Τον αναποτελεσματικό κυβερνητικό σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών ανέδειξε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός.
«Δυστυχώς, έχουμε ξανά αρνητικές εξελίξεις με τις φωτιές. Δυο ακόμα συνάνθρωποί μας χάθηκαν, ενώ κάηκαν και πάλι σπίτια και περιουσίες, ζώα και χιλιάδες στρέμματα δάσους στις πυρκαγιές στη Βοιωτία, στον Έβρο, στη Ροδόπη, στην Καβάλα.
Η επιβάρυνση των πολιτών και του περιβάλλοντος είναι τεράστια. Η σκέψη και η στήριξή μας είναι σε όσους μάχονται με τη φωτιά και σε όσους δοκιμάζονται και αγωνιούν για τις περιουσίες τους.
Δίχως αμφιβολία, απαιτούνται αποφάσεις, δραστηριοποίηση και μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην πρόληψη, στην πυρόσβεση και στην αποκατάσταση. Βεβαίως η κλιματική κρίση είναι παρούσα, όμως, η Πολιτεία οφείλει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση, που διανύει τον 5ο χρόνο στη διακυβέρνηση του τόπου μας, αποδεικνύεται ανέτοιμη και αναποτελεσματική, παρά τις μεγαλοστομίες του κ. Μητσοτάκη περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού στις αρχές Ιουλίου.»
Ειδικότερα, ο Ηλείος Βουλευτής υπογράμμισε πως το κυβερνητικό πλάνο και σχέδιο αποδείχτηκε ανεπαρκές σε ό,τι αφορά τις αντιπυρικές ζώνες, τον καθαρισμό δασών, τον κατάλληλο σχεδιασμό και τα κατάλληλα μέσα για την άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Η κυβέρνηση δεν προσέλαβε κανέναν μόνιμο πυροσβέστη σε 4 χρόνια, παρότι υπάρχουν 3.600 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Και τώρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη -καθυστερημένα- αναφέρει ως προτεραιότητα την πρόσληψη 500 πυροσβεστών.
Επιπλέον, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα οργανόγραμμα, ενώ ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το 2020 για την Πολιτική Προστασία έχει ανασταλεί και δεν εφαρμόζεται.
Ταυτόχρονα, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πολιτική Προστασία παραμένουν αναξιοποίητα. Από τα 187 εκατ. που είναι διαθέσιμα έχουν απορροφηθεί μόνο 938 χιλ. ευρώ.»
Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη δασική πολιτική, την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τη συγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας, που, όμως, έμεινε στο συρτάρι.
«Παραδώσαμε το πόρισμα της επιτροπής του καθηγητή Goldammer, προχωρήσαμε στη μονιμοποίηση 2.500 πυροσβεστών, δρομολογήσαμε την πρόσληψη 550 υπαλλήλων στα δασαρχεία.
Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να συνεργαστούμε και να συνδράμουμε στην εκπόνηση και στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην προετοιμασία, στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των ζημιών.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο, που αποδεικνύεται ανεπαρκής, αναποτελεσματικός και καταστροφικός, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ξανά τα ίδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τόπος μου, η Ηλεία, που έχει ζήσει αλλεπάλληλες καταστροφές. Το 2007 χάθηκαν δεκάδες συνάνθρωποί μας και κατακάηκε ο νομός. Το 2021 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσους κάηκαν -ξανά- στην περιοχή της Ολυμπίας.»
(Δελτίο Τύπου)