκης λέει με νόημα: «γονατίζω στα πόδια, στα πόδια της παντοτεινής του μητέρας, κόρης, Παρθένου. Δέξου τις παρακλήσεις αναξίων σου ικετών, κορυφή δυσανάβατη στους λογισμούς, βάθος δυσθεώρητο στα άτια, καθέδρα βασιλική που βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα. Άστρο που φανερώνει τον ήλιο. Αγρέ που βλασταίνει την ευφορία της συμπόνιας. Τραπέζι στρωμένο με χορταστική αφθονία. Λιβάδι που ξανανθίζει τη δύναμη, αυτή του πασχαλιάτικου αμνού. Λιμάνι όσων κινδυνεύουν, πρεσβεία, μεσιτεία, εξίλασμα του κόσμου, λύτρωση ουρανός όλων των ημερών».

    Ο πεζογράφος Σπύρος Μελάς σε ένα πανέμορφο κείμενό του το 1949 γράφει, μεταξύ άλλων, «η λατρεία μας σε σένα είναι υφασμένη με αυτή την εθνική μας ύπαρξη. Μας παραστέκεις, μας σκέπεις, μας κραταιώνεις, γιατί πιστεύουμε σωστά. Πιστεύουμε πως δέχτηκες στα αγνά σου σπλάχνα τον Θείο Λόγο για να δώσεις το γήινο σχήμα στο λυτρωτή του κόσμου. Μαρτύρησες και πόνεσες μαζί του για τη σωτηρία μας. Και έζησες στερημένη τη γλυκιά μορφή του κάτω από τη στοργική φροντίδα του Ιωάννη, ως την ημέρα που έγειρες και εκοιμήθηκες τον μακάριο ύπνο της συντελεσμένης αποστολής, για να ανέβεις με τα φτερά των αγγέλων στην αιώνια δόξα του μονογενή σου».

    Έναν από τους πιο εκφραστικούς ύμνους στη Θεοτόκο έγραψε, τέλος ο Άγιος της λογοτεχνίας μας, όπως αποκαλεί ο Μιχαήλ Τρίτος, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. «Πηγή μου ζωηφόρος που δροσίζει με το βαθύ ποτάμι με τον νόμο σου τόσες ψυχές, δρόσισε και εμένα, την ψυχή μου. Είσαι εσύ η πόλις του Θεού και ακόμη το αγιασμένο σκήνωμα που ευφραίνονται τα ρεύματα κυλώντος ποταμού. Είθε στην καρδιά μου που έχει στραγγιστεί να δώσει ζωή και δύναμη η χάρη σου».

    Οι εικόνες της Παναγίας στην νεοελληνική ζωγραφική

    Μιλώντας για την παρουσία της Παναγίας στην νεοελληνική ζωγραφική ο καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την Παναγία Μυρτιδιώτισσα του Κωνσταντίνου Παρθένη στο Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, ένα έργο του 1919. Σημειώνει ότι ανάμεσα στις τοιχογραφίες του μητροπολιτικού ναού Άμφισσας που αγιογράφησε ο Σπύρος Παπαλουκάς το 1927 δεσπόζουν οι αγιογραφίες της Πλατυτέρας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Εξάλλου, όπως λέει, ο Φώτης Κόντογλου που ταυτίζεται με την παράδοση ζωγράφισε περίπου 10 Πλατυτέρες Παναγίες, εκείνες δηλαδή που η μορφή τους απεικονίζεται στις κόγχες των ιερών ναών, αρχίζοντας το 1935 στο παρεκκλήσι Ζαΐμη στο Ρίο Πατρών. Επίσης ζωγράφισε σκηνές από την ζωή της Παναγίας και την Κοίμηση. Πλήθος είναι και οι φορητές εικόνες που ζωγράφισε ο Αστεριάδης Αγήνωρ, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Νίκος Εγγονόπουλος και άλλοι φημισμένοι ζωγράφοι. Την Πλατυτέρα, άλλωστε, ανέλαβε να ζωγραφίσει ο Γιάννης Καρούσος στον Άγιο Ανδρέα Πατρών και τον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.

    Η Παναγία στη συνείδηση του ελληνισμού

    «Ο ελληνικός λαός είδε πάντοτε με σεβασμό τη γαλήνια και πονεμένη μορφή της Παναγίας και το υπερύμνητο πρόσωπό της βρίσκεται βαθύτατα ριζωμένο στην εθνική και πνευματική του παράδοση. Η τιμή των Ελλήνων προς τη Θεοτόκο είναι πάντα συνυφασμένη με την εθνική τους ύπαρξη. Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Παναγία του Γένους που έγινε ύμνος, δύναμη και ελπίδα, ιστορία και αγώνας στις κρίσιμες ώρες του Ελληνισμού» υπογραμμίζει, ο κ. Τρίτος και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι στις 100 εκκλησιές που υπάρχουν στην Ελλάδα οι 80 φέρουν το όνομά της.

    Ο ίδιος τονίζει ότι στη συνείδηση του ελληνισμού η Παναγία είναι η μάνα της ρωμιοσύνης, η κυρά των αγγέλων, η Παναγία του έθνους και προσθέτει ότι η πιο τρανή απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι η αυθόρμητη επίκλησή της στην ώρα του κινδύνου. Στα προσωνύμια που της αποδίδονται συμπεριλαμβάνει τη Μεγαλόχαρη, την Παντάνασσα, την Παρηγορήτρια, τη Λαοδηγήτρια, τη Σώτειρα, τη Θεία Σκέπη, το Αμάραντο Άνθος, τη Γλυκοφιλλούσα, την Ελεούσα, τη Γογργοεπήκοο, τη Δακρυροούσα, τη Ζωοδότρα, την Κοσμοσώτειρα, τη Χρυσοπηγή, τη Γιάτρισσα, την Ψυχοσώτρα, την Κεχαριτωμένη. Τονίζει, τέλος, με νόημα ότι η λίστα αυτή δεν τελειώνει ποτέ...

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ